فهرست مقالات نظام آرمند


  • مقاله

    1 - ارزیابی عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم در بهبود شاخص‌های جوانه‌زنی پرکاربردترین ارقام گیاه عدس در استان خوزستان
    تحقیقات بذر , شماره 4 , سال 10 , پاییز 1399
    عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum)، به دلیل مقادیر بالای عناصر غذایی مغذی و تنظیم کننده‌های رشد گیاهی می‌تواند نقش مهمی در بهبود جوانه‌زنی گیاهان ایفا کند. در این راستا به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی بر شاخص‌های جوانه‌زنی ارقام تجاری گیاه عدس، آز چکیده کامل
    عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum)، به دلیل مقادیر بالای عناصر غذایی مغذی و تنظیم کننده‌های رشد گیاهی می‌تواند نقش مهمی در بهبود جوانه‌زنی گیاهان ایفا کند. در این راستا به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی بر شاخص‌های جوانه‌زنی ارقام تجاری گیاه عدس، آزمایشی در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح از عصاره جلبکی (صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد حجمی) و 3 رقم عدس (رباط، گچساران و کیمیا) بود. نتایج نشان داد که عصاره جلبکی و نوع رقم تأثیر معنی‌داری (p 0.01) بر تمامی صفات مورد بررسی داشتند. کاربرد 5/7 درصد از عصاره منجر به افزایش معنی‌دار درصد جوانه‌زنی (%9/15+)، طول ساقه‌چه (%10+)، وزن خشک ساقه‌چه (%2+) و آندوسپرم عدس (%3/15+) در مقایسه با تیمار شاهد شد. در بین ارقام مورد بررسی رقم کیمیا در تمامی صفات مورد بررسی کاهش معنی‌داری نسبت به دیگر ارقام داشت. بررسی اثرات متقابل نتایج نشان داد که در ارقام رباط و گچساران، تمامی سطوح عصاره جلبکی منجر به افزایش معنی‌دار سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه شد. در رقم کیمیا نیز سطوح 5 و 5/7 درصد از عصاره موجب افزایش معنی-دار سرعت جوانه‌زنی، قدرت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه شد. بر طبق نتایج این پژوهش، استفاده از عصاره جلبک دریایی به منظور بهبود شرایط جوانه‌زنی در ارقام گیاه عدس (رباط، گچساران و کیمیا) توصیه می‌گردد. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - اثر پیش تیمار زیستی بر خصوصیات جوانه‌زنی عدس (Lens culinaris Medik) در دماهای مختلف
    تحقیقات بذر , شماره 2 , سال 11 , تابستان 1400
    در این پژوهش برهم‌کنش عصاره جلبک دریایی آسکوفیوم نودوسوم و تغییرات دمایی بر پارامترهای جوانه‌زنی و رشدی گیاه عدس (رقم گچساران) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه خاتم الانبیاء بهبهان مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل: عصاره ج چکیده کامل
    در این پژوهش برهم‌کنش عصاره جلبک دریایی آسکوفیوم نودوسوم و تغییرات دمایی بر پارامترهای جوانه‌زنی و رشدی گیاه عدس (رقم گچساران) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه خاتم الانبیاء بهبهان مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل: عصاره جلبک دریایی در سطوح صفر، 5/1، 5/2، 5/3 و 5/4 درصد حجمی و دما در 3 سطح 20، 25 و 30 درجه سانتی‌گراد در نظر گرفته شد. تیمارهای دمایی مشابه با شرایط طبیعی فصل پاییز در استان خوزستان انتخاب شد. نتایج این مطالعه نشان داد که دماهای 20 و 30 درجه سانتی‌گراد در مقایسه با دمای 25 درجه سانتی‌گراد موجب کاهش معنی‌دار تمامی صفات مورد بررسی شد. عصاره جلبک دریایی در تیمار 5/2 درصد حجمی در کلیه تیمارهای دمایی (20، 25 و 30 درجه سانتی‌گراد) در مقایسه با شاهد موجب افزایش معنی‌دار قدرت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر، آندوسپرم مصرفی، طول ساقه‌چه و گیاهچه، وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه شد. سطوح بالای عصاره جلبکی (سطح 5/4 درصد حجمی) در مقایسه با سطح شاهد اثرات منفی معنی‌داری بر درصد و سرعت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر، طول گیاهچه، وزن خشک ساقه‌چه، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه داشت. با توجه به کشت پاییزه عدس و نوسانات دمایی در این فصل (محدوده دمایی 20 تا 30 درجه سانتی‌گراد) کاربرد عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم به عنوان یک کود زیستی قابل دسترس و ارزان قیمت جهت بهبود پارامترهای جوانه‌زنی و رشدی بذر عدس و نیز استقرار مناسب گیاهچه در محدوده دمایی فوق توصیه می‌گردد. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - ارزیابی عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم در بهبود شاخص‌های جوانه‌زنی پرکاربردترین ارقام گیاه عدس در استان خوزستان
