• Home
  • بهاره نوروزی

    List of Articles بهاره نوروزی


  • Article

    1 - ثبت و شناسایی ژن های توکسیک S.aureus جدا شده از ماهی تیلاپیا با تکنیک Multi plex PCR
    Journal of Food Technology and Nutrition , Issue 78 , Year , Summer 2024
    مقدمه: آبزیان به دلیل کالری و پروتئین بالا و همچنین وجود چربی غیراشباع امگا ۳ از اهمیت بسزایی در سبد غذایی برخوردارند. در مراحل مختلف از زمان صید تا رسیدن به دست مصرف‌کننده، همواره ممکن است بسیاری از آبزیان از جمله ماهی به برخی از میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا آلوده شوند More
    مقدمه: آبزیان به دلیل کالری و پروتئین بالا و همچنین وجود چربی غیراشباع امگا ۳ از اهمیت بسزایی در سبد غذایی برخوردارند. در مراحل مختلف از زمان صید تا رسیدن به دست مصرف‌کننده، همواره ممکن است بسیاری از آبزیان از جمله ماهی به برخی از میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا آلوده شوند و در نهایت مسمومیت شدید را برای افراد ایجاد نمایند. در پژوهش حاضر به بررسی ثبت و شناسایی ژن‌های توکسیک استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از ماهی تیلاپیا با تکنیک Multi plex PCR پرداخته شده است.مواد و روش‌ها: تعداد کل نمونه‌ها 42 عدد (21 عدد نمونه ماهی تازه و 21 عدد نمونه ماهی منجمد) مدنظر قرار گرفته شد. ابتدا پس از آماده‌سازی نمونه‌های مورد بررسی به ترتیب استافیلوکوکوس اورئوس جدا شد و به صورت کشت سطحی در محیط برد پارکر مورد بررسی قرار گرفت، سپس تست کوآگولاز انجام شد و در مرحله بعد با استخراج DNA ژن انتروتوکسیک شناسایی شد. در نهایت توالی‌یابی ژن به صورت اتوماتیک و دستگاهی انجام گرفت.یافته‌ها: یافته‌های به دست آمده نشان داد، 9/92 درصد از کل نمونه‌های مورد بررسی (21 عدد ماهی تیلاپیا تازه و 18 عدد ماهی منجمد) فاقد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بودند و 1/7 درصد از کل نمونه‌ها آلوده به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس شدند. نتایج بررسی تست کوآگولاز نیز نشان داد، هر سه نمونه ماهی منجمد مورد بررسی، کوآگولاز مثبت بودند. پس از بررسی ژن‌های تولید‌کننده انتروتوکسیک (SEA، SEB، SEC، SED، SEE و SEG) در بین سه نمونه منجمد آلوده به باکتری استافیلوکوکوس مشاهده شد که تنها در یک نمونه‌ منجمد، ژن انتروتوکسیک SEA وجود داشت.نتیجه گیری: نتایج نشان داد با توجه به هزینه کم و زمان بسیار کوتاه‌تر مورد نیاز برای شناسایی ژن های استافیلوکوکوس اورئوس با روش Multiplex PCR، این روش ابزار قدرتمندی برای مطالعه ژنوتیپ‌های جدایه‌های استافیلوکوک می‌باشد. بنابراین با استفاده از این روش می‌توان به ارتقا سطح سلامت غذایی در جامعه به خوبی پرداخت. Manuscript profile

  • Article

    2 - مطالعه امکان سنجی تثبیت لجن فاضلاب شهری با استفاده از گیاه‌پالایی (مطالعه موردی: تصفیه خانه فاضلاب شهر کرمانشاه)
    Human & Environment , Issue 69 , Year , Summer 2024
    زمینه و هدف: گیاه پالایی نوعی تکنولوژی بر پایه استفاده از گیاهان است که کم هزینه و با محیط زیست سازگار است. هدف این مطالعه تعیین کارایی گیاهان گوجه فرنگی و پنبه در تثبیت لجن فاضلاب شهری با تاکید بر تثبیت کربن آلی و حذف فلزات سنگین سرب و کادمیوم می باشد. روش بررسی: در More
    زمینه و هدف: گیاه پالایی نوعی تکنولوژی بر پایه استفاده از گیاهان است که کم هزینه و با محیط زیست سازگار است. هدف این مطالعه تعیین کارایی گیاهان گوجه فرنگی و پنبه در تثبیت لجن فاضلاب شهری با تاکید بر تثبیت کربن آلی و حذف فلزات سنگین سرب و کادمیوم می باشد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی که در مقیاس پایلوت انجام شد، جهت دستیابی به اهداف تحقیق اقدام به کاشت گیاهان گوجه فرنگی و پنبه در بستر لجن ابگیری شده گردید. عملکرد گیاه پالایی با استفاده از سنجش تغییرات پارامترهای کربن آلی، pH، هدایت الکتریکی و فلزات سنگین سرب و کادمیوم طی مدت 120 روز مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از آنالیزهای آماری نشان داد که پس از گذشت زمان 120 روز راندمان تثبیت کربن آلی، حذف سرب و کادمیوم در گوجه فرنگی به ترتیب به میزان 4/0 ± 35درصد، 3/0 ± 29/74 درصد و 42/91 درصد و در پنبه به ترتیب به میزان 7/3 ± 38 درصد، 2/3 ± 93/54 درصد و 3/0 ± 2/93 درصد نسبت به کنترل کاهش معنا داری یافت. علاوه بر آن اختلاف میانگین کارایی گیاه پالایی در تیمارهای پنبه و گوجه فرنگی تا زمان 30 روز با یکدیگر معنادار نبود (05/0Manuscript profile

  • Article

    3 - مروری بر کاربرد صنعتی ریز جلبک ها و سیانوباکتری ها در حذف فلزات سنگین و سنتز نانوذرات
    , Issue 1 , Year , Winter 2021
    انتشار بی رویه فلزات حاصل از منابع مختلف صنعتی، کشاورزی و انسانی، منجر به آلودگی محیط زیست به فلزات سنگین شده است. فلزات سنگین برای انسانها و حیوانات بسیار سمی هستند. در ان میان ریز جلبکها و سیانوباکتری ها با پتانسیل رشد در شرایط افراطی از جمله مکان های آلوده به فلزات س More
    انتشار بی رویه فلزات حاصل از منابع مختلف صنعتی، کشاورزی و انسانی، منجر به آلودگی محیط زیست به فلزات سنگین شده است. فلزات سنگین برای انسانها و حیوانات بسیار سمی هستند. در ان میان ریز جلبکها و سیانوباکتری ها با پتانسیل رشد در شرایط افراطی از جمله مکان های آلوده به فلزات سنگین، استراتژی های دفاعی کارآمدی را برای مبارزه با اثرات سمی ناشی از یون های فلزات سنگین دارند. به این ترتیب که می توانند غلظت بالایی از فلزات سنگین را در اندامک های سلولی خود تجمع دهند. کارایی بالقوه در جذب، انباشت و مقاومت فلزی در ریز جلبکها موجب شده که به عنوان میکروارگانیسم های کارامد در بیوسنتز نانوذرات فلزی و اکسید فلزی، نیز شناخته شوند. در این مقاله مروری هدف این است که استراتژی های مختلف حذف فلزات سنگین و همچنین مکانیسمهای سنتز نانوذرات توسط ریز جلبکها مورد بررسی قرار گیرد. بدیهی است که مطالعه کاربرد وسیع ریز جلبکها در صنعت زیست پالایی، می تواند نقش مهمی در حفظ منابع زیست محیطی ما در آینده داشته باشد. Manuscript profile

  • Article

    4 - توانایی حذف فلزات سنگین توسط سویه‌های‎ سیانوباکتری‎ جدا شده از آب‎های شور استان گلستان
    New Technologies in Aquaculture Development , Issue 1 , Year , Summer 2023
    چکیدهسیانوباکتری‎ها در هر محیط اکولوژیک از آب شور گرفته تا محیط‎های خشک آلوده به فلز یافت می‎شوند. بیشتر سویه‎های این باکتری ها قادر به تولید مواد پلیمری خارج سلولی از جنس پلی ساکاریدهای طبیعی هستند که بار منفی مواد پلیمری خارج سلولی (EPS) سیانوباکتری ها More
    چکیدهسیانوباکتری‎ها در هر محیط اکولوژیک از آب شور گرفته تا محیط‎های خشک آلوده به فلز یافت می‎شوند. بیشتر سویه‎های این باکتری ها قادر به تولید مواد پلیمری خارج سلولی از جنس پلی ساکاریدهای طبیعی هستند که بار منفی مواد پلیمری خارج سلولی (EPS) سیانوباکتری ها برای جداسازی کاتیون‎های فلزی که با غلظت کم در محیط اطراف سلول هستند، کاربرد زیادی دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه توانایی بیست و پنج سویه سیانوباکتری‎ در حذف فلزات سنگین بود. تعداد 25 سویه‎ سیانوباکتری‎ جدا شده از آب‎های شور استان گلستان، پس از کشت و خالص سازی، با غلظت‎ 10 میلی‎گرم بر لیتر نیکل، مس و کروم کشت گردیدند. بعد از 24 ساعت، میزان حذف فلزات از محلول با تفاوت در غلظت فلز در قبل و بعد از تماس با کشت سیانوباکتری اندازه‎گیری شد. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS و مقایسه میانگین ها با آزمون توکی انجام گردید. نتایج حاصل از آنالیزهای آماری نشان داد که هر 25 سویه سیانوباکتری مقاوم به شوری به راحتی قابلیت حذف فلزات سنگین را داشتند و این نشان از توانایی نشات گرفته از محیط زندگی آنها است. با این حال، سویهN3 (وزن خشک 513 میلی گرم) که متعلق به راسته Nostocales از سیانوباکتری‎های هتروسیست‎دار است، با اختلاف معناداری، بیشترین قابلیت را در حذف فلزات نیکل، کرم و مس در مقایسه با دیگر سویه‎ها داشت. سویه های‎ سیانوباکتری‎ جدا شده از آب‎های شور استان گلستان توانایی حذف معنی‌دار فلزات سنگین را نشان دادند. Manuscript profile

  • Article

    5 - مروری بر روش‌های مختلف سنتز سبز نانوذرات توسط ریز جلبک‌ها
    New Technologies in Aquaculture Development , Issue 2 , Year , Autumn 2022
    استفاده از ریز جلبک‌ها برای سنتز نانوذرات، روشی ایمن، سازگار با محیط‌زیست و ارزان با صرفه جویی در منابع انرژی است که نانوذراتی با اشکال و اندازه‌های متنوع تولید می‌کند. نانوذرات تولیدشده باواسطه ریزجلبک‌ها دارای ویژگی‌های بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی مختلفی هستند که کارب More
    استفاده از ریز جلبک‌ها برای سنتز نانوذرات، روشی ایمن، سازگار با محیط‌زیست و ارزان با صرفه جویی در منابع انرژی است که نانوذراتی با اشکال و اندازه‌های متنوع تولید می‌کند. نانوذرات تولیدشده باواسطه ریزجلبک‌ها دارای ویژگی‌های بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی مختلفی هستند که کاربردهای همه‌جانبه‌ای به‌عنوان عوامل ضدمیکروبی، ضد سرطانی، فتوکاتالیستی و غیره دارند. اگرچه تاکنون مطالعات زیادی در مورد سنتز بیولوژیکی با استفاده از میکروارگانیسم‌ها انجام‌شده است، مطالعات کمی بر روی سنتز نانوذرات با استفاده از سیانوباکتری‌ها انجام‌شده است. مقاله حاضر به‌طور جامع، ساخت نانوذرات باواسطه سیانوباکتری‌ها، شرایط غیرزیستی و زیستی بیوسنتز آن‌ها ازجمله روشنایی، pH، دما، نوع فرآیند سنتز (برون سلولی و درون‌سلولی)، مکانیسم‌های مربوط به سنتز بیولوژیکی و همچنین عوامل مؤثر بر فرآیند سنتز را مورد بررسی قرار می‌دهد. Manuscript profile

  • Article

    6 - استخراج، خالص سازی و ارزیابی خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی رنگدانه فیکواریترین سیانوباکتری خاکزی Nostoc sp. FA1
    Journal of Microbial World , Issue 2 , Year , Autumn 2020
    سابقه و هدف:رنگ های طبیعی فیکواریترین سیانوباکتری ها، دارای ویژگی های درمانی بالقوه ای هستند. امروزه جایگزینی آنتی اکسیدان های مصنوعی با آنتی اکسیدان های طبیعی بی ضرر مورد توجه می باشد. هدف ازاین تحقیق، جداسازی و خالص سازی رنگدانه ارغوانی خوراکی فیکواریترین و ارزیابی فع More
    سابقه و هدف:رنگ های طبیعی فیکواریترین سیانوباکتری ها، دارای ویژگی های درمانی بالقوه ای هستند. امروزه جایگزینی آنتی اکسیدان های مصنوعی با آنتی اکسیدان های طبیعی بی ضرر مورد توجه می باشد. هدف ازاین تحقیق، جداسازی و خالص سازی رنگدانه ارغوانی خوراکی فیکواریترین و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی سیانوباکتری خاکزی FA1Nostoc sp. می باشد.مواد و روش ها: استخراج و خالص سازی رنگدانه فیکواریترین در چهار مرحله آماده سازی عصاره خام، رسوب گیری با آمونیوم سولفات 65 درصد، دیالیز و کروماتوگرافی تبادل آنیونی انجام گردید. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی با روش نیتریک اکساید و فعالیت ضد میکروبی با روش انتشار در دیسک مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: غلظت و خلوص رنگدانه فیکواریترین پس از هر مرحله خالص سازی تا 4 برابر (از 5/1 تا 22/6) افزایش یافت. بیشترین فعالیت ممانعت کنندگی رنگدانه فیکواریترین در مقابل باسیلوس سوبتلیس (5/10± 28/0) و کاندیدا آلبیکنس (98/10±006/0) یافت گردید. علاوه بر آن، نتایج حاصل از بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی، افزایش معناداری را با افزایش میزان غلظت رنگدانه نشان داد.نتیجه گیری:نتایج این تحقیق می تواند زمینه ساز معرفی رنگدانه های طبیعی خوراکی سیانوباکتری های خاکزی دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی با قابلیت استفاده در صنایع غذایی و دارویی باشد. Manuscript profile

  • Article

    7 - اسپیرولینا: خورشید سبز سلامت با ویژگی های زیست فعال
    Journal of Microbial World , Issue 5 , Year , Winter 2020
    اسپیرولینا، سیانوفیت فتوسنتز کننده ای است که قادر به رشد در شدت بالای نور خورشید و شرایط بسیار قلیایی و دمای بالا است. این جلبک دارای مکملهای ویتامینی در رژیم غذایی است. اسپیرولینا، در آینده ای نزدیک به عنوان منبع غذایی کامل معرفی خواهد شد. در واقع یکی از مهمترین مشکلا More
    اسپیرولینا، سیانوفیت فتوسنتز کننده ای است که قادر به رشد در شدت بالای نور خورشید و شرایط بسیار قلیایی و دمای بالا است. این جلبک دارای مکملهای ویتامینی در رژیم غذایی است. اسپیرولینا، در آینده ای نزدیک به عنوان منبع غذایی کامل معرفی خواهد شد. در واقع یکی از مهمترین مشکلاتی که در صنعت غذا وجود دارد، استفاده از نگهدارندههای سنتزی و افزودنیهای سنتزی غذایی میباشد که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. بنابر این امروزه در سراسر جهان کوشش میشود تا آنتی اکسیدانهای جدید و ایمن را از منابع طبیعی جداسازی کنند. در این میان فرآوردههای طبیعی (متابولیت‌های ثانویه) سیانوباکترها، منبع مهمی از ترکیبهای جدید دارویی هستند. فرآوردههای طبیعی نه تنها خود دارای ارزش دارویی هستند، بلکه به عنوان مدلهای ساختمانی برای ایجاد آنالوگهای سنتزی نیز به کار میروند. ترکیب شیمیایی اسپیرولینا شامل پروتین (70-55 درصد)، کربوهیدرات (25-15 درصد)، اسیدهای چرب ضروری (18 درصد) ویتامین‌ها، مواد معدنی و رنگدانه‌هایی مانند کاروتن، کلروفیل a و فیکوسیانین است. از آنجا که پتانسیل زیادی برای بهره برداری از این جلبک و تبدیل آن به یک مکمل غذایی در تولید انواع محصولات خوراکی مانند کلوچه و بیسکوئیت، بستنی و پنیر خامه‌ای وجود دارد، می‌تواند به عنوان شاه کلیدی طلائی در تغذیه مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله سعی شده است تا با توجه به پتانسیل بالقوه سیانوباکتر اسپیرولینا، به بررسی ساختار، چرخه زندگی، ترکیبات تغذیه‌ای، فعالیت ضد ویروسی، اثرات ضد سرطانی، ضد التهابی، ایمنی، خواص ضد نفروتوکسیسیتی، افزایش قدرت بینایی، کاهش وزن و چربی خون پرداخته شود. بدیهی است که خواص ارزشمند اسپیرولینا می‌تواند جانشینی مناسب برای بسیاری از ترکیبات ضد میکروبی و آنتی اکسیدان های سنتزی باشد که نه تنها هیچ خطری برای مصرف کننده ندارد، بلکه می‌تواند سلامت مصرف کنندگان را نیز بهبود بخشد. از طرف دیگر، از آنجایی که در مقاله حاضر، آخرین دست آوردهای انجام شده بر سیانوباکتر اسپیرولینا مرور شده است، امید است این تحقیق بتواند زمینه ساز معرفی ریزجلبک‌های خوراکی با ویژگی‌های شفابخشی با قابلیت استفاده در صنایع غذایی تلقی گردد. Manuscript profile