اثر پوشش خوراکی بر پایه نشاسته حاوی عصاره چویر بر فعالیت ضد میکروبی در فیله ماهی قزلآلای رنگینکمان در طول دوره نگهداری
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ایفاطمه فخری 1 , حامد اهری 2 , مریم عطایی 3
1 - کارشناس ارشد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2 - دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
3 - استادیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
کلید واژه: پوشش خوراکی, نشاسته, چویر, ماهی قزلآلای رنگین کمان,
چکیده مقاله :
در سالهای اخیر تمایل به استفاده از فیلمها و پوششهای خوراکی زیست تخریبپذیر در بسته بندی مواد غذایی رو به افزایش بوده است. این بستهبندیها مزایای مختلفی مانند زیست تخریبپذیری و حمل افزودنیهای غذایی مانند آنتی اکسیدانها، ترکیبات ضد میکروبی، رنگها و مواد مغذی را دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر پوشش خوراکی بر پایه نشاسته همراه با عصاره چویر بر فعالیت ضد میکروبی و کیفیت فیزیکوشیمیایی فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان در طول دوره نگهداری می باشد. عصاره چویر را در رقتهای صفر، 1، 5/1 ،2 و3 درصد به پوشش خوراکی نشاستهای اضافه گردید. تکههای ماهی قزلآلای رنگین کمان را در رقتها غوطهور ساخته و در یخچال در دمای 0C4 نگهداری شد و طی روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 آزمونهای میکروبی و سرمادوست، pH، هانترلب، اندیس پراکسید، روی نمونهها انجام شد. شمارش کلی میکروبی و سرمادوست نیز انجام گرفت. تجزیه شیمیایی اسانس با استفاده از دستگاه GC/MS منجر به شناسایی 9 ترکیب با مجموع 85/96% شد که شامل اوسیمن، آلفا ـ پینن، ترانس ـ بتا ـ اوسیمن و بورنیل استات بود. نتایج آزمونهای انجام گرفته بر روی پوشش خوراکی نشان داد شمارش کلی میکروبی و شمارش کپک و مخمر در نمونههای دارای عصاره چویر منفی بوده است. بررسیها نشان داد افزایش غلظت عصاره در پوشش خوراکی منجر به کاهش روند افزایشی شمارش کلی میکروبی و شمارش باکتریهای سرمادوست، در نمونه فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان شده است. نتایج بدست آمده بیانگر خصوصیات ضد میکروبـی و آنتی اکسیدانی عصاره چویر بوده که افزودن آن به بستهبندی بر پـایه نشاسته باعث افزایش طول مدت نگهداری فیله ماهی قزلآلا با حفظ کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی میباشد بنابراین میتوان از این گیاه به عنوان نگهدارنده و جایگزینی برای نگهدارندههای شیمیایی در مواد غذایی استفاده کرد.
در سالهای اخیر تمایل به استفاده از فیلمها و پوششهای خوراکی زیست تخریبپذیر در بسته بندی مواد غذایی رو به افزایش بوده است. این بستهبندیها مزایای مختلفی مانند زیست تخریبپذیری و حمل افزودنیهای غذایی مانند آنتی اکسیدانها، ترکیبات ضد میکروبی، رنگها و مواد مغذی را دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر پوشش خوراکی بر پایه نشاسته همراه با عصاره چویر بر فعالیت ضد میکروبی و کیفیت فیزیکوشیمیایی فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان در طول دوره نگهداری می باشد. عصاره چویر را در رقتهای صفر، 1، 5/1 ،2 و3 درصد به پوشش خوراکی نشاستهای اضافه گردید. تکههای ماهی قزلآلای رنگین کمان را در رقتها غوطهور ساخته و در یخچال در دمای 0C4 نگهداری شد و طی روزهای صفر، 3، 6، 9 و 12 آزمونهای میکروبی و سرمادوست، pH، هانترلب، اندیس پراکسید، روی نمونهها انجام شد. شمارش کلی میکروبی و سرمادوست نیز انجام گرفت. تجزیه شیمیایی اسانس با استفاده از دستگاه GC/MS منجر به شناسایی 9 ترکیب با مجموع 85/96% شد که شامل اوسیمن، آلفا ـ پینن، ترانس ـ بتا ـ اوسیمن و بورنیل استات بود. نتایج آزمونهای انجام گرفته بر روی پوشش خوراکی نشان داد شمارش کلی میکروبی و شمارش کپک و مخمر در نمونههای دارای عصاره چویر منفی بوده است. بررسیها نشان داد افزایش غلظت عصاره در پوشش خوراکی منجر به کاهش روند افزایشی شمارش کلی میکروبی و شمارش باکتریهای سرمادوست، در نمونه فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان شده است. نتایج بدست آمده بیانگر خصوصیات ضد میکروبـی و آنتی اکسیدانی عصاره چویر بوده که افزودن آن به بستهبندی بر پـایه نشاسته باعث افزایش طول مدت نگهداری فیله ماهی قزلآلا با حفظ کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی میباشد بنابراین میتوان از این گیاه به عنوان نگهدارنده و جایگزینی برای نگهدارندههای شیمیایی در مواد غذایی استفاده کرد.
Buege, J.A., Aust, S.D. (1978)Microsomal lipid peroxidation methods. Meth in enzym; 52, 302-310.
2. Cutter, C.N. (2006)Opportunities for bio-based packaging technologies to improve the quality and safety of fresh and further processed muscle foods. Meat Scie; 74, 131–142.
