• Home
  • مهدیه جلالی

    List of Articles مهدیه جلالی


  • Article

    1 - ارزیابی شبیه های درون یابی محیط سامانه ی اطلاعات جغرافیایی(GIS) در پهنه بندی داده های بارندگی استان فارس
    Water Resources Engineering , Issue 4 , Year , Autumn 1387
    داده های مربوط به بارندگی در هر منطقه نقشی بسیار مهم در بررسی مسایل آبشناسی و مطالعات منابع آبی دارند. در دسترس بودن آمار نیز از اهمیتی ویژه برخوردار است . در این میان مساله ی بررسی پراکنش مکانی بارش ها بایستی مورد مطالعه قرار گیرد. روش های آماری درون یابی متنوعی وجود د More
    داده های مربوط به بارندگی در هر منطقه نقشی بسیار مهم در بررسی مسایل آبشناسی و مطالعات منابع آبی دارند. در دسترس بودن آمار نیز از اهمیتی ویژه برخوردار است . در این میان مساله ی بررسی پراکنش مکانی بارش ها بایستی مورد مطالعه قرار گیرد. روش های آماری درون یابی متنوعی وجود دارند که با کمک آنها می توان خطوط همباران را استخراج کرد ، اما به دلیل نابسندگی آمار و داده های موجود، و دقت پایین اندازه گیری ها، تخمین حاصله در برخی روش ها چندان رضایت بخش نیست . در دهه های اخیر مبانی دانش زمین آمار به خوبی گسترش یافته و توانایی های این شاخه از آمار در بررسی و پیش بینی متغیرهای مکانی مشخص شده است . در این پژوهش از آمار بارندگی سالانه و شبیه های گوناگون درون یابی استفاده شده است. در بررسی شبیه های زمین آمار نیز جهت تعیین عوامل مورد نیاز از نرم افزار GSاستفاده شد، سپس با بکارگیری شبیه های گوناگون درون یابی در محیط سامانه ی اطلاعات جغرافیایی (GIS)، پهنه بندی وضعیت بارش در استان فارس صورت گرفت . همچنین، به منظور ارزیابی تخمینگرها، مقادیر درصد خطای هریک از شبیه ها محاسبه شد. با توجه به نتایج بدست آمده ، شبیه بهینه ای جهت پهنه بندی داده های بارش تعیین و توصیه شده است.
      Manuscript profile

  • Article

    2 - پایش و تحلیل پراکندگی مکانی شدت خشکسالی سال زراعی 80-1379 استان فارس با استفاده از شاخص معیار شده ی بارش (SPI) در محیط سامانه ی اطلاعات جغرافیایی(GIS)
    Water Resources Engineering , Issue 5 , Year , Winter 1387
    خشکسالی یکی از مهمترین بلایای طبیعی است که زیان های بسیاری را بر بخش کشاورزی و منابع آبی وارد می سازد. به دلیل تاثیرات ویرانگر ناشی از خصوصیات خشکسالی، بخش های مختلف تولیدی، اقتصادی، اجتماعی و بوم نظام ها با آسیب های جدی مواجه می گردند. در میان ویژگی های خشکسالی، سه عام More
    خشکسالی یکی از مهمترین بلایای طبیعی است که زیان های بسیاری را بر بخش کشاورزی و منابع آبی وارد می سازد. به دلیل تاثیرات ویرانگر ناشی از خصوصیات خشکسالی، بخش های مختلف تولیدی، اقتصادی، اجتماعی و بوم نظام ها با آسیب های جدی مواجه می گردند. در میان ویژگی های خشکسالی، سه عامل شدت، مدت و گسترش مکانی از اهمیت بیشتری برخوردارند. به منظور به حداقل رساندن مخاطرات وقوع خشکسالی واضح است که انتقال مدیریت بحران به مدیریت خطر کردن امری اجتناب ناپذیربوده و نظارت و ارزیابی خشکسالی از ضروریات است. به منظور پایش و سنجش خشکسالی در هر منطقه، و تجزیه و تحلیل آماری این پدیده، لازم است از شاخص هایی استفاده گردد. در این پژوهش شاخص معیار شده ی بارش با در نظر گرفتن مزایایی که در تحلیل منطقه ای و ایجاد ارتباط زمانی بین رخدادهای خشکسالی در نواحی مختلف یک پهنه دارد، انتخاب شده است. در این راستا، از اطلاعات بارانسجی 125 ایستگاه مربوط به استان فارس و استان های مجاور، در یک دوره ی آماری 30 ساله استفاده گردید. پس از آماده سازی اطلاعات، مقادیر شاخص معیار شده ی بارش در مقیاس های زمانی 6، 12 و 24 ماهه جهت تعیین شدت خشکسالی ماهانه ی تمامی ایستگاه ها در سال زراعی 80-1379 محاسبه گردید. پس از تعییـــــن شــدت های خشکسالی، بــا استفـــاده از نرم افزارArcGIS9، پهنه بندی و تحلیل پراکندگی مکانی خشکسالی صورت گرفت. نتایج ایــن پژوهش نشـــان می دهد که با طولانی شدن دوره ی خشکسالی و تداوم آن، دو مولفه ی شدت و گستره ی مکانی خشکسالی افزایش می یابد. همچنین، نتایج حاکی از آنندکه مناطقی از شمال شرق، و بخشهایی از جنوب شرقی، جنوب و جنوب غربی استان فارس نسبت به مناطق دیگر از نظر آسیب پذیری مستعدتر بوده، و بیشتر در معرض خشکسالی قرار دارند. لذا مناطق مذکور در بخش کشاورزی و نظام های مبتنی بر کشت دیم، که بقای آن بستگی به میزان بارش دارد، آسیب پذیرترمی باشند.
      Manuscript profile