در این پژوهش به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر مقاومت در برابر تنش شوری گیاه دارویی ریحان، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو مرحله آزمایشگاه (کشت درون پتری دیش) و گلخانه (کشت گلدا More
در این پژوهش به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر مقاومت در برابر تنش شوری گیاه دارویی ریحان، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو مرحله آزمایشگاه (کشت درون پتری دیش) و گلخانه (کشت گلدانی) انجام شد. سطوح شوری درهردومرحله شامل (کلریدسدیم: شاهد،25 میلی مولار،50 میلی مولار،75 میلی مولار) بود. نتایج بررسیها نشان داد که شوری میتواند اثرات بسیار معنیداری در کاهش درصد مؤلفههای جوانه زنی و رشدی گیاه ریحان در مرحله آزمایشگاه و گلخانه داشته باشد. با این تفاوت که در گلخانه تنها در طول ریشه، میانگین تعداد برگ روی بوته و سطح برگ ثانویه اثرات معنیداری مشاهده شد. همچنین در بررسی اثر متقابل پرایمینگ بر تنش شوری نیز اثرات معنیداری در کاهش درصد مولفههای جوانهزنی و رشد گیاه ریحان در سطح (0/01≥P) در مرحله آزمایشگاه و گلخانه مشاهده شد. از مجموع نتایج حاصل چنین برداشت شد که ریحان گیاهی بسیار حساس به شوری است و با توجه به شرایط اقلیمی و رویکرد به گیاهان دارویی بهتر است پژوهشهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
Manuscript profile
شوری یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر جوانهزنی و پارامترهای رشدی گیاهان محسوب می شود. برای کاهش اثرات منفی نمک بر جوانهزنی گیاهان زراعی روشهای مختلفی معرفی شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از برخی عناصر غذایی مانند کلسیم اشاره نمود. بهمنظور مطالعه اثر کلرید More
شوری یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر جوانهزنی و پارامترهای رشدی گیاهان محسوب می شود. برای کاهش اثرات منفی نمک بر جوانهزنی گیاهان زراعی روشهای مختلفی معرفی شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از برخی عناصر غذایی مانند کلسیم اشاره نمود. بهمنظور مطالعه اثر کلرید کلسیم در شرایط شور بر شاخصهای جوانهزنی ذرت (Zea mays L.) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1390 درواحد تحقیقات کشاورزی شرکت برکت جوین اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل، شوری با غلظتهای صفر (آب مقطر)، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر (تهیه شده باکلرید سدیم) و تیمارهای کلرید کلسیم با غلظتهای صفر (آب مقطر)، 10 و 20 میلیمول بودند. نتایج نشان داد که کلرید کلسیم بر طول بخش هوایی، وزن تر و وزن خشک بخش هوایی تاثیر معنیداری به همراه داشت. تاثیر کلرید سدیم بر سرعت جوانهزنی، طول ریشه چه، طول بخش هوایی، وزن تر و وزن خشک بخش هوایی بسیار معنیدار بود.
Manuscript profile
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بذر به جهت مقاومت در برابر تنش خشکی گیاه ریحان، پژوهشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای انجام شد. هر دو مرحله شامل چهار سطح پرای More
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بذر به جهت مقاومت در برابر تنش خشکی گیاه ریحان، پژوهشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای انجام شد. هر دو مرحله شامل چهار سطح پرایم با غلظت های متفاوت محلول پلی اتیلن گلایکول (شاهد، 3- بار، 6- بار، 9- بار) بود. در مرحله اول سطوح خشکی شامل چهار سطح تنش خشکی (شاهد، 3- بار، 6- بار، 9- بار) و مرحله دوم شامل سه سطح تنش خشکی (شاهد (100 درصد ظرفیت زراعی)، 75 درصد ظرفیت زراعی،50 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد تنش خشکی میتواند اثرات معنیداری در کاهش درصد مؤلفههای جوانهزنی (درصد جوانه زنی، سرعت جوانهزنی، شاخص جوانه زنی، وزن تر ریشه چه و ساقهچه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه) و رشدی گیاه ریحان در سطح (P≤0.01) در مرحله آزمایشگاه و گلخانه داشته باشد. در گلخانه تنها طول ریشه، میانگین تعداد برگ روی بوته و سطح برگ ثانویه معنیدار بود. همچنین در بررسی اثر متقابل پرایمینگ بر تنش خشکی نیز اثرات معنیداری در کاهش درصد مؤلفههای جوانهزنی و رشد گیاه ریحان در سطح (P≤0.01) در مرحله آزمایشگاه و گلخانه مشاهده شد. درکل نتایج نشان می دهد ریحان گیاهی است بسیار حساس به خشکی و با توجه به شرایط اقلیمی و رویکرد به گیاهان دارویی بهتر است پژوهشهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
Manuscript profile
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی، سبزشدن در تنشهای محیطی از قبیل تنش شوری، دما وخشکی می شود.این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر مولفههای جوانهزنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه درشرایط تنش شوری دو آزمایش با 4 تکراردرآزمایشگاه تحقیق More
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی، سبزشدن در تنشهای محیطی از قبیل تنش شوری، دما وخشکی می شود.این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر مولفههای جوانهزنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه درشرایط تنش شوری دو آزمایش با 4 تکراردرآزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاداسلامی نیشابور در تابستان 1392 انجام شد. آزمایش اول در شرایط آزمایشگاه بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 5 سطح شوری (0، 50، 100، 150 و 200 میلیمولارکلرید سدیم) و پرایمینگ (عدم پرایم، آب مقطر، KCL %2،KNO3 %1، KNO3 %3) است. نتایج صفات مورد مطالعه نشان داد با افزایش شوری، درصد و سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، نسبت وزن اندام هوایی به ریشه کاهش معنیداری یافت. نتایج آزمایشگاه نشان داد که پرایمینگ برکلیه صفات بهجز سرعت جوانهزنی تاثیر معنیداری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ برکلیه صفات بجز سرعت جوانهزنی معنیدار بود.در بین تیمارها حداکثر بهبود جوانهزنی مربوط به تیمارهالوپرایمینگ KNO3 %1 وکمترین جوانهزنی مربوط به تیمارغیر پرایم KNO3 %3 بود. در شرایط کشت گلدانی شوری برکلیه صفات به جز طول ساقه چه و وزن خشک ساقه کاهش معنی داری یافت.پرایمینگ نیز بر کلیه صفات تاثیر معنیداری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر همه صفات به جز وزن خشک ساقه معنیدار بود. حداکثر رشد رویشی مربوط به تیمار هالوپرایمینگ KNO3 %1 و حداقل رشد رویشی مربوط به تیمار غیر پرایم KNO3 %3 بود. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت پرایمینگ باعث تعدیل اثرات شوری، بهبود مولفههای جوانهزنی رازیانه در شرایط شوری میشود.
Manuscript profile
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی در شرایط تنشهای محیطی از قبیل شوری و خشکی میشود. این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذر کدو تخم کاغذی در شرایط تنش خشکی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش ش More
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی در شرایط تنشهای محیطی از قبیل شوری و خشکی میشود. این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذر کدو تخم کاغذی در شرایط تنش خشکی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح پرایمینگ (عدم پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم با غلظت 1 درصد و کلرید پتاسیم با غلظت 2 درصد) و پنج سطح تنش خشکی (0، 2-، 4-، 6-، 8- بار) با پلی اتیلن گلایکول 6000 بود. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش تنش خشکی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و یکنواختی جوانهزنی و وزن خشک و تر و طول ریشهچه و ساقهچه کاهش یافت. اما هیدروپرایمینگ و نیترات پتاسیم نسبت به شاهد کاهش نداشت، بلکه نتایج نشان داد که بذرهای تیمار شده در مقایسه با شاهد دارای درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و یکنواختی جوانهزنی وزن خشک و تر و طول ریشهچه و ساقهچه بیشتری بود. در کلیه سطوح اثر متقابل معنیدار بود و براساس نتایج بدست آمده، درصد، یکنواختی و سرعت جوانهزنی در سطوح پایین خشکی 2- (بار) و عدم خشکی، پرایمینگ بذر بهصورت نیترات پتاسیم سبب بهبود صفات جوانهزنی شده است و در سطوح بالای خشکی 4- (بار)، پرایمینگ بذر بهصورت نیترات پتاسیم و کلرید پتاسیم سبب کاهش صفات جوانهزنی شده است. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت که پرایمینگ باعث بهبود مولفههای جوانهزنی در شرایط تنش خشکی در مرحله جوانهزنی میشود.
Manuscript profile
Journal of Seed Research
,
Issue4,Year,
Autumn
1398
در این پژوهش به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر مقاومت در برابر تنش شوری گیاه دارویی ریحان، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو مرحله آزمایشگاه (کشت درون پتری دیش) و گلخانه (کشت گلدا More
در این پژوهش به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر مقاومت در برابر تنش شوری گیاه دارویی ریحان، آزمایشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو مرحله آزمایشگاه (کشت درون پتری دیش) و گلخانه (کشت گلدانی) انجام شد. سطوح شوری درهردومرحله شامل (کلریدسدیم: شاهد،25 میلی مولار،50 میلی مولار،75 میلی مولار) بود. نتایج بررسیها نشان داد که شوری میتواند اثرات بسیار معنیداری در کاهش درصد مؤلفههای جوانه زنی و رشدی گیاه ریحان در مرحله آزمایشگاه و گلخانه داشته باشد. با این تفاوت که در گلخانه تنها در طول ریشه، میانگین تعداد برگ روی بوته و سطح برگ ثانویه اثرات معنیداری مشاهده شد. همچنین در بررسی اثر متقابل پرایمینگ بر تنش شوری نیز اثرات معنیداری در کاهش درصد مولفههای جوانهزنی و رشد گیاه ریحان در سطح (0/01≥P) در مرحله آزمایشگاه و گلخانه مشاهده شد. از مجموع نتایج حاصل چنین برداشت شد که ریحان گیاهی بسیار حساس به شوری است و با توجه به شرایط اقلیمی و رویکرد به گیاهان دارویی بهتر است پژوهشهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
Manuscript profile
Journal of Seed Research
,
Issue4,Year,
Autumn
1392
شوری یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر جوانهزنی و پارامترهای رشدی گیاهان محسوب می شود. برای کاهش اثرات منفی نمک بر جوانهزنی گیاهان زراعی روشهای مختلفی معرفی شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از برخی عناصر غذایی مانند کلسیم اشاره نمود. بهمنظور مطالعه اثر کلرید More
شوری یکی از فاکتورهای مهم تاثیرگذار بر جوانهزنی و پارامترهای رشدی گیاهان محسوب می شود. برای کاهش اثرات منفی نمک بر جوانهزنی گیاهان زراعی روشهای مختلفی معرفی شده است که از آن جمله میتوان به استفاده از برخی عناصر غذایی مانند کلسیم اشاره نمود. بهمنظور مطالعه اثر کلرید کلسیم در شرایط شور بر شاخصهای جوانهزنی ذرت (Zea mays L.) آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1390 درواحد تحقیقات کشاورزی شرکت برکت جوین اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل، شوری با غلظتهای صفر (آب مقطر)، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر (تهیه شده باکلرید سدیم) و تیمارهای کلرید کلسیم با غلظتهای صفر (آب مقطر)، 10 و 20 میلیمول بودند. نتایج نشان داد که کلرید کلسیم بر طول بخش هوایی، وزن تر و وزن خشک بخش هوایی تاثیر معنیداری به همراه داشت. تاثیر کلرید سدیم بر سرعت جوانهزنی، طول ریشه چه، طول بخش هوایی، وزن تر و وزن خشک بخش هوایی بسیار معنیدار بود.
Manuscript profile
Journal of Seed Research
,
Issue5,Year,
Winter
1398
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بذر به جهت مقاومت در برابر تنش خشکی گیاه ریحان، پژوهشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای انجام شد. هر دو مرحله شامل چهار سطح پرای More
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بذر به جهت مقاومت در برابر تنش خشکی گیاه ریحان، پژوهشی در آزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور در سال 1397 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای انجام شد. هر دو مرحله شامل چهار سطح پرایم با غلظت های متفاوت محلول پلی اتیلن گلایکول (شاهد، 3- بار، 6- بار، 9- بار) بود. در مرحله اول سطوح خشکی شامل چهار سطح تنش خشکی (شاهد، 3- بار، 6- بار، 9- بار) و مرحله دوم شامل سه سطح تنش خشکی (شاهد (100 درصد ظرفیت زراعی)، 75 درصد ظرفیت زراعی،50 درصد ظرفیت زراعی) بود. نتایج نشان داد تنش خشکی میتواند اثرات معنیداری در کاهش درصد مؤلفههای جوانهزنی (درصد جوانه زنی، سرعت جوانهزنی، شاخص جوانه زنی، وزن تر ریشه چه و ساقهچه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه) و رشدی گیاه ریحان در سطح (P≤0.01) در مرحله آزمایشگاه و گلخانه داشته باشد. در گلخانه تنها طول ریشه، میانگین تعداد برگ روی بوته و سطح برگ ثانویه معنیدار بود. همچنین در بررسی اثر متقابل پرایمینگ بر تنش خشکی نیز اثرات معنیداری در کاهش درصد مؤلفههای جوانهزنی و رشد گیاه ریحان در سطح (P≤0.01) در مرحله آزمایشگاه و گلخانه مشاهده شد. درکل نتایج نشان می دهد ریحان گیاهی است بسیار حساس به خشکی و با توجه به شرایط اقلیمی و رویکرد به گیاهان دارویی بهتر است پژوهشهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
Manuscript profile
Journal of Seed Research
,
Issue5,Year,
Winter
1393
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی، سبزشدن در تنشهای محیطی از قبیل تنش شوری، دما وخشکی می شود.این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر مولفههای جوانهزنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه درشرایط تنش شوری دو آزمایش با 4 تکراردرآزمایشگاه تحقیق More
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی، سبزشدن در تنشهای محیطی از قبیل تنش شوری، دما وخشکی می شود.این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر مولفههای جوانهزنی و رشد رویشی گیاهچه رازیانه درشرایط تنش شوری دو آزمایش با 4 تکراردرآزمایشگاه تحقیقات گیاهی دانشگاه آزاداسلامی نیشابور در تابستان 1392 انجام شد. آزمایش اول در شرایط آزمایشگاه بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 5 سطح شوری (0، 50، 100، 150 و 200 میلیمولارکلرید سدیم) و پرایمینگ (عدم پرایم، آب مقطر، KCL %2،KNO3 %1، KNO3 %3) است. نتایج صفات مورد مطالعه نشان داد با افزایش شوری، درصد و سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، نسبت وزن اندام هوایی به ریشه کاهش معنیداری یافت. نتایج آزمایشگاه نشان داد که پرایمینگ برکلیه صفات بهجز سرعت جوانهزنی تاثیر معنیداری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ برکلیه صفات بجز سرعت جوانهزنی معنیدار بود.در بین تیمارها حداکثر بهبود جوانهزنی مربوط به تیمارهالوپرایمینگ KNO3 %1 وکمترین جوانهزنی مربوط به تیمارغیر پرایم KNO3 %3 بود. در شرایط کشت گلدانی شوری برکلیه صفات به جز طول ساقه چه و وزن خشک ساقه کاهش معنی داری یافت.پرایمینگ نیز بر کلیه صفات تاثیر معنیداری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر همه صفات به جز وزن خشک ساقه معنیدار بود. حداکثر رشد رویشی مربوط به تیمار هالوپرایمینگ KNO3 %1 و حداقل رشد رویشی مربوط به تیمار غیر پرایم KNO3 %3 بود. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت پرایمینگ باعث تعدیل اثرات شوری، بهبود مولفههای جوانهزنی رازیانه در شرایط شوری میشود.
Manuscript profile
Journal of Seed Research
,
Issue4,Year,
Autumn
1392
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی در شرایط تنشهای محیطی از قبیل شوری و خشکی میشود. این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذر کدو تخم کاغذی در شرایط تنش خشکی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش ش More
پرایمینگ یکی از تکنیکهایی است که باعث افزایش درصد و سرعت جوانهزنی در شرایط تنشهای محیطی از قبیل شوری و خشکی میشود. این پژوهش بهمنظور تاثیر پرایمینگ بذر بر ویژگیهای جوانهزنی بذر کدو تخم کاغذی در شرایط تنش خشکی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح پرایمینگ (عدم پرایمینگ، هیدروپرایمینگ، اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم با غلظت 1 درصد و کلرید پتاسیم با غلظت 2 درصد) و پنج سطح تنش خشکی (0، 2-، 4-، 6-، 8- بار) با پلی اتیلن گلایکول 6000 بود. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش تنش خشکی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و یکنواختی جوانهزنی و وزن خشک و تر و طول ریشهچه و ساقهچه کاهش یافت. اما هیدروپرایمینگ و نیترات پتاسیم نسبت به شاهد کاهش نداشت، بلکه نتایج نشان داد که بذرهای تیمار شده در مقایسه با شاهد دارای درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی و یکنواختی جوانهزنی وزن خشک و تر و طول ریشهچه و ساقهچه بیشتری بود. در کلیه سطوح اثر متقابل معنیدار بود و براساس نتایج بدست آمده، درصد، یکنواختی و سرعت جوانهزنی در سطوح پایین خشکی 2- (بار) و عدم خشکی، پرایمینگ بذر بهصورت نیترات پتاسیم سبب بهبود صفات جوانهزنی شده است و در سطوح بالای خشکی 4- (بار)، پرایمینگ بذر بهصورت نیترات پتاسیم و کلرید پتاسیم سبب کاهش صفات جوانهزنی شده است. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت که پرایمینگ باعث بهبود مولفههای جوانهزنی در شرایط تنش خشکی در مرحله جوانهزنی میشود.
Manuscript profile
Sanad
Sanad is a platform for managing Azad University publications