فهرس المقالات آتوسا وزیری


  • المقاله

    1 - تولید نانوذره نقره از گیاه چوچاق و بررسی اثر ضدباکتری آن بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیااکلای
    دانش زیستی ایران , العدد 5 , السنة 17 , زمستان 1401
    زمینه: گسترش فناوری نانو، در دهه اخیر، دریچه جدید و منحصربه‌فردی را به روی علم گشوده است؛ که در بین آن‌ها، نانو ذرات نقره با توجه به خاصیت آنتی میکروبی که دارا می‌باشند جزء مهم‌ترین انواع نانو ذرات محسوب می‌شوند. برای تولید نانو ذرات نقره به روش سنتز سبز، روش‌های متفاوت أکثر
    زمینه: گسترش فناوری نانو، در دهه اخیر، دریچه جدید و منحصربه‌فردی را به روی علم گشوده است؛ که در بین آن‌ها، نانو ذرات نقره با توجه به خاصیت آنتی میکروبی که دارا می‌باشند جزء مهم‌ترین انواع نانو ذرات محسوب می‌شوند. برای تولید نانو ذرات نقره به روش سنتز سبز، روش‌های متفاوتی وجود دارد. استفاده از عصاره گیاهان برای تولید نانو ذرات نقره، روشی ارزان و مقرون‌به‌صرفه می‌باشد که به محیط‌زیست آسیبی نمی‌رساند.هدف: در این پژوهش به مطالعه بررسی فیتوشیمی گیاه و همچنین تولید نانو ذره نقره با استفاده از برگ گیاه چوچاق (Eryngium pulegium) پرداخته شد؛ همچنین اثر ضد باکتریایی نانو ذرات حاصل، بر روی دو باکتری اشرشیا اکلای و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد.روش‌ها: ابتدا متابولیت های ثانویه شامل فنول، فلاونوئیدها، ترپنوئید و آلکالوئیدها مورد سنجش قرار گرفتند. سپس میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه چوچاق با روش DPPH اندازه گیری شد و پس از تایید وجود خاصیت آنتی اکسیدانی و مقدار بالای متابولیت های ثانویه در گیاه مورد بررسی، سنتز نانوذره نقره به وسیله عصاره آبی گیاه چوچاق انجام شد و با روش اسپکتروفوتومتری و SEMو TEMوجود نانوذره تایید و ابعاد و شکل نانوذره مشخص گردید. سپس خاصیت ضدباکتریایی عصاره همراه با نانوذره بر روی دو گونه باکتری اشرشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته‌ها: آنالیز متابولیت های ثانویه در گیاه چوچاق نشان داد که ترکیبات اصلی ترپنوئیدی در عصاره چوچاق، شامل کورکومین، گاما 3 کارن و... وترکیبات آلکالوئیدی شامل بربامین، کوکسولین و ....است. نتایج مربوط به DPPH در گیاه چوچاق نشان داد که افزایش غلظت عصاره چوچاق، درصد مهار کنندگی رادیکال های آزاد را افزایش می دهد. بیشترین میزان مهارکنندگی به غلظت 60میلی مولار اختصاص یافت. آنالیز طیف سنجی Vis-UV و وجود پیک در370نانومتر حاکی از سنتز زیستی این نانو ذرات در عصاره چوچاق بود. شکل نانو ذرات کروی و میانگین اندازه آنها را حدود 20 نانومتر تعیین گردید. در بررسی اثر ضد باکتری نانو ذرات بیوسنتز شده با عصاره چوچاق ،حداقل غلظت ممانعت کنندگی(MIC) ،مربوط به محلول چوچاق 60میلی مولار بر روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس برابر5 و حداقل غلظت ممانعت کنندگی(MIC)، در محلول چوچاق 60 میلی مولار بر روی باکتری اشرشیا کلای برابر با 78/0 اندازه گیری شد.نتیجه گیری: عصاره گیاه چوچاق به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی و متابولیت های ثانویه فراوان، نقش احیاکنندگی و پایدارسازی نانو ذرات را ایفا می کند.در این پژوهش، نانو ذرات نقره توسط عصاره آبی گیاه چوچاق (Eryngium pulegium) سنتز شدند. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - Comparison between antioxidant activity and bioactive compounds of Ganoderma applanatum (Pers.) Pat. and Ganoderma lucidum (Curt.) P. Karst from Iran
    Iranian Journal of Plant Physiology , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 2020
    Members of Ganoderma genus, belong to Basidiomycota, such as Ganoderma applanatum and Ganoderma lucidum have been noticed in traditional and modern medicine and pharmacology for their medicinal properties and bioactive compounds. The present study is undertaken to deter أکثر
    Members of Ganoderma genus, belong to Basidiomycota, such as Ganoderma applanatum and Ganoderma lucidum have been noticed in traditional and modern medicine and pharmacology for their medicinal properties and bioactive compounds. The present study is undertaken to determine whether there is difference between chemical properties of G. applanatum and G. lucidum. The fresh mature fruiting bodies of fungi growing on common hornbeam (Carpinus betulus), were collected in Neka, a county in Mazandaran Province, Iran, and their antioxidant activity and bioactive compounds content were examined by spectrophotometer and HPLC method. According to the chemical analysis, the total phenols and flavonoids content, betulinic acid and also antioxidant activity measured by DPPH radical scavenging and FRAP methods in G. applanatum were higher than the other, but G. lucidum had higher content of total polysaccharides and proteins. Also the two other terpenoids (oleanolic acid and ursolic acid) were very low in these two fungi. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    3 - Effects of exogenous salicylic acid on antioxidative responses, phenolic metabolism and photochemical activity of strawberry under salt stress
