• Home
  • اسفندیار حسنی مقدم

    List of Articles اسفندیار حسنی مقدم


  • Article

    1 - اثر تیمارهای مختلف پرایمینگ بذر بر رفع خواب و خصوصیات جوانه‏زنی بذر و رشد هتروتروفیک گیاهچه کرفس کوهی (Kelussia odoratissma L.) و ارزیابی سازگاری آن با شرایط آب و هوایی شهرستان بروجرد
    Iranian Plant and Biotechnology , Issue 2 , Year , Autumn 2024
    کرفس کوهی یکی از گونه های در حال انقراض بوده که برای جلوگیری از انقراض این گیاه ارزشمند لازم است ضمن حفاظت منابع طبیعی آن، تلاش هایی برای بازسازی مراتع تخریب یافته صورت گیرد. این امر مستلزم مطالعه فیزیولوژی جوانه زنی شکست خواب بذر این گیاه است زیرا بذرهای گیاه کرفس کوهی More
    کرفس کوهی یکی از گونه های در حال انقراض بوده که برای جلوگیری از انقراض این گیاه ارزشمند لازم است ضمن حفاظت منابع طبیعی آن، تلاش هایی برای بازسازی مراتع تخریب یافته صورت گیرد. این امر مستلزم مطالعه فیزیولوژی جوانه زنی شکست خواب بذر این گیاه است زیرا بذرهای گیاه کرفس کوهی دارای خواب می باشند که این خواب موجب کاهش قوه نامیه آنها می شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف شکست خواب، بر جوانه زنی و رشد گیاهچه کرفس کوهی اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش شامل نیترات پتاسیم 3/0 درصد، اسید جیبرلیک 250 پی پی ام، اسید جیبرلیک 500 پی پی ام، اسید جیبرلیک 1000 پی پی ام، تیمار دوددهی، تیمار آب گرم با دمای 90 درجه سانتی گراد، تیمار آبشویی، تیمار دمایی (4، 60، 80 و 120 درجه سانتی گراد به مدت 4، 6، 8 و 10 هفته)، تیمار خراش دهی و تیمار شاهد بودند. نتایج نشان داد اثر تیمار رفع خواب بر همه خصوصیات مرتبط با جوانه زنی و رشد گیاهچه کرفس کوهی معنی دار بود. هم‌چنین نتایج نشان داد هیچ کدام از تیمارها به جز تیمار نگهداری بذرها در دمای 4 درجه سانتی‌گراد منجر به جوانه زنی بذر کرفس کوهی نشد. با افزایش مدت زمان نگه داری بذر کرفس کوهی در دمای 4 درجه سانتی‌گراد درصد جوانه زنی، طول و وزن خشک ریشه چه، طول و وزن خشک ساقه چه، طول و وزن خشک گیاهچه، ویگور بذر و گیاهچه نیز افزایش یافت. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که بهترین تیمار جهت رفع خواب بذر و رشد گیاهچه کرفس کوهی نگه داری بذرهای آبنوشی شده در دمای 4 درجه سانتی گراد به مدت 10 هفته می باشد. نتیجه ارزیابی سازگاری گیاهچه کرفس کوهی نشان داد در منطقه بروجرد رشد یافته و قابلیت سازگاری با این منطقه را دارا می باشد. Manuscript profile

  • Article

    2 - تاثیر محلول پاشی عناصر غذایی آهن و روی بر ترکیبات فرار گیاه دارویی بادرنجبویه(Melissa officinalis L.)
    Journal of Plant Ecophysiology , Issue 4 , Year , Autumn 2020
    این تحقیق جهت شناسایی و اندازه‌گیری میزان ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس و بررسی تاثیر سطوح مختلف عناصر غذایی آهن و روی بر میزان اسانس و درصد ترکیبات اسانس گیاه بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی خرم آباد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش یه صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصا More
    این تحقیق جهت شناسایی و اندازه‌گیری میزان ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس و بررسی تاثیر سطوح مختلف عناصر غذایی آهن و روی بر میزان اسانس و درصد ترکیبات اسانس گیاه بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی خرم آباد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش یه صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در ای مطالعه فاکتور Aکود سولفات آهن (در سه سطح، 2 در هزار، 5 در هزار و شاهد (بدون کود)، و فاکتور B کود سولفات (در سه سطح، 2 در هزار، 5 در هزار و شاهد (بدون کود) بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که 28 ترکیب در روغن اسانس بادرنجبویه وجود دارد. این ترکیبات شامل ژرانیال (65/66)، ترانس کاریوفیلن (41/8)، کاریوفیلن اکسید (99/4)، وربنول (17/2)، سیترونلول (6/1)، آلفا مورولول (52/1)، ژرماکرین د (38/1) و آلفا کادینول (33/1) با 05/88 درصدکه ترکیبات اصلی اسانس این گیاه را نشان می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق، ترکیب ژرانیال 65/66 درصد از کل ترکیبات اسانس را به خود اختصاص داد که بطور قابل ملاحظه‌ای نسبت به سایر ترکیبات بیشتر می‌باشد ولی ترکیب سیترونلول فقط 6/1 درصد از مواد فرار پیکره رویشی گیاه دارویی بادرنجبویه را تشکیل داد. همچنین نتایج نشان داد اثر تیمار محلول پاشی سولفات آهن بر صفات درصد اسانس و درصد کاریوفیلن اکسید معنی دار شد و اثر تیمار محلول پاشی سولفات روی فقط بر درصد کاریوفیلن اکسید معنی دار شد. میزان اسانس بین 22/0 تا 61/0درصد در فاکتورهای م Manuscript profile