• Home
  • حجت اقبال

    List of Articles حجت اقبال


  • Article

    1 - مطالعه فیتوشیمیایی عناصر معدنی گیاه دارویی (Tragopogon collinus) جمع آوری شده از مناطق رویشی شمال غرب ایران
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 4 , Year , Winter 2021
    بنابراین جمعیت‌های یک گونه دارویی که در شرایط اکولوژیکی مختلف رویش یافته‌اند از نظر کمیت و کیفیت مواد موثره تیپ‌های متفاوت و متنوعی را تشکیل می‌دهند که البته این تنوع منجر به تفاوت در دامنه فعالیت دارویی و بیولوژیک نیز می‌شود. به همین منظور بررسی عناصر معدنی گیاه دارویی More
    بنابراین جمعیت‌های یک گونه دارویی که در شرایط اکولوژیکی مختلف رویش یافته‌اند از نظر کمیت و کیفیت مواد موثره تیپ‌های متفاوت و متنوعی را تشکیل می‌دهند که البته این تنوع منجر به تفاوت در دامنه فعالیت دارویی و بیولوژیک نیز می‌شود. به همین منظور بررسی عناصر معدنی گیاه دارویی شنگ از تیره ستاره آسا یا کاسنی Asteraceae از سه رویشگاه متفاوت جنوار داغی از دامنه کوه‌های جنوبی در ارتفاع 3800 متری، قاشقا بلاغ در جنوب شرقی در ارتفاع 2400 متری، ییلاق قارا یاتاغ در جنوب غربی در ارتفاع 1600 متری، در منطقه سبلان شهرستان مشکین‌شهر واقع در شمال‌غربی ایران و خاک محل رشد آن‌ها انجام شد. عناصر معدنی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، منگنز، مس و کادمیوم به وسیله دستگاه فوتومتر شعله-ای و اسپکترومتر جذب اتمی اندازه‌گیری و با یکدیگر مقایسه شدند. تجزیه و تحلیل آماری و میانگین ها توسط آزمون دانکن و رسم نمودار نشان داد که به غیر از عناصر منیزیم، روی، مس و کادمیم سایر عناصر تحت تاثیر منطقه رویشی دارای اختلاف معنی-دار می‌باشد. مشاهدات نشان داد که گیاه دارویی شنگ دارای بیشترین میزان نیتروژن، کلسیم و آهن در منطقه جنوار داغی و فسفر و پتاسیم در منطقه ییلاقی قارا یاتاغ می باشد. و همچنین کمترین میزان منگنز در منطقه جنوار داغی در مقایسه با دو منطقه قارایاتاغ و قاشقابلاغ مشاهده شد. Manuscript profile

  • Article

    2 - مطالعه فیتوشیمیایی عصاره گیاه دارویی نسترن کوهی (Rosa Canina L.) جمع آوری شده از منطقه رویشی مشکین شهر و تاثیر آنتی باکتریال آن بر روی باکتری های شایع دهان و دندان
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 5 , Year , Winter 2020
    مقدمه و هدف: اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است.مواد و روش: عصاره گیاهان نسترن کوهی به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط More
    مقدمه و هدف: اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است.مواد و روش: عصاره گیاهان نسترن کوهی به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط دستگاه HPLC شناسائی شد، اثر ضد میکروبی عصاره در غلظت های(25، 50 و 100 µg/ml ) مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری ها شامل میکروب‌ها و قارچ‌های شایع، از جمله اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﻣﻮﺗﺎﻧﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻧﮕﻮﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻟﻴﻮارﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﻮﺑﺮﻳﻨﻮس، اشرشیاکلی، اﻳﻜﻨﻼ ﻛﻮردﻧﺲ، سودوموناس آنروژینوزا و ﻛﻠﺒﺴﻴﻼ پنوموﻧﻴﻪ بود. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره‌ها از روش دیسک دیفیوژن و MIC استفاده شد. یافته‌ها: در بررسی اثر هر یک عصاره ها بر روی باکتری ها، مشخص گردید که گیاه دارویی نسترن کوهی نیز کمترین تاثیر مهاری را علیه باکتری کلبسیلا پنمونیه و بیشترین اثر مهاری را بر روی قارچ کاندیداگلابراتا دارا می‌باشد. نتایج حاصل از آزمون MIC نیز تایید کننده این اثرات می‌باشد نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج فیتوشیمایی حاصل از عصاره‌ این تحقیق می‌توان بیان نمود که گیاه دارویی مورد مطالعه دارای ترکیبات فنلی آنتی باکتریال می‌باشند. لذا نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عصاره‌ گیاه دارویی نسترن کوهی دارای خاصیت ضد‌میکروبی مناسب علیه باکتری‌های عامل عفونت دهان و دندان می‌باشد، بنابراین می‌توان داروی گیاهی حاضر را به عنوان جایگزینی برای دارو‌های استاندارد کلرهگزیدین و نیستاتین بیان نمود. Manuscript profile

  • Article

    3 - مطالعه تاثیر ﺿﺪ ﻗﺎرﭼﻲ ﻋﺼﺎرهﻫﺎی هیدروالکلی سه گونه گیاه دارویی تیره نعنائیان از مناطق رویشی مشگین شهر ﻋﻠﻴﻪ اﻳﺰوﻟﻪﻫﺎی ﺑﺎﻟﻴﻨﻲ ﻛﺎﻧﺪﻳﺪا آﻟﺒﻴﻜﻨﺲ
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 5 , Year , Summer 2023
    روش‌ کار: عصاره‌های مورد نظر را ﺑﺎ ﭘﺮوﭘﻴﻠﻦ ﮔﻠﻴﻜﻮل رﻗﻴﻖ و ﻋﻼوه ﺑﺮ ﻋﺼﺎره ﺧﺎﻟﺺ، ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی 10، 20، 30، 40 و50mg/ml از ﻋﺼﺎره ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪ و جهت مطالعه اثر ممانعتی عصاره‌های هیدروالکلی پونه، نعناع و مرزه و مخلوط‌های دوگانه و سه‌گانه عصاره‌های این سه گیاه بر روی رشد کاندید آلبیکنس از More
    روش‌ کار: عصاره‌های مورد نظر را ﺑﺎ ﭘﺮوﭘﻴﻠﻦ ﮔﻠﻴﻜﻮل رﻗﻴﻖ و ﻋﻼوه ﺑﺮ ﻋﺼﺎره ﺧﺎﻟﺺ، ﻏﻠﻈﺖﻫﺎی 10، 20، 30، 40 و50mg/ml از ﻋﺼﺎره ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪ و جهت مطالعه اثر ممانعتی عصاره‌های هیدروالکلی پونه، نعناع و مرزه و مخلوط‌های دوگانه و سه‌گانه عصاره‌های این سه گیاه بر روی رشد کاندید آلبیکنس از روش‌های آنتی‌بیوگرم و MIC استفاده گردید. یافته‌ها:. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مخلوط سه‌گانه‌ی عصاره‌های پونه، نعناع و مرزه با غلظت 50 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر با قطر هاله 2/32 میلی‌متر دارای بیشترین قطر هاله عدم رشد و عصاره هیدروالکلی نعناع با غلظت 10 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر با ایجاد قطر هاله 7 میلی‌متری کمترین قطر هاله عدم رشد کاندیدا آلبیکنس را به‌خود اختصاص می‌دهد. هم‌چنین مخلوط سه‌گانه پونه، نعناع و مرزه نتایج نسبتأ مشابهی را نسبت به آنتی‌بیوتیک فلوکونازول از خود نشان دادند.نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از حداقل غلظت مهارکنندگی نشان داد که کمترین میزان غلظت مهارکنندگی مربوط به آنتی‌بیوتیک فلوکونازول و مخلوط سه‌گانه عصاره هیدروالکلی پونه، نعناع و مرزه و کمترین آن مربوط به عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی نعناع می-باشد Manuscript profile

  • Article

    4 - بررسی ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده و اثرات فارماکولوژیکی گیاه دارویی بابونه گاوی Tanacetum parthenium
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 4 , Year , Autumn 2023
    گیاهان به‌عنوان موجودات زنده، متابولیت‌های ثانویه را به‌عنوان ابزار سازگاری به شرایط و پدیده‌های مختلف اکولوژیکی پیرامون خود جهت حفظ خود و نسل‌های آینده تولید می‌نماید. بابونه گاوی گیاهی چند ساله و معطر از خانواده compositae می‌باشد که ارتفاع آن حدوداً به 15-60 سانتی‌مت More
    گیاهان به‌عنوان موجودات زنده، متابولیت‌های ثانویه را به‌عنوان ابزار سازگاری به شرایط و پدیده‌های مختلف اکولوژیکی پیرامون خود جهت حفظ خود و نسل‌های آینده تولید می‌نماید. بابونه گاوی گیاهی چند ساله و معطر از خانواده compositae می‌باشد که ارتفاع آن حدوداً به 15-60 سانتی‌متر می‌رسد. با برگ‌های سبز مایل به زرد رنگ و گل‌های زرد رنگ که برگ‌های خشک شده یا قسمت-های هوایی آن از قدیم در درمان سردرد، بی نظمی‌های قاعدگی، گزیدگی حشرات، التهابات و زخم‌ها و تب مورد استفاده قرار می-گرفت، نام عمومی این گیاه در واقع از واژه لاتینی تغییر یافته febrifugia مشتق شده و با وجود آن که دوزهای درمانی متفاوت گیاه بابونه گاوی اثرات سودمندی در درمان گروه‌های مجزای بیماران داشته است، سودمندی اثرات بالینی آن مورد اتفاق نظر نمی‌باشد. بابونه گاوی به صورت برگ تازه، برگ های پودر و خشک شده، کپسول‌ها و قرص‌ها، عصاره مایع، عصاره خشک استاندارد شده، کریستال‌ها و قطره‌های خوراکی موجود می‌باشد. تنوع پیش بینی‌های احتیاطی همراه طراحی مطالعه، یا غلظت مناسب ماده یا مدت زمان ارزیابی از مطالعات بالینی قبلی، دستیابی به مجموعه اثرات سودمند این گیاه را دشوار می‌کند. علی رغم گزارش‌های متفاوت از سودمندی این گیاه را در بیمارانی که به دنبال جایگزین مناسب برای پیشگیری از میگرن هستند، مطرح می‌سازد. Manuscript profile

  • Article

    5 - بررسی اجزای تشکیل دهنده اسانس گیاه دارویی پنیرک (Malva sylvestris) جمع‌آوری شده از مشکین‌شهر و خاصیت آنتی‌باکتریال آن در مقایسه با کلرهگزیدین بر روی باکتری‌های شایع عفونت دهانی
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 2 , Year , Summer 2021
    پنیرک با نام علمی Malva sylvestris، یکی از مهم‌ترین گیاهان مورد استفاده در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی بیشتر کشورهای توسعه یافته است. پنیرک یک ضدعفونی کننده قوی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی مناسب است. برگ و گل این گیاه کاربرد وسیعی در تهیه دارو و درمان انسان در طب سنتی د More
    پنیرک با نام علمی Malva sylvestris، یکی از مهم‌ترین گیاهان مورد استفاده در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی بیشتر کشورهای توسعه یافته است. پنیرک یک ضدعفونی کننده قوی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی مناسب است. برگ و گل این گیاه کاربرد وسیعی در تهیه دارو و درمان انسان در طب سنتی دارد. در این تحقیق گیاه دارویی پنیرک از منطقه‌ انزان مشگین‌شهر واقع در شمالغرب ایران جمع‌آوری گردید. اسانس‌گیری توسط دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونه‌های اسانس و اندازه‌گیری دقیق ترکیبات از دستگاه ‌های GC و GC/MS استفاده شد. سپس تاثیر اسانس پنیرک بر باکتری‌های شایع عفونت دهانی به دو روش بررسی قطر هاله عدم رشد‌(Disk deffusion) و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) انجام شد. نتایج حاصل از آزمایشات ضد میکروبی اسانس گیاه دارویی پنیرک نشان داد که این گیاه، دارای اثرات مهارکنندگی قابل توجهی بر روی انواع باکتری‌های گرم منفی و مثبت می‌باشد. هم‌چنین در مقایسه قطر هاله عدم رشد پنیرک با کلرهگزین، مشخص شد که اسانس گیاه دارویی پنیرک نتایج نسبتأ مشابهی را نسبت به دهان‌شویه کلرهگزین از خود نشان می‌دهد. طبق یافته‌ها اسانس گیاه دارویی پنیرک آثار ضد‌میکروبی مناسبی علیه باکتری‌های شایع عفونت دهانی دارد. در نتیجه اسانس این گیاه با غلظت‌های مختلف، پس از انجام مطالعات تکمیل‌تر می‌تواند جایگزین‌ مناسبی برای داروها و دهانشویه‌های شیمیایی در درمان باکتری‌های شایع عفونت دهانی باشد. Manuscript profile

  • Article

    6 - مطالعه اجزای تشکیل دهنده اسانس زنجبیل (Zingiber officinale) و مقایسه خاصیت ضدمیکروبی آن با دهانشویه کلرهگزیدین بر روی باکتری‌های عامل عفونت دهانی
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 1 , Year , Winter 2021
    زنجبیل (Zingiber officinale) یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که اثرات ضدباکتریایی آن در تحقیقات مشخص شده است .هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر ضدمیکروبی اسانس زنجبیل (Zingiber officinale) و مقایسه آن با داروی کلرهگزیدین بر روی برخی از باکتری‌های شایع عفونت دهانی بود. More
    زنجبیل (Zingiber officinale) یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که اثرات ضدباکتریایی آن در تحقیقات مشخص شده است .هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر ضدمیکروبی اسانس زنجبیل (Zingiber officinale) و مقایسه آن با داروی کلرهگزیدین بر روی برخی از باکتری‌های شایع عفونت دهانی بود. در این تحقیق، ابتدا اسانس-گیری گیاه زنجبیل توسط دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونه‌های اسانس و اندازه‌گیری دقیق ترکیبات از دستگا‌‌های GC و GC/MS استفاده شد. سپس تاثیر اسانس زنجبیل بر باکتری‌های شایع عفونت دهانی به دو روش بررسی قطر هاله عدم رشد‌(Disk deffusion) و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) انجام شد. نتایج حاصل از آزمایشات ضد میکروبی نشان داد که گیاه زنجبیل دارای اثرات مهارکنندگی قابل توجهی بر روی انواع باکتری‌های گرم منفی و مثبت است. هم‌چنین مشخص شد که اسانس این گیاه دارویی، از نظر خواص ضدمیکروبی، نتایج نسبتأ مشابهی را نسبت به دهان‌شویه کلرهگزین از خود نشان داد. طبق یافته‌ها اسانس زنجبیل آثار ضد‌میکروبی مناسبی علیه باکتری‌های شایع عفونت دهانی دارد. در نتیجه اسانس این گیاه با غلظت‌های مختلف، پس از انجام مطالعات تکمیل‌تر می‌تواند جایگزین‌ مناسبی برای داروها و دهانشویه‌های شیمیایی در درمان باکتری‌های شایع عفونت دهانی باشد. Manuscript profile

  • Article

    7 - بررسی اهمیت و نقش جلبک‌های دریایی‌ در صنعت و کاربردهای دارویی و زیست‌محیطی آنها
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 5 , Year , Winter 2021
    شناسایی دریاها موجب شده است که فرآورده های بسیاری برای انسان حاصل شود، یکی از این فرآورده ها جلبک ها هستند که به زندگی روزانه بشر فواید بسیاری می رسانند. بررسی تکنولوژی و جنبه‌های اقتصادی تولید جلبک‌ها نشان می‌دهد که از آن‌ها در جنبه‌های مختلف تولید مواد می‌توان استفاده More
    شناسایی دریاها موجب شده است که فرآورده های بسیاری برای انسان حاصل شود، یکی از این فرآورده ها جلبک ها هستند که به زندگی روزانه بشر فواید بسیاری می رسانند. بررسی تکنولوژی و جنبه‌های اقتصادی تولید جلبک‌ها نشان می‌دهد که از آن‌ها در جنبه‌های مختلف تولید مواد می‌توان استفاده کرد. جلبک ها به علت سرشار بودن از مواد معدنی،‌ویتامین ها،‌ هیدرات های کربن، و پروتئین ها که در درون سلول ها و یا در دیواره سلول ها وجود دارند،‌مورد استفاده غذایی انسانها قرار می گیرند. همچنین جلبک ها به دلیل دارا بودن ترکیبات ویژه پلی ساکاریدی و نیز ترکیبات دارویی خاص، دارای کاربرد های وسیعی در این زمینه هستند. هدف از این مطالعه بررسی اهمیت و نقش جلبک‌های دریایی در صنعت و کاربردهای دارویی و زیستی آنها می‌باشد. بنابراین در این مطالعه مروری، نقش و عملکرد جلبک‌های دریایی در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی، پزشکی و همچنین نقش آن‌ها در محیط زیست مورد بررسی قرار می‌گیرد. Manuscript profile

  • Article

    8 - بررسی اثر چند نهاده زیستی بر کمیت و کیفیت ترکیبات اسانس گیاه دارویی (Matricaria chamomilla) در استان اردبیل
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 1 , Year , Summer 2022
    آزمایشی در سال 1401 در اراضی روستای اندزق شهرستان مشگین‌شهر واقع در استان اردبیل انجام گرفت. کاربرد ورمی‌کمپوست: در دو سطح صفر(V0) و5 تن در هکتار به صورت مصرف خاکی قبل از کاشت (V1)، کاربرد باکتری‌های محرک رشد (PGRP) به صورت تلقیح با بذر، در 2 سطح: تلقیح با مخلوط 2 باکتر More
    آزمایشی در سال 1401 در اراضی روستای اندزق شهرستان مشگین‌شهر واقع در استان اردبیل انجام گرفت. کاربرد ورمی‌کمپوست: در دو سطح صفر(V0) و5 تن در هکتار به صورت مصرف خاکی قبل از کاشت (V1)، کاربرد باکتری‌های محرک رشد (PGRP) به صورت تلقیح با بذر، در 2 سطح: تلقیح با مخلوط 2 باکتری آزوسپریلیوم و ازتوباکتر (F1) و بدون تلقیح (F0)، - نیتروژن از منبع اوره: در 3 سطح صفر (N0) و 50 (N50) و 100 کیلوگرم در هکتار (N100) به صورت خالص. نتایج نشان داد که مصرف توأم ورمی‌کمپوست و مایه تلقیح اثر سینرژیستی داشته و باکتریهای محرک رشد به همراه ورمی‌کمپوست می توانند در محیط و بستر بهتری فعالیت نمایند و نسبت به تثبیت نیتروژن اقدام نمایند. بطوری که اثر ورمی‌کمپوست در بهبود درصد اسانس در سطوح مختلف نیتروژن متفاوت است و از 15% در سطح N0 تا 3% در N50 و تا 10 درصد در N100 متغیر بود. اثر مصرف سطوح مختلف نیتروژن هم بر عملکرد اسانس بسیار معنی‌دار شد به طوری که مصرف یکصد کیلوگرم نیتروژن حدود 79% در عملکرد اسانس مؤثر بود و مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن نیز حدود 42 درصد بر عملکرد مؤثر بود و عملکرد به 836 کیلوگرم رسید. در مقادیر بالای نیتروژن درصد کامازولن افزایش یافت. کمترین مقادیر آلفا بیسابلول به مقدار 4/19%، 8/19، 7/20 و 33/21 از تیمارهای بدون مصرف کود و مایه تلقیح و ورمی‌کمپوست، مصرف مایه تلقیح بدون نیتروژن و بدون ورمی‌کمپوست، مصرف ورمی‌کمپوست بدون مایه تلقیح و نیتروژن، مصرف ورمی‌کمپوست و مایه تلقیح بدون نیتروژن به دست آمد. Manuscript profile

  • Article

    9 - بررسی فیتوشیمیایی عصاره گیاهان دارویی گون (Astragalus tragacantha) جمع آوری شده از مناطق رویشی مشکین شهر و اثرات ضد میکروبی آن بر روی برخی از باکتری های شایع دهان و دندان
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 4 , Year , Autumn 2020
    مقدمه و هدف: اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیک‌های رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است. مواد و روش: عصاره گون به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط دستگاه HPLC More
    مقدمه و هدف: اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیک‌های رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است. مواد و روش: عصاره گون به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط دستگاه HPLC شناسائی شد، اثر ضد میکروبی عصاره در غلظت های(25، 50 و 100 µg/ml ) مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری ها شامل میکروب‌ها و قارچ‌های شایع، از جمله اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﻣﻮﺗﺎﻧﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻧﮕﻮﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻟﻴﻮارﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﻮﺑﺮﻳﻨﻮس، اشرشیاکلی، اﻳﻜﻨﻼ ﻛﻮردﻧﺲ، سودوموناس آنروژینوزا و ﻛﻠﺒﺴﻴﻼ پنوموﻧﻴﻪ بود. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره‌ها از روش دیسک دیفیوژن و MIC استفاده شد. یافته‌ها: در بررسی اثر عصاره مورد نظر بر روی باکتری‌ها، مشخص گردید که گیاه دارویی گون کمترین تاثیر مهاری را علیه باکتری استرپتوکوکوس سانگویس و بیشترین اثر مهاری را بر روی قارچ کاندیداگلابراتا دارد. نتایج حاصل از آزمون MIC نیز تایید کننده این اثرات می‌باشد نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج فیتوشیمایی حاصل از عصاره‌ این تحقیق می‌توان بیان نمود که گیاه دارویی مورد مطالعه دارای ترکیبات فنلی آنتی باکتریال می‌باشند. لذا نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عصاره‌ گیاه دارویی گون دارای خاصیت ضد-میکروبی مناسب علیه باکتری‌های عامل عفونت دهان و دندان می‌باشد، و به عنوان جایگزینی برای دارو‌های استاندارد کلرهگزیدین و نیستاتین بیان نمود. Manuscript profile

  • Article

    10 - بررسی فیتوشیمیایی میزان ترکیب آلی آلکالوئید گیاه دارویی (Peganum harmala L.) جمع‌آوری شده از چند منطقه رویشی استان اردبیـل
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 2 , Year , Autumn 2022
    گیاهان به‌عنوان موجودات زنده، متابولیت‌های ثانویه را به‌عنوان ابزار سازگاری به شرایط و پدیده‌های مختلف اکولوژیکی پیرامون خود جهت حفظ خود و نسل‌های آینده تولید می‌نماید. کشور ایران با داشتن تنوع بالای اقلیمی از غنی‌ترین منابع گیاهان دارویی جهان است. گیاه دارویی (Peganum More
    گیاهان به‌عنوان موجودات زنده، متابولیت‌های ثانویه را به‌عنوان ابزار سازگاری به شرایط و پدیده‌های مختلف اکولوژیکی پیرامون خود جهت حفظ خود و نسل‌های آینده تولید می‌نماید. کشور ایران با داشتن تنوع بالای اقلیمی از غنی‌ترین منابع گیاهان دارویی جهان است. گیاه دارویی (Peganum harmala L.) از گیاهان دارویی مهم شمال‌غرب ایران دارای پراکنش گسترده در اکثر مناطق کشور می‌باشد. بذر این گیاه دارویی غنی از آلکالوئید می‌باشد که در درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان، روماتیسم، دیابت، فشار خون، قلب و عروق و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. ترکیبات دارویی گیاهان تحت تأثیر عوامل محیطی از جمله شوری و ارتفاع قرار می‌گیرد. بدین منظور بذر گیاه دارویی اسپند از سه منطقه مشگین‌شهر، گرمی و پارس‌آباد از شهرستان‌های استان اردبیل جمع‌آوری گردید و تعیین آلکالوئید کل آن در آزمایشگاه فیتوشیمی بخش تحقیق و توسعه شرکت دانش‌بنیان پژوهشگران داروی سبز مورد سنجش قرار گرفت. تعیین آلکالوئید کل از روش اسپکتروفتومتری با استفاده از بروموکروزول گرین با 3 تکرار انجام گرفت. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که مقدار آلکالوئید کل بذر گیاه از منطقه گرمی بیشتر از بقیه مناطق بود و کمترین مقدار آلکالوئید در بذر گیاه از منطقه پارس‌آباد یافت شد. نتایج بدست آمده در سطح 5 درصد معنی‌دار بود. Manuscript profile

