فهرست مقالات Masoumeh Moslemi


  • مقاله

    1 - Performance assessment of a food safety management system in meat processing plants and the local market of Tehran: A microbial source tracking study
    Food and Health , شماره 0 , سال 6 , زمستان 2023
    The implementation of Food Safety Management Systems (FSMS) is crucial for preventing foodborne diseases. This study aimed to assess the performance of FSMS by detecting coliforms and Escherichia coli as indicators of foodborne pathogens in hamburger samples and evaluat چکیده کامل
    The implementation of Food Safety Management Systems (FSMS) is crucial for preventing foodborne diseases. This study aimed to assess the performance of FSMS by detecting coliforms and Escherichia coli as indicators of foodborne pathogens in hamburger samples and evaluating the main sources of contamination in the final products. Three meat processing plants (A, B, and C) that implemented FSMS were evaluated based on prerequisite program (PRP) parameters in an observational study. A total of 107 samples were collected from raw materials, food handlers' hands, contact surfaces of food processing equipment, and products from the three plants. Additionally, 45 hamburgers were purchased from local markets in Tehran. Polymerase chain reaction analysis was conducted on the positive samples to confirm the presence of Escherichia coli O157:H7. The data were described using frequency (percentage) and mean (standard deviation), and a significance level of 5% was considered. Results showed that approximately 38% (41.107) of samples from the three plants were contaminated with coliforms and E. coli, with only one sample contaminated with E. coli O157:H7 from raw meat in plant C. Moreover, 80% (36.45) of hamburger samples collected from local markets contained coliforms lower than 102 CFU/g and E. coli lower than 10 CFU/g, with no contamination of E. coli O157:H7. The study found significant differences in the number of coliforms and E. coli among the three factories (p<0.05), with factory C having the highest and factory B having the lowest values. Implementation of FSMS in the food chain resulted in reduced microbial contamination. The study concluded that there is no safety concern regarding E. coli O157:H7 contamination in hamburgers marketed in Tehran. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - کاربرد پروتئین‌های هیدرولیزشده آنزیمی حاصل از جلبک‌ها جهت غنی‌سازی مواد غذایی
    فرآوری و ایمنی مواد غذایی , شماره 5 , سال 1 , زمستان 1400
    پپتیدهای زیست فعال اجزاء پروتئینی هستند که در درون ساختار پروتئین غیرفعال بوده و وقتی در اثر هیدرولیز آنزیمی آزاد می‌شوند، عملکردهای فیزیولوژیکی مختلفی نشان می‌دهند. اخیراً شناخت و تعیین ویژگی‌های پپتیدهای زیست فعال به‌دست‌