این مطالعه جهت بررسی تاثیر محیط کشت و ژنوتیپ روی کالزایی و باززایی دو رقم پیاز خوراکی از طریق کشت نوک ریشه انجام گرفت. برای کالزایی، ریزنمونههای نوک ریشه ی گیاهچههای استریل دو روزه (به طول 1 تا 3 میلیمتری) روی چهار محیط کشت (1 میلی گرم در لیتر 2,4-D میلیگرم در
أکثر
این مطالعه جهت بررسی تاثیر محیط کشت و ژنوتیپ روی کالزایی و باززایی دو رقم پیاز خوراکی از طریق کشت نوک ریشه انجام گرفت. برای کالزایی، ریزنمونههای نوک ریشه ی گیاهچههای استریل دو روزه (به طول 1 تا 3 میلیمتری) روی چهار محیط کشت (1 میلی گرم در لیتر 2,4-D میلیگرم در لیتر 0.5 2,4-D ، میلیگرم در لیتر 0.5 2,4-D به همراه 0.5 میلیگرم در لیتر kinetin، میلیگرم در لیتر 1 2,4-D به همراه 1 میلیگرم در لیتر kinetin) در شرایط تاریکی قرارگرفتند. واکشت نمونهها بعد از 4 هفته انجام و سپس کالهای تولیدی به مدت 4 هفته در محیط کشت جنین زایی و پس از تشکیل جنین، 8 هفته در محیط باززایی گیاه قرار داده شدند. نتایج حاصل نشان داد که درصد کالزایی به طور معنیداری تحت تاثیر نوع رقم و محیط کشت قرار گرفت، اما اثر متقابل این دو عامل بر درصد کالزایی معنیدار نبود. درصد باززایی گیاه و تعداد جنین در هر کال به طور معنیداری تحت تأثیر رقم قرار داشت، اما نوع محیط کشت و اثر متقابل این دو عامل روی درصد باززایی گیاه و تعداد جنین در هر کال معنیدار نبود. درصد کال جنینزا به طور معنیداری تحت تأثیر رقم بوده اما نوع محیط کشت روی درصد کال جنینزا تأثیر معنیداری نداشت. رقم سفید کاشان نسبت به رقم قرمز ری از درصد کالزایی، درصد باززایی گیاه، تعـداد جنین در هر کال، درصد کال جنین زای بالاتری برخوردار بوده و در محیط کشت شـامل ترکیبات هورمونی2,4-D و kinetinبرای کالزایی، استفاده از 0.5 میلیگرم در لیتر 2,4-D و میلیگرم بر لیتر0.5 kinetin میتواند مفید باشد. با توجه به درصد کالزایی، جنین زایی و درصد باززایی گیاه، رقم سفید کاشان و محیط کشت حاوی 0.5 میلیگرم در لیتر 2,4-D نسبت به بقیه ی محیط کشت ها، مناسب تر تشخیص داده شدند.
تفاصيل المقالة