مقدمه: با توجه به مشکلات زندگی شهر نشینی و پیامدهای آن از جمله بیماریهای غیر واگیرداری همچون دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان ضروری است عادات غذایی نیز به گونهای تغییر یابند تا به روند کند شدن این بیماریها کمک کنند. شیر شتر از جمله منابع ارزشمند سلامتی بخش است أکثر
مقدمه: با توجه به مشکلات زندگی شهر نشینی و پیامدهای آن از جمله بیماریهای غیر واگیرداری همچون دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان ضروری است عادات غذایی نیز به گونهای تغییر یابند تا به روند کند شدن این بیماریها کمک کنند. شیر شتر از جمله منابع ارزشمند سلامتی بخش است که در صورت ایجاد ایمنی، افزایش ماندگاری و به کارگیری روشهای مناسب ایجاد ترکیبات سلامتی بخش (مانند تخمیر کردن) میتواند مورد مصرف قرار گیرد و روند فزاینده رشد بیماریهای غیرواگیر را کندتر کند. این پژوهش به تهیه فرآورده تخمیری شیر شتر با باکتریهای مولد اگزوپلیساکارید که علاوه بر افزایش فعالیت آنتیاکسیدان، در بهبود خواص حسی فرآورده تخمیری نیز موثر باشد، پرداخته است.
مواد و روشها: شیر شتر به وسیله عملیات حرارت دهی 85 درجه سلسیوس برای مدت 15 دقیقه سالم سازی شد و با سویههای لاکتیکی مولد اگزوپلیساکارید شامل لاکتوباسیلوس کازئی TD4، لاکتوباسیلوس کازئی T20 و لاکتوباسیلوس پلانتاروم تلقیح گردید و پس از دوره انکوباسیون در بازههای زمانی اولین روز، هفتمین، چهاردهمین و بیست و یکمین روز دوره نگهداری از بابت ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، فعالیت آنتیاکسیدانی و ارزیابی حسی مورد آزمایش قرار گرفت.
یافتهها: یافتههای این تحقیق مشخص نمودند که فرآیند حرارتی بر ویژگیهای آنتیاکسیدانی شیر شتر تاثیر نامطلوبی نداشته و بدین طریق امکان افزایش ماندگاری این محصول، ضمن ایجاد ایمنی در آن میسر است. سویههای مولد اگزوپلیساکارید ضمن ایجاد محصولات حاصل از تخمیر از جمله اسید لاکتیک، با ایجاد پلیساکاریدهای خارج سلولی علاوه بر مصرف بخشی از لاکتوز، محصول را از نظر مصرفکننده قابل قبولتر نموده و در افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی محصول نیز نقش به سزایی داشتند. به نظر میرسد نگهداری چنین محصولاتی در دمای یخچال، پس از گذشت 14 روز، دارای بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی باشد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد فرآیند حرارتی اعمال شده تاثیر ناخواستهای بر ترکیبات شیمیایی و خاصیت آنتیاکسیدانی نداشت و ضمن اینکه تخمیر با باکتریهای لاکتیکی مناسب، این فرآورده را از ارزش بیشتری به لحاظ خاصیت آنتیاکسیدانی برخوردار کرده، با بالا بردن زمان ماندگاری امکان انتقال آن از نقاط دور افتاده به شهرهای پر جمعیت را فراهم میسازد.
تفاصيل المقالة
سابقه و هدف: استفاده روزافزون از فرآوردههای غذایی صنعتی به جای محصولات سنتی، موجب افزایش حذف باکتریهای پروبیوتیک می شود. این مطالعه با هدف جداسازی، شناسایی مولکولی و ارزیابی ویژگی های پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس های غالب در خمیرترش آرد کامل گندم انجام شد. مواد و روش ها: د أکثر
سابقه و هدف: استفاده روزافزون از فرآوردههای غذایی صنعتی به جای محصولات سنتی، موجب افزایش حذف باکتریهای پروبیوتیک می شود. این مطالعه با هدف جداسازی، شناسایی مولکولی و ارزیابی ویژگی های پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس های غالب در خمیرترش آرد کامل گندم انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعــه تجربی پس از جداسازی و شناسایی لاکتوباسیلوس های غالب خمیرترش آرد کامل گندم، ویژگی های پروبیوتیکی آنها شامل زنده مانی در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش، اثرات ضد میکروبی در برابر استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا منوسیتوژنز، اشریشیا کلی، قابلیت تجمعی بر ضد اشریشیا کلی به عنوان یک عامل عفونی روده و همچنین مقاومت این جدایه ها در برابر برخی از آنتی بیوتیک های رایج مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: توالی یابی محصولات واکنش زنجیره ای پلی مراز، منجر به شناسایی لاکتوباسیلوس های اسیدوفیلوس، پلانتاروم، ساکی و برویس به عنوان لاکتوباسیلوس های غالب خمیرترش آرد کامل گندم شد. از میان این چهار جدایه، لاکتوباسیلوس پلانتاروم دارای بیشترین زنده مانی در شرایط شبیه سازی شده دستگاه گوارش بود. همچنین قطر هاله عدم رشد هر سه باکتری بیماری زا در مجاورت لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس برویس به شکل معنی داری از دو جدایه لاکتیکی دیگر بیشتر بود. مقایسه قابلیت تجمعی جدایه های لاکتیکی بر ضد اشریشیا کلی نیز نشان داد که لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم از توانمندی بیشتری در این خصوص برخوردار می باشند. همچنین این دو جدایه به همراه لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در برابر آنتی بیوتیک های استرپتومایسین، کانامایسین، ونکومایسین و نالیدیکسیک اسید مقاومت نشان دادند. نتیجه گیری: لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم جدا شده از خمیرترش آرد کامل گندم از قابلیت بالایی برای استفاده به عنوان باکتری های پروبیوتیک در مصارف مختلف غذایی و دارویی برخوردار می باشند.
تفاصيل المقالة
سابقه و هدف: گونه Ephedra intermedia از خانواده Ephedraceae، گیاهی درختچه ای و جزو بازدانگان ابتدایی محسوب می شود. هدف از این مطالعه سنتز نانوذرات نقره از عصاره این گونه به منظور بررسی اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن می باشد .
مواد و روش ها: ابتدا عصاره متانولی ت أکثر
سابقه و هدف: گونه Ephedra intermedia از خانواده Ephedraceae، گیاهی درختچه ای و جزو بازدانگان ابتدایی محسوب می شود. هدف از این مطالعه سنتز نانوذرات نقره از عصاره این گونه به منظور بررسی اثرات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن می باشد .
مواد و روش ها: ابتدا عصاره متانولی تهیه شده و با استفاده از نمک نقره، نانوذره نقره سنتز گردید . براي تأیید نانوذرات نقره از دستگاه اسپکتروفتومتري و برای بررسی ابعاد و شکل آن از میکروسکوپ الکترونی روبشی استفاده شد. برای بررسی ترکیبات آلی احتمالی که در سنتز نانوذرات نقش دارند آنالیز FTIR و برای تعیین غلظت نانو ذرات ،آنالیز توسطAAS انجام و خواص آنتی اکسیدانی به روش DPPH بررسی شد . به منظور ارزیابی فعالیت ضد میکروبی از MBCو MIC و روش دیسک گذاری استفاده گردید .
یافته ها: نانو ذرات تولید شده به شکل کروي و در محدوده 89-30 نانومتر قرار داشتند و موثرترین گروه عاملی که در تولید آن نقش داشتند گروه هیدروکسیلی(O-H) و ترکیبات آلکنی (C=C) بودند و غلظت نانوذرات بیوسنتزی در25/2 میلی گرم بر لیتر نشان از غلظت بالای نانو درات سنتز شده دارد. نتایج آزمون MIC و MBC یکسان بود و غلظت آن 2000 میکروگرم در میلی لیتر بوده است.
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که نانو ذره بیوسنتزی حاصل از Ephedra Intermedia نسبت به نانوذره تجاری تاثیر بیشتری در مهار رشد باکتری ها دارد از این رو میتواند به عنوان یک جایگزین در کاربردهای دارویی، پزشکی و ضدعفونی کننده ها مورد استفاده قرار گیرد.
تفاصيل المقالة
سند
Sanad is a platform for managing Azad University publications