-
Article
1 - مطالعهی تاثیر برخی متابولیتهای تولید شده توسط Pseudomonas tolaasii و باکتریهای همراه روی قارچ خوراکی (Agaricus bisporus)دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , Issue 1 , Year , Autumn 2016دراین تحقیق به بررسی برخی متابولیتهای Pseudomonas tolaasiiعامل لکه قهوهای قارچ خوراکی دکمهای و نیز Pseudomonas reactansباکتری همراه قارچ خوراکی دکمهای، پرداخته شد. خصوصیات شاخصP. Tolaasiiشامل ایجاد لکه قهوهای و نقاط فر Moreدراین تحقیق به بررسی برخی متابولیتهای Pseudomonas tolaasiiعامل لکه قهوهای قارچ خوراکی دکمهای و نیز Pseudomonas reactansباکتری همراه قارچ خوراکی دکمهای، پرداخته شد. خصوصیات شاخصP. Tolaasiiشامل ایجاد لکه قهوهای و نقاط فرو رفته روی کلاهک قارچ خوراکی دکمهای A. bisporus، تولید تولاسین، همولیزاریتروسیتها، تولید رسوب سفید رنگ در برابر باکتری P. reactans است. در مطالعهی حاضر تأثیرP. Tolaasiiو متابولیت حاصل از آن بر میزان رشد میسلیوم Agaricus bisporus مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج ترکیبات ناخالص متابولیتی یاWhite Line Inducing Principle (WLIP)، تولید شده توسط P. reactansو نیز توکسین تولاسین، آزمونهای متعددی جهت بررسی تأثیر متقابل و غیرمستقیم این ترکیبات انجام گرفت. همچنین ژن rpoBمتعلق به جدایه بیماریزای Pseudomonas sp. p2 که از قارچ مذکور جداسازی شده بود با استفاده از جفت پرایمر LAPS27 و LAPS تکثیر، تعیین توالی و در بانک ژن NCBI ثبت گردید. تأثیر ترکیب WLIP ناخالص حاصل از P. reactans Pr 5 و جدایه استاندارد P. reactans NCPPB1311 بر بلوکهای A. bisporus وسیبزمینی بطور جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. در زیست سنجیهای مختلف مشاهده شد بلوکهای قارچ مایهزنی شده با توکسین بیماریزاترین استرین بومی P. tolaasii Pt 6 تولید علایم لکه قهوهای تیره و نقاط کمی فرو رفته نمودند. برعکس، در برابرترکیب WLIP استرین P. reactans Pr 5 تغییر رنگ جزئی و خفیف بود. از یافتههای مهم دیگر، بکارگیری همزمان تیمار P. reactans A6 و ترکیب تولاسین هر دو جدایۀ بومی و استاندارد بر بلوک قارچ بود که منجر به توقف علایم آشکار قهوهای شدن ناشی از تولاسین شد و با خاصیت بازدارندگی خود، موجب مهار فعالیت تولاسین گردید. این نتایج نشاندهنده اهمیت باکتریهای همراه در بازداری رشد و توقف بیماریزائی باکتری P. tolaasiiاست
. Manuscript profile -
Article
2 - بررسی عکس العمل ارقام تجاری پنبه نسبت به بیماری بلایت باکتریائی با عاملXanthomonas citri pv. malvacearumدو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , Issue 1 , Year , Spring 2013بلایت باکتریایی پنبه با عامل باکتریائی Xanthomonas citri pv. malvacearum (ex. X. axonopodis pv. malvacearum) از بیماریهای مهم قرنطینه ای درکشور محسوب می شود. درخصوص ارزیابی واکنش ارقام مختلف پنبه نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه­ Moreبلایت باکتریایی پنبه با عامل باکتریائی Xanthomonas citri pv. malvacearum (ex. X. axonopodis pv. malvacearum) از بیماریهای مهم قرنطینه ای درکشور محسوب می شود. درخصوص ارزیابی واکنش ارقام مختلف پنبه نسبت به این بیماری در شرایط گلخانهای گزارش رسمی در دست نیست. برای این منظور از سه مرحله کوتیلدونی، گلدهی وغوزه دهی گیاه برای انجام این پژوهش استفاده شد. در بررسی اثر مایه زنی روی غوزهها در شرایط آزمایشگاه (درون شیشهای) از طرح کاملا تصادفی در4 تکرار و در بررسی اثر مایه زنی بر روی گیاهچهها، غوزهها و برگها در گلخانه از شش تکرار استفاده شد. زادمایه از مخلوط 5 جدایه در غلظت 106 سلول در میلیلیتر تهیه شد. جهت ارزیابی حساسیت برگها از سیستم هانتر و ارزیابی حساسیت غوزهها به روش هیلاکس انجام شد. جهت آزمایش در مرحله گلدهی، برگها سه روز متوالی با سوسپانسیون باکتری محلول پاشی شدند. جهت تلقیح غوزهها نیز از غوزههایی که در سن سه هفتگی بودند استفاده شد. غوزهها با سوزن استریل در دو ناحیه زخم و با پنبه آغشته به سوسپانسیون باکتری تلقیح شدند. برای هر یک از مراحل تلقیح روی پنبه یک شاهد در نظر گرفته شد. از آب مقطر استریل به عنوان شاهد استفاده شد. نتایج بررسیها نشان داد از بین 8 رقم مورد مطالعه حساسترین آنها، رقم بومی (از گونه Gossypium herbaceum) و سه رقم سای اکرا، سیندوز و بختگان جزو مقاومترین ارقام بودند. نتایج مرحله غوزهدهی همسو با نتایج مرحله گلدهی بود. در هر دو آزمایش مقایسه میانگین دادهها نیز نشان داد اختلاف معنیداری بین همه ارقام جز سه رقم بختگان، سای اکرا و سیندوز وجود دارد. Manuscript profile -
Article
3 - اولویتبندی بیماریهای قارچ خوراکی Agaricus bisporus در استانهای تهران و البرز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی , Issue 1 , Year , Autumn 2017Moreقارچ خوراکی دکمهای (Agaricus bisporus) یکی از محصولات غذایی و دارویی حاوی انواع ویتامینها و املاح معدنی است که از تأمینکنندگان پروتئین و کالری موردنیاز افراد جامعه بهحساب میآید. با تشخیص ارزش بالای قارچهای خوراکی و توسعه کشت و پرورش این نوع قارچ، مدیریت واحدهای پرورش ازنظر کنترل بیماریها حائز اهمیت است. انواع بیماریها، خسارت قابلتوجهی را به پرورشدهندگان تحمیل مینمایند. لذا تعیین اولویتهای مبارزه با عوامل بیماریزای قارچ خوراکی ضروری است. بدین منظور با انتخاب روش تحلیل سلسله مراتبی به ارزشگذاری هریک از بیماریهای شایع در استانهای تهران و البرز با استفاده از شاخصهای تعیینشده پرداخته شد. طراحی پرسشنامه با استفاده از معیارهایی چون کیفیت و بازارپسندی، مدت نگهداری، هزینه کنترل بیماری، امکان کنترل بیضرر و میزان شیوع بیماری وغیره انجام پذیرفت. نتایج حاصل از مدل AHP (Analytical Hierarchy Process) نشان داد، با توجه به خروجی پرسشنامههای تکمیل شده توسط تولیدکنندگان قارچ، اساتید و متخصصان و مصرفکنندگان، بیماری باکتریایی لکه قهوهای در استانهای البرز و تهران با وزن 39% نیاز به بالاترین کنترل و مبارزه داشته و بیماری قارچی حبابتر با 33% در رتبه دوم قرار دارد. در انتها نیز بیماری باکتریایی مومی (Pseudomonas spp.) با 19 درصد و بیماری کپک سبز با نزدیک به 8 درصد از کل اوزان قرار دارند. این نتایج نشاندهنده بیشترین سطح خسارتزایی در دو بیماری لکه قهوهای باکتریایی و حبابتر و لزوم توجه به آنها نسبت به دیگر بیماریهای شایع در این منطقه است. همچنین بیماری کپک سبز با توجه به نتایج تحلیل سلسله مراتبی، کماهمیتترین بیماری در منطقه مورد مطالعه محسوب میگردد. Manuscript profile