تأثیر فرایند تصفیه بر میزان فلزات سنگین در روغن سویا
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییلیلا صداقت بروجنی 1 , محمد حجت الاسلامی 2 , مریم قراچورلو 3
1 - داانشجوی دکترا گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - دانشیار دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: جذب اتمی, روغن سویا, فلزات سنگین, مراحل تصفیه,
چکیده مقاله :
مقدمه: غلظت فلزات سنگین در روغن های گیاهی یک معیار مهم برای ارزیابی کیفیت روغن شامل تازگی، خواص نگهداری، ذخیره سازی و تأثیر آنها بر تغذیه و سلامت انسان می باشد. با توجه به تأثیر فلزات سنگین کم مقدار بر سرعت اکسیداسیون روغن، شناسایی آنها ضروری می باشد. مواد و روشها: در این مطالعه غلظت فلزات سنگین شامل سرب، کادمیوم، جیوه، آرسنیک در مراحل مختلف تصفیه روغن سویا بررسی شد. فلزات سنگین در نمونه های روغن با استفاده از دستگاه جذب اتمیک اندازه گیری شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که مهمترین فرآیند در حذف آرسنیک از روغن مربوط به مرحله خنثی سازی است که ۶۰ درصد کل آرسنیک خروجی از روغن را شامل می شود. بیشترین حذف جیوه مربوط به مرحله اضافه کردن گیرنده های فلزات و آنتی اکسیدان ها است که احتمالا مربوط به چلاته کردن اسیدسیتریک می باشد. قسمت اعظم سرب در مرحله خنثی سازی به علت ایجاد صابون نامحلول از روغن در مرحله سانتریفوژ کردن خارج شده است. همچنین مرحله خنثیسازی تاثیر قابل توجهی در حذف کادمیوم از روغن داشته است. نتیجه گیری: با توجه به یافته های فوق می توان دریافت که مراحل خنثی سازی و اضافه کردن آنتی اکسیدان ها و گیرنده های فلزات دو مرحله مهم در حذف فلزات سنگین از روغن میباشد.
Introduction: Heavy metals are important elements in the oil quality and determine the freshness, shelf life, storage ability and also affect the human health nutritionally. Therefore determination of heavy metals due to their effect concerned with the rate of oxidation is quite essential. Materials and Methods: In this study, concentrations of heavy metals including Lead, Cadmium, Mercury and Arsenic during different stages of soya bean oil refining were studied using atomic absorption spectrometry. Results: The results indicated that the most common stage in Arsenic reduction is the neutralization stage that eliminates 60% of the total Arsenic content. The main stage in Cadmium reduction is the deodorization that reduces 40% of the initial Cadmium. Major part of Mercury reduction is concerned with metal scavenger addition that is referred to chelating activity of citric acid that might be added during bleaching and deodorization stages. Neutralization has separation role and causes the reduction of lead as soap. Conclusion: The results showed that neutralization and the addition of scavengers are the main parts in heavy metals reduction.
اکبری آدرگانی، ب.، نویدپور، ل. و شکرچی، م. (1391). ارزیابی سطح آلودگی به جیوه در کپسولهای روغن ماهی امگا3- استحصالی از ماهیهای راسته کوسه و تن عرضه شده در شهر تهران به روش ولتامتری چرخهای. مجله پاتوبیولوژی مقایسهای، سال نهم، شماره 4، صفحه 785.
اکبری آدرگانی، ب.، عزالدین، م.، هاشمی مقدم، ح. و شعیبی، ش. (1394). بررسی تأثیر مراحل فرایند تولید روغن آفتابگردان بر میزان فلزات سرب و آرسنیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، سال25، شماره 127، صفحه 38-39. [1]
سعیدی، م.، جمشیدی، ا.، عابسی، ع. و بیات، ج. (1388). جذب کادمیوم محلول از آب توسط زغال ساخته شده از پوست گردو و بادام و مقایسه آن با کربن فعال گرانولی. مجله آب و فاضلاب، شماره 2، صفحات 16-20.
Benedet, J. A. & Shibamoto, T. (2008). Role of Transition Metals, Fe(II), Cr(II), Pb(II), and Cd(II) in Lipid Peroxidation. Food Chemistry, 107, 165-168.
Fakoor, J. S. S., beheshti, H. R., Feizy, J. & khoshbakht, F. N. (2011). Determinations of cadmium, lead, arsenic and mercury in rice from Iran. International Journal of Industrial Chemistry, 196- 197.
