رویکرد آمیخته در طراحی الگوی توسعه رفتار کارآفرینانه در تعاونیهای کشاورزی استان کرمانشاه
Subject Areas : Education and trainingسعیده نوری 1 , کوروش روستا 2 , نادر نادری 3
1 - دانشجوی دکتری، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بیرجند، بیرجند، ایران
2 - دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بیرجند، بیرجند، ایران
3 - دانشیار، گروه مدیریت و کارآفرینی، دانشکده اقتصاد و کارآفرینی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
Keywords: مشارکت, رفتار کارآفرینانه, رویکرد آمیخته, تعاونیهای کشاورزی,
Abstract :
پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل توسعه رفتار کارآفرینانه در تعاونیهای کشاورزی استان کرمانشاه با رویکرد آمیخته- اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی پژوهش، مشارکتکنندگان شامل کلیه مطلعان کلیدی در حوزه کارآفرینی در تعاونیهای استان کرمانشاه بودند. 30 نفر از مشارکتکنندگان با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی شامل 530 نفر از مدیران و اعضای تعاونیهای فعال کشاورزی استان کرمانشاه بودند. از این میان 223 نفر با استفاده از روش نمونهگیری طبقهای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. دادههای جمعآوری شده در مرحله کیفی توسط نرم افزار Nvivo8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نظریه زمینهای در قالب یک مدل مفهومی توسعه یافت. در بخش کمی برای تحلیل مدل ابتدا فرضیههای تحقیق تعیین و سپس با استفاده از روش تحلیل مسیر در نرمافزارهای SPSS23 و SmartPLS3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها در مرحله کیفی براساس مدل نظریه زمینهای در 6 طبقه ارائه شدند: 1) شرایط علی (مانند کسب سود اقتصادی، انگیزههای شخصی و غیره)، 2) شرایط زمینهای (مانند عوامل فرهنگی، حوزههای کاری متنوع و غیره). 3) شرایط مداخله گر (مانند تحریم ها، نوسانات بازار و غیره)، 4) پدیدهها (رفتار کارآفرینانه مانند نوآوری، واردات در انجام کار و ...)، 5) استراتژیها (مانند فعالیتهای آموزشی-ترویجی، به روز نگه داشتن تعاونیها و ... و غیره) و 6) پیامدها (خودکفایی در تولید، جلوگیری از افسردگی تعاونیها و ...). در مرحله کمی، مدل نوظهور از بخش کیفی مورد آزمایش قرار گرفت و در نهایت مدل مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج، پیشنهاد میشود به منظور توسعه رفتار کارآفرینانه در تعاونیهای کشاورزی، مدل تحقیق با برگزاری کلاسهای آموزشی به اعضای تعاونیها ارائه شود.
Ahmadpour, A.; Arab, F. & Shahraki, M. (2019). The effect of social capital aspects on entrepreneurial behavior of the members of rural women cooperatives in Mazandaran Province. Journal of Research and Rural Planning, 8(3), 45-58. doi: 10.22067/jrrp.v8i3.74844.
Dam, K. V.; Schipper, M. & Runhaar, P. (2010). Developing a competency-based for teacher’s entrepreneurial behavior. Teaching and Teacher Education, 26 (4), 965-971.
Donbesuur, F; Boso, N. & Hultman, M. (2020). The effect of entrepreneurial orientation on new venture performance: Contingency roles of entrepreneurial actions. Journal of Business Research, 118(1), 150–161. doi:10.1016/j.jbusres.2020.06.042.
Gava, O.; Ardakani, Z.; Delalić, A.; Azzi, N. & Bartolini, F. (2021). Agricultural cooperatives contributing to the alleviation of rural poverty. The case of Konjic (Bosnia and Herzegovina). Journal of Rural Studies, 82 (1), 328–339. doi:10.1016/j.jrurstud.2021.01.034.
General Directorate of Cooperatives, Labor, and Social Welfare of Kermanshah province. (2016). Statistics of General Directorate of Cooperatives, Labor, and Social Welfare of Kermanshah province in 2015.
