بررسی اثر نان های تهیه شده از دانه کتان(Linum usitatissimum) بر قند خون بیماران دیابتی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییمحمد فضیلتی 1 , اعظم اعرابی 2 , علی تدین چهارسوقی 3
1 - دانشیار دانشگاه پیام نور، گروه بیوشیمی، تهران، ایران
2 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرضا، گروه علوم و صنایع غذایی، شهرضا، ایران
3 - عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد، گروه زراعت، شهرکرد، ایران
کلید واژه: دیابت, دانه کتان, قند خون, Linum Usitatissimum,
چکیده مقاله :
مقدمه:دیابت یک عارضه است که از اختلال متابولیکی پیچیده ناشی می گردد که امروزه سلامتی بسیاری از افراد جامعه را به خطر می اندازند و به عنوان یک عامل نگران کننده در کشورهای صنعتی به شمار می آید. رژیم غذایی افراد یکی از عواملی است که می تواند در تنظیم قند خون موثر باشد. به نظر می رسد دانه های کتانLinum usitatissimum از جهت اینکه غنی ازاسید آلفا لینولئیک ALA))، مقادیر زیادی فیتوکمیکال، غنی از فیبر رژیمی و پروتئین می باشند برای بیماران دیابتی می تواند مناسب باشد. مواد و روشها:برای انجام آزمون، 30 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 که رژیم غذایی آنها زیر نظر پزشک تغذیه انجام می گرفت انتخاب شده و به مدت 14 روز در رژیم غذایی آنها از نان های کتان استفاده شد و قند خون این افراد قبل و بعد از مصرف نان های تهیه شده از آرد کتان مورد آزمون قرار گرفت و اثر مصرف کتان بررسی گردید. یافته ها: با توجه به نتایج به دست آمده از انجام آزمون فرض مقدار قند خون قبل و بعد از تغذیه با دانه کتان تفاوت معناداری در سطح اطمینان 95% نشان داد به طوریکه میانگین قند خون از 123/615 mg/100ml به مقدار 99/462 mg/100ml کاهش یافت. نتیجه گیری:این تحقیق تاثیر آرد کتان بر قند خون بیماران دیابتی نوع 2 را نشان داد. مصرف نان های کتان منجر به کاهش قند خون بیماران گردید و در مقادیر بالاتر قند خون این کاهش بیشتر مشاهده گردید. به نظر می رسد فیتواستروژنهای موجود در کتان نقش موثری را در درمان بیماری دیابت و چاقی ایفاء می کنند.
Introduction: Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disease that is clinically characterized by hyperglycemia. Flaxseed (Linum usitatissimum L.) is rich in health-promoting bioactive compounds namely alpha-linolenic acid, dietary fibre and proteins that can be useful for diabetic patients.Materials and Methods: In the present study the effects of flaxseed bread made with a mixture of flaxseed flour and wheat flour were evaluated on blood glucose of patients with type 2 diabetes. Flaxseed flour was incorporated in wheat flour. Flaxseed bread was included in the meals of thirty patients with Type 2 diabetes for 14 days. The blood biochemistry profile (BBP) was monitored before starting the study and at daily intervals.Results: The results showed that fasting blood sugar (FBS) in the experimental group decreased considerably (p=0.05).Conclusion: This study demonstrated the efficacy of flaxseed flour in the BBP of Type 2 diabetes. Intake of flaxseed bread caused a considerable decrease in fasting blood sugar in the patients.