    Iranian Journal of Plant Physiology , العدد 1 , السنة 9 , بهار 2019
    To further clarify the specific photochemical mechanisms of salicylic acid (SA)-mediated adaptation to salt stress, this experiment was conducted to examine the effect of SA (100 and 500 μM) on photosynthesis, antioxidative capacity and phenolic metabolism in strawbe أکثر
    To further clarify the specific photochemical mechanisms of salicylic acid (SA)-mediated adaptation to salt stress, this experiment was conducted to examine the effect of SA (100 and 500 μM) on photosynthesis, antioxidative capacity and phenolic metabolism in strawberry plants under salt stress (50 mM). The results showed that high SA had a negative effect on strawberry plants as reduced leaf dry weight in plants that exposed to 500 μM SA under non-salt stress conditions. Salt stress negatively affected the leaf dry weight, whereas foliar spray of 100 μM SA alleviated the salt-induced inhibitory effects on the plant growth. Salt stress caused a significant decrease in photosystem performance index (PIabs); however, plants exposed to salt stress after SA pretreatment conserved their photosynthetic electron transport rate, compared with NaCl-alone treated plants, relating to the improvement of water-splitting complex on the donor side of PSII (Fv/Fo). The application of 100 μM SA in saline condition also increased the accumulation of soluble sugars like trehalose (Tre). Lipid peroxidation was observed in plants subjected to salinity stress, as evidenced by higher malondialdehyde (MDA) levels. In contrast, foliar spray of SA at a concentration of 100 μM promoted catalase (CAT) activity as well as phenolic content, thus reducing MDA and, consequently oxidative damage to membranes. Hence, foliar application of SA at 100 μM was effective in alleviation of salt stress in strawberry by improving PSII functioning, induction of compatible osmolytes and phenol metabolism, and mitigating membrane damage. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    4 - اثر سالسیلیک اسید بر ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه داروئی بابونه (Matricaria chammomile)
    اکوفیزیولوژی گیاهی , العدد 5 , السنة 11 , زمستان 1398
    بابونه گیاهی دارویی متعلق به خانواده کاسنی بوده که به دلیل داشتن ترکیبات دارویی خاص نقش مهمی در درمان های طب سنتی دارد. اسید‌ سالسیلیک در گیاهان به میزان کم ساخته شده و باعث ایجاد مقاومت در شرایط تنش می‌شود. برای بررسی اثر اسید‌ سالسیلیک بربابونه، پژوهشی در قالب طرح بلو أکثر
    بابونه گیاهی دارویی متعلق به خانواده کاسنی بوده که به دلیل داشتن ترکیبات دارویی خاص نقش مهمی در درمان های طب سنتی دارد. اسید‌ سالسیلیک در گیاهان به میزان کم ساخته شده و باعث ایجاد مقاومت در شرایط تنش می‌شود. برای بررسی اثر اسید‌ سالسیلیک بربابونه، پژوهشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی این گیاه انجام شد. کاشت بذر گونه M. chammomile در محیط گلخانه با میانگین دمای شب و روز گلخانه به ترتیب 17±2 و 29±4 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی آن 59±5 و 38±5 درصد انجام شد. دو هفته قبل از شروع گلدهی ویک ‌هفته پس از اولین محلول‌پاشی، در دو نوبت تحت تیمار سطوح مختلف اسید‌ سالسیلیک (صفر،150، 300، 450 میلی‌گرم برلیتر) ‌قرارگرفتند براساس نتایج سطوح مختلف اسید‌ سالسیلیک منجر به تغییر در شاخص‌های فیزیولوژیک مورد بررسی، تغییر درصد ترکیبات اسانس، محتوای پرولین و فعالیت آنتی‌اکسیدانی‌ گردید. مقدار و نوع ترکیبات تشکیل دهنده اسانس M. chammomile با دستگاه GC و GC/MS تعیین و مهمترین ترکیبات موجود در اسانس، اکسید آلفا بیزابولول A ، کامازولن و ای- ان- دی سیکلو اتر گزارش گردید. 300 میلی گرم در لیتر سالیسیلیک اسید باعث افزایش کامازولن در اسانس شد. مقدار و نوع ترکیبات پلی‌فنلی با دستگاه HPLC اندازه‌گیری شد. مهمترین ترکیبات شامل کلروژنیک‌اسید، کافئیک‌اسید، کاتشین، سیناپیک‌اسید، هسپریدین، الاگیک‌اسید، کوارستین و ائوژنول بودند. در این پژوهش بهترین تیمار جهت افزایش پلی‌فنل‌ها غلظت 150 میلی‌گرم در لیتر سالیسیلیک اسید بود. در کل می‌توان گفت که کاربرد غلظت‌های پایین و متوسط سالیسیلیک اسید باعث بهبود مواد موثره در گیاه داروئی بابونه می‌شود. تفاصيل المقالة