فهرس المقالات فریبرز معطر


  • المقاله

    1 - اثر محلول‌پاشی اِل فنیل آلانین بر خصوصیات مورفو-فیزیولوژی و فیتوشیمی فلفل قرمز (Capsicum annuum L.) تحت تیمارهای مختلف آبیاری
    اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , العدد 3 , السنة 11 , پاییز 1402
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر محلول‌پاشی اِل فنیل آلانین بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمی فلفل قرمز (Capsicum annuum L.) تحت شرایط تیمارهای آبیاری در مزرعه تحقیقاتی شرکت گل دارو اصفهان به صورت طرح آزمایشی کرت دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سال زراعی 98-97 ا أکثر
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر محلول‌پاشی اِل فنیل آلانین بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمی فلفل قرمز (Capsicum annuum L.) تحت شرایط تیمارهای آبیاری در مزرعه تحقیقاتی شرکت گل دارو اصفهان به صورت طرح آزمایشی کرت دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سال زراعی 98-97 اجرا شد. شرایط رطوبتی (آبیاری مطلوب و کم آبیاری)، روش‌ آبیاری (قطره ای و غرقابی) و محلول‌پاشی اِل فنیل آلانین (شاهد منفی، شاهد مثبت یا حلال آب، و اِل فنیل آلانین در دو سطح 2000 و 4000 پی پی ام) فاکتورهای مورد آزمایش بودند. نتایج نشان داد بیشترین ارتفاع بوته مربوط محلول پاشی اِل فنیل آلانین (2000 پی پی ام) × آبیاری مطلوب، بالاترین وزن تر میوه مربوط به محلول پاشی اِل فنیل آلانین (2000 پی پی ام) × کم آبیاری × آبیاری تحت فشار و بیشترین وزن خشک میوه مربوط به آبیاری تحت فشار × هر دو شرایط آبیاری × محلول‌پاشی (غلظت 2000 پی پی ام اِل فنیل آلانین) بود. هم‌چنین بیشترین درجه تندی بر حسب میزان کاپسایسین مربوط به تیمار آبیاری غرقابی × محلول‌پاشی (غلظت 2000 پی پی ام اِل فنیل آلانین) × کم آبیاری بود. بیشترین میزان ویتامین ث مربوط به محلول‌پاشی با آب × هر دو شرایط آبیاری و بالاترین میزان فنل کل در آبیاری قطره ای × کم آبیاری × محلول‌پاشی با آب مشاهده شدند. به طور کلی، نتایج بیانگر اثرات منفی کم آبیاری بر صفات رشدی فلفل قرمز بود، البته تحت این شرایط برخی خصوصیات فیتوشیمی شامل تندی، ویتامین ث و میزان فنل کل افزایش داشتند. در نهایت می‌توان چنین نتیجه گرفت که محلول‌پاشی اِل فنیل آلانین با غلظت 2000 پی پی ام و آبیاری از نوع تحت فشار توانستند سبب بهبود کیفیت و کاهش اثرات منفی تنش خشکی ناشی از کم آبیاری بر ویژگی‌های عملکردی فلفل قرمز در شرایط خشک و نیمه خشک شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی (Thymus vulgaris) بر باکتری های غذازاد در محیط مدل
    میکروب شناسی مواد غذائی , العدد 2 , السنة 9 , تابستان 1401
    آویشن باغی گیاهی از خانواده نعنائیان است که دارای خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی آویشن باغی برای تهیه عصاره اتانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها أکثر
    آویشن باغی گیاهی از خانواده نعنائیان است که دارای خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی آویشن باغی برای تهیه عصاره اتانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری ها با استفاده از پلیت الایزا ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر عصاره اتانولی آویشن باغی رنجی معادل 61/0 ± 87/7 تا 37/0 ± 99/16 میلی متر داشت. استفاده از غلظت 50 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره اتانولی آویشن باغی سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد سودوموناس آئروژینوزا (43/0 ± 38/11 میلی متر)، اشریشیا کلی (35/0 ± 00/12 میلی متر)، استافیلوکوکوس اورئوس (69/0 ± 33/16 میلی متر) و لیستریا مونوسایتوژنز (37/0 ± 99/16 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی وابسته به دوز بود (05/0 P<). قطر هاله عدم رشد غلظت 50 میلی گرم/میلی لیتر عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز از همه آنتی بیوتیک ها بیشتر بود (05/0 P<). کمترین میزان MIC و MBC برای باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 4 و 6 میلی گرم/میلی لیتر) و لیستریا مونوسایتوژنز (به ترتیب 4 و 6 میلی گرم/میلی لیتر) بدست آمد. عصاره اتانولی آویشن باغی می تواند به عنوان یک ترکیب با خصوصیات ضد میکروبی در مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل راعی (Hypericum perforatum) بر باکتری های غذازاد
    میکروب شناسی مواد غذائی , العدد 5 , السنة 8 , زمستان 1400
    گل راعی گیاهی طبی از جنس هیپرکاسیه است که دارای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی گل راعی از مزرعه تحقیقاتی تهیه و پس از تایید توسط أکثر
    گل راعی گیاهی طبی از جنس هیپرکاسیه است که دارای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی گل راعی از مزرعه تحقیقاتی تهیه و پس از تایید توسط کارشناسان، خشک و پودر شد و برای تهیه عصاره متانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی و با آنتی بیوتیک ها مقایسه شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره متانولی گل راعی روی باکتری های مورد نظر با استفاده از پلیت الایزا ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر عصاره متانولی گل راعی رنجی معادل 45/0 ± 33/9 تا 60/0 ± 28/15 میلی متر داشت. استفاده از غلظت 100 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره متانولی گل راعی سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد سودوموناس آئروژینوزا (53/0 ± 27/12 میلی متر)، اشریشیا کلی (59/0 ± 20/13 میلی متر) و استافیلوکوکوس اورئوس (60/0 ± 28/15 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل راعی وابسته به دوز بود (05/0 P<). کمترین و بیشترین میزان MIC و MBC عصاره متانولی گل راعی برای استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 0010/0 و 0019/0) و اشریشیا کلی (به ترتیب 50/0 و 00/1) بدست آمد. قطر هاله عدم رشد باکتری های تیمار شده با عصاره متانولی گل راعی در مقایسه با بسیاری از دیسک های آنتی بیوتیکی، بیشتر بود. تفاصيل المقالة