ارزیابی سرب و کادمیوم به روش جذب اتمی در آردهای عرضه شده در استان چهارمحال و بختیاری
مهسا صالحی
1
(
دانشجوی دکترای بهداشت مواد غذایی
)
الهه یزدانیان قهفرخی
2
(
-
)
کلید واژه: فلزات سنگین, آرد, ایمنی غذایی, چهارمحال و بختیاری,
چکیده مقاله :
فلزات سنگین، پایدارترین و پیچیدهترین آلایندهها در طبیعت هستند. مصرف غلات و محصولات مبتنی بر آن 47 درصد از کل انرژی دریافتی غذا در دنیا را تشکیل میدهد. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی سرب و کادمیوم در آردهای عرضه شده در اسان چهارمحال و بختیاری به روش جذب اتمی در آردهای عرضه شده در استان چهارمحال و بختیاری است. تعداد 40 نمونه آرد گندم از مراکز تولید این محصول در استان چهارمحال و بختیاری نمونهگیری و پس از انجام فرآیند آمادهسازی جهت آزمایشات، توسط دستگاه جذب اتمی مدل Varian 240 میزان کادمیوم و سرب در آنها سنجیده شد. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد، که میانگین غلظت سرب، در 4 ماه خرداد (022/0 ± 0063/0)، شهریور (064/0±012/0)، آذر (022/0 ± 0063/0) و اسفند (0068/0 ±011/0)، میانگین غلظت کادمیوم، در 4 ماه خرداد (0019/0 ± 035/0)، شهریور (0016/0±012/0)، آذر (0057/0 ± 010/0) و اسفند (0015/0 ±027/0) بود. همچنین میانگین غلظت کادمیوم در چهار ماه (0030/0 ±021/0) بود. نتایج نشان داد که بین میزان سرب و کادمیوم در ماههای مختلف سال ارتباط معنیداری وجود ندارد (p=00/064). نتایج مقایسه آنالیزهای آماری آماری ANOVA نشان داد که هیچ کدام از نمونههای آرد فراتر از استاندارد ملی ایران، Codex، چین، استرلیا، ایرلند و اتحادیه اروپا به سرب و کادمیوم آلوده نبودند و خطری متوجه مصرفکنندگان نیست.
چکیده انگلیسی :
Heavy metals are the most persistent and complex pollutants in nature and can cause dangers to humans and other living things. The consumption of cereals and cereal-based products constitutes 47% of the total food energy intake in the world. In this regard, the aim of the present study is to evaluate lead and cadmium in flours supplied in Esan Chaharmahal and Bakhtiari by atomic absorption method. 40 samples of wheat flour were sampled from the production centers of this product in Chaharmahal and Bakhtiari provinces and after the preparation process for the tests, the amount of cadmium and lead in them was measured by Varian 240 atomic absorption device. The results of this study showed that the average concentration of lead in the 4 months of June (0.0063 ± 0.022), Septamber (0.012 ± 0.064), Novamber (0.022 ± 0.0063) and March (0.011 ± 0.0068), the average concentration of cadmium in the 4 months of June (0.035 ± 0.0019), Shahrivar (0.012 ± 0.0016), Azar (0.010 ± 0.0057) and It was March (0.027 ± 0.0015). Also, the average concentration of cadmium in four months was (0.0030 ± 0.021). The results showed that there is no significant relationship between the amount of lead and cadmium in different months of the year (p=064.00). The results of ANOVA statistical analyzes showed that none of the flour samples sampled were not contaminated with lead and cadmium beyond the national standards of Iran, Codex, China, Australia, Ireland and the European Union, and there is no danger to consumers.