فهرست مقالات shahab khoshkhooi


  • مقاله

    1 - سنجش سطح پایداری در فعالیت‌های کارآفرینانه کشاورزی استان کرمانشاه
    علوم و تکنولوژی محیط زیست , شماره 6 , سال 21 , تابستان 1398
    چکیده زمینه: بررسی و شناخت وضعیت و تنگناهای توسعه‌ی فعالیت های کارآفرینانه به لحاظ پایداری، از‌جمله مسایلی است که امروزه در برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری کسب‌ و کارهای کارآفرینانه مورد توجه قرار گرفته است. هدف: پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح پایداری در فعالیت های کارآفرینانه ک چکیده کامل
    چکیده زمینه: بررسی و شناخت وضعیت و تنگناهای توسعه‌ی فعالیت های کارآفرینانه به لحاظ پایداری، از‌جمله مسایلی است که امروزه در برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری کسب‌ و کارهای کارآفرینانه مورد توجه قرار گرفته است. هدف: پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح پایداری در فعالیت های کارآفرینانه کشاورزی در استان کرمانشاه انجام شد. روش بررسی: این تحقیق از نوع کاربردی و روش انجام آن توصیفی ـ پیمایشی است. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از دو روش اسنادی و میدانی (پرسش نامه) استفاده شد که روایی محتوایی آن توسط تعدادی از کارشناسان و اساتید گروه کشاورزی و کارآفرینی دانشگاه رازی کرمانشاه مورد بررسی، اصلاح و تایید قرار گرفت. ضریب اعتبار پرسشنامه کارآفرینان کشاورزی و کارشناسان 72/0 و 82/0 به دست آمد. سطح تحلیل پژوهش فعالیت های کارآفرینانه کشاورزی و واحد تحلیل کارآفرینان کشاورزی (72) و کارشناسان و متخصصان (27) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری و الگوی ISDM استفاده شده است. یافته ها: واحدهای کارآفرینی استان کرمانشاه به دلیل رعایت کردن شاخص‌های مهمی مانند توجه به منابع طبیعی، استفاده از دانش بومی، استفاده از سموم کم، مشارکت و همکاری، ارتباط با مراکز مشاوره، وابستگی به کمک و یارانه دولتی و آگاهی نداشتن خریداران از محصولات در حالت نسبتاً پایدار قرار گرفته‌اند. بر اساس نتایج به ‌دست آمده از شاخص ترکیبی کل، از میان 72 واحد کارآفرینی بررسی شده، 14 واحد در حالت ناپایدار، 22 واحد نسبتاً ناپایدار، 23 واحد نسبتاً پایدار و 13 واحد در حالت پایدار قرار دارند. بحث و نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان می دهند که توسعه فعالیت های کارآفرینانه در فعالیت های کشاورزی مطالعه شده در مجموع در سطح نسبتاً پایداری قرار دارند که بین ابعاد بررسی شده، بعد اقتصادی و اجتماعی به ترتیب بهترین و بدترین وضعیت پایداری را دارند. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - Explaining Sustainable Development Strategies for Agricultural Entrepreneurship Activities in Kermanshah Province, Iran
    International Journal of Agricultural Management and Development , شماره 4 , سال 9 , تابستان 2019
    The high capacity of the agricultural sector in Kermanshah Province needs more attention for some reasons including weather and climate conditions, access to fertile lands, and ready-made labor force. The current research seeks to achieve a major strategy for the develo چکیده کامل
    The high capacity of the agricultural sector in Kermanshah Province needs more attention for some reasons including weather and climate conditions, access to fertile lands, and ready-made labor force. The current research seeks to achieve a major strategy for the development of entrepreneurship activities in the agricultural sector of Kermanshah Province. To reach end a mixed research method was used in which the content analysis and survey methods were used in the qualitative and quantitative phases, respectively. The content analysis and “Analysis of Hierarchy Process (AHP) were applied by using Expert Choice software for data analysis. In the quantitative part, the study population was comprised of agricultural entrepreneurs in Kermanshah Province, of which 27 participated in semi-structured interviews. In the quantitative part, a pairwise comparison questionnaire was administered to 10 entrepreneurs who were entrepreneurship experts. Based on the results obtained from the current research, the development strategy, namely “regional market development, paving the way for the development of entrepreneurial companies, and presentation of products fabricated by agricultural entrepreneurs in Kermanshah Province in regional, national, and international exhibitions”, was chosen as the best conservative strategy with the final priority of 0.347. In addition, another strategy, i.e. “the formulation of policies and establishment of appropriate support platforms for agricultural entrepreneurs by the state and organizations, such as subsidizing producers and providing facilities to entrepreneurs to facilitate access to suitable land for their activities”, with the final priority of 0.270% was chosen as the alternative strategy for the development of entrepreneurial activities in Kermanshah province. پرونده مقاله