-
مقاله
1 - شناسایی اکسیشن¬های چای غنی از آنتوسیانین در مناطق مختلف چایکاری استان گیلاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 2 , سال 12 , تابستان 1403تنوعبخشی به محصولات و افزایش ارزشافزوده با تولید فرآوردههای جدید دارویی و بهداشتی از چای، یک روش استراتژیک برای بهبود وضعیت تولید و اقتصادکردن چای است. در سالیان اخیر ژنوتیپ¬های چای حاصل از انتخاب طبیعی بارنگ برگ ارغوانی در برخی از کشورهای چای&n چکیده کامل
تنوعبخشی به محصولات و افزایش ارزشافزوده با تولید فرآوردههای جدید دارویی و بهداشتی از چای، یک روش استراتژیک برای بهبود وضعیت تولید و اقتصادکردن چای است. در سالیان اخیر ژنوتیپ¬های چای حاصل از انتخاب طبیعی بارنگ برگ ارغوانی در برخی از کشورهای چای¬خیز معرفیشده است. با توجه به اینکه امکان حضور این قبیل ژنوتیپ¬ها در باغ¬های چای گیلان نیز وجود دارد، تحقیق حاضر باهدف شناسایی و انتخاب بوته¬های چای بارنگ ثابت ارغوانی که حاوی مقادیر بیشتر آنتوسیانین است اجرا شد. بدین منظور با پایش میدانی، بوتههای چای ارغوانی با رنگ پایدار از شهرهای استان گیلان شناسایی و پلاکگذاری گردید و سپس برگها (یک غنچه و دو برگ) برای آنالیز مقدار رنگدانهها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عوامل محیطی، تغذیه خاک و عملیات هرس در مکانهای مختلف توانسته تأثیر مثبتی بر میزان رنگدانهها در طی رشد و نمو بوتههای چای ارغوانی داشته باشد. بهطوریکه نمونه شمارههای 10 5983/12 μg · g–1, DW))، 19 4865/50 μg · g–1, DW)) و 16 (4451/10 μg · g–1, DW) به ترتیب در شهرستانهای لاهیجان و آستانهاشرفیه دارای بیشترین فعالیت آنتوسیانین و کمترین فعالیت آنتوسیانین در نمونه شماره3 (1390/93 μg · g–1, DW) در شهرستان لنگرود بود. بالاترین میزان کلروفیل¬های a، کل و کاروتنوئید در نمونه شماره 35 به ترتیب (1/07, 1/53 and 2.49 mg·g −1 DW) و کمترین مقدار کلروفیل¬های a، کل و کاروتنوئید در نمونه شماره 5 به ترتیب (0/46, 0/71 and 1/26 mg·g −1 DW) در شهرستان آستانهاشرفیه به دست آمد که عواملی از قبیل (شدت تابش، حاصلخیزی خاک، ارتفاع از سطح دریا و عملیات هرس) در این پدیده دخیل بودند. لذا اکسیشن¬های با مقدار بالاتر و تغییرات زمانی کمتری در مقدار آنتوسیانین دارد میتواند برای تحقیقات بعدی به منظور تولید نهال چای غنی از آنتوسیانین مورد پایش و مطالعه قرار گیرد.
پرونده مقاله