فهرست مقالات Nazanin Khakipour


  • مقاله

    1 - مطالعات ارزیابی منابع و قابلیت اراضی شیبدار محدوده مطالعاتی شهرستان سوادکوه
    کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی , شماره 4 , سال 3 , پاییز 1402
    زمینه و هدف: چرای بی رویه دام، زراعت دیم در اراضی شیب دار، قطع درختان جنگلی و دیگر استفاده های غیر منطقی از اراضی، موجب برهم خوردن تعادل اکولوژیکی محیط، فرسایش خاک ها و کاهش حاصلخیزی آنها در منطقه سوادکوه شده است. هدف از این مطالعه تعیین بهترین نحوه بهره برداری در هر یک چکیده کامل
    زمینه و هدف: چرای بی رویه دام، زراعت دیم در اراضی شیب دار، قطع درختان جنگلی و دیگر استفاده های غیر منطقی از اراضی، موجب برهم خوردن تعادل اکولوژیکی محیط، فرسایش خاک ها و کاهش حاصلخیزی آنها در منطقه سوادکوه شده است. هدف از این مطالعه تعیین بهترین نحوه بهره برداری در هر یک از اجزاء واحد اراضی است، بنحوی که ضمن کسب حداکثر محصول یا عایدی، از تخریب اراضی جلوگیری و روند فعلی فرسایش خاک تا حد امکان متوقف شود. روش پژوهش: در این راستا تفکیک منابع اراضی و تعیین قابلیت ها و تناسب و استعدادهای آنها، تهیه نقشه طبقات ارتفاعی، تهیه نقشه شیب حوزه بر اساس کلاس های شیب تعیین شده، منابع اراضی، مشخصات کلی تیپ اراضی، منابع آبهای سطحی محدوده سوادکوه، زمین شناسی، ارزیابی منابع اراضی و خاک، تناسب اراضی، پوشش گیاهی، نقشه کاربری اراضی منطقه سوادکوه تعیین شد. سپس با استفاده از روش FAO، ارزیابی دقیق با استفاده از خصوصیات اراضی و تطبیق آنها با جداول نیازهای گیاهی انجام گرفت. یافته ها: با تلفیق نتایج استعداد اراضی و تناسب آن برای فعالیت های مختلف کشاورزی و همچنین نیازهای گیاهی و رابطه آن با شاخص پتانسیل تولید مناطق مناسب برای فعالیت های کشاورزی بطور عام و باغداری به طور خاص مشخص می شود. نتیجه گیری: مطالعات استعداد اراضی نشان می دهد که محدودیت های رفع ناشدنی و فاکتورهای منفی در باغداری به طور اصولی محدودیت ناشی از عدم امکان آبیاری به لحاظ محدودیت منابع آب و محدودیت امکان توسعه مکانیزاسیون به لحاظ شیب اراضی باغی است. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - بررسی آلودگی استافیلوکوکوس اورئوس در پنیرهای سنتی شهرستان کرج
    کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی , شماره 2 , سال 2 , تابستان 1401
    پنیر فراورده ای است متشکل از چربی و پروتئین شیر، به همراه کلسیم و فسفری که به صور مختلف با پروتئین شیر ترکیب شده اند. با توجه به اهمیت مصرف پنیر در بین مردم ایران و با توجه به این که این محصول یکی از مهمترین فراورده های لبنی است و براساس آمارهای موجود حدود 20 درصد شیر ت چکیده کامل
    پنیر فراورده ای است متشکل از چربی و پروتئین شیر، به همراه کلسیم و فسفری که به صور مختلف با پروتئین شیر ترکیب شده اند. با توجه به اهمیت مصرف پنیر در بین مردم ایران و با توجه به این که این محصول یکی از مهمترین فراورده های لبنی است و براساس آمارهای موجود حدود 20 درصد شیر تولیدی کشور در بخش صنایع لبنی تبدیل به پنیر می شود که از این مقدار سهم تولید پنیر سنتی در حدود 80 درصد می باشد، هدف از این تحقیق، ارزیابی میزان آلودگی پنیرهای سنتی عرضه شده در مناطق مختلف شهرستان کرج بود. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی، در تابستان 1398 با نمونه برداری از بخش های مختلف شمال، غرب، شرق، جنوب و مرکز شهرستان کرج انجام شد. چهار نوع پنیر فله لیقوان تبریز، لاکتیکی، سفید و گچی در پنج منطقه جغرافیایی با چهارتکرار، از نظر وجود باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه حاضر نشان از آلودگی پنیرهای سنتی عرضه شده در شهرستان کرج و مناطق مختلف آن دارد، اگرچه که میزان آلودگی در غرب شهرستان، از سایر مناطق بیشتر بوده است. در بین مناطق، منطقه شرق با کمترین میزان آلودگی در بین سایر مناطق و وجود آلودگی تنها در پنیر گچی، به عنوان کم خطر ترین منطقه شناسایی شد. در مقابل وجود آلودگی بالا در هر چهار نوع پنیر مورد مطالعه در غرب شهرستان کرج، این بخش از شهرستان کرج را بر اساس نتایج این تحقیق به عنوان پرخطرترین منطقه در مصرف پنیرهای سنتی معرفی کرد. پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - بررسی آلودگی باکتریایی ناشی از اشرشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس در شیرینی خامه ایی عرضه شده در قنادیهای غرب شهر تهران
    کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی , شماره 4 , سال 1 , پاییز 1400
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی با هدف بررسی وجود یا عدم وجود آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری اشرشیاکلی و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در شیرینی خامه ای در غرب شهر تهران انجام شد. از12 قنادی منتخب در غرب تهران، معادل 3 عدد (نمونه غذایی جامد) با استفاده از روش نمونه برد چکیده کامل
    این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی با هدف بررسی وجود یا عدم وجود آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری اشرشیاکلی و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در شیرینی خامه ای در غرب شهر تهران انجام شد. از12 قنادی منتخب در غرب تهران، معادل 3 عدد (نمونه غذایی جامد) با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی ساده تهیه شد. جهت جداسازی و شناسایی باکتری اشرشیاکلی از محیط کشت لوریل سولفات تریپتاز استفاده شد، با توجه به تولید گاز و مشاهده کدورت در تمامی نمونه (36 نمونه)، از محیط کشت انتخابیEC جهت مرحله تکمیلی و تاییدی استفاده شد (36 نمونه) و در آخر از محیط کشت آب پپتونه جهت آزمون های تاییدی باکتری اشرشیاکلی و تمایز از سایر کلی فرمهای مدفوعی، از معرف کواکس جهت تایید نهایی استفاده شد. جداسازی و شناسایی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از محیط کشت غنی کننده صورت گرفت و با توجه به تولید پرگنه هایی کروی یا بیضی و یا دوکی شکل که در عمق محیط در تمامی نمونه ها ایجاد شد، از محیط کشت Baird Parker Agar به عنوان پایه جهت مرحله دوم استفاده شد و درادامه آزمون کواگولاز جهت تایید باکتری استافیلو کوکوس اورئوس از سایر استافیلوککها، از پلاسمای سیتراته خرگوش جهت آزمونهای تاییدی استفاده شد. با بررسی داده ها، میزان آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در 36 نمونه برابر با 25% و میزان آلودگی باکتریایی ناشی از باکتری اشرشیا کلی در 36 نمونه برابر با 5% گزارش شد. پرونده مقاله