  • Article

    11 - سنتز نانو ذرات آهن با استفاده از عصاره آبی بذر گیاه دارویی زنیان Trachyspermum copticum L. و مطالعه خواص آنتی اکسیدانی آن
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 5 , Year , Winter 2021
    زنیان یکی از گیاهان دارویی بسیار مهم در ایران و جهان است که پتانسیل سنتز نانو ذرات از عصاره‌های بذر یا اندام هوایی آن وجود دارد. لذا در این مطالعه امکان سنتز نانو ذرات آهن صفر با استفاده از عصاره‌های بذر گیاه دارویی زنیان مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روش‌ها: در این مطالع More
    زنیان یکی از گیاهان دارویی بسیار مهم در ایران و جهان است که پتانسیل سنتز نانو ذرات از عصاره‌های بذر یا اندام هوایی آن وجود دارد. لذا در این مطالعه امکان سنتز نانو ذرات آهن صفر با استفاده از عصاره‌های بذر گیاه دارویی زنیان مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روش‌ها: در این مطالعه از عصاره بذر گیاه دارویی زنیان جهت سنتز سبز نانو ذرات آهن استفاده شد. خصوصیات آنتی اکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی عصاره بذر و عصاره حاوی ذرات نانو آهن تعیین شد. بررسی ساختاری نانو ذرات آهن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام گردید.یافته‌ها: با توجه به نتایج بدست آمده می‌توان گفت که تشکیل نانوذرات آهن با تغییر رنگ محلول از زرد به قهوه ای مورد تایید قرار گرفت و هم در عصاره حاوی بذر و هم در عصاری حاوی نانو ذرات آهن خصوصیات آنتی اکسیدانی مشاهده گردید و اضافه کردن نانوذرات آهن سبب افزایش خصوصیات آنتی اکسیدانی گیاه دارویی زنیان شد. بررسی ساختاری نانو ذرات آهن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز نشان داد که شکل ذرات کروی و ابعاد آن 200 نانومتر می‌باشد.نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد که می توان از عصاره بذر گیاه دارویی زنیان برای سنتز نانو آهن صفر ظرفیتی استفاده کرد و افزایش نانو ذرات آهن صفر باعث افزایش خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن می‌شود. Manuscript profile

