Journal of Novel Researches on Plant Protection
,
Issue1,Year,
Summer
2021
استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند اسانسهای گیاهی برای نگهداری میوه در دوره انبارداری به طور چشمگیری در حال افزایش است. در این تحقیق از اسانس گیاهان مرزه، مرزنجوش و پونه برای کنترل عامل فساد میوه کیوی در دوره انبارداری استفاده شد. برای این منظور اثر ضدقارچی اس More
استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند اسانسهای گیاهی برای نگهداری میوه در دوره انبارداری به طور چشمگیری در حال افزایش است. در این تحقیق از اسانس گیاهان مرزه، مرزنجوش و پونه برای کنترل عامل فساد میوه کیوی در دوره انبارداری استفاده شد. برای این منظور اثر ضدقارچی اسانس ها ، بر بازدارندگی از رشد قارچ بیماریزای گیاهی Botrytis cinerea روی محیط کشت PDA و بافت میوه بررسی شد. در محیط کشت قطر پرگنه قارچ بیماری زا به دو روش دیسک کاغذی روی محیط کشت و مواد فرار مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر اسانس روی میوه، ابتدا 30 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ (106×1 اسپور در میلی لیتر) به میوههای کیوی تزریق و پس از یک ساعت میوه ها با غلظت های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی لیتر اسانس گیاهان مورد نظر اسپریپاشی شدند. هفت روز بعد از مایه زنی، میوه ها از نظر درصد آلودگی مورد بررسی قرار گرفتند. برای محاسبه درصد آلودگی هر میوه به هشت قسمت مساوی تقسیم شد و تعداد قسمت های آلوده در 5/12 ضرب و درصد آلودگی میوهها به قارچ بیمارگر محاسبه گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین بازدارندگی برای قارچ B.cinerea در روش دیسک کاغذی مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 54/56 درصد و در روش مواد فرار مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 97/55 درصد بود. نتایج آزمایش روی بافت میوه مایه زنی شده با سوسپانسیون اسپور نشان داد که غلظت 20 میلی لیتر بر لیتر اسانس مرزنجوش روی B. cinerea (با 42/35 درصد بیماری) بیشترین درصد مهار کنندگی علیه این عوامل بیماری زا را داشتند.
Manuscript profile
گل جالیز از مهمترین گیاهان انگل، سالانه خسارت زیادی را به بسیاری از محصولات کشاورزی وارد می آورد. یافتن روش مناسب برای مهار رشد و خسارت این انگل همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در این پژوهش اثر کشت مخلوط گلدانی سه نوع لوبیای قرمز، چیتی و چشم بلبلی با گوجه فرنگی بر More
گل جالیز از مهمترین گیاهان انگل، سالانه خسارت زیادی را به بسیاری از محصولات کشاورزی وارد می آورد. یافتن روش مناسب برای مهار رشد و خسارت این انگل همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در این پژوهش اثر کشت مخلوط گلدانی سه نوع لوبیای قرمز، چیتی و چشم بلبلی با گوجه فرنگی بر کاهش خسارت گل جالیز مصری بر گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار شامل اثر هر نوع لوبیا روی گل جالیز به شیوه کشت مخلوط گلدانی، هم در حضور گوجه فرنگی و هم بدون حضور میزبان و تیمار شاهد تنها با کشت مخلوط بذر گل جالیز و گوجه فرنگی در سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. دو ماه پس از کاشت، ارتفاع، وزن خشک کل گیاه و وزن میوه گوجه فرنگی و همچنین ارتفاع و تعداد شاخه های گل جالیز اندازه گیری شد. کشت مخلوط لوبیای قرمز یا چیتی با گوجه فرنگی بیشترین تأثیر را بر افزایش ارتفاع، وزن خشک و محصول گوجه فرنگی داشت. هم چنین کشت انواع لوبیا تأثیر همسانی بر کاهش ارتفاع و تعداد شاخه های گل جالیز داشت. براساس یافته ها، کشت مخلوط انواع لوبیا توانایی بالایی در بهبود رشد میزبان و کاهش خسارت ناشی از گل جالیز دارد. بنابراین توصیه می شود در کشت گوجه فرنگی به منظور مهار گل جالیز مصری، کشت مخلوط انواع لوبیا مد نظر قرار گیرد.
Manuscript profile
دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
,
Issue1,Year,
Summer
2018
با توجه به خطرات زیستمحیطی و ایجاد مقاومت در نتیجه کاربرد سموم شیمیایی، توجه به سایر روشهای کنترل مانند مدیریت زراعی میتواند در کنترل بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی مفید باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثر کودهای پتاسیم، سیلیس و ورمیکمپوست بر کنترل پوسیدگی More
با توجه به خطرات زیستمحیطی و ایجاد مقاومت در نتیجه کاربرد سموم شیمیایی، توجه به سایر روشهای کنترل مانند مدیریت زراعی میتواند در کنترل بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی مفید باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثر کودهای پتاسیم، سیلیس و ورمیکمپوست بر کنترل پوسیدگی ریزوکتونیایی در لوبیا چیتی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 18 تیمار و چهارتکرار طی سالهای 1392 تا1393 انجام شد. عاملهای مورد مطالعه در این آزمایش شامل سه سطح کود پتاس (0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار)، سه سطح سیلیکات کلسیم (0، 400 و 800 کیلوگرم در هکتار) و دو سطح ورمی کمپوست (0 و 5 درصد حجمی/حجمی) بود. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، کاربرد هر یک از فاکتورهای اصلی بهتنهایی (پتاسیم، سیلیس و ورمیکمپوست) سبب بهبود خصوصیات رویشی گیاه لوبیا چیتی و کنترل بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی شد. بهطوری که کاربرد 100 کیلوگرم کود پتاسیم و یا 400 و 800 کیلوگرم در هکتار کود سیلیکاتکلسیم و همچنین ورمیکمپوست به طور معنیداری خصوصیات رویشی گیاه لوبیا چیتی از قبیل وزن تر و خشک ساقه و ریشه را بهبود بخشید. این ترکیبات با بهبود خصوصیات بیوشیمیایی گیاه لوبیا از قبیل میزان گایاکول پراکسیداز، سبب کاهش معنیدار شدت بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی در گیاهان لوبیا چیتی مورد مطالعه شدند. بر اساس نتایج مشخص شدکه کاربرد غلظتهای 400 و 800 کیلوگرم بر هکتار سیلیکات کلسیم و همچنین 100 کیلوگرم بر هکتار کود پتاسیم بیشترین تأثیررا در کنترل پوسیدگی ریزوکتونیایی لوبیا چیتی داشته و ضمن بهبود خصوصیات رویشی گیاه باعث کنترل این بیماری شده است.