  • مقاله

    4 - بررسی اثر فرآیند تهیه خیارشور بر میزان باقیمانده آفت‌کش متالاکسیل و دیازینون در محصول خیار سنتی
    دانش زیستی ایران , شماره 2 , سال 17 , تابستان 1401
    مقدمه: به منظور حفظ سلامت غذا، کنترل باقیمانده آفت کش ها در غذا بخصوص صیفی جات و سبزیجات امری ضروری است. دیازینون و متالاکسیل به عنوان یک آفت کش شیمیایی به دلیل طیف اثر بخشی گسترده ای که دارد مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان محصولات کشاورزی قرارگرفته است، اما درصورت چکیده کامل
    مقدمه: به منظور حفظ سلامت غذا، کنترل باقیمانده آفت کش ها در غذا بخصوص صیفی جات و سبزیجات امری ضروری است. دیازینون و متالاکسیل به عنوان یک آفت کش شیمیایی به دلیل طیف اثر بخشی گسترده ای که دارد مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان محصولات کشاورزی قرارگرفته است، اما درصورت عدم رعایت دوره ماندگاری آن، وجود بقایای سم در محصولات، سلامت مصرف کنندگان را به شدت به مخاطره می اندازد هدف: در این مطالعه اثر دو نوع سم دیازینون و متالاکسیل در سم پاشی بوته های خیار و اثر فرایند تبدیل خیارشور بر باقیمانده سموم ارزیابی شد. مواد و روشها: میزان باقیمانده سم متالاکسیل پس از 3، 5 و 7 روز در متالاکسیل و میزان باقیمانده سم دیازینون پس از 3، 5، 7 و 10 روز در خیارهای برداشت شده، اندازه گیری گردید. همچنین جهت بررسی اثر فرآیند تهیه خیارشور، میزان باقیمانده سموم درخیارشورها اندازه گیری شد. نتایج: مقدار باقیمانده سم دیازینون در خیار پس از گذشت دوره کارنس10 روزه به مقدار0655/0 میلی گرم بر کیلوگرم رسید. نتایج حاکی از آن بود که تاثیر فرآیند (خیار شور) سبب می شود که میزان سم باقیمانده دیازینون در محصول خیارشور نسبت به واحد میلی گرم سم در کیلوگرم خیار کاهش یابد. با توجه به اثر سودمند فرآیند تبدیلی خیارشور پاستوریزه بر کاهش باقیمانده دیازینون در خیار می توان خیارها را قبل از طی دوره کارنس بدون نگرانی در مورد سپری شدن دوره تاثیر سم برداشت کرد و برای تهیه خیارشور مورد استفاده قرار داد. نتیجه گیری: استفاده از فرآیند های تبدیلی نظیر تبدیل خیار به خیار شور سبب می شود که میزان سم ها و آفت کش هایی که برای محصولات کشاورزی استفاده می شود می تواند با استفاده از این فرآیند ها کاهش یابد که البته این موضوع در این تحقیق در مورد سم متالاکسیل مورد تایید نمی باشد. استخراج آفت کش ها از نمونه ها به روش استخراج با حلال و اندازه گیری توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با طیف سنجی جرمی صورت گرفت. پرونده مقاله

  • مقاله

    5 - ارزیابی اثر اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) بر میکروارگانیسم‌های آلوده کننده غذا
    میکروب شناسی مواد غذائی , شماره 4 , سال 9 , پاییز 1401
    هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد باکتریایی اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) علیه باکتری های پاتوژن می باشد. بدین منظور خاصیت ضد باکتریایی اسانس از طریق حداقل غلظت بازداری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه 5 باکتری پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی باکتری گرم مثبت شام چکیده کامل
    هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد باکتریایی اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) علیه باکتری های پاتوژن می باشد. بدین منظور خاصیت ضد باکتریایی اسانس از طریق حداقل غلظت بازداری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه 5 باکتری پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی باکتری گرم مثبت شامل باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم بوتولینوم و گرم منفی شامل اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا تعیین شد. نتایج نشان داد بالاترین MIC و MBC علیه باکتری گرم منفی شیگلا مشاهده شد (ppm66/566 MIC:،ppm 33/658 :MBC ). کمترین مقادیر MIC و MBC علیه باکتری کلستریدیوم بوتولینوم مشاهده شد (ppm 33/258 MIC:، ppm 08/408 :MBC ). همچنین فعالیت ضد باکتریایی غلظت های مختلف (ppm 100، 250، 500، 750 و 1000) اسانس از طریق قطر هاله عدم رشد نیز تعیین و با آنتی بیوتیک تتراساکلین مقایسه شد. قطر هاله عدم رشد غلظت های مختلف عصاره مربوط به باسیلوس سرئوس 29/10 تا 83/24 میلی متر، کلستریدیوم بوتولینوم 65/9 تا 72/28 میلی متر، اشریشیا کلی 25/8 تا 58/19 میلی متر، سودوموناس آئروژینوزا 41/6 تا 15/18 میلی متر و شیگلا 41/5 تا 41/16 میلی متر بوده است و در مجموع غلظت‌های ppm 750 و 1000 عصاره خاصیت ضد میکروبی بالاتری در مقایسه با آنتی بیوتیک تتراساکلین داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه، اسانس علف لیمو اثر ضد میکروبی قابل قبولی دارد و می تواند در یافتن داروی مناسب در این زمینه سودمند باشد. پرونده مقاله

  • مقاله

    6 - Introduction of a Suitable Cultivation Substrate for the Optimal Growth of the Ornamental Plant <i>Crassula capitella</i>
    Journal of Ornamental Plants , شماره 1 , سال 13 , بهار 1401
    The properties of different materials used as planting substrate exert direct and indirect effects on crop growth and production. Hence, the selection of a suitable substrate is one of the most important factors in the success of production in soilless cultivation. The چکیده کامل
    The properties of different materials used as planting substrate exert direct and indirect effects on crop growth and production. Hence, the selection of a suitable substrate is one of the most important factors in the success of production in soilless cultivation. The present study aimed to investigate the effects of physical and chemical properties of different cultivation substrates on the growth and development of Crassula capitella. Thus, different organic and inorganic cultivation substrates such as sand, coco peat, charcoal, pumice, peat moss and zeolite were combined with each other in different ratios and tested. The measured traits were phytochemical compounds (chlorophyll a, b and total, carotenoid, SOD activity level and MDA content), fresh weight and dry weight of root and shoot, and element uptake (nitrogen, phosphorus and potassium). Based on the results of the present research, there was a significant difference in terms of plant height, wet and dry weight, nutrient uptake rate and enzyme activity between different cultivation substrates. The plants grown in substrate No. 10 (35 cc of fine pumice + 5 cc of coco peat + 5 cc of peat moss + 5 cc of charcoal) and substrate No. 1 (35 cc of 3-5-mm fine sand + 5 cc of coco peat + 5 cc of charcoal) showed the highest and lowest numerical values of the evaluated traits, respectively. The use of combinations containing pumice, coco peat and zeolites seems to prevent the wastage of nutrients and preserves nutrient ions, and therefore results in increasing the fertilizer efficiency and improving the nutrient uptake and maintaining moisture, and ultimately improves the plant growth. پرونده مقاله

  • مقاله

    7 - پیش بینی محصولات بنیادی روغن بابونه Abdicate Matricaria chamomilla L. با استفاده از سیستم شبکه عصبی مصنوعی
    Journal of Ornamental Plants , شماره 14 , سال 14 , بهار 2024
    هدف از این تحقیق، پیش‌بینی نسبت و تولید اسانس بابونه با استفاده از یک سیستم شبکه عصبی مصنوعی متکی بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی خاص خاک بود. سایت های مختلف کشت بابونه مورد بررسی قرار گرفت و 100 نمونه خاک به گلخانه منتقل شد. pH، EC، K، OM (ماده آلی)، CCE (معادل کربنات کلسیم چکیده کامل
    هدف از این تحقیق، پیش‌بینی نسبت و تولید اسانس بابونه با استفاده از یک سیستم شبکه عصبی مصنوعی متکی بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی خاص خاک بود. سایت های مختلف کشت بابونه مورد بررسی قرار گرفت و 100 نمونه خاک به گلخانه منتقل شد. pH، EC، K، OM (ماده آلی)، CCE (معادل کربنات کلسیم) و میزان رس در خاک ها از 8.75 تا 7.94، 1.6 تا 1.0، 381 تا 135، 2.30 تا 0.22، 69 تا 16، و 6.5 متغیر بود. به ترتیب به 32.0 رسید. پارامترهای رشد، درصد اسانس و عملکرد اندازه گیری شد. مدل‌سازی شبکه عصبی مصنوعی با هدف پیش‌بینی غلظت و عملکرد اسانس با استفاده از سه مجموعه از ویژگی‌های خاک به عنوان پیش‌بینی‌کننده انجام شد: نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، و خاک رس. pH، EC، مواد آلی (OM) و خاک رس. CCE، خاک رس، سیلت، ماسه، N، P، K، OM، pH و EC. در نتیجه، سه تابع انتقال (PTF) با استفاده از پرسپترون چند لایه (MLP) با الگوریتم آموزشی Levenberg-Marquardt برای تخمین محتوای اسانس بابونه فرموله شد. ارزیابی نتایج نشان داد که PTF سوم (PTF3) که با استفاده از تمامی متغیرهای مستقل توسعه یافته است، بالاترین دقت و پایایی را از خود نشان می دهد. علاوه بر این، یافته‌ها امکان پیش‌بینی غلظت و عملکرد اسانس بابونه را بر اساس ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی خاک پیشنهاد کرد. این پیامدهای قابل توجهی برای ارزیابی تناسب زمین، شناسایی مناطق مساعد برای کشت بابونه و برنامه ریزی برای بازده اسانس دارد. پرونده مقاله