بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین هیدرولیز شده شاهدانه
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی موادغذاییشیوا گنجی جامه شورانی 1 , علی محمدی ثانی 2 , الهام مهدیان 3 , سیده زهرا سیدالنگی 4
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
4 - گروه شیمی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی،آزادشهر، ایران.
کلید واژه: شاهدانه, فعالیت آنتیاکسیدانی, پپتید زیست فعال, هیدرولیزآنزیمی,
چکیده مقاله :
در بین ترکیبات فراسودمند، پپتیدهای زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی پروتئینها با دارا بودن ویژگیهای بسیاری مانند آلرژیزایی کم، کاهندگی فشار خون، نقش ضددیابت، ضدسرطان، منبع طبیعی و کارآمد آنتیاکسیدانها با فعالیت شلاتهکنندگی یونهای فلزی و بسیاری مزایای سلامتیبخش دیگر قرار دارند. شاهدانه با نام علمیCannabis sativa L. از قدیم نقش مهمی در تولید فرمولاسیونهای غذایی، دارو و فیبر داشته است. در این پژوهش، استخراج پروتئین از تفاله حاصل از روغنکشی شاهدانه انجام شد. سپس، اثر زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی با آلکالاز (min 300-60) بر درجه هیدرولیز، مهار رادیکالهای آزاد DPPH، ABTS، مهار رادیکال هیدروکسیل و قدرت احیاءکنندگی هیدرولیزشدهها بررسی گردید. ارزیابی آماری نتایج با با استفاده از طرح فاکتوریل و مقایسه میانگینها در 3 تکرار با آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) انجام شد. نتایج هیدرولیز آنزیمی حاکی از افزایش درجه هیدرولیز با افزایش زمان فرآیند هیدرولیز آنزیمی بودند. فعالیت مهار رادیکالهای آزاد DPPH، ABTS، هیدروکسیل و قدرت احیاءکنندگی پروتئین شاهدانه پس از هیدرولیز آنزیمی بهترتیب از 85/7 به 04/52، از 13/47 به 03/80، از 13/30 به 96/72 و از 55/0 به 79/0 درصد افزایش یافتند. بطورکلی، هیدرولیز آنزیمی پروتئین خام تا 240 دقیقه حاکی از تاثیرمثبت فرآیند هیدرولیز بر افزایش ویژگیهای آنتیاکسیدانی و مهار انواع رادیکالهای آزاد بود.
- Ahmadi, F., Kadivar, M. and Shahedi, M. 2007. Antioxidant activity of Kelussia odoratissima Mozaff. in model and food systems. Food chemistry, 105 (1): 57-64.
- Akoh, C.C. ed. 2017. Food lipids: chemistry, nutrition, and biotechnology. CRC press.
- Ambigaipalan, P., Al-Khalifa, A. S. and Shahidi, F. 2015. Antioxidant and angiotensin I converting enzyme (ACE) inhibitory activities of date seed protein hydrolysates prepared using Alcalase, Flavourzyme and Thermolysin. Journal of Functional Foods, 18:1125-1137.
- Bradford, M. M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical biochemistry, 72 (1-2): 248-254.
- Cacciuttolo, M. A., Trinh, L., Lumpkin, J. A. and Rao, G. 1993. Hyperoxia induces DNA damage in mammalian cells. Free Radical Biology and Medicine, 14(3): 267-276.
- Champagne, C.P. and Fustier, P. 2007. Microencapsulation for the improved delivery of bioactive compounds into foods. Current Opinion in Biotechnology, 18: 184-190.
- Chen, H. M., Muramoto, K., Yamauchi, F., Fujimoto, K. and Nokihara, K. 1998. Antioxidative properties of histidine-containing peptides designed from peptide fragments found in the digests of a soybean protein. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 49-53.
- Dorman, H. D., Koşar, M., Kahlos, K., Holm, Y. and Hiltunen, R. 2003. Antioxidant properties and composition of aqueous extracts from Mentha species, hybrids, varieties, and cultivars. Journal of agricultural and food chemistry, 51(16): 4563-4569.
- Fathi, M., Martín, Á. and McClements, D. J. 2014. Nanoencapsulation of food ingredients using carbohydrate based delivery systems. Trends in Food Science and Technology, 39: 18-39.
- Feyzi, S., Varidi, M., Zareb, F. and Varidi, M. J. 2015. Fenugreek (Trigonella foenum graecum) seed protein isolate: extraction optimization, amino acid composition, thermo and functional properties. Society of Chemical Industry, 15:3165-3176.
- Gibson, G. R. and Williams, C. M. 2005. Functional foods. IFIS Publishing.
- Jamdar, S. N., Rajalakshmi, V., Pednekar, M. D., Juan, F., Yardi, V. and Sharma, A. 2010. Influence of degree of hydrolysis on functional properties, antioxidant activity and ACE inhibitory activity of peanut protein hydrolysate. Food Chemistry, 121(1): 178-184.
- Kim, J. W. and Minamikawa, T. 1997. Hydroxyl radical-scavenging effects of spices and scavengers from brown mustard (Brassica nigra). Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 61(1): 118-123.
14.Kristinsson, H. G. and Rasco, B.A. 2000. Fish protein hydrolysates: production, biochemical, and functional properties. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 40: 43-81.
15. Li, X., Deng, J., Shen, S., Li, T., Yuan, M., Yang, R. and Ding, C. 2015. Antioxidant activities and functional properties of enzymatic protein hydrolysates from defatted Camellia oleifera seed cake. Journal of food science and technology, 52 (9): 5681-5690.
- Liu, W., Ye, A., Liu, W., Liu, C., Han, J. and Singh, H. 2015. Behaviour of liposomes loaded with bovine serum albumin during in vitro digestion. Food Chemistry, 175: 16-24.
- Mao, X. Y., Cheng, X., Wang, X. and Wu, S. J. 2011. Free-radical-scavenging and anti-inflammatory effect of yak milk casein before and after enzymatic hydrolysis. Food Chemistry, 126: 484-490.
- Nalinanon, S., Benjakul, S., Kishimura, H. and Shahidi, F. 2011. Functionalities and antioxidant properties of protein hydrolysates from the muscle of ornate threadfin bream treated with pepsin from skipjack tuna. Food Chemistry, 124: 1354-1362.
- Pihlanto, A. 2006. Antioxidative peptides derived from milk proteins. International Dairy Journal, 16: 1306-1314.
20. Sarabandi, K., Mahoonak, A. S., Hamishekar, H., Ghorbani, M. and Jafari, S. M. 2018. Microencapsulation of casein hydrolysates: Physicochemical, antioxidant and microstructure properties. Journal of food engineering, 237: 86-95.
- Shahidi, F. and Zhong, Y. 2015. Measurement of antioxidant activity. Journal of functional foods, 18: 757-781.
- Udenigwe, C. C. 2014. Bioinformatics approaches, prospects and challenges of food bioactive peptide research. Trends in Food Science and Technology, 36: 137-143.
- Wu, H. C., Chen, H. M. and Shiau, C. Y. 2003. Free amino acids and peptides as related to antioxidant properties in protein hydrolysates of mackerel (Scomberaustriasicus). Food research international, 36: 949-957.
- Xie, J., Du, M., Shen, M., Wu, T. and Lin, L. 2019. Physico-chemical properties, antioxidant activities and angiotensin- I converting enzyme inhibitory of protein hydrolysates from Mung bean (Vigna radiate). Food chemistry, 270: 243-250.
- Yin, S. W., Tang, C. H., Cao, J. S., Hu, E. K., Wen, Q. B. and Yang, X. Q. 2008. Effects of limited enzymatic hydrolysis with trypsin on the functional properties of hemp (Cannabis sativa L.) protein isolate. Food chemistry, 106 (3): 1004-1013.
- You, L., Zhao, M., Cui, C., Zhao, H. and Yang, B. 2009. Effect of degree of hydrolysis on the antioxidant activity of loach (Misgurnus anguillicaudatus) protein hydrolysates. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 10: 235-240.
- You, L., Zhao, M., Regenstein, J.M. and Ren, J. 2010. Changes in the antioxidant activity of loach (Misgurnus anguillicaudatus) protein hydrolysates during a simulated gastrointestinal digestion. Food Chemistry, 120: 810-816.
_||_