Manuscript profile
دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
,
Issue1,Year,
Autumn
2013
به منظور بررسی وضعیت آلودگی محموله های بذری کلزای برداشتی نسبت به قارچ های همراه با بذر ، از بذ رهای کلزا مناطق مختلف استان فارس شامل سعادت شهر، زرقان، ارسنجان، قیروکارزین، بیضا و ظفرآباد نمونه برداری انجام گرفت و به آزمایشگاه منتقل شد. به منظور تعیین قوه نامیه بذرهای م More
به منظور بررسی وضعیت آلودگی محموله های بذری کلزای برداشتی نسبت به قارچ های همراه با بذر ، از بذ رهای کلزا مناطق مختلف استان فارس شامل سعادت شهر، زرقان، ارسنجان، قیروکارزین، بیضا و ظفرآباد نمونه برداری انجام گرفت و به آزمایشگاه منتقل شد. به منظور تعیین قوه نامیه بذرهای مورد آزمایش، بر اساس روشهای موسسه بین المللی مطالعات بذ ر (I.S.T.A.) عمل شد. برای جداسازی قارچ های همراه بذر از محیط های کشت WA و PDA استفاده شد . بذرها پس از ضدعفونی سطحی با هیپوکلریت سدیم 1% به مدت5/2 و 5 دقیقه در محیط های کشت قرارد اده شده و در دمای2 ±25 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. شمارش و جداسازی قارچ ها پس از 4 روز شروع و تا 15 روز ادامه داشت. قارچ های جداشده با توجه به مشخصات مورفولوژیکی و کلیدهای شناسایی، تشخیص داده شدند. این قارچ ها متعلق به جنس هایAspergillus sp., Penicillium sp., Cladosporium sp. Phoma sp. ،Rhizoctonia sp. ،،Fusarium sp. ،Alternaria sp. ،Botrytis sp. ، وRhizopus sp. بودند.گونه های قارچAspergillus sp. نسبت به سایر قارچ ها از فراوانی بیشتری (40-20 درصد) برخوردار بودند. آگاهی از آلودگی بذرها و شدت این آلودگی در مناطق مختلف می تواند جهت تولید بذرهای سالم و عاری از آلودگی مفید باشد.
Manuscript profile
دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
,
Issue1,Year,
Autumn
2016
امروزه روشهای مولکولی لازمه انجام بسیاری از تحقیقات میباشد. اساس کار اکثر این آزمایشات و تحقیقات مولکولی بر پایه استخراج DNA میباشد، از این رو انتخاب و کشف روش جدیدی که در عین نتیجه بخش بودن، کم هزینه، ساده، کم خطر و سریع نیز باشد بسیار حائز اهمیت است. تکنیکهای More
امروزه روشهای مولکولی لازمه انجام بسیاری از تحقیقات میباشد. اساس کار اکثر این آزمایشات و تحقیقات مولکولی بر پایه استخراج DNA میباشد، از این رو انتخاب و کشف روش جدیدی که در عین نتیجه بخش بودن، کم هزینه، ساده، کم خطر و سریع نیز باشد بسیار حائز اهمیت است. تکنیکهای معمولی که در بخش کشاورزی جهت استخراج DNA قارچهای رشتهای مورد استفاده قرار میگیرد شامل C-TAB، فنل کلروفرم و کیتهای آزمایشگاهی استخراج DNA میباشد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند، در این مقاله روشی جهت استخراج DNA از قارچهای رشتهای پادزیست، گندرو و بیماریزای گیاهی معرفی میگردد که تلفیقی از روشهای مذکور به منظور تسهیل و عدم استفاده از ازت مایع و فنل جهت استخراج DNA میباشد که در مورد مخمرها نیز استفاده می شود. این روش، روش خرد کردن با گریندر نام دارد که ایمنتر، کم هزینهتر و سریعتر بوده و DNA حاصله از درجه خلوص نسبتا بالایی برخوردار است. خلوص و کیفیتDNA استخراج شده توسط این روش به کمک اسپکتروفتومتر بررسی گردید و به کمک آغازگرهای اختصاصی و PCR، ناحیهی ITS از DNA ریبوزومی و ژن β-tubulin در DNA استخراج شده، تکثیر گردید. با توجه به نتایج به دست آمده از اسپکتروفتومتر و کیفیت باندهای حاصل از محصول PCR در ژل آگاروز، میتوان این روش را بهعنوان یک روش عملی و مناسب جهت استخراج DNA قارچهای رشته ای بکار برد.