Journal of Plant Environmental Physiology
,
Issue2,Year,
Summer
2018
.پاراگزانتین ترکیبیاز گروه آلکالوئیدهای پوربنی و از متابولیتهای ثانویه گیاهی است که در برخی گیاهان از جمله چای سبز، قهوه و کاکائو تولید میگردد.در این پژوهش به بررسی تأثیر غلظتهای مختلف پاراگزانتین بر برخی از جنبههای فیتوشیمیایی گیاه کاهو (Lactuca sativa cv. Siaho More
.پاراگزانتین ترکیبیاز گروه آلکالوئیدهای پوربنی و از متابولیتهای ثانویه گیاهی است که در برخی گیاهان از جمله چای سبز، قهوه و کاکائو تولید میگردد.در این پژوهش به بررسی تأثیر غلظتهای مختلف پاراگزانتین بر برخی از جنبههای فیتوشیمیایی گیاه کاهو (Lactuca sativa cv. Siahoo) به عنوان یک گیاه مدل پرداخته شد. به منظور نشان دادن اثرات پاراگزانتین بر میزان آمینو اسیدهای آزاد، قندهای محلول، آنتوسیانین، فلاونوئیدها، تاننها، آلکالوئیدها و ترکیبات فنلی آزمایشها در قالب طرحی کاملاً تصادفی انجام شد. پس از کاشت گیاهان با شرایط یکسان در گلدانهای حاوی پیت و تغذیه آنها با محلول غذایی هوگلند، تیمارهایی با غلظتهای متفاوت (10و50 و100 میکروگرم در میلی لیتر) از پاراگزانتین، همراه با گروه شاهد و همگی در سه تکرار بر روی گیاهان اعمال گردید. پس از 28 روز اعمال تیمار، گیاهان برای انجام آنالیزهای فیتوشیمیایی برداشت شدند. نتایج نشان داد در بالاترین غلظت پاراگزانتین (100 میکروگرم بر میلی لیتر) میزان آنتوسیانینها، فلاونوئیدها، آلکالوئید کل، تانن، ترکیبات فنلی در گیاهان تیمار شده نسبت به شاهد به طور معنیداری افزایش یافت. در غلظت فوق میزان آمینو اسیدها و قندهای محلول در گیاهان تیمار دیده نسبت به شاهد افزایش یافت. می توان نتیجه گیری کرد که ترکیب پاراگزانتین که میتواند در تفالههای چای و قهوه یا کاکائو موجود باشد در صورت استفاده به عنوان یک مکمل غذایی در کاشت گیاه کاهو، مواد موثره و نتیجتا خاصیت دارویی این سبزی پر مصرف را افزایش میدهد.
Manuscript profile
Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants
,
Issue2,Year,
Autumn
2016
بادرشبویه با نام علمی L. Dracocephalum moldavicaگیاهی یکساله، علفی ومعطر از تیرهنعناع و بومی آسیای مرکزی است.در این مطالعه تولید بافت کالوس از گیاه بادرشبویه و شناسایی ترکیبات فرار اسانس آن مورد توجه میباشد. بذرهای گیاه پس از ضدعفونی توسط اتانول (70درصد) و هیپوکلریت س More
بادرشبویه با نام علمی L. Dracocephalum moldavicaگیاهی یکساله، علفی ومعطر از تیرهنعناع و بومی آسیای مرکزی است.در این مطالعه تولید بافت کالوس از گیاه بادرشبویه و شناسایی ترکیبات فرار اسانس آن مورد توجه میباشد. بذرهای گیاه پس از ضدعفونی توسط اتانول (70درصد) و هیپوکلریت سدیم (10درصد)، در محیط کشت MS کشت داده شدند. پس از جوانهزنی، لپه گیاهچههای حاصل جدا شده و در محیطهای کشت MS حاوی مقادیر مشخصی از ترکیبات هورمونی با غلظتهای متفاوت از نفتالن ، استیک اسید و بنزیل آمینوپوزین منتقل شدند. نمونهها جهت کالوس زایی در اتاقک رشد با شرایط نوری حدود 2400 لوکس با دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و در دمای 25-24 درجه سانتیگراد قرار داده شدند.پس از ایجاد مقادیر لازم از کالوس، مقدار کالوس بدست آمده توزین و بیشترین کالوس از بین محیط های کشت با ترکیبات هورمونی مختلف جهت استخراج اسانس انتخاب شد. اسانس گیری با استفاده از دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب انجام شد و مواد موثره آن بهوسیله دستگاه GC/MS مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان کالوس بدست آمده از لپه گیاهچه بادرشبویه به میزان هورمونهای گیاهی بستگی دارد. حداکثر تولید کالوس در محیط کشت MS حاوی غلظتهای 4 میلی گرم درلیتر نفتالن استیک اسید به همراه 5/1 میلیگرم در لیتر بنزیل آمینوپوزین حاصل شد. همچنین نتایج آنالیز اسانس نشان داد که ترکیبات عمده اسانس شامل تیمول (9/45 درصد)، دکان (3/26 درصد)، دودکان (03/7 درصد)و هگزادکانوئیک اسید (08/7 درصد)میباشد.
Manuscript profile
Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants
,
Issue5,Year,
Winter
2018
استویا (Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni) گیاهی است چند ساله متعلق به تیره آفتابگردان که بهدلیل سنتز گلوکوزیدهای استویول و خواص دارویی در سراسر دنیا کشت می گردد. در این پژوهش به منظور بررسی اثر تیمار سرمایی 4 درجه سانتیگراد و مکمل پلیآمین بر برخی فاکتورهای فیتوشی More
استویا (Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni) گیاهی است چند ساله متعلق به تیره آفتابگردان که بهدلیل سنتز گلوکوزیدهای استویول و خواص دارویی در سراسر دنیا کشت می گردد. در این پژوهش به منظور بررسی اثر تیمار سرمایی 4 درجه سانتیگراد و مکمل پلیآمین بر برخی فاکتورهای فیتوشیمیایی گیاه، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. سنجش فلاوونوئیدها با روش کلرید آلومنیوم، تانن و فنول کل با روش فولین سیوکالتیو، میزان قند محلول با معرف آنترون، آنتوسیانین کل و گلیکوزیدهای استویول با اسپکتروفتومتر و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH انجام گرفت. تیمارها شامل 6 تیمار سرما و سرما توام با پلیآمین 0 در دورهای زمانی 0، 48 و 96 ساعت طرح ریزی شده و سنجش ها بر روی برگهای استویا در فاز رویشی در دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی در خرداد 1396 اجرا شد. نتایج بدست آمده نشان داد در سرمای 96 ساعته توام با پلی آمین بهترتیب 233 و 35 درصد افزایش در میزان قند محلول و گلیکوزیدهای استویول را نسبت به شاهد می توان مشاهده کرد. در همین تیمار میزان افزایش فلاوونوئیدها آنتوسیانین ها، فنل کل و تانن به ترتیب 40، 100، 20 و 66 درصد بود. فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه نیز تا حد 20 درصد افزایش نشان داد. در مجموع میتوان گفتدر شرایط کشت این گیاه، تاثیر توام سرما و ترکیبات پلیآمینی می تواند با تحریک بیشتر روند بیوسنتز متابولیتهای ثانویه پتانسیل دارویی گیاه را بهطور قابل توجهی افزایش دهد
Manuscript profile
Sanad
Sanad is a platform for managing Azad University publications