پرتقال تامسون (Citrus sinensis Var. thampson) درختی است که از برگ، گل، میوه و ضایعات پوست میوه ی آن در صنایع مختلف بویژه آرایشی، بهداشتی و صنایع غذایی استفاده می گردد. به منظور بررسی میزان برخی مواد ثانویه در برگ و میوه پرتقال (رقم تامسون) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قا چکیده کامل
پرتقال تامسون (Citrus sinensis Var. thampson) درختی است که از برگ، گل، میوه و ضایعات پوست میوه ی آن در صنایع مختلف بویژه آرایشی، بهداشتی و صنایع غذایی استفاده می گردد. به منظور بررسی میزان برخی مواد ثانویه در برگ و میوه پرتقال (رقم تامسون) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گردید. نمونه برداری برگ و میوه، از باغات پرتقال شهرستان بندرگز که در فاصله 42 کیلومتری غرب گرگان واقع میباشد، انجام پذیرفت. تیمارهای تحقیق عبارت بود از چهار جهت جغرافیایی تاج درخت (شمال، جنوب، مشرق و مغرب) و اندام های برگ و میوه درخت. متغیرهای مورد اندازه گیری شامل، میزان فنل کل، فلاونویید کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، قند محلول کل و فلاونوئیدهای نارنجین و هسپریدین بودند که بوسیله دستگاه های اسپکتروفتومتر و HPLC مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج اثرات متقابل نشان داد حداکثر میزان قند محلول کل(19 درصد)، فعالیت آنتی اکسیدانت کل(18 درصد) و فلاونوئید کل(79/25 درصد) مربوط جهت جغرافیایی شرق در میوه بود. بالاترین مقدار فلاونوییدهای نارنجین(75/34 درصد) و هسپریدین(50 درصد) مربوط به جهت جنوب در میوه می باشد. همچنین بیشترین میزان فنل کل(23درصد) مربوط جهت جغرافیایی غرب و میوه بوده است. با توجه به نتایج حاصل از این آزمایش مشخص شد که جهت جغرافیایی جنوب و مشرق بیشترین تاثیر را بر صفات بیوشیمیایی و اندام میوه داشتند.
پرونده مقاله
تمشکهای سیاه چندین نوع ماده فیتوشیمیایی مفید برای انسان تولید میکنند و تمشکهای وحشی از این نظر غنیتر هستند. شرایط آبوهوایی تاثیر زیادی بر گیاهان، از جمله تمشکها، دارند. در این آزمایش، تمشکهای بومی از دو منطقه در غرب و شرق استان گلستان (حومه بندرگز چکیده کامل
تمشکهای سیاه چندین نوع ماده فیتوشیمیایی مفید برای انسان تولید میکنند و تمشکهای وحشی از این نظر غنیتر هستند. شرایط آبوهوایی تاثیر زیادی بر گیاهان، از جمله تمشکها، دارند. در این آزمایش، تمشکهای بومی از دو منطقه در غرب و شرق استان گلستان (حومه بندرگز و حومه مینودشت)، در هر منطقه از دو مکان (دشت و کوهپایه) و در هر مکان از دو فصل مختلف رسیدن میوه ها (اواخر بهار و اواخر تابستان) تهیه شدند و از نظر صفات ریختشناختی و فیتوشیمیایی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که منطقه و مکان رویش و فصل برداشت تاثیر زیادی بر صفات ریختشناختی و فیتوشیمیایی میوه تمشک سیاه وحشی دارند. تمشکهای بندرگز طول و عرض خوشه بیشتری نسبت به تمشکهای مینودشت داشتند. از نظر تعداد میوه در خوشه و تعداد شفتچه در میوه، بین تمشکهای بهاره و تابستانه اختلاف معنیدار وجود داشت. همچنین از نظر تمام صفات میوه، از جمله طول، قطر و وزن میوه، بین تمشکهای بهاره و تابستانه اختلاف معنیدار دیده