مقدمه: هیدروژن پراکسید به عنوان ماده رایج در استرلیزاسیون بستههای آبمیوه، مورد استفاده قرار میگیرد که بررسی اثر آن بر پایداری آنتوسیانینهای عصارههای مختلف، در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است.
مواد و روشها: در این پژوهش اثر همزمان هیدورژن پراکسید در پنج سطح غلظ أکثر
مقدمه: هیدروژن پراکسید به عنوان ماده رایج در استرلیزاسیون بستههای آبمیوه، مورد استفاده قرار میگیرد که بررسی اثر آن بر پایداری آنتوسیانینهای عصارههای مختلف، در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است.
مواد و روشها: در این پژوهش اثر همزمان هیدورژن پراکسید در پنج سطح غلظتی 30-10 میلی مول/لیتر و دما در سه سطح 30-10 درجه سانتیگراد بر پایداری آنتوسیانینهای عصاره سه گونه زرشک بیدانه(Berberis vulgaris)، زالزالکی(Berberis crtagina) و زرافشانی(Berberis integerrima) مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: میزان تخریب آنتوسیانینها در تمامی تیمارها با هر دو معادله سینتیکی درجه صفر و درجه اول برازش شد. نتایج نشان داد که تخریب آنتوسیانینها در اثر هیدروژن پراکسید در هر سه گونه از معادله سینتیکی درجه اول پیروی میکند. در بیشتر موارد بین ثابت سرعتواکنش و زمان نیمهعمر هر سه گونه در غلظتها و دماهای مختلف اختلاف آماری معنیداری در سطح (05/0p<) وجود داشت که این اختلاف بین زرشک بیدانه و زرشک زالزالکی کمتر بود. با افزایش غلظت هیدروژن پراکسید در هر سه گونه ثابت سرعت واکنش افزایش و زمان نیمه عمر کاهش یافت. وابستگی دمایی تخریب آنتوسیانینها در اثر هیدروژن پراکسید از طریق محاسبه انرژی فعال سازی و ضریب دمایی تعیین شد. در غلظت 20-10میلیمول/لیتر زرشک بیدانه کمترین وابستگی دمایی را نشان داد در صورتی که در غلظتهای بالاتر (25 و 30 میلیمول/لیتر) زرشک زرافشانی، کمترین وابستگی دمایی را داشت.
نتیجهگیری: آنتوسیانینهای عصاره هر سه گونه زرشک حساسیت بالایی به هیدروژن پراکسید نشان دادند. بنابراین فرایند اسپتیک در مورد فرآوری این عصارهها باید با کنترل بیشتری در جهت به حداقل رساندن مقدار باقیمانده این ماده در سطوح در تماس با عصارههای زرشک انجام شود. از طرفی با توجه به وابستگی دمایی بالا تخریب آنتوسیانینها نگهداری سرد در مورد این عصارهها توصیه میشود.
تفاصيل المقالة
علوم و تکنولوژی محیط زیست
,
العدد3,السنة
21
,
بهار
1398
زمینه و هدف: اولین گام برای مدیریت مناسب جنگل ها داشتن اطلاعات کافی در مورد نحوه رشد، تکامل و چگونگی تاثیرپذیری ساختار توده های جنگلی از عوامل محیطی می باشد. با توجه به اهمیت توده های جنگلی شمال کشور و ارزش های محیط زیستی منطقه، در این مطالعه سعی شد ساختار گونه های موجو أکثر
زمینه و هدف: اولین گام برای مدیریت مناسب جنگل ها داشتن اطلاعات کافی در مورد نحوه رشد، تکامل و چگونگی تاثیرپذیری ساختار توده های جنگلی از عوامل محیطی می باشد. با توجه به اهمیت توده های جنگلی شمال کشور و ارزش های محیط زیستی منطقه، در این مطالعه سعی شد ساختار گونه های موجود در منطقه حفاظت شده جنگلی دشت ناز ساری استان مازندران با استفاده از شاخص های نزدیک ترین همسایه مورد بررسی گیرد. روش بررسی: به منظور بررسی ساختار در محدوده مورد مطالعه 56 هکتار از توده های جنگلی به صورت صددرصد مورد آماربرداری قرارگرفت و از شاخص های کلارک و اوانز، زاویه یکنواخت، شانون-وینر، آمیختگی، اندازه قطر برابر سینه و اختلاف قطر برابر سینه، جهت بررسی ساختار استفاده شد. یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده میانگین شاخص های کلارک و اوانز و زاویه یکنواخت به ترتیب 70/0و 55/0 محاسبه شد که نشان دهنده ی توزیعی مابین تصادفی و کپه ای است. میانگین شاخص های شانون- وینر و آمیختگی به ترتیب 40/0 و 06/0 محاسبه شد. با توجه به این که بیش تر سطح محدوده مورد مطالعه از پایه های بلوط تشکیل شده است، ارزش شاخص آمیختگی پایین محاسبه گردید. مقدار میانگین شاخص اندازه قطر برابر سینه 50/0 محاسبه شد که نشان دهنده ی غالبیت ابعاد قطر برابر سینه گونه بلوط و مغلوب بودن گونه اوجا می باشد. گونه آزاد نیز از نظر غالب یا مغلوب بودن ابعاد قطر برابر سینه حد وسط بود. همچنین مقدار میانگین شاخص اختلاف قطر برابر سینه 32/0 محاسبه شد، که نشان دهنده ی اختلاف متوسط بین درختان مجاور یکدیگر از نظر ابعاد قطر برابر سینه است. بحث و نتیجه گیری: شاخص های به کار رفته در این تحقیق می توانند جهت تشریح ساختار و ویژگی های اکولوژیکی گونه های مختلف درختی مورد استفاده قرار گیرند.
تفاصيل المقالة
سند
Sanad is a platform for managing Azad University publications