General Directorate of Cooperatives, Labor, and Social Welfare of Kermanshah province. (2019). Statistics of the number of agricultural cooperatives in Kermanshah province.
Giagnocavo, C.; Bienvenido, F.; Li, M.; Zhao, Y. R.; Sanchez-Molina, J. A. & Yang, X. T. (2017). Agricultural cooperatives and the role of organisational models in new intelligent traceability systems and big data analysis. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 10(5), 115–125.
Habbershon, T. G. & Pistrui, J. (2002). Enterprising families' domain: Family-influenced ownership groups in pursuit of trans generational wealth. Family Business Review, 15 (3), 223–237.
Hatten, T. S. (2015). Small Business Management: Entrepreneurship and Beyond, sixth edition, CENGAGE Learning, avilable on: https://books.google.com/books/cengage.
Herbel, D.; Rocchigiani, M. & Ferrier, C. (2015). The role of the social and organizational capital in agricultural co-operatives development practical lessons from the CUMA movement. Journal of Co-operative Organization and Management, 3 (1), 24-31.
Herbel, D.; Rocchigiani, M.; & Ferrier, C. (2015). The role of the social and arganisational capital in agricultural co-operatives development practical lessons from the CUMA movement. Journal of Co-operative Organization and Management, 3 (1), 24-31.
Imani, A.; Yaghoubi, N. & Mobaraki, M. (2017). Identification and Prioritization of the Cooperative Sector’s Policies of Entrepreneurship Development. Journal of Entrepreneurship Development, 10 (1), 21-39. doi: 10.22059/jed.2017.62289.
Jamini, D. & Jamshidi, A. (2021). Modeling the factors affecting the development of entrepreneurship indicators in rural areas of Iran (Case study: Owramanat Region, Kermanshah Province). Spatial Planning, 11(3), 73-94. Doi: 10.22108/sppl.2021.128388.1576.
Kalogiannidis, S. (2020). Economic cooperative models: Agricultural cooperatives in greece and the need to modernize their operation for the sustainable development of local societies. International Journal of Academic Research in Business and Social Sciences. 10 (11), 452-468.
Kang, J. H.; Matusik, J. G.; Kim, T. Y. & Phillips, J. (2016). Interactive effects of multiple organizational climates on employee innovative behavior in entrepreneurial firms: A cross-level investigation. Journal of Business Venturing, 31 (6), 628-642.
Kellermanns, F. W.; Eddleston, K. A.; Barnett, T. & Pearson, A. (2008). An exploratory study of family member characteristics and involvement: Effects on entrepreneurial behavior in family firms. Family Business Review, 21 (1), 1–14.
Khosravi, A.; Gholamrezaei, S.; Rahimian, M. & Akbari, M. (2016). Anayzing obstacles hampering organizational entrepreneurship development in agricultural cooperatives by the use of the grounded theory approach. Journal of Cooperation and Agriculture, 5(19), 167-189.
Knudson, W.; Wysocki, A.; Champagne, J. & Peterson, H. C. (2004). Entrepreneurship and innovation in the agri-food system. American Journal of Agricultural Economics, 86(5), 1330-1336.
Kotlar, J., & Sieger, P. (2018). Bounded rationality and bounded reliability: A study of nonfamily managers’ entrepreneurial behavior in family firms. Entrepreneurship Theory & Practice, 1-23. doi:10.1177/1042258718796085.
Kuratko, D. F.; Ireland, R. D.; Covin, J. G. & Hornsby, J. S. (2005). A model of middle-level manager’s entrepreneurial behavior. Entrepreneurship Theory and Practice, 29 (6), 699–716.
Kuratko, D. F. & Hodgetts, R. M. (2007). Entrepreneurship: theory, process, practice, Mason, OH: South-Western College Publishers.
Lawrence, C. & Ganguli, D. (2016). Entrepreneurial behavior of dairy farmers in Tamil Nadu. Indian Research Journal of Extension Education, 12 (1), 66-70.
Lui, Y.; Ma, W.; Renwick, A. & Fu, X. (2019). The role of agricultural cooperatives in serving as a marketing channel: Evidence from low-income regions of Sichuan province in China. International Food and Agribusiness Management Review, 22(2), 265-282. doi:10.22434/IFAMR2018.0058.
Ma, W.; Renwick, A.; Yuan, P.; & Ratna, N. (2018). Agricultural cooperative membership and technical efficiency of apple farmers in China: An analysis accounting for selectivity bias. Food Policy. doi:10.1016/j.foodpol.2018.10.009.
Mattihalli, B. S. (2015). An Analysis of Entrepreneurial Behavior of Maize Seed Producing Farmers of Haveri District (Master of Science Thesis). University of Agricultural Science, Bengaluru.
Meymanatabadi, A.; hoseini, S.; pedram, A. & Heydari, A. (2020). determination of the most important affecting factors cooperatives economy in iran in the next decade using grounded theory. Co-Operation and Agriculture, 9(34), 1-32.
Michaelis, T. L.; Carr, J. C.; Scheaf, D. J. & Pollack, J. M. (2019). The frugal entrepreneur: A self-regulatory perspective of resourceful entrepreneurial behavior. Journal of Business Venturing, 35 (4), 1-19. doi:10.1016/j.jbusvent.2019.105969.
Moon, S. & Lee, S. (2020). A strategy for sustainable development of cooperatives in developing countries: the success and failure case of agricultural cooperatives in Musambira Sector, Rwanda. Sustainability, 12 (20), 8632. doi:10.3390/su12208632.
Naderi, N.; Khosravi, E.; Azadi, H.; Karamian, F.; Viira, A. & Nadiri, H. (2022) Barriers to developing social entrepreneurship in NGOs: Application of grounded theory in Western Iran, Journal of Social Entrepreneurship, 13 (2), 221-243. DOI: 10.1080/19420676.2020.1765409.
Nazari darkhori, H.; Rostami ghobadi, F.; Shiri, N.; Khoshmaram, M. (2021). Investigating the status of entrepreneurial management components in the relationship between absorption capacity and organizational entrepreneurship in agricultural cooperatives in Kermanshah city. Entrepreneurship in Agriculture, 8(2), 17-32. doi: 10.22069/jead.2021.19410.1520.
Noori, S.; Roosta, K. & Naderi, N. (2020). Components of entrepreneurial behavior development in agricultural cooperatives in Kermanshah Province: Application of grounded theory. Iranian Agricultural Extension and Education Journal, 16(2), 205-221. doi: 10.22034/iaeej.2020.211813.1480.
Pinto, A. C. (2009). Agricultural cooperatives and farmer’s organizations: Role in rural development and poverty reduction. Swedish Cooperative Center, Development Director.
Ratten, V. & Jones, P. (2020). New challenges in sport entrepreneurship for value creation. International Entrepreneurship and Management Journal, 16 (1), 961–980. doi:10.1007/s11365-020-00664-z.
Rezaei, R. (2014). Study the Role of entrepreneurship in the development of rural cooperatives. Entrepreneurship in Agriculture, 1 (1), 85-102.
Shapero, A. (1984), The entrepreneurial event. Kent, C.A. (ed.). In the Environment for Entrepreneurship, Lexington, Mass: Lexington Books, D.C. Heath and Company, 21-40.
Shojaei, M.; Forouzan, B. & Sharafdin, F. (2011). Cooperatives and obstacles and problems ahead. National conference of entrepreneurship, cooperation, and economic Jihad. Naein, Islamic Azad University-Naein Branch.
Statistical Yearbook of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare (2021). Statistics related to the cooperative sector until the end of March 20, 2021. Available at: https://ssicenter.mcls.gov.ir/icm_content/media/digitallibrary/2021/10/book897/897.pdf.
XiangyuGuo, M. (2010). Agriculture and agricultural science procedia, Study on Functions of Agriculture Cooperative in Food Safety. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 1 (1), 477-482.
Zahra, S. A.; Hayton, J. C. & Salvato, C. (2004). Entrepreneurship in family vs. non-family firms: A resource-based analysis of the effect of organizational culture. Entrepreneurship Theory & Practice, 28 (4), 363-381.
Zahra, S. A. (2005). Entrepreneurial risk-taking in family firms. Family Business Review, 18 (1), 23-40.