چکیده :پیشرفت های علمی اخیر در زمینه بیوتکنولوژی گیاه آناناس روش های جدیدی را برای ریزازدیادی آناناس، تکثیر انبوه و کاهش هزینه های تولید فراهم ساخته است. تغییرات ژنتیکی همراه با ریزازدیادی ارقام جدیدی از گیاهان آناناس را بوجود آورده که از نقطه نظر اقتصادی، مقاومت به آفا چکیده کامل
چکیده :پیشرفت های علمی اخیر در زمینه بیوتکنولوژی گیاه آناناس روش های جدیدی را برای ریزازدیادی آناناس، تکثیر انبوه و کاهش هزینه های تولید فراهم ساخته است. تغییرات ژنتیکی همراه با ریزازدیادی ارقام جدیدی از گیاهان آناناس را بوجود آورده که از نقطه نظر اقتصادی، مقاومت به آفات و بیماری های اساسی بعنوان مهمترین اهداف کاربرد بیوتکنولوژی آناناس هستند. در این پژوهش مراحل مختلف ریزازدیادی گیاه آناناس تحت تاثیر غلظت های مختلف هورمونی بررسی و مقایسه شدند. به منظور ریزازدیادی ، مریستم های مورد نظر از گیاه آناناس در شرایط استریل جدا شده و سپس آن را به محیط کشت موراشیگ اسکوگ (MS ) با غلظت های مختلف 6-بنزیل آمینوپورین ((1-2-3-4-5 Mgl نفتالین استیک اسید((6 Mglکشت داده شدند. با افزایش میزان هورمون 6-ینزیل آمینوپورین میانگین طول ساقه (2 سانتی متر) و نرخ تکثیر (3 عدد در هر جداکشت) بدست امد و میزان رشد افزایش پیدا کردند. کلمات کلیدی: گیاهچه آناناس – ریزازدیادی – تنظیم کننده های رشد
پرونده مقاله
الهام زرین کمر، طاهر نژاد ستاری 1، فرح فراهانی 2، زهرا نور محمدی 1سیب از جنس Malus Miller است. در حال حاضر بیش از 10000 رقم سیب در دنیا شناخته شده است که تعداد محدودی از آنها ارزش اقتصادی، مقاومت در مقابل بیماری ها و قابلیت تکثیر جنسی بالایی دارند. پایه های رویشی M26 و چکیده کامل
الهام زرین کمر، طاهر نژاد ستاری 1، فرح فراهانی 2، زهرا نور محمدی 1سیب از جنس Malus Miller است. در حال حاضر بیش از 10000 رقم سیب در دنیا شناخته شده است که تعداد محدودی از آنها ارزش اقتصادی، مقاومت در مقابل بیماری ها و قابلیت تکثیر جنسی بالایی دارند. پایه های رویشی M26 و MM106 زود بارده، مقدار محصول آن نیز زیاد و بر روی مرغوبیت میوه ها اثر زیادی دارند. هدف پروژه بررسی رقم پایه های رویشی و تعداد واکشتها در میزان تکثیر In vitro است. محیط کشت دارای محیط پایه MS (Murashige, Skoog, 1962) حاوی هورمون های BAP (2 mg/l) و (0/5 mg/l) IBA آماده شدند. در رقم M26، طی واکشتهای دوم وسوم طول ساقه (1.11 سانتی متر) افزایش یافت. پایه ارقام M26 و MM106 حداکثر تعداد برگ (9.2، 18.7) را طی واکشت دوم تولید کردند. در واکشت اول هر دو رقم طول ساقه بلندتری داشتند. تعداد واکشتها سبب افزایش طول ساقه و تعاد برگ شده و تکرار واکشتها در شاخه زایی تاثیر نداشت.
پرونده مقاله
آلوئه (Aloe littoralis) از نظر اقتصادی و دارویی اهمیت دارد. این گیاه بومی ایران تکثیر طبیعی و سنتی بسیار کند دارد. بنابراین، نمی تواند نیاز صنعت دارویی کشور را تامین کند. برای تکثیر سریع گیاه آلوئه (A.littoralis) می توان از روش ریزازدیادی استفاده نمود. هدف پروژه ریزازدی چکیده کامل
آلوئه (Aloe littoralis) از نظر اقتصادی و دارویی اهمیت دارد. این گیاه بومی ایران تکثیر طبیعی و سنتی بسیار کند دارد. بنابراین، نمی تواند نیاز صنعت دارویی کشور را تامین کند. برای تکثیر سریع گیاه آلوئه (A.littoralis) می توان از روش ریزازدیادی استفاده نمود. هدف پروژه ریزازدیادی گیاه آلوئه بومی ایران (َA. littoralis) است. در این تحقیق ریزنمونه جوانه انتهایی و جوانه جانبی برروی محیط کشت پایهMS حاوی هورمون BAP با مقادیر (0/5, 1,2 میلی گرم بر لیتر) و هورمون IAA با مقادیر (0/5, 1 میلی گرم بر لیتر) کشت شدند. بیشترین میانگین تعداد ساقه (1.25) و بلندترین طول ساقه نوپدید (1.13 سانتی متر) در محیط کشت دارای BAP (2 mg/l) و IAA (0/5 mg/l) بوجود آمدند، همچنین بیشترین میانگین تعداد برگ (3.7) و تعداد ریشه (2.32) و بلندترین طول ریشه (4.66 سانتی متر) در محیط کشت دارای BAP (0/5 mg/l) و IAA (0/5 mg/l) تولید شدند، در ریزازدیادی گیاه آلوئه (A.littoralis) مصرف هورمون ها کم است، پایه بومی و در مناطق جنوب ایران قابل دسترس است، خواص دارویی مشابه با گیاه آلوئه ورا (Aloe barbedensis) دارد، در نتیجه هزینه تولید پایین است و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر می باشد.
پرونده مقاله
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اسانس گیاه دارویی آویشن (Thymus vulgaris L.) در تولید فرآوردههای لبنی پروبیوتیک با تعیین قابلیت زندهمانی بود.
مواد و روشها: اسانس آویشن به عنوان طعمدهنده در تولید فرآوردههای لبنی (ماست، دوغ و کشک) سنّتی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. چکیده کامل
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اسانس گیاه دارویی آویشن (Thymus vulgaris L.) در تولید فرآوردههای لبنی پروبیوتیک با تعیین قابلیت زندهمانی بود.
مواد و روشها: اسانس آویشن به عنوان طعمدهنده در تولید فرآوردههای لبنی (ماست، دوغ و کشک) سنّتی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. برای تولید فرآوردههای پروبیوتیک، و مواد لبنی پاستوریزه، باکتریها تلقیح شده و غلظتهای مختلف اسانس آویشن (0، 25، 40، 70، 100 و 130 میکروگرم بر لیتر) به مواد لبنی افزوده میشوند. قابلیت زندهمانی باکتریها در مواد لبنی طی فواصل زمانی مشخص (0، 4، 8، 12 و 20 روز) بررسی میگردند.
یافتهها: با افزایش غلظت آویشن در فرآوردههای لبنی سنتی و صنعتی، كاهش معنیداری در لگاریتم تعداد باكتریهای لاكتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم رخ میدهد (P<0.05). بالاترین قابلیت زندهمانی باکتری با غلظتهای کم آویشن در ماست سنتی، و با مقادیر متوسط اسانس در دوغ و کشک سنّتی، طی 20 روز مشاهده گردید. بالاترین قابلیت زندهمانی باکتری در ماست و دوغ صنعتی با غلظت زیاد و در کشک صنعتی همراه با کاهش مقدار اسانس است. بالاترین قابلیت زندهمانی باکتری بیفیدوباکتریوم با غلظتهای زیاد آویشن در ماست، دوغ و کشک سنّتی (P<0.05)، همچنین با غلظتهای کم آویشن در ماست و دوغ صنعتی، و با غلظتهای زیاد در کشک صنعتی میباشد.
نتیجهگیری: در فرآوردههای لبنی صنعتی دارای آویشن، قابلیت بقای باکتری بیفیدوباکتریوم و در فرآوردههای لبنی سنّتی، مدت ماندگاری باکتری لاکتوباسیلوس بیشتر است.
پرونده مقاله
هدف: با توجه به اهمیت سیبزمینی در اقتصاد و تغذیه انسان، نیاز به تولید بذرهای سالم از طریق کشت بافت جهت بالا بردن کیفیت غده و در نهایت حفظ عملکرد محصول، محسوس میباشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهچههای چهار رقم زودرس و چکیده کامل
هدف: با توجه به اهمیت سیبزمینی در اقتصاد و تغذیه انسان، نیاز به تولید بذرهای سالم از طریق کشت بافت جهت بالا بردن کیفیت غده و در نهایت حفظ عملکرد محصول، محسوس میباشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی در گیاهچههای چهار رقم زودرس و دیررس سیبزمینی در شرایط درون شیشهای است.مواد و روشها: چهار رقم تجاری سیبزمینی به صورت ریز نمونههای تکگره، در محیط کشت MS فاقد هرگونه مواد تنظیمکننده رشد گیاهی، کشت داده شد. گیاهچهها پس از 5 هفته رشد کردند. گیاهچهها از نظر صفات مورفولوژیکی (تعداد گیاهچههای تولید شده از یک گیاهچه، طول ساقه، تعداد انشعابات، گره، ریشه و ریزغده) و همچنین صفات بیوشیمیایی (محتوای کلروفیل a، b، کاروتنوئید، آنتوسیانین، فعالیت آنزیم کاتالاز و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز) مورد ارزیابی قرار گرفتند.یافتهها: در صفات مورفولوژیکی، رقم دیررس ساتینا، تعداد گیاهچه و طول ساقه، و رقم زودرس سانته، تعداد ریشه بیشتری را نسبت به سایر ارقام نشان دادند. در بررسی صفات بیوشیمیایی، رقم دیررس آگریا از نظر مقدار رنگیزهها و آنزیم کاتالاز، نسبت به سایر ارقام برتر بود.نتیجهگیری: در شرایط رویشی یکسان، ارقام مختلف در صفات رویشی و بیوشیمیایی پتانسیل متفاوتی دارند. الگوی رشد ژنوتیپهای مختلف با سنتز مواد غذایی و سطوح متفاوت هورمونهای داخلی و توازن مابین آنها تعیین میشوند و در نتیجه پاسخهای گوناگونی نسبت به شرایط محیط کشت میدهند.مطالعه حاضر نشان داد که در شرایط رویشی یکسان، ارقام زودرس ساتینا از نظر صفات رویشی و آگریا از نظر مقدار رنگیزهها میتوانند برای کشتهای انبوه انتخاب شوند.
پرونده مقاله
انار(Punica granatum L.). ، از جمله گیاهان مهم باغبانی است که در بسیاری از نقاط جهان کشت میشود و به دلیل ارزش میوه و خواص دارویی آن دارای اهمیت است. چندین رقم انار در ایران کشت میشود که از نظر خصوصیات میوه و ویژگیهای زراعی متفاوت است. علیرغم اهمیت اقتصادی ارقام انار، چکیده کامل
انار(Punica granatum L.). ، از جمله گیاهان مهم باغبانی است که در بسیاری از نقاط جهان کشت میشود و به دلیل ارزش میوه و خواص دارویی آن دارای اهمیت است. چندین رقم انار در ایران کشت میشود که از نظر خصوصیات میوه و ویژگیهای زراعی متفاوت است. علیرغم اهمیت اقتصادی ارقام انار، اطلاعات کمی در مورد ویژگیهای ژنتیکی و سیتوژنتیکی این ارقام در دسترس است. بنابراین، هدف ما بررسی دوازده رقم گزارش نشده از نظر سیتوژنتیکی و همچنین گردآوری کلیه دادههای موجود در مورد جفت شدن کروموزوم، فراوانی کیاسما و بی نظمیهای میوز در 88 رقم و انجام متاآنالیز است. نتایج نشان داد که همه ارقام دارای تعداد کروموزوم16=x2n=2هستند، اما به طور قابل توجهی در تمام ویژگیهای میوز مورد مطالعه متفاوت اند. بسیاری از ویژگیهای میوزی مورد مطالعه به طور قابل توجهی ارتباط معنی داری در تجزیه و تحلیل رسته بندی مولفه های اصلی PCA نشان دادند که ویژگیهایی مانند فراوانی و توزیع کیاسما و همچنین بیوالانت حلقوی به یکدیگر مرتبط هستند و ارقام با طول جغرافیایی متفاوت از یکدیگر متمایز میشوند. به طور مثال، ویژگی-های مربوط به بینظمیهای میوز مانند چسبندگی کروموزومی و اختلال در آنافاز در ارقام، براساس ارتفاع از یکدیگر متمایز میشوند. براساس نتایج بدست آمده از PCA ارقام انار، به دلیل اختلافات در صفات میوزی، در سه گروه اصلی قرار میگیرند. از دادههای به دست آمده می-توان در آینده در نگهداری و پرورش انار استفاده کرد.
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد