اثر محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر برخی خصوصیات مورفوفیزولوژیکی و عناصر غذایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita)
الموضوعات :حمیدرضا باقری 1 , علیرضا لادن مقدم 2 , الهام دانائی 3 , وحید عبدوسی 4
1 - گروه علوم باغبانی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
4 - گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: عناصر غذایی, اسانس, نعناع فلفلی, نانوکلات, مورفوفیزیولوژیک,
ملخص المقالة :
با توجه به اهمیت استفاده از نانوتکنولوژی در کشاورزی پایدار جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی، این پژوهش با هدف بررسی اثر محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی و عناصر غذایی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita L.) که یکی از مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعناعیان می باشد، بصورت طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال 1397 در گلخانهای واقع در شهرستان اسلامشهر انجام شد. تیمارهای محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز شامل سه سطح 2، 4 و 6 میلیگرم در لیتر بودند. محلولپاشی گیاهان در سه مرحله و با فواصل یک هفته اعمال گردید و دو هفته پس از آخرین مرحله محلولپاشی، نمونه برداری جهت ارزیابی صفات موردنظر انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد، کاربرد نانوکلاتها بطور معنیداری صفات مورد ارزیابی را نسبت به شاهد افزایش دادند، بطوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوای کلروفیل کل و میزان آهن در تیمار نانوکلات آهن 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر وخشک ریشه و میزان پتاسیم در تیمار نانوکلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر بدست آمد، همچنین بیشترین میزان فنل و منگنز در تیمار نانوکلات منگنز 6 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان فلاونوئید و ویتامین ث در تیمار نانوکلات منگنز 4 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان کلسیم در تیمار نانوکلات کلسیم 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین میزان اسانس در تیمار نانوکلات آهن 4 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. بطورکلی با توجه به نتایج این پژوهش، کاربرد نانوکلاتهای آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز با غلظت 4 و 6 میلیگرم در لیتر اثر مثبتی بر افزایش بهرهوری نعناع فلفلی دارد.
_||_