در این پژوهش تأثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری سپتوریای برگی در ارقام گندم حساس (اترک و کویر) و مقاوم (دریا و زاگرس) در شرایط گلخانه بررسی شد. تیمار اسید سالیسیلیک به دو صورت پاشش بر روی برگهای گندم و خیساندن بذور در غلظتهای متفاوت این ماده انجام شد. در این بررسی از دو جدایۀ بیماری زای S
1 و K
8 از قارچ
Mycospharella graminicola استفاده شد، که بر اساس نتایج آزمون بیماری زایی جدایۀ S
1 بیماری زاتر بود و در آزمونهای بعدی از این جدایه استفاده شد. در آزمون ارزیابی بیماری در تیمار با اسیدسالیسیلیک بر روی گیاه نتایج نشان داد که بین اثر سطوح ارقام و اثر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری اختلاف معنی دار وجود دارد. رقم زاگرس در سطح 4 میلیمولار اسیدسالیسیلیک با 06/41 درصدکمترین شدت بیماری، و رقم اترک در سطح 5/0 میلیمولار اسیدسالیسیلیک با 63/81 درصد بیشترین شدت بیماری را در این تست نشان دادند. در آزمون تأثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری به صورت تیمار خیساندن بذر از میان چهار غلظت اسید سالیسیلیک مورد استفاده در این آزمون (0، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) غلظت 1 میلیمولار بهترین سطح کنترل کنندگی را داشت. بر اساس نتایج این تحقیق بهترین غلظت پیشنهادی برای پاشش بر روی برگهای گندم 2 میلیمولار، و برای تیمار بذور 1 میلی مولار است.
تفاصيل المقالة