-
مقاله
1 - مقایسه ترکیبهای شیمیائی اسانس برگهای درخت در مراحل مختلف فنولوژی در منطقه گیلان Pterocarya fraxinifolia (Poir) Spach.اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 1 , سال 4 , بهار 1395جنس "لرگ" (Pterocarya Kunth) متعلق به خانواده گردو (Juglandaceae)، دارای گونههای درختی متعددی است که تاکنون بالغ بر 15 گونه از این جنس در جهان و تنها یک گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس برگهای درخت "لرگ" ((Poir) Spach Pterocarya fraxi چکیده کاملجنس "لرگ" (Pterocarya Kunth) متعلق به خانواده گردو (Juglandaceae)، دارای گونههای درختی متعددی است که تاکنون بالغ بر 15 گونه از این جنس در جهان و تنها یک گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس برگهای درخت "لرگ" ((Poir) Spach Pterocarya fraxinifolia (در مراحل مختلف فنولوژی مورد بررسی قرار گرفته است. برگهای این گیاه در سه مرحله مختلف رویشی در بهار و تابستان سال 1392 از گستره رویشگاههای طبیعی (واقع در گیلان)، جمعآوری و درشرایط آزمایشگاه خشک شدند وبه روش تقطیر واستخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانسگیری شدند. برای شناسائی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، ازذستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. راندمان اسانس برگها در اردیبهشت، تیر و شهریورماه به ترتیب 2/0%، 18/0% و 2/0% وزنی/وزنی بدست آمد. 10 ترکیب شیمیائی در اسانس برگهای اردیبهشتماه، 35 ترکیب در اسانس برگهای تیرماه و 22 ترکیب در اسانس برگهای شهریورماه گیاه لرگ شناسائی شدند. اجزای اصلی اسانس برگهای اردیبهشتماه شامل: 3، 7-گوئیدین (32/27%)، ویریدیفلورن (58/21%)، آلفا-کورکومین (44/8%)، ویریدیفلورول (22/7%) و زینجیبرن (37/5%) بودند. بیشترین ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس برگ-های تیرماه شامل: آلفا-کورکومین (44/16%)، ویریدیفلورن (95/11%)، زینجیبرن (44/9%)، فیتول (16/9%)، هگزادکانوئیک اسید (92/5%)، ویریدیفلورول (51/5%) و 3، 7-گوئیدین (84/4%) بودند. افزون براین عمده ترکیب های شیمیائی اسانس برگهای شهریورماه شامل: ویریدیفلورن (29/26%)، ترانس-کاریوفیلن (63/12%)، 2-نورپینین (97/8%)، ویریدیفلورول (78/8%)، اسپاتولنول (82/7%) و زینجیبرن (65/6%) بودند. بخش عمده ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس برگهای اردیبهشتماه، سسکوئیترپنهای اکسیژندار بودند. درحالیکه بیشترین قسمت اصلی ترکیبهای شیمیائی اسانس برگهای تیرماه، مربوط به سسکوئیترپنهای هیدروکربنی بود. پرونده مقاله -
مقاله
2 - بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس و فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه دارویی Acinos graveolense (M. B.) Link در منطقه قمصر کاشاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 1 , سال 6 , بهار 1397جنس "آویشنک" (Acinos Miller.) متعلق به خانواده نعنا (Lamiaceae)، دارای گونههای بوته ای-علفی متعددی است که تاکنون بالغ بر 10 گونه از این جنس در جهان و تنها دو گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس و فعالیت ضد میکروبی عصاره گیاه "آویشنک" Acin چکیده کاملجنس "آویشنک" (Acinos Miller.) متعلق به خانواده نعنا (Lamiaceae)، دارای گونههای بوته ای-علفی متعددی است که تاکنون بالغ بر 10 گونه از این جنس در جهان و تنها دو گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس و فعالیت ضد میکروبی عصاره گیاه "آویشنک" Acinos graveolense (M. B.) Link مورد بررسی قرار گرفته است. سرشاخه های گل دار گیاه در بهار 1393 از گُستره رویشگاه های طبیعی واقع در منطقه قمصر کاشان، جمعآوری و در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانسگیری شدند. برای شناسائی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. عصاره گیری به روش حرارت و با استفاده از حلال متانول انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره متانولی گیاه به دو روش دیسک دیفیوژن و روش حداقل غلظت مهارکننده رشد علیه یازده میکروارگانیسم مورد بررسی قرار گرفت. راندمان اسانس 