• Home
  • Reza Rezakhanlou

    List of Articles Reza Rezakhanlou


  • Article

    1 - ارزیابی اثر ضد قارچی انار (Punica granitum L.) رقم ملس ساوه بر قارچ عامل پوسیدگی میوه انار آلوده به کرم گلوگاه
    Applied Biology , Issue 52 , Year , Winter 2023

    هدف: ه More

    هدف: هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که کدام ترکیب میوه انار (L. Punica granitum) رقم ملس ساوه باعث رشد یا جلوگیری از رشد قارچ عامل پوسیدگی میوه آلوده به کرم گلوگاه می‌شود.

    مواد و روش‌ها: در این پژوهش، اجزای مختلف انار شامل پوست میوه، دانه، آب انار و رب انار رقم ملس ساوه تهیه شد. محتوای فنلی و آلکالوئیدی کل بخش‌ها با استفاده از حلال‌‌هایی مثل آب، الکل و استن، استخراج و اندازه‌‌گیری گردید. قارچ آسپرژیلوس (Asperjillus Sp..) از محل پوسیدگی آلوده به کرم گلوگاه جدا و شناسایی شد. اثر عصاره‌‌های آبی و الکلی اجزای میوه انار روی این قارچ مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته‌ها: نتایج نشان داد که آب و رب خشک انار، بیشترین آلکالوئید و فنل را دارند. اثر عصاره‌‌های آبی و الکلی روی قارچ آسپرژیلوس نشان داد عصاره‌‌های آبی و الکلی مانع رشد این قارچ می‌‌شوند، ولی اثر بازدارنده الکلی پریکارپ از همه بیشتر است.

    نتیجه‌گیری: اجزای میوه انار ملس ساوه سرشار از ترکیبات آلکالوئید و فنلی هستند. اثر ضدقارچی عصاره‌های آبی و الکلی پریکارپ میوه می‌تواند از رشد قارچ جلوگیری کند

    Manuscript profile

  • Article

    2 - The effect of different levels of salinity stress on variations in the protein pattern of barley plants inoculated with Glomus fasciculatum and pretreated with salinity
    Iranian Journal of Plant Physiology , Issue 5 , Year , Autumn 2023
    Mycorrhiza fungi play a key role in plants' resistance to environmental stresses. Among environmental stressors, salinity is an acute problem. One way to understand the ability of plants to deal with abiotic stress is to investigate and identify the changes that occur a More
    Mycorrhiza fungi play a key role in plants' resistance to environmental stresses. Among environmental stressors, salinity is an acute problem. One way to understand the ability of plants to deal with abiotic stress is to investigate and identify the changes that occur as a result of stress in the levels of certain proteins. The purpose of the present study was to investigate the emergence of special protein bands and their strength in barley plants under increasing salinity concentration and affected by salinity pretreated mycorrhizal fungi. The first factor of the study was pretreatment of mycorrhiza with 0, 25, 50, and 100 mmol of salt, and the second factor included 0, 25, 50, 100, and 200 mmol salinity treatments applied to the plants under study. Barly plants were analyzed by SDS-page gel electrophoresis method and staining to check changes in protein pattern. Results showed that the pattern of protein contents of the plants under stress was significantly different from that of control plants. Considering the enhanced bands or the appearance of new bands on the SDS-page gel, synthesis of some proteins increased in the plants under stress or some new proteins were produced to resist stress conditions compared to control plants. Based on the molecular weight of the proteins that have been determined in different plants and the range of bands obtained on the electrophoresis gel, the proteins of the investigated plant might be identified. Manuscript profile