این آزمایش در شهرستان لامرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل دور آبیاری در سه سطح (3، 5 و 7 روز) و نوع خاکپوش در 4 سطح (پلی اتیلن تیره، پلی اتیلن روشن، چیپس چوب و بدون خاکپوش) بود. بیشترین قطر گل آهار مربوط به کاربرد خ أکثر
این آزمایش در شهرستان لامرد به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورها شامل دور آبیاری در سه سطح (3، 5 و 7 روز) و نوع خاکپوش در 4 سطح (پلی اتیلن تیره، پلی اتیلن روشن، چیپس چوب و بدون خاکپوش) بود. بیشترین قطر گل آهار مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه بود. همچنین استفاده از چیپس چوب و فاصله آبیاری 5 روزه تفاوت معنیداری با تیمار فوق نداشت و در یک گروه آماری قرار گرفتند. بیشترین ارتفاع گل آهار مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه بود. کمترین ارتفاع گل مربوط به عدم استفاده از خاکپوش و اعمال دور آبیاری با فاصله 5 و یا 7 روز بود. بیشترین انشعابات شاخه فرعی مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه بود. همچنین استفاده از پلی اتیلن روشن و فاصله آبیاری 3 روزه تفاوت معنیداری با تیمار فوق نداشت. وزن تر و خشک اندام هوایی گلهایی که با فاصله 3 روز آبیاری شدند، بیشتر از تیمارهای دیگر بود. بیشترین سطح برگ مربوط به کاربرد خاکپوش چیپس چوب و فاصله آبیاری 3 روزه و یا استفاده از پلی اتیلن روشن و فاصله آبیاری 3 روزه بود. به طور کلی، استفاده از خاکپوش با کاهش مصرف آب آبیاری میتواند باعث افزایش کیفیت گل آهار شود. بدین ترتیب، با توجه به نتایج این مطالعه و اینکه خاکپوش چیپس چوب اثر سوء محیطی ندارد، استفاده از آن را در فضای سبز میتوان توصیه کرد.
تفاصيل المقالة
جنس سالویا متعلق به خانواده نعناعیان از جمله گیاهان دارویی است که خواص ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد مالاریا برای اسانس و عصارههای این گیاهان به اثبات رسانیده است. در پژوهش حاضر، بخش هوایی هفت گونه گیاهی از جنس سالویا شامل , Salvia santolinifolia S. sharifi أکثر
جنس سالویا متعلق به خانواده نعناعیان از جمله گیاهان دارویی است که خواص ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد مالاریا برای اسانس و عصارههای این گیاهان به اثبات رسانیده است. در پژوهش حاضر، بخش هوایی هفت گونه گیاهی از جنس سالویا شامل , Salvia santolinifolia S. sharifii, S. aegyptiaca S.compressa, S. eremophila, S. macilenta, S. macrosiphon در بهار 1399، در مرحله گلدهی کامل به روش دستی از زیستگاههای طبیعی مناطق مختلف استان هرمزگان جمع آوری شدند. مطالعه ترکیبات فرار این گونهها با روش GC/MS منجر به شناسایی و تعیین ترکیباتی چون آلفا-پینن، لینالول، لیمونن، (ای)- کاریوفیلن، کاریوفیلن اکسید، ژرانیول، بورنئول، منتول، پی- سیمن شناسایی شد. از روش 2 و 2 دی دی فنیل، 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره متانولی هفت گونه مریم گلی ارزیابی شد. بالاترین IC50 متعلق به گونههای S. aegyptiaca و santolinifolia و کمترین IC50 متعلق به گونه S. macilenta بود. بالاترین درصد مهار رادیکال آزاد متعلق به گونه S. macilenta در غلظت 1600 میکروگرم بر میلی لیتر بود. جهت اندازهگیری ترکیبات پلی فنولی عصاره متانولی گونههای مریم گلی از دستگاه HPLC استفاده شد. به طور کلی 17 ترکیب در عصاره متانولی شناسایی شد که فقط ترکیبات هسپرتین، رزمارنیک اسید، ترانس فرولیک اسید، اوژنول، هسپردین، کارواکرول، کومارین، کیورستین و کاتچین تشخیص داده شد.
تفاصيل المقالة
جنس مرزه Satureja متعلق به تیره نعناع و دارای حدود 235 گونه بوده که 16 گونه آن در ایران وجود دارد که 9 گونه بومی ایران هستند. این آزمایش به منظور بررسی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گیاه دارویی مرزه خوزستانی انجام شد. ان أکثر
جنس مرزه Satureja متعلق به تیره نعناع و دارای حدود 235 گونه بوده که 16 گونه آن در ایران وجود دارد که 9 گونه بومی ایران هستند. این آزمایش به منظور بررسی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس، ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گیاه دارویی مرزه خوزستانی انجام شد. اندامهای هوایی مرزه خوزستانی، از زیستگاه طبیعی این گیاه در استان خوزستان جمعآوری گردیدند. اسانسگیری به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر انجام شد. تعیین ترکیبات فنلی با استفاده از ماده فولین سیوکالتیو و خاصیت آنتی اکسیدانی به روشDPPH (2و2 دی فنیل، 1 پیکریل هیدرازیل) انجام گردید. درصد وزنی اسانس بدست آمده 18/3 بود. ترکیبات تشکیلدهنده اسانس، توسط دستگاه کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی تجزیه و شناسایی شدند. چهل و سه ترکیب در اسانس گیاه دارویی مرزه خوزستانی شناسایی شد که در مجموع 96/99 % ازکل ترکیبات اسانس را تشکیل میدادند. ترکیبات عمده عبارت از کارواکرول (21/77%)، گاما- ترپینن (43/6 %)، آلفا- فارنیسین(30/2%) و پارا- سیمن (24/2%) بودند. نتایج پژوهش نشان داد که میزان ترکیبات فنلی گیاه دارویی مرزه خوزستانی 35/1± 52/25 میلیگرم گالیک اسید بر گرم ماده خشک و میزان خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه 22/0± 12/8 میکروگرم بر میلیلیتر میباشد. خاصیت ضد میکروبی اسانس مرزه خوزستانی به روش دیسک دیفیوژن علیه باکتری E. coli و مخمر Candida albicans بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار بررسی گردید. بر اساس نتایج اسانس این گیاه دارای اثر ضد میکروبی بالایی علیه میکروارگانیسمهای مورد بررسی داشت و اثر بازدارندگی این اسانس بر مخمر Candida albicans بیشتر از باکتری E. coli بود.
تفاصيل المقالة
سند
Sanad is a platform for managing Azad University publications