مقدمه: اسپیرولینا پلاتنسیس(Spirulina platensis)ریزجلبک سبز- آبی با محتوای مواد مغذی منحصر به فرد و دارای اثرات تغذیهای و درمانی متعددی میباشد که در غنی سازی فرآوردههای غذایی مختلف به کار گرفته شده است. اطلاعات درباره غنیسازی آرد گندم با پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتن چکیده کامل
مقدمه: اسپیرولینا پلاتنسیس(Spirulina platensis)ریزجلبک سبز- آبی با محتوای مواد مغذی منحصر به فرد و دارای اثرات تغذیهای و درمانی متعددی میباشد که در غنی سازی فرآوردههای غذایی مختلف به کار گرفته شده است. اطلاعات درباره غنیسازی آرد گندم با پودر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس جهت تولید ماکارونی بسیار اندک است. در این مطالعه، اثر افزودن پودر ریزجلبک اسپیرولینا به ماکارونی و ویژگیهای تغذیهای و فیزیکی آن را ارزیابی نمودیم.
مواد و روشها: اثر افزودن پودر میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در سطوح صفر (شاهد)، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد وزنی بر مقدار پروتئین، چربی، کربوهیدرات، انرژی کل و آهن توسط روشهای استاندارد اندازهگیری شد. آزمونهای فیزیکی نمونهها شامل ارزیابی رنگ و بافت دستگاهی به ترتیب توسط دستگاه رنگسنج و دستگاه بافت سنج انجام شد. تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از آنالیزهای فیزیکوشیمیایی با استفاده از نسخه 14 نرمافزار MINITAB و روش آنالیز واریانس یک طرفه(Anova) و آزمون چند دامنهای Tukey انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که سطوح مختلف پودر میکروجلبک اسپیرولینا تاثیر معنیداری بر پارامترهای شیمیایی ماکارونی داشت (0.05>p). همچنین اثر متقابل سطوح مختلف پودر ریز جلبک بر شاخص رنگ ماکارونی معنیدار بود (0.05>p) ولی بر شاخص بافت معنیدار نبود (0.05<p).
نتیجهگیری: با افزودن 25/0 درصد اسپیرولینا پلاتنسیس به ماکارونی، ضمن دستیابی به محصول غنی شده، ارزش غذایی و ویژگیهای فیزیکی آن بهبود یافت. همچنین افزودن میکروجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس به ماکارونی، تولید محصول جدید بهعنوان یک غذای فراسودمند را به همراه داشت.
پرونده مقاله
پایداری، توسعه و محیط زیست
,
شماره9,سال
3
,
بهار
1401
زمینه و هدف: یکی از مهمترین گامها در مدیریت و برنامهریزی برای توسعه اکوتوریسم، داشتن شناخت کافی از محیطزیست آن منطقه است. پژوهش حاضر، در جزیره هرمز واقع در تنگه خلیجفارس صورت گرفته است که دارای جاذبههای منحصربهفرد طبیعی میباشد. هدف تعیین مدل و پهنههای اکولوژیکی چکیده کامل
زمینه و هدف: یکی از مهمترین گامها در مدیریت و برنامهریزی برای توسعه اکوتوریسم، داشتن شناخت کافی از محیطزیست آن منطقه است. پژوهش حاضر، در جزیره هرمز واقع در تنگه خلیجفارس صورت گرفته است که دارای جاذبههای منحصربهفرد طبیعی میباشد. هدف تعیین مدل و پهنههای اکولوژیکی مناسب جهت توسعه اکوتوریسم در جزیره هرمز با توجه به اصول توسعه پایدار است.روش بررسی: در این تحقیق از تکنیک (ضعف، قوت، فرصت و تهدید) یا ([1]SWOT)، فرآیند تحلیل سلسلهمراتبی ([2]AHP) و سامانه اطلاعات جغرافیایی ([3]GIS) استفادهشده است. در ابتدا تکنیک SWOT، وضعیت فعلی گردشگری جزیره را در محیط رقابتی نشان داد، سپس، 5 معیار و 16 زیر معیار برای بررسی پتانسیل اکولوژیک اکوتوریسم جزیره توسط خبرگان حوزه گردشگری منطقه، انتخاب شد و پس از ارزشگذاری این معیارها با روش AHP، مدل اکولوژِیکی تعیین گردید و لایههای رقومی مربوط معیارها و زیر معیارها در محیط GIS تهیه و تلفیق شدند که درنهایت منجر به نقشه پهنهبندی معیارهای اکولوژیک اکوتوریسم جزیره هرمز در چهار طبقه (بسیار مناسب تا ضعیف) گردید.یافتهها: یافتهها نشان میدهد که 8 کیلومترمربع از زمینهای جزیره هرمز در طبقه بسیار مناسب، 13 کیلومترمربع در طبقه مناسب،15 کیلومترمربع در طبقه متوسط و 6 کیلومترمربع از این پهنهها در طبقه ضعیف قرار دارند. این نواحی به ترتیب اولویت شامل: نواحی مرکزی، شرقی، جنوبی، شمالی و غربی میباشند، بنابراین جزیره دارای پتانسیل اکولوژیکی بالایی است.بحث و نتیجهگیری: توسعه اکوتوریسم در جزیره هرمز، سبب ارتقای سطح اقتصاد منطقه و بهرهبرداری پایدار از منابع طبیعی میگردد. این نتایج میتواند بهعنوان یک نقشه راه برای مدیران (محلی و ملی) و سایر سازمانهای مرتبط در حوزه مدیریت منابع گردشگری عمل کرده و به ایجاد یک برنامه مدیریت جامع گردشگری در منطقه با توجه به اصول توسعه پایدار کمک نماید.5- Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats[2]- Analytic Hierarchy Process[3]- Geographic Information System
پرونده مقاله
سکوی نشر دانش
سند یا سکوی نشر دانش ،سامانه ای جهت مدیریت حوزه علمی و پژوهشی نشریات دانشگاه آزاد می باشد