شد. میوههای تمشکهای بندرگز گردتر (نسبت طول به قطر 97/0) و با وزن تر بیشتر (23/1 گرم) بودند. نتایج همچنین نشان داد که از نظر اسیدیته کل، اسید آسکوربیک و pH بین تمشکهای دو منطقه و همچنین بین دو فصل برداشت اختلاف معنیدار وجود داشت. میوههای بهاره مینودشت بیشترین مقادیر اسیدیته (52/5 میلیگرم بر 100 میلیگرم) و مواد جامد محلول (23/11 درجه بریکس) و کمترین مقدار pH (28/2) را نشان دادند. تمشکهای مینودشت دارای آنتوسیانین کل بیشتر (245/1 میلیگرم بر 100 میلیلیتر) و در مقابل فلاونوئید (471/0 میلیگرم بر 100 میلیلیتر) و فنول کل (36/0 میلیگرم بر 100 میلیلیتر) کمتری نسبت به تمشکهای بندرگز بودند. بین میوههای بهاره و تابستانه هر دو منطقه از نظر صفات فوق و همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی اختلاف معنیدار دیده شد و میوههای بهاره از نظر اغلب صفات مقادیر بیشتری را نشان دادند. به نظر میرسد که شرایط اقلیمی منطقه برای پرورش ارقام بهاره تمشک مناسبتر است و میوههای حاصل از این نوع ارقام و ژنوتیپها دارای خواص تغذیهای و دارویی بالاتری هستند.
پرونده مقاله
انار (Punica granatum L.) یک محصول بیرقیب در کشور ایران محسوب میشود و به میزان زیادی در اکثر نقاط کشور پرورش مییابد. در این تحقیق، سه رقم انار توسفید (از ارقام قدیمی و فراموششده گرگان)، کلباد و ملس ساوه از نظر خصوصیات مختلف مورد مطالعه قرار گرفتند. میوهها از یک باغ چکیده کامل
انار (Punica granatum L.) یک محصول بیرقیب در کشور ایران محسوب میشود و به میزان زیادی در اکثر نقاط کشور پرورش مییابد. در این تحقیق، سه رقم انار توسفید (از ارقام قدیمی و فراموششده گرگان)، کلباد و ملس ساوه از نظر خصوصیات مختلف مورد مطالعه قرار گرفتند. میوهها از یک باغ استاندارد در حومه شمالی شهر گرگان بر اساس معیار تجاری و به صورت تصادفی برداشت، بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و از نظر خصوصیات مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ظرفیت آنتیاکسیدانی بررسی شدند. بین ارقام از نظر تمام صفات مورد بررسی تفاوتهای معنیداری در سطح احتمال یک یا پنج درصد وجود داشت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن میوه (391/20 گرم)، قطر میوه، طول به قطر میوه، حجم میوه، ضخامت پوست، رطوبت پوست، طول تاج، قطر تاج، طول آریل، قطر آریل، مواد جامد محلول، گلوکز (13/47 میلیگرم در 100 گرم) و فروکتوز (12/88 میلیگرم در 100 گرم) مربوط به رقم توسفید گرگان، بیشترین میزان آنتوسیانین کل آب (0/43 میکرومول در گرم) و ویتامین ث (2/42 میلیگرم در 100 میلیلیتر) مربوط به رقم ملس ساوه و بیشترین میزان pH (4/30)، هدایت الکتریکی (4/46 میلیموس در سانتیمتر)، اسیدیته (0/174 درصد) و آنتیاکسیدان (81/31 درصد رادیکال آزاد) مربوط به رقم کلباد بود. طبق نتایج، رقم فراموششده توسفید گرگان دارای خواص بارز و مفیدی است و توسعه و مصرف آن در سلامتی انسان نقش بسزایی خواهد داشت. بازمعرفی این رقم میتواند آن را از خطر انقراض و فراموشی همیشگی نجات دهد و باغداران و کارشناسان را برای تکثیر، پژوهش و توسعه آن تشویق نماید.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد