Effect of Lactic acid on microbiological and chemical indices of common carp fillets during storage at 4 0C
Subject Areas : Aquatic Productsسید محمد علی نوری 1 , سعید خانزادی 2 , علی فضل آرا 3 , حسین نجفزاده ورزی 4 , محمد عزیززاده 5
1 - گروه کنترل غذا و دارو، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
دانش آموخته دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد- ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد- ایران
3 - گروه بهداشت موادغذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران
4 - گروه فارماکولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران
5 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد- ایران
Keywords: Fish, Common carp, Shelf life, Lactic acid, Cold storage,
Abstract :
This study was carried out to evaluate shelf life, microbiological and chemical attributes of common carp (Cyprinus carpio) fillets treated by dipping in 1.5% lactic acid solution during refrigerated storage at 4 °C for 18 days. Mesophilic and psychrophilic counts, TVN (Total Volatile Nitrogen), pH, TBA and Expressible Moisture (EM) were carried out at 0, 3, 6, 9, 12, 15 and 18 days of storage. The microbiological and chemical analyses demonstrated significant reduction in mesophilic and psychrophilic counts, TVN and pH in treatment group (p
_||_