  • Article

    12 - مطالعه اثر مکمل دارویی تهیه شده از غلات بر روی تغییرات غلظت برخی از هورمون‌ها در موش‌های رت آزمایشگاهی مبتلا به مشکلات غدد تیروئید
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 3 , Year , Autumn 2024
    مقدمه و هدف: تیروئید یکی از غدد مهم بدن است که میزان سوخت و ساز انرژی بدن را تنظیم می‌کند. این غده شکلی شبیه پروانه دارد و در جلوی نای قرار گرفته است. با توجه به شایع شدن روز افزون بیماری‌های مربوط به غده تیروئید و عدم وجود درمان مناسب این بیماری، تحقیق حاضر با هدف بررس More
    مقدمه و هدف: تیروئید یکی از غدد مهم بدن است که میزان سوخت و ساز انرژی بدن را تنظیم می‌کند. این غده شکلی شبیه پروانه دارد و در جلوی نای قرار گرفته است. با توجه به شایع شدن روز افزون بیماری‌های مربوط به غده تیروئید و عدم وجود درمان مناسب این بیماری، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر مکمل غذایی تهیه شده از غلات بر روی تغییرات غلظت هورمون-های T3 ، T4 ، TSH در موش‌های نر دریافت کننده استات سرب انجام گردید.مواد و روش: جهت انجام این مطالعه از 30 سر موش رت آزمایشگاهی استفاده گردید، جهت القای بیماری از استات سرب همراه با رژیم غذایی در موش استفاده شد و موش‌ها در گروه‌های درمانی با غلظت‌های 125، 250 و 500 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن خود مکمل غذایی تهیه شده از غلات را دریافت کردند.یافته‌ها: با توجه به نتایج حاصل از آزمون‌های هورمون‌های T3 ، T4 ، TSH خون موش‌های مورد مطالعه، می‌توان نتیجه گرفت که مکمل غذایی (تهیه شده از غلات) باعث بازگشت نسبی سطح هورمون‌های T3 ، T4 ، TSH به حالت نرمال می‌شود. در بررسی‌ اثر متقابل غلظت‌های مورد استفاده مکمل غذایی (تهیه شده از غلات) مشخص شد که غلظت 500 میلی‌لیتر بر کیلوگرم دارای موثرترین اثر درمانی و غلظت 125 میلی‌لیتر بر کیلوگرم کمترین اثر را علیه بیماری هیپوتیروئیدیسم از خود نشان می‌دهند.نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه می‌توان بیان نمود که مکمل غذایی (تهیه شده از غلات) اثر درمانی مناسبی جهت درمان ناهنجاری پارامترهای تیروئید می‌گردد. Manuscript profile

  • Article

    13 - بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات
    The Application of Chemistry in Environment , Issue 4 , Year , Winter 2024
    مکمل‌های غذایی از محصولات مهم و پرکاربرد در حوزه سلامت هستند که خود همین مکمل‌ها، طبقه‌بندی‌ها و زیر مجموعه‌های خاص خودشان را دارند امروزه منابع گیاهی به عنوان جانشین مواد شیمیایی در داروها و مکمل‌های غذایی مورد توجه روزافزون قرارگرفته است، لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی More
    مکمل‌های غذایی از محصولات مهم و پرکاربرد در حوزه سلامت هستند که خود همین مکمل‌ها، طبقه‌بندی‌ها و زیر مجموعه‌های خاص خودشان را دارند امروزه منابع گیاهی به عنوان جانشین مواد شیمیایی در داروها و مکمل‌های غذایی مورد توجه روزافزون قرارگرفته است، لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات انجام شد. بعد از تهیه نمونه‌های گیاهی و فرمولاسیون، عصاره گیری به روش ماسراسیون و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده آن توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا‌HPLC انجام گرفت و سپس آنالیز و عناصر معدنی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، منگنز، مس و کادمیوم طبق روش‌های استاندارد A.O.A.C به روش هضم تر با استفاده از اسید نیتریک، کلریدریک و اسید پرکلریدریک صورت گرفت و به وسیله دستگاه فوتومتر شعله‌ای و اسپکتروفتومتر جذب اتمی اندازه‌گیری و با یکدیگر مقایسه شد. با توجه به نتایج حاصل از آنالیز عصاره‌ مشاهده شد که نمونه مورد مطالعه دارای 31/76 درصد ترکیبات فنلی می‌باشد که از این میزان 41/2 درصد آن را گالیک اسید تشکیل می‌دهد و بیشترین ماده متعلق به آلفا لینولنیک اسید با 80/26 درصد می‌باشد، همچنین دارای 51/43 ‌میلی‌گرم بر گرم امگا 3، 44/58 میلی‌گرم بر گرم امگا 6 و 24/19 میلی‌گرم بر گرم امگا 9 و همچنین ویتامین‌های مختلفی از جمله 4/52 میلی‌گرم ویتامین ث و 6/63 میکرو‌گرم ویتامین کا بود. بر اساس بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات و نتایج حاصل از آنالیز عصاره‌ها مشاهده شد که مکمل غذایی مورد مطالعه دارای ترکیبات شاخص فنلی و نیز مواد معدنی ماکرو و میکرو و ویتامین‌های بسیار موثر می‌باشد Manuscript profile