1/0 درصد وزنی/وزنی بدست آمد. 27 ترکیب شیمیائی در اسانس گیاه آویشنک شناسائی شدند. اجزای اصلی اسانس بهترتیب شامل: ژرماکرن-دی (6/56 درصد)، بی سیکلوژرماکرن (7/8 درصد)، کاریوفیلن اکساید (5/7 درصد)، ترانس کاریوفیلن (5/4 درصد) و لیمونن (4/3 درصد) بودند. بخش عمده ای از ترکیب های تشکیل دهنده اسانس سرشاخه های گل دار گیاه، سسکوئی ترپن های هیدروکربنی بودند. عصاره گیاه آویشنک در سه مورد از میکرو ارگانیسم ها (Klebsiella pneumounia، Staphylococcus epidermidis و Salmonella paratyphi- Aserotype) فعالیت ضدمیکروبی مختصری نشان دادند. بهدلیل بالا بودن مقادیر سسکوئی ترپن های موجود در اسانس این گونه و به واسطه فعالیت ضدمیکروبی این نوع سسکوئی ترپن، اندام های هوایی گیاه آویشنک پتانسیل مناسبی برای استفاده در تهیه داروهای ضدمیکروبی با منشاء طبیعی دارد. پرونده مقاله -
مقاله
3 - بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه "کَک کُش بیابانی" (Pulicaria gnaphalodes (Vent.) Boiss.) منطقه بَرزُک کاشاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 1 , سال 5 , بهار 1396جنس "کک کُش" (Pulicaria Gaerth.) متعلق به تیره کاسنی (Asteraceae)، دارای گونههای بوته ای متعددی است که تاکنون بالغ بر صد گونه از این جنس در جهان و پنج گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه "کک کُش بیابانی" (Pulicaria gnaphalodes(Vent.) چکیده کاملجنس "کک کُش" (Pulicaria Gaerth.) متعلق به تیره کاسنی (Asteraceae)، دارای گونههای بوته ای متعددی است که تاکنون بالغ بر صد گونه از این جنس در جهان و پنج گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه "کک کُش بیابانی" (Pulicaria gnaphalodes(Vent.) Boiss.) منطقه بَرزُک کاشان مورد بررسی قرار گرفته است. این گونه در نواحی وسیعی از مناطق مرکزی، غربی و شرقی ایران، به ویژه اراضی آبرفتی دامنه ارتفاعات کوهستانی، دارای رویشگاههای طبیعی است. سرشاخه های هوایی و گل دار گیاه در سال 1393 از گستره رویشگاه های طبیعی (واقع در ارتفاعات 2100 متری بَرزُک کاشان)، جمعآوری و در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) اسانسگیری شدند. برای شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. راندمان اسانس سرشاخه های گل دار گیاه در شهریورماه، 045/0 وزنی/وزنی بدست آمد. 36 ترکیب شیمیایی در اسانس گیاه شناسایی شدند. اجزای اصلی اسانس شامل: 1، 8- سینئول (93/22 درصد)، آلفا- پینن (13/8 درصد)، آمورفا-4، 9- دی ان-2- اُل (36/8 درصد) و میرتنول (24/7 درصد) بودند. بخش عمده ترکیب های تشکیل دهنده اسانس اندام های هوایی گیاه، مونو ترپن های اکسیژن دار بودند. این در حالی است که سسکوئیترپن های هیدروکربنی، کمترین اجزاء اسانس را به خود اختصاص دادند. پرونده مقاله -
مقاله
4 - بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس سرشاخه های هوایی گیاه Physospermum cornubiense (L.) DC. در منطقه قهرود کاشاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 1 , سال 2 , بهار 1393جنس "شوکران باغی"(Physospermum Cusson ex Juss.) متعلق به تیره چتریان (Apiaceae)، دارای گونههای داروئی و معطر بسیار ارزشمندی است که تاکنون بالغ بر 18 گونه از این جنس در جهان و یک گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق بهمنظور بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه شوکر چکیده کاملجنس "شوکران باغی"(Physospermum Cusson ex Juss.) متعلق به تیره چتریان (Apiaceae)، دارای گونههای داروئی و معطر بسیار ارزشمندی است که تاکنون بالغ بر 18 گونه از این جنس در جهان و یک گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق بهمنظور بررسی ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه شوکران باغی در منطقه قهرود کاشان، سرشاخههای هوایی گیاه در دو مرحله قبل و بعد گلدهی در بهار سال 1390 جمعآوری، در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانسگیری و شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصلشده به طیفسنج جرمی (GC/MS) انجام گرفت. نتایج نشان داد تعداد 25 ترکیب در اسانس گیاه در فاز گلدهی که بهترتیب: ژرماکرن-دی (88/52 درصد)، کاریوفیلن (73/7 درصد) و نونادکان (38/2 درصد) بودند و تعداد 18 ترکیب در اسانس مرحله قبل از گلدهی که بهترتیب ترکیبهای: ژرماکرن-دی (11/42 درصد)، گاما-کادینن (54/5 درصد)، فیتول (79/4 درصد) و بتا-میرسن (61/3 درصد) از مهمترین مواد موثره اسانس و بیشتر متعلق به سسکوئیترپنهای هیدروکربنی بودند. پرونده مقاله -
