بررسی تاثیر هیپرویتامینوز Aبر کبد برههای نوزاد
محورهای موضوعی : علوم بالینی دامپزشکیسعید عظیم پور 1 , علیرضا شقایق 2 , بنفشه غلامحسینی 3
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
3 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
کلید واژه: کبد, بره, کاهش وزن, هیپرویتامینوز, Aهیستوپاتولوژی, تجویز خوراکی,
چکیده مقاله :
ویتامین Aیکی از ویتامینهای محلول در چربی است. این ویتامین نقش مهمی در فرآیندهای بیولوژیک مانند بینایی، تولید مثل، ایمنی، رشد و تکامل ایفا می کند.سلولهای ستاره ای کبد محل ذخیره بیش از %80ویتامین Aبدن می باشند. نشانههای بالینی هیپرویتامینوز Aشامل ضایعات پوستی و اسکلتی و نیز تاثیراتیبر سیستم اعصاب مرکزی است. اطلاعات اندکی در ارتباط با مسمومیت خوراکی ویتامین Aدر گوسفندان وجود دارد با این وجود اثرات مضر هیپرویتامینوزAبر روی کبد سایر گونهها پیشتر بررسی شده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین اثرات دز بالای ویتامین Aبر کبد برههای نوزاد و نیز وزنگیری آنها انجامگرفت. به این منظور 9راس بره نر با میانگین سنی 5روز و وزنی 4.3کیلوگرم انتخاب شد. برهها به دو گروه آزمایش ( )n=6و شاهد ( )n=3تقسیم شدند.در روز نخست آزمایش، پس از انجام شکاف کوچکی در ناحیه خط میانی شکم از همه برهها بیوپسی کبدی انجام گرفت. در روزهای بعدی گروه آزمایش باشیر حاوی 30000واحد بر کیلوگرم ویتامین Aتغذیه شدند. این رژیم غذایی تا انتهای ماه سوم ادامه یافت. نمونههای خونی از برهها هر هفته گرفته میشد.برهها در انتهای ماه سوم وزنگیری و ذبح شدند. بررسی هیستوپاتولوژیک و آنالیز ویتامین Aدر نمونههای خونی و کبدی انجام گرفت. نتایج: میزان ویتامین ،Aفعالیت آنزیمهای ALPو SGOTدر سرم و غلظت کبدی ویتامین Aدر گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت ( .)P<0.05در بررسی نمونههایکبدی با میکروسکوپ نوری هپاتیت پری پورتال در گروه آزمایش مشاهده شد. وزن برههای گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد کمتر بود ( .)P<0.05نتایجبدست آمده در این تحقیق نشان داد که تجویز خوراکی ویتامین Aبه برهها بصورت روزانه (به میزان حدود 900برابر نیاز روزانه) سبب کاهش وزنگیریمیشود که این امر احتمالا بعلت آسیب کبدی است
Clinical signs of hypervitaminosis A are associated with the skeletal and skin lesions and adverse effects on the central nervous system. The present study was carried out to determine the effects of oral administration of high dose of vitamin A in newborn lambs. For this purpose 9 mixed male lambs aged 5-days old, with average weight of 4.3 kg were selected. Lambs were divided into two groups of experiment (n=6) and control (n=3). On the frst day of experiment, liver biopsy were taken by a small midline surgery from all lambs. In the following days, experiment group was fed milk containing 30000 Iu/kg of vitamin A daily. This regime was continued until the end of the third month. Blood sampling was taken weekly. The lambs were weighed at the end of the experiment. All lambs were slaughtered at the end of the third month. Liver samples of the slaughtered animals were taken for histopathological investigation and vitamin A analysis. Vitamin A level, ALP and SGOT activities in serum and vitamin A concentration in liver tissue were increased in the experiment group compared to control group (P<0.05). Priportal Hepatitis in light microscopic investigation was seen in experiment group. Weight gain was lower in experimental group compared to control group (P<0.05). The results showed that daily oral administrations of vitamin A approximately 900 times greater than the daily requirement manifests with lower weight gain presumably as a result of hepatic damage.