ردیابی ژنهای کدکننده انتروتوکسین در ایزولههای استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از شیر گاومیش در استان خوزستان
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
آزاده مرادی فارسانی
1
,
امیر شاکریان
2
,
ابراهیم رحیمی
3
,
حسن ممتاز
4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
3 - استادگروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی،واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی،شهرکرد، ایران
4 - استادگروهپاتوبیولوژی،دانشکده دامپزشکی،واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی،شهرکرد،ایران.
کلید واژه: خوزستان, استافیلوکوکوس ارئوس, شیر گاومیش, انتروتوکسین,
چکیده مقاله :
شیر محیط غذایی مناسبی برای رشد باکتری ها است و می تواند سریعاً به انواع باکتری ها آلوده شود. باکتری استافیلوکوکوس ارئوس از جمله عوامل میکروبی آلودهکننده شیر است که باعث ایجاد بیماری در انسان می شود. با توجه به اهمیت انتروتوکسین های استافیلوکوکوس ارئوس موجود در شیر بهعنوان یکی از منابع عمده مسمومیت های غذایی، بررسی روش های متعدد جداسازی، شناسایی و دسته بندی انتروتوکسین ها ضروری می باشد. مطالعه حاضر با هدف ردیابی ژن های کدکننده انتروتوکسین در ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده از شیر خام گاومیش در استان خوزستان انجام شد. در این بررسی در سال 1395، تعداد 100 نمونه از مراکز توزیع شیر خام گاو میش در استان خوزستان اخذ گردید. نمونه ها به روش کشت میکروبی و مولکولی ارزیابی و حضور ژن های مولد انتروتوکسین در ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس جدا شده، بررسی گردید. نتایج نشان داد که در ایزوله های استافیلوکوکوس ارئوس تعداد 7 نمونه مربوط به ژن انتروتوکسین SEA، که بالاترین تعداد و درصد توزیع بود. در حالیکه 2 نمونه دارای هر دو ژن انتروتوکسین های SEA و SEB بودند و 2 نمونه دارای دو ژن انتروتوکسین های SEA و SEC و 1 نمونه دارای چهار ژن انتروتوکسین هایSEC، SEB،SEA ، SHE و 2 نمونه دارای هر دو ژن انتروتوکسین های SEH و SEJ و 1 نمونه دارای ژن انتروتوکسین SEJ و 1 نمونه دارای ژن انتروتوکسین SEH و SEC بودند. حضور نسبتاً بالای ژن های کدکننده انتروتوکسین های استافیلوکوکی و نقش بالقوه انتروتوکسین در ایجاد مسمومیت های غذایی در انسان، نشان گر نقش شیر خام گاومیش بهعنوان یکی از منابع آلوده کننده انسان بوده و لزوم پیشگیری از آلودگی های اولیه و ثانویه شیر به این باکتری را ایجاب میکند.
Milk provides an ideal medium for bacterial growth and can be quickly infected with a variety of bacteria. Staphylococcus aureus is one of the major milk-borne pathogens. Considering the importance of S. aureus enterotoxins in milk as one of the main sources of food poisoning, it is necessary to isolate and to investigate various enterotoxins in foods. The present study was an attempt to detect enterotoxin-encoding genes in S. aureus isolates obtained from buffalo raw milk in Khuzestan province. For this, 100 samples of buffalo milk were obtained from milk distribution centers in Khuzestan province in 2016. The samples were evaluated through microbial and molecular assays and the presence of enterotoxin-generating genes in S. aureus isolates. According to the results, 7 samples contained SEA enterotoxin gene, which accounts for the highest number and distribution percentage. Also, two samples had both SEA and SEB, 2 samples had both SEA and SEC enterotoxin genes, and 1 sample had four SEA, SEB, SEC and SEH enterotoxin genes, and two samples included both SEH and SEJ enterotoxins genes, and one sample included the SEJ enterotoxin gene and one sample included both SEH and SEC enterotoxin gene. The relatively high presence of Staphylococcal enterotoxins encoding genes and the potential role of enterotoxin in human food poisoning indicates the significant role of buffalo milk as one of the human infection sources and the necessity of taking measures to prevent primary and secondary milk contamination by this bacterium.
_||_