مقاله
5 - مقایسه ترکیبهای شیمیائی اسانس گیاه Mindium laevigatum (Vent.) Rech. f. & Schiman-Czeika در زمانهای مختلف رشد در منطقه کاشاناکوفیتوشیمی گیاهان دارویی , شماره 2 , سال 2 , تابستان 1393جنس "گل شکافته"(Mindium L.) متعلق به تیره گل استکانی (Campanulaceae)، دارای گونههای بوتهای متعددی است که تاکنون بالغ بر 7 گونه از این جنس در جهان و 3 گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس اندامهای رویشی و زایشی گیاه "گل شکافته" (Mindium l چکیده کاملجنس "گل شکافته"(Mindium L.) متعلق به تیره گل استکانی (Campanulaceae)، دارای گونههای بوتهای متعددی است که تاکنون بالغ بر 7 گونه از این جنس در جهان و 3 گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیبهای شیمیائی اسانس اندامهای رویشی و زایشی گیاه "گل شکافته" (Mindium laevigatum (Vent.) Rech. f. & Schiman-Czeika)واقع در دو رویشگاه رهق و شهسواران کاشان مورد بررسی قرار گرفته است. ساقه و میوههای رسیده این گیاه در بهار سال 1390 جمعآوری و در شرایط آزمایشگاه خشک شدند و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانسگیری شدند. برای شناسائی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیفسنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. تعداد 43 ترکیب شیمیایی در اسانس میوه و 34 ترکیب در اسانس ساقههای گیاه رویشگاه رهق شناسائی شدند. 42 ترکیب شیمیایی در اسانس میوه و 44 ترکیب در اسانس ساقههای گیاه رویشگاه شهسواران شناسایی شد. اجزای اصلی اسانس میوه گیاه در رویشگاه منطقه رهق شامل: هنیکوزان (58/9%)، پالمیتیک اسید (41/7%)، پی-وینیل گوائیکول (97/4%) و دی هیدروکاروئول (47/4%) بودند. اجزای اصلی اسانس ساقه گیاه در رویشگاه منطقه رهق شامل: پالمیتیک اسید (93/30%)، لینولئیک اسید (32/10%)، میرستیک اسید (97/5%) و پلارگونیک اسید (25/4%) بودند. ترکیبهای عمده اسانس میوه گیاه رویشگاه منطقه شهسواران شامل: لینولئیک اسید (63/18%)، پالمیتیک اسید (13/14%)، هنیکوزان (47/7%) و نونادکان (52/3%) بودند. اجزای اصلی اسانس ساقه گیاه رویشگاه منطقه شهسواران شامل: پالمیتیک اسید (67/33%)، لینولئیک اسید (56/6%)، اتیل پالمتات (32/5%) و اوژنول (14/3%) بودند. بیشترین اجزاء تشکیلدهنده اسانس اندامهای رویشی و زایشی گیاه گلشکافته موجود در دو رویشگاه، ترکیبهای مومی و سنگین بودند. پرونده مقاله -
مقاله
6 - Chemical components of essential oils of four Eucalyptus L'Her. species cultivated in Kashan’s botanical garden, Iranjournal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 4 , سال 3 , بهار 2012Background & Aim: Eucalyptus L'Her. [an aromatic genera of the family (Myrtaceae)] is native to Australia and other tropical species is planted worldwide. The purpose of this study is to extract and identify the essential oils components of four species of Eucalyptu چکیده کاملBackground & Aim: Eucalyptus L'Her. [an aromatic genera of the family (Myrtaceae)] is native to Australia and other tropical species is planted worldwide. The purpose of this study is to extract and identify the essential oils components of four species of Eucalyptus L'Her. cultivated in botanical garden of Kashan, Central Iran. Experimental: Leaves of E. largiflorens, E. intertexta, E. torquata and E. loxophleba, were collected from the botanical garden in Kashan. Extracting was done by hydro-distillation method and Clevenger approach. Components of essential oils were identified using GC and GC/MS analysis. Results & Discussion: The essential oil yield of E. largiflorens was 1.85% (v/w) and, nineteen compounds were identified. The major components in the essential oil were 1,8-cineol (58.71%), p-cymene (12.42%), α–pinene (5.61%) and terpinen-4-ol (4.53%). Yield of the essential oil of E. intertexta was 1.5% (v/w) and, sixteen components were identified which the major components were 1,8-cineol (69.45%), α–pinene (14.26%), globulol (4.02%) and terpinen-4-ol (1.79%). Yield of the essential oil of E. torquata was 1.2% (v/w) and, twenty components were identified which the main compounds were 1,8-cineol (33.86%), α–pinene (26.14%), aromadendrene (8.99%) and globulol (7.28%). The essential oil yield of E. loxophleba was 1.54% (v/w) which the major components were identified including 1,8-cineol (25.71%), globulol (21.63%), aromadendrene (20.43%) and 4-metyl-2-pentyl acetate (14/98%). The highest amount of terpenoides in essential oil of leaves E. largiflorens, E. intertexta, and E. torquata were monoterpenes, while the highest amount of terpenoides in essential oil of E. loxophleba were sesquiterpenes. Industrial and practical recommendations: According to the results of this research and the value of different species of medicinal Eucalyptus L'Her essential oils (in particular, the combination of 1,8-cineol), cultivation and exploitation of E. intertexta for pharmaceutical industry is recommended. پرونده مقاله -
مقاله
7 - Effect of different distillation methods on quantity and quality of essential oil of two Ziziphora L. speciesjournal of Medicinal Herbs (journal of herbal drugs) , شماره 5 , سال 3 , تابستان 2012Background & Aim: Ziziphora L. genus belongs to the Lamiaceae family, which has important medicinal and aromatic plant species. In current study, essential oil chemical compositions of two Ziziphora L. species (Z. tenuior L. and Z. clinopodioides Lam.) were investig چکیده کاملBackground & Aim: Ziziphora L. genus belongs to the Lamiaceae family, which has important medicinal and aromatic plant species. In current study, essential oil chemical compositions of two Ziziphora L. species (Z. tenuior L. and Z. clinopodioides Lam.) were investigated. Experimental: The flowering branches of Z. tenuior and Z. clinopodioides were collected in spring and summer 2011. The aerial parts dried in shade at room temperature. The flowering branches of these species subjected to volatile fraction were isolated by simultaneous distillation extraction (SDE), hydro distillation (using a Clevenger-type apparatus), steam-cooled distillation (ultrasonic) and steam distillation. The analysis of the oils was performed by using GC and GC-MS. Results & Discussion: The results indicated the essential oil yield of Z. tenuior ranged 0.2% to 2.3% (w/w), and Z. clinopodioides ranged 0.3% to 1.3% (w/w(. In total, 18 components were identified in Z. tenuior essential oil, and 33 components were identified in Z. clinopodioides essential oil. The main components of Z. tenuior essential oil were pulegon (80.01% - 90.10%), and piperitenone (4.5% - 7.14%). The major compounds in Z. clinopodioides essential oil were pulegon (25.87% - 35.20%), piperitenone (10.11% - 27.88%), menthol (11.41%-17.50%), and menthon (0 - 7.69%). The highest percentage of menthol in essential oil in two species obtained from SDE method. Industrial and practical recommendations: According to the purity 81% of pulegon combination in essential oil of Ziziphora with 2% essential oil yield, can be purified in production of Ziziphora. پرونده مقاله