• Home
  • رضا صالحی

    List of Articles رضا صالحی


  • Article

    1 - Evaluation of the impact of selenium-enrichment and some organic matter on morphophysiological and essential oil in <i>Anethum graveolens</i> L.
    Food and Health , Issue 5 , Year , Autumn 2020
    Recently, the role of selenium (Se) as an antioxidant has generated wide interest in humans and animal-based on its presence in antioxidant defense systems. Unfortunately, people in many countries fail to get enough selenium. Dill (Anethum graveolens L.) is one of the m More
    Recently, the role of selenium (Se) as an antioxidant has generated wide interest in humans and animal-based on its presence in antioxidant defense systems. Unfortunately, people in many countries fail to get enough selenium. Dill (Anethum graveolens L.) is one of the medicinal plants belonging to the family Apiaceae. Any kind of herbal drug is influenced by many factors. Genetic, pre-harvest (season of harvest, soil, type of water), and post-harvest factors (storage, temperature, moisture) can affect total phenolic, flavonoid, and antioxidant capacity as well as other elements and compounds. The aim of this study was to investigate the effect of selenium trace in combination with and acids on the enrichment of dill. The experiment was conducted in a completely randomized design with three levels of acid (0, 50, and 150 mmol /l) and selenium application at 5 levels (0, 6, 8, 12 and 16 mg/l). The results of this experiment showed that the effect of selenium at different level of acids was significant. So that shoot fresh and dry weight, chlorophyll, essential oils, selenium content, and antioxidant enzymes were affected by increasing treatment level. The results indicated that (50 mg/l acid+12 mg/l sodium selenate) increased and improved some morphophysiological traits and essential oils including ɑ-Pinene, β-Myrecene, ɑ-Phellandene, and Carvone. Manuscript profile

  • Article

    2 - اثر سلنیوم و برخی مواد آلی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی و متابولیت‌های ثانویه شوید
    Agroecology Journal , Issue 5 , Year , Winter 2020
    سلنیوم عنصری است که به عنوان یک ماده اصلی برای سلامتی انسان و حیوان شناخته شده و می تواند نقش مهمی در مکانیسم آنتی اکسیدانی در گیاهان ایفا کند. متأسفانه بیشتر گیاهان از نظر میزان سلنیوم فقیر هستند و همین مسئله ضرورت غنی سازی محصولات کشاورزی با سلنیوم را به خوبی مشخص می More
    سلنیوم عنصری است که به عنوان یک ماده اصلی برای سلامتی انسان و حیوان شناخته شده و می تواند نقش مهمی در مکانیسم آنتی اکسیدانی در گیاهان ایفا کند. متأسفانه بیشتر گیاهان از نظر میزان سلنیوم فقیر هستند و همین مسئله ضرورت غنی سازی محصولات کشاورزی با سلنیوم را به خوبی مشخص می کند.. به منظور بررسی تأثیر سلنیوم همراه با اسید فولویک و اسید هیومیک بر غنی سازی گیاه شوید، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح اسیدفولویک و اسید هیومیک (0، 50 و 150 میلی مول بر لیتر) و کاربرد سلنیوم در 5 سطح (0 ، 6 ، 8 ، 12 و 16 میلی گرم بر لیتر) با سه تکرار انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که اسید فولویک به همراه سلنیوم در تیمار 50 میلی گرم بر لیتر اسید فولویک به همراه 12 میلی گرم در لیتر سلنات سدیم، باعث افزایش و بهبود برخی صفات مورفوفیزولوژیک مانند وزن خشک اندام هوایی و ریشه، ارتفاع گیاه، کلروفیل، اسانس، میزان سلنیوم و آنزیم های آنتی اکسیدان شد. همچنین این تیمار باعث بهبود و افزایش ترکیبات اسانس مانند آلفا- پنین (129/3 %)، بتا- میرسن (231/2%) ، آلفا- فلاندرن (14/46 %) و کاروون (83/74 %) شدند. Manuscript profile