    تحقیقات بذر , شماره 4 , سال 10 , پاییز 1399
    عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum)، به دلیل مقادیر بالای عناصر غذایی مغذی و تنظیم کننده‌های رشد گیاهی می‌تواند نقش مهمی در بهبود جوانه‌زنی گیاهان ایفا کند. در این راستا به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی بر شاخص‌های جوانه‌زنی ارقام تجاری گیاه عدس، آز چکیده کامل
    عصاره جلبک دریایی (Ascophyllum nodosum)، به دلیل مقادیر بالای عناصر غذایی مغذی و تنظیم کننده‌های رشد گیاهی می‌تواند نقش مهمی در بهبود جوانه‌زنی گیاهان ایفا کند. در این راستا به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره جلبک دریایی بر شاخص‌های جوانه‌زنی ارقام تجاری گیاه عدس، آزمایشی در سال 1394 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح از عصاره جلبکی (صفر، 5/2، 5 و 5/7 درصد حجمی) و 3 رقم عدس (رباط، گچساران و کیمیا) بود. نتایج نشان داد که عصاره جلبکی و نوع رقم تأثیر معنی‌داری (p 0.01) بر تمامی صفات مورد بررسی داشتند. کاربرد 5/7 درصد از عصاره منجر به افزایش معنی‌دار درصد جوانه‌زنی (%9/15+)، طول ساقه‌چه (%10+)، وزن خشک ساقه‌چه (%2+) و آندوسپرم عدس (%3/15+) در مقایسه با تیمار شاهد شد. در بین ارقام مورد بررسی رقم کیمیا در تمامی صفات مورد بررسی کاهش معنی‌داری نسبت به دیگر ارقام داشت. بررسی اثرات متقابل نتایج نشان داد که در ارقام رباط و گچساران، تمامی سطوح عصاره جلبکی منجر به افزایش معنی‌دار سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه شد. در رقم کیمیا نیز سطوح 5 و 5/7 درصد از عصاره موجب افزایش معنی-دار سرعت جوانه‌زنی، قدرت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه شد. بر طبق نتایج این پژوهش، استفاده از عصاره جلبک دریایی به منظور بهبود شرایط جوانه‌زنی در ارقام گیاه عدس (رباط، گچساران و کیمیا) توصیه می‌گردد. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - اثر پیش تیمار زیستی بر خصوصیات جوانه‌زنی عدس (Lens culinaris Medik) در دماهای مختلف
    تحقیقات بذر , شماره 2 , سال 11 , تابستان 1400
    در این پژوهش برهم‌کنش عصاره جلبک دریایی آسکوفیوم نودوسوم و تغییرات دمایی بر پارامترهای جوانه‌زنی و رشدی گیاه عدس (رقم گچساران) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه خاتم الانبیاء بهبهان مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل: عصاره ج چکیده کامل
    در این پژوهش برهم‌کنش عصاره جلبک دریایی آسکوفیوم نودوسوم و تغییرات دمایی بر پارامترهای جوانه‌زنی و رشدی گیاه عدس (رقم گچساران) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه خاتم الانبیاء بهبهان مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل: عصاره جلبک دریایی در سطوح صفر، 5/1، 5/2، 5/3 و 5/4 درصد حجمی و دما در 3 سطح 20، 25 و 30 درجه سانتی‌گراد در نظر گرفته شد. تیمارهای دمایی مشابه با شرایط طبیعی فصل پاییز در استان خوزستان انتخاب شد. نتایج این مطالعه نشان داد که دماهای 20 و 30 درجه سانتی‌گراد در مقایسه با دمای 25 درجه سانتی‌گراد موجب کاهش معنی‌دار تمامی صفات مورد بررسی شد. عصاره جلبک دریایی در تیمار 5/2 درصد حجمی در کلیه تیمارهای دمایی (20، 25 و 30 درجه سانتی‌گراد) در مقایسه با شاهد موجب افزایش معنی‌دار قدرت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر، آندوسپرم مصرفی، طول ساقه‌چه و گیاهچه، وزن خشک ساقه‌چه و ریشه‌چه شد. سطوح بالای عصاره جلبکی (سطح 5/4 درصد حجمی) در مقایسه با سطح شاهد اثرات منفی معنی‌داری بر درصد و سرعت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر، طول گیاهچه، وزن خشک ساقه‌چه، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه داشت. با توجه به کشت پاییزه عدس و نوسانات دمایی در این فصل (محدوده دمایی 20 تا 30 درجه سانتی‌گراد) کاربرد عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم به عنوان یک کود زیستی قابل دسترس و ارزان قیمت جهت بهبود پارامترهای جوانه‌زنی و رشدی بذر عدس و نیز استقرار مناسب گیاهچه در محدوده دمایی فوق توصیه می‌گردد. پرونده مقاله