بررسی اکولوژی و رژیم غذای ماهی گورخری زاگرس Aphanius vladykovi در تالاب چغاخور
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
فردین شالوئی
1
(استادیار گروه شیلات- دانشگاه شهرکرد)
رسول زمانی احمدمحمودی
2
(گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد،شهرکرد)
فرزانه نیکوخواه
3
(گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران)
حسین رحیمی پردنجانی
4
(کارشناس آزمایشگاه شیلات- دانشگاه شهرکرد)
مهین دخت جعفری
5
(دانش آموخته کارشناسی ارشد تکثیروپرورش آبزیان، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد)
کلید واژه: گوشتخوار", ", رژیم غذایی", ماهی گورخری", اکولوژی",
چکیده مقاله :
زمینه و هدف : بررسی رژیم غذایی ماهیها به منظور بررسی نقش اکولوژیک و درک موقعیت آنها در زنجیرههای شبکه غذایی مهم است.مواد و روش ها : در این مطالعه اکولوژی تغذیهای ماهی گورخری زاگرس Aphanius vladykovi در تالاب چغاخور به صورت فصلی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور شاخص نسبی طول روده، شاخص خالی بودن معده، فاکتور وضعیت و اقلام غذایی در بین دو جنس، طول و وزن در فصول سرد و گرم بررسی شد.نتایج : اقلام غذایی شناسایی شده عمدتاً برپایه سختپوستان (Ostracoda, Ampipoda)، نرمتنان (Gastropoda, Bivalvia)، لارو حشرات آبزی (Ephemeroptera, Diptera) و بقایای گیاهی و جانوری بودند. طبق نتایج تفاوت معنی داری بین اقلام غذایی در جنس نر و ماده و اندازه های طولی مطالعه شده وجود نداشت. نتایج نشان داد بین اقلام غذایی در فصول گرم و سرد اختلاف معنی داری وجود دارد (p< 0/05). همچنین میانگین شاخصهای نسبی طول روده در این گونه 051/0 ± 885/0 بود که نشاندهنده گوشتخوار بودن این ماهی است.نتیجه گیری: بطور کلی در این مطالعه بر اساس میانگین طول نسبی روده، A.vladykovi بهعنوان یک ماهی گوشتخوار معرفی می شود. همچنین از نظر تغذیهای در حد متوسط قرار دارد. تغییر فصل بر روی سفره غذایی این گونه تاثیر داشت اما متغییرهای زیستی مطالعه شده مانند جنسیت و اندازه در تعیین انتخاب اقلام غذایی بی تاثیر بودند
Background & Aim: Investigating the diet of fishes is important in order to investigate the ecological role and understand their position in the food web chains.Materials & Methods: In this study, Feeding ecology of Aphanius vladykovi in Choghakhor wetland of Chaharmahal-O-Bakhtiary Province was evaluated seasonally. In this reason, the relative index of gastrointestinal (RLG), condition factor (CF) vacuity index (VI) and food items between male and female, two size classes in the hot and cold seasons were investigated.Results: Fish diet was primarily composed of crustaceans (Ostracoda, Ampipoda), mollusks (Gastropoda, Bivalvia), aquatic insect larvae (Ephemeroptera, Diptera) and detritus. There was no significant sex and size-related variation in food items. Diet composition was significantly different between hot and cold seasons (p < 0/05). Furthermore, the average of RLG index was 0.885±0.51that indicated the fish was carnivorous.Conclusion: In general, in this study, based on the average relative length of the intestine, A. vladykovi is introduced as a carnivorous fish. It is also at an average level in terms of nutrition. The change of season had an effect on the diet of this species, but the studied biological variables such as gender and size were not effective in determining the choice of food items.
_||_