ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی و تنوع درون گونهای سویههای Lactobacillus plantarum جدا شده از موادغذایی مختلف با روش RAPD-PCR
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائیدینا شهرام پور 1 , مرتضی خمیری 2 , محبوبه کشیری 3 , سید محمد علی رضوی 4
1 - گره علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان، ایران.
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، گرگان، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان ، ایران
4 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
کلید واژه: RAPD-PCR, L. plantarum, تنوع درون گونه ای, ویژگی های پروبیوتیک,
چکیده مقاله :
هدف از این مطالعه ارزیابی تنوع درون گونهای 10 سویه Lactobacillus plantarum جدا شده از موادغذایی مختلف شامل زیتون تخمیری، پنیرکوزه، شیر شتر و خمیر ترش به کمک روش RAPD-PCR همچنین مقایسه قابلیت پروبیوتیکی آنها بود. نتایج نشان داد که الگوی باندی متفاوتی توسط سه نوع پرایمر برای سویههای مختلف به وجود آمد و برطبق ماتریس تشابه رسم شده توسط نرمافزار NTSYS بر اساس ضریب جاکارد، به طورکلی 10 سویه در دو شاخه اصلی و 7 زیرگروه جانبی قرار گرفتند. دو سویه 17 KAOو 64KAO جدا شده از منشا یکسان زیتون تخمیری بیشترین شباهت را داشتند. علاوه بر این ویژگی پروبیوتیکی سویههای L. plantarum در سطح نژاد متفاوت ارزیابی شد. نتایج تست ایمنی نشان داد که همه نژادهای مختلف L. plantarum، گاما-همولتیک بودند و در برابر آنتی بیوتیک ونکومایسین مقاوم بودند و مقاومت آنها در برابر سایر آنتی بیوتیکهای رایج متفاوت بود. سویههای جدا شده از پنیر کوزه شامل 37KMC و 45 KMCاز بیشترین مقاومت در برابر اسید برخوردار بودند. از سوی دیگر مقاومت در برابر 3/0 درصد نمک صفراوی نشان داد که اختلاف معناداری از این نظر بین سویههای جدا شده از زیتون تخمیری وجود ندارد و سویه 5 KMM بیشترین مقاومت را داشت. به علاوه فعالیت ضدمیکروبی سویه ها در برابر باکتریهای بیماریزای گرم مثبت L. monocytogenes و گرم منفی E. coli متفاوت بود و بیشترین فعالیت ضدباکتریایی به سویه 45 KMCتعلق داشت. بنابراین با توجه به هدف مورد نظر میتوان هریک از سویههای L. plantarum به عنوان کشت پروبیوتیک در صنایع غذایی و دارویی پیشنهاد نمود.
The aim of this study was to evaluate the intra-species diversity of 10 strains of Lactobacillus plantarum isolated from different foods including fermented olives, jar cheese, camel milk and sourdough using RAPD-PCR method also to compare their probiotic potential. The results showed that different banding patterns were created by three types of primers for different strains and according to the similarity matrix drawn by NTSYS software based on Jacard coefficient, a total of 10 strains were divided into two main branches and seven subgroups. The two strains of KAO 17 and KAO 64 isolated from fermented olives were most similar. In addition, the probiotic properties of L. plantarum isolates were evaluated different at strain levels. The results of immunoassay showed that all different strains of L. plantarum were gamma-hemolytic and resistant to vancomycin and their resistance to other common antibiotics was different. Strains isolated from jar cheese containing KMC 37 and KMC 45 had the highest acid resistance. On the other hand, resistance to 0.3% of bile salt showed that there was no significant difference in this regard between the strains isolated from fermented olives and the KMM 5 strain had the highest resistance. In addition, the antimicrobial activity of the strains against gram-positive pathogenic bacteria L. monocytogenes and gram-negative E. coli was different and the highest antibacterial activity belonged to the KMC 45 strain. Therefore, according to the intended purpose, each of the L. plantarum strains can be suggested as a probiotic culture in the food or pharmaceutical Industries.
_||_