Farzin, L. & Moassesi, M. E. (2014). Determination of metal contents in edible vegetable oils produced in Iran using microwave-assisted acid digestion. Journal of Applied Chemical Research, 8(3), 35-43.
Fraser, H. M. )1943(. Production of lubricants containing lead soap of hydrogenated ricinoleic acid. U.S. Patent No. 2, 308,599. 19 Jan.
Fraser, H. M. (1943). Internat Lubricant Corp, Production of lubricants containing lead soap of hydrogenated ricinoleic acid. U.S. Patent 2,308,599.
Huang, C. P. (1983). Activated carbon process for the treatment of cadmium (11)-Containing Wastewaters. EPA-600/2-83-06.
Hayes, R. B. (1997). The carcinogenicity of metals in humans. Cancer Causes Control, 8(3), 371-85.
Ihnat, M. I. L. A. N. & Miller, H. J. (1977). Acid digestion, hydride evolution atomic absorption spectrophotometric method for determining arsenic and selenium in foods: collaborative study. tpart I. Journal-Association of Official Analytical Chemists, 60(6), 1414-1433.
|
Kubrakova, I., Kudinova, T., Formanovsky, A., Kuz'min, N., Tsysin, G. & Zolotov, Y. (1994). Determination of chromium (III) and chromium (VI) in river water by electrothermal atomic absorption spectrometry after sorption preconcentration in a microwave field. Analyst, 119(11), 2477-2480.
Leonardis, D. A., Macciola, V. & Felice, D. M. (2000). Copper and Iron Determination in Edible Vegetable Oils by Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrosopy. International Journal of Food Science & Technology, 350, 371-375.
Mindak, W. R. & Cheng, J. (2010). Elemental Analysis Manual: Section 4.3 Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometric Determination of Cadmium and Lead in Food Using Microwave Assisted Digestion. Food and Drug Administration.
Mohammadpourfard, I. & Shariatifar, N. (2015). Determination of Heavy Metals in Apricot and Almond Oils. Iranian Journal of Health Sciences, 3(1), 18-24.
Mukhopadhyay, S., Hashim, M. A., Allen, M. & Gupta, B. S. (2015). Arsenic removal from soil with high iron content using a natural surfactant and phosphate. International Journal of Environmental Science and Technology, 12(2), 617-632.
Panagiotou, T. Momncy, J. R. & Senior, C. L. (2000). Zeolite-based mercury sorbent-laboratory testing and modeling. In abstracts of papers of the american chemical society (vol. 220, pp. U386-u386). 1155 16th st, nw, washington, dc 20036 usa: amer chemical soc.
Pehlivan, E., Arslan, G., Gode, F., Altun, T. & Musa Özcan, M. (2008). Determination of some inorganic metals in edible vegetable oils by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy (ICP-AES). Grasas y Aceites, 59(3), 239-244.
Rao, K. S., Mohapatra, M., Anand, S. & Venkateswarlu, P. (2010). Review on cadmium removal from aqueous solutions. International Journal of Engineering, Science and Technology, 2(7), 81-103.
Salmani, M. H., Ehrampoush, M. H., Sheikhalishahi, S. & Dehvari, M. (2012). Removing Copper from Contaminated Water Using Activated Carbon Sorbent by Continuous Flow. Journal of Health Researches, 1(1), 11-18.
Teker, M., Imamoglu, M. & Saltabas, O. (1999). Adsorption of copper and cadmium ions by activated carbon from rice hulls. Turkish Journal of Chemistry, 23(2), 185-191.
Wan, J., Meng, D., Long, T., Ying, R., Ye, M., Zhang, S. & Lin, Y. (2015). Simultaneous Removal of Lindane, Lead and Cadmium from Soils by Rhamnolipids Combined with Citric Acid. PloS one, 10(6), 0129978.
Yaşar, S. B., Baran, E. K. & Alkan, M. (2012). Metal Determinations in Olive Oil. In Agricultural and biological sciences: Olive oil–Constituents, quality, health properties and bioconversions, 89-108.
Yu, B., Zhang, Y., Shukla, A., Ukla, S. S. & Dorris, L. K. (2001). The removal of heavy metals from aqueous solution by sawdust adsorption-removal of lead and comparison of its adsorption with copper. Journal of Hazardous Materials, 84, 83-94.
1 Polisher Filter