• Home
  • حمید زارع

    List of Articles حمید زارع


  • Article

    1 - اثر انبار سرد روی زنبور (Hymenoptera: Agaonidae) Blastophaga psenes درون گل آذین ارقام مختلف برانجیر
    Journal of Novel Researches on Plant Protection , Issue 1 , Year , Summer 2018
    برای تشکیل میوه در انجیرهای خوراکی، زنبورBlastophaga psenes (L., 1758)درون گل آذین برانجیر نقش مهمی دارد. برای هم زمانی خروج زنبور از گل آذین برانجیر و پذیرش گل های درون گل آذین انجیر، اثر انبار سرد روی زنبور بررسی شد. به همین منظور این آزمایش برای تعیین اثر انبار سرد ب More
    برای تشکیل میوه در انجیرهای خوراکی، زنبورBlastophaga psenes (L., 1758)درون گل آذین برانجیر نقش مهمی دارد. برای هم زمانی خروج زنبور از گل آذین برانجیر و پذیرش گل های درون گل آذین انجیر، اثر انبار سرد روی زنبور بررسی شد. به همین منظور این آزمایش برای تعیین اثر انبار سرد با دمای چهار درجه سلسیوس روی زنبورهای درون گل آذین های چهار رقم برانجیر جوهری، شانه ای، کوهی و پوزدمبالی، در قالب طرح کامل تصادفی در شرایط آزمایشگاهی در ایستگاه تحقیقات انجیر شهرستان استهبان در سال 1396 اجرا شد. نتایج نشان داد که گل آذین های برانجیر رقم های جوهری، کوهی و پوزدمبالی به ترتیب بیش ترین تعداد زنبور B. psenes ماده زنده را بعد از دو روز نگهداری در انبار سرد داشتند و سپس تعداد آن ها تا روز دهم انبارداری به تدریج کم شد. گل آذین برانجیرهای کوهی و جوهری از ابتدا تا روز دهم انبارداری به ترتیب بیش ترین و کمترین زنبور B. psenes نر زنده را داشت که به تدریج با افزایش مدت انبارداری تعداد آن ها کم شد. توانایی تحمل انبار سرد برای زنبور B. psenes ماده در گل آذین برانجیر رقم های جوهری، شانه ای، کوهی و پوزدمبالی به ترتیب تا 18، 14، 22 و 32 روز تخمین زده شد. گل آذین برانجیر رقم جوهری با داشتن بیش ترین زنبور ماده زنده و بیش ترین نسبت تعداد زنبور به وزن گل آذین کارایی بیش تری در گرده افشانی انجیر داشت. گل آذین برانجیر رقم پوزدمبالی بدون هیچ گونه اثر منفی انبار سرد روی گل آذین و با کمترین مرگ و میر زنبور گرده افشان، قابلیت انبارمانی خوبی داشت Manuscript profile

  • Article

    2 - Effects of Harvesting Stages and Storage Temperatures on Pigment Contents in Fresh Fig of Four Iranian Cultivars
    Journal of Chemical Health Risks , Issue 2 , Year , Spring 2018
    Investigating of pigments changing trend in different stages of fruit maturity is essential for utilizing from nutritional value of pigments in fresh fruit consumption, unfortunately not known for Iranian fresh figs until now. In order to achieve this goal, this experim More
    Investigating of pigments changing trend in different stages of fruit maturity is essential for utilizing from nutritional value of pigments in fresh fruit consumption, unfortunately not known for Iranian fresh figs until now. In order to achieve this goal, this experiment was conducted in a factorial experiment based on a complete randomized design with three replications in Estahban Fig Research Station, Estahban, Iran in 2017. The first factor was fig cultivar in four levels (Sabz, Siah, Matti, and Shahanjir), and the second factor was fruit harvesting stage at three levels (before maturity, maturity and after maturity), and the third factor was the storage temperature at two levels (4 and 22 degrees Celsius). The levels of chlorophyll a and b, total chlorophyll, carotenoids and anthocyanin in fresh fruits of fig cultivars at different harvesting stages and storage temperatures were measured. The results showed an increasing trend in some pigments such as chlorophyll b, total chlorophyll, and carotenoids during the development of fig fruit maturation. The highest amount of tested pigments in this experiment was in Siah cultivar, which indicates the higher nutritional value of these fruits for fresh consumption. The majority of pigments content increase in harvested fruit after maturity. Therefore, in order to use the nutritional value of pigments in fresh figs, figs be harvested and used for fresh consumption after maturity. Manuscript profile