• Home
  • مرجان مسافر

    List of Articles مرجان مسافر


  • Article

    1 - بررسی فراوانی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های آئروموناس هیدروفیلا و یرسینیا راکری جدا شده از ماهیان بیمار قزل آلای رنگین کمان پرورشی در استان چهارمحال و بختیاری
    Journal of Animal Biology , Issue 2 , Year , Autumn 2023
    شناخت میزان مقاومت و حساسیت باکتری های مشکل ساز مانند یرسینیا راکری و آئروموناس هیدروفیلا در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان، در انتخاب مناسب و صحیح آنتی بیوتیک و کنترل عفونت در استخرهای پرورشی نقش موثری دارد. در این مطالعه، تعداد یکصد قطعه ماهی بیمار از استخرهای پ More
    شناخت میزان مقاومت و حساسیت باکتری های مشکل ساز مانند یرسینیا راکری و آئروموناس هیدروفیلا در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان، در انتخاب مناسب و صحیح آنتی بیوتیک و کنترل عفونت در استخرهای پرورشی نقش موثری دارد. در این مطالعه، تعداد یکصد قطعه ماهی بیمار از استخرهای پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان استان چهارمحال و بختیاری جمع آوری شده و پس از انجام تست های بیوشیمیایی و خالص سازی گونه های آئروموناس هیدروفیلا و یرسینیا راکری، با استفاده از تست PCR با پرایمرهای اختصاصی مورد تایید نهایی قرار گرفتند. حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری ها با روش انتشار دیسک با کشت بر روی محیط کشت مولر هینتونآگار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از آنتی بیوگرام جدایه های آئروموناس هیدروفیلا مشخص نمود که بیشترین مقاومت، مربوط به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (100 درصد)، کولیستین (80 درصد)، انروفلوکساسین (80 درصد)، فلومکوئین (80 درصد) و پس از آن، نسبت به آنتی بیوتیک های تتراسایکلین (60 درصد) و فلورفنیکل (60 درصد) می باشد. بیشترین حساسیت جدایه ها، مربوط به آنتی بیوتیک های تریمتوپریم- سولفامتوکسازول (60 درصد) و فسفومایسین (60 درصد) بود. بررسی نتایج حاصل از آنتی بیوگرام جدایه های یرسینیا راکری نشان داد که بیشترین مقاومت در بین جدایه های مورد بررسی، مربوط به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (100 درصد)، اریترومایسین (100 درصد)، تریمتوپریم- سولفامتوکسازول (100 درصد) وکولیستین (34/83 درصد) و پس از آن نسبت به آنتی بیوتیک تتراسایکلین، فلورفنیکل و فسفومایسن مقاومت حدود 67 درصدی را نشان دادند. مقاومت به آنتی بیوتیک های فلومکوئین، لینکومایسین+ اسپکتینومایسین و انروفلوکساسین هم 50 درصد مشاهده شد و این بدین معنی است که هیچ یک از آنتی بیوتیک های مورد اشاره گزینه ی مناسبی برای درمان عفونت باکتریایی حاصل از باکتری یرسینیا راکری نخواهند بود. برای جلوگیری از افزایش مقاومت، باید از مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک ها ممانعت کرده و قبل از استفاده، کشت باکتریایی و تست آنتی بیوگرام صورت گیرد. Manuscript profile

  • Article

    2 - بررسی میزان فلزات سنگین در ماهیان حمری، شیربت و تیلاپیلا و ارزیابی ریسک برای مصرف کنندگان در رودخانه شاوور شهرستان شوش
    Journal of Animal Biology , Upcoming Articles
    هدف از این مطالعه بررسی ماهیان بومی حمری و شیربت و تیلاپیلا در رود خانه شاوور شهرستان شوش از نظر آلودگی به فلزات سنگین و ارزیابی خطر برای مصرف کنندگان است. برای بررسی میزان فلزات سنگین باقی مانده در گوشت ماهیان از چند قسمت رودخانه شاوور شهرستان شوش جمع آوری گردید. نتایج More
    هدف از این مطالعه بررسی ماهیان بومی حمری و شیربت و تیلاپیلا در رود خانه شاوور شهرستان شوش از نظر آلودگی به فلزات سنگین و ارزیابی خطر برای مصرف کنندگان است. برای بررسی میزان فلزات سنگین باقی مانده در گوشت ماهیان از چند قسمت رودخانه شاوور شهرستان شوش جمع آوری گردید. نتایج حاصل از آمار توصیفی مقدار باقیمانده عناصر در ماهیان گونه های شیربت و حمری و تیلاپیلا ارتباط معناداری وجود نداشت. بین غلظت فلزات سنگین در فصل تابستان و زمستان نیز اختلاف معنی دار بود (05/0p<). بجر کبالت، مس، نیکل و روی مقادیر فلزات سنگین باقیمانده در گوشت ماهیان با استانداردهای بهداشتی بین المللی نشان داد که غلظت تمامی عناصر به جز سرب و نیکل به طور معنی داری (05/0p<) کمتر از حد مجاز بودند. غلظت سرب به طور معنی داری (05/0p<) بیشتر از حد مجاز بود. ارزیابی خطر بهداشتی نشان داد که با توجه به حداکثر مصرف روزانه قابل تحمل (MTDI) فلزات سنگین، مصرف روزانه و مداوم این محصولات توسط گروه های سنی مختلف (کودکان و بزرگ سالان) مصرف کنندگان به جز سرب کاملا ایمن بوده و مخاطره ای از این نظر برای آنها وجود ندارد. نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین غلظت فلزات آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، آهن، جیوه، منگنز، مولیبدن، نیکل، قلع و روی در ماهیان شیربت، حمری و تیلاپیلا از استانداردهای جهانی کمتر می باشد و فقط غلظت سرب در مقایسه با FAO/WHO بالاتر بودند. همچنین برآورد دریافت روزانه و با توجه به مقادیر MTDI در همه فلزات به جز سرب نشان داد که مصرف ماهیان شیربت و حمری و تیلاپیلا در حال حاضر خطری را برای سلامتی انسان ایجاد نمی‌کند، با این وجود برای پیشگیری از رخداد آلودگی احتمالی در آینده از نظر مدیریتی باید توجه بیشتری به این آلاینده‌ها و منابع احتمالی آنها شود. Manuscript profile

  • Article

    3 - مطالعه ماهیان بومی بنی و شیربت در مزارع پرورش ماهیان گرمابی استان خوزستان از نظر آلودگی به فلزات سنگین و ارزیابی خطر برای مصرف کنندگان
    Journal of Animal Biology , Issue 6 , Year , Spring 2024
    فلزات سنگین به دلیل برخورداری از ماهیتی تخریب ناپذیر، زمینه ساز تهدیدی جدی برای سلامت آبزیان و همچنین انسان ها در صورت تجمع یافتن سطح غلظت بالایی از آنها در بافت موجودات آبزی هستند. به همین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی ماهیان بومی بنی و شیربت در مزارع پرورش ماهیان گرم More
    فلزات سنگین به دلیل برخورداری از ماهیتی تخریب ناپذیر، زمینه ساز تهدیدی جدی برای سلامت آبزیان و همچنین انسان ها در صورت تجمع یافتن سطح غلظت بالایی از آنها در بافت موجودات آبزی هستند. به همین منظور مطالعه حاضر با هدف بررسی ماهیان بومی بنی و شیربت در مزارع پرورش ماهیان گرمابی استان خوزستان از نظر آلودگی به فلزات سنگین و ارزیابی خطر برای مصرف کنندگان انجام پذیرفت. در مطالعه کنونی، سنجش غلظت سیزده عنصر (آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، آهن، جیوه، منگنز، مولیبدن، نیکل، سرب، قلع و روی) در بافت عضله ماهیان بنی (Mesopotamichthys sharpeyi) و شیربت (Barbus grypus) صورت گرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اختلاف معنی‌داری بین غلظت فلزات اندازه گیری شده در ماهیان بنی و شیربت وجود نداشت (05/0p >). یافته¬های تحقیق نشانگر این بودند که فلزات آهن و آرسنیک به ترتیب دارای بیشترین و کمترین غلظت در بافت عضله ماهیان بنی و شیربت بودند. مقایسه مقادیر فلزات سنگین اندازه گیری شده با استانداردهای بهداشتی بین المللی نشان داد که غلظت تمامی عناصر به جز سرب به طور معنی‌داری کمتر از حد مجاز بودند (05/0p >). غلظت سرب به طور معنی‌دارییشتر از حد مجاز بود (05/0p >). ارزیابی خطر بهداشتی نشان داد که مصرف روزانه و مداوم این محصولات توسط مصرف کنندگان به جز کادمیوم و سرب کاملا ایمن بوده و مخاطره ای از این نظر برای آنها وجود ندارد. میانگین غلظت تمام فلزات اندازه گیری شده به جز سرب از استانداردهای جهانی کمتر بودند. برآورد دریافت روزانه در همه فلزات به جز کادمیوم و سرب نشان داد که مصرف ماهیان شیربت و بنی در حال حاضر خطری را برای سلامتی انسان ایجاد نمی‌کنند، با این وجود برای پیشگیری از رخداد آلودگی احتمالی در آینده از نظر مديريتي بايد توجه بیشتری به اين آلاينده¬ها و منابع احتمالي آنها شود. Manuscript profile