3. Chiumarelli, M., Hubinger, M. (2012) Stability, solubility, mechanical and barrier properties of cassava starch – Carnauba wax edible coatings to preserve fresh-cut apples. Food Hydro; 28(1), 59-67.
4. Embuscado, M.E., Huber, K.C. (2009)Edible films and coatings for food applications: Springer;.222
5. Fakhouri, F.M., Martelli, S.M., Caon, T., Velasco, J.I.,Mei, L.H.I. (2015)Edible films and coatings based on starch/gelatin: Film properties and effect of coatings on quality of refrigerated Red Crimson grapes. Posth Bioy and Tech; 109, 57-64.
6. Ghasemi Pirbaluti, A., Siahpoosh, A., Setayesh, M., Carker, L. (2016)Antioxidant Activity, Total Phenolic and Flavonoid Contents of Some Medicinal and Aromatic Plants Used as Herbal Teas and Condiments in Iran. J med food.; 17(10), 1151-1157.
7. Low, L.K., (1978)Determination of peroxide value, in H. Hasegawa (Ed), Laboratory manual on analytical methods and procedures for fish and fish products (pp. C7, 1-C7, 3). Singapore: Marine fisheries Research Department, southeast Asian Fisheries Development Center;45-65
8. Lekjing, S.A.(2016)chitosan-based coating with or without clove oil extends the shelf life of cooked pork sausages in refrigerated storage,angulata Collected from West Parts of Iran, Meat sci; 111, 192-197.
9. Songsaeng, S., Sophanodora, P., Kaewsrithong, J., Ohshima, T. (2010)Quality changes in oyster (crassostrea belcheri) during frozen storage as affected by freezing and antioxidant. Food chem; 1 2 3, 286-290.
10. Sathivel, S., Liu, Q., Huang, J., Prinyawiwatkul, W. (2007)The influence of chitosan glazing on the quality of skinless pink salmon (Oncorhynchus gorbuscha) fillets during frozen storage. J Food Eng.; 83(3), 366-373.
11. Tharanathan, R.(2003) Biodegradable films and composite coatings: past, present and future. Trendsin food sci & tech; 14(3), 71-78.
3- Arthur, J.C., Perez-Chanona, E., Mühlbauer, M.,Tomkovich, S., Uronis, J.M., Fan, T.J., Rogers, A.B. (2012). Intestinal inflammation targets cancer-inducing activity of the micro biota. Science, 338(6103), 120-123.
4- Bonacorsi, S., Bingen,E (2005).Molecular epidemiology of Escherichia coli causing neonatal meningitis. Int J Med Microbiol, 295(6), 373-381.
5- Braun, V., Mahren, S., Ogierman, M. (2003). Regulation of the FecI-type ECF sigma factor by transmembrane signalling. Curr Opin Microbiol, 6(2), 173-180.
6- Gunther IV, N. W., Snyder, J. A., Lockatell, V., Blomfield, I., Johnson, D. E.,Mobley, H.L.(2002). Assessment of virulence of uropathogenic Escherichia coli type 1 fimbrial mutants in which the invertible
element is phase-locked on or off. Infect Immun, 70(7), 3344-3354.
7- Johnson, J. R., Johnston, B. D., Delavari, P., Thuras, P., Clabots, C., Sadowsky, M. J. (2017). Phylogenetic Background and Virulence-Associated Traits of Escherichia coli Obtained from Surface Waters and Diverse Animals in Minnesota and Wisconsin. Appl Environ Microbiol, 01329-01317.
8- Johnson, J. R., Menard, M., Johnston, B., Kuskowski, M. A., Nichol, K., Zhanel, G. G. (2009). Epidemic clonal groups of Escherichia coli as a cause of antimicrobial-resistant urinary tract infections in Canada, 2002 to 2004. Antimicrob Agents Chemother, 53(7), 2733-2739.
9- Johnson, J. R., Stell, A. L. (2000). Extended virulence genotypes of Escherichia coli strains from patients with urosepsis in relation to phylogeny and host compromise. J Infect Dis, 181(1), 261-272.
10- Khan, A. A., Khan, Z., Malik, A., Kalam, M. A., Cash, P., Ashraf, M. T., Alshamsan, A. (2017). Colorectal cancer-inflammatory bowel disease nexus and felony of Escherichia coli. Life Sci,1;180:60-67.
11- Kudinha, T. (2017). The Pathogenesis of Escherichia coli Urinary Tract Infection Escherichia coli-Recent Advances on Physiology, Pathogenesis and Biotechnological Applications: InTech.
12- Nataro, J. P., Baldini, M. M., Kaper, J. B., Black, R. E., Bravo, N., Levine, M. M. (1985). Detection of an adherence factor of enteropathogenic Escherichia coli with a DNA probe. J Infect Dis, 152(3), 560-565.
13- Nicolas-Chanoine, M.-H., Blanco, J., Leflon-Guibout, V., Demarty, R., Alonso, M. P., Caniça, M. M., Johnson, J. R.(2008). Intercontinental emergence of Escherichia coli clone O25: H4-ST131 producing CTX-M-15. J Antimicrob Chemother, 61(2), 273-281.
14- Putze, J., Hennequin, C., Nougayrède, J.-P., Zhang, W., Homburg, S., Karch, H., absch, W. (2009). Genetic structure and distribution of the colibactin genomic island among members of the family Enterobacteriaceae. Infect Immun, 77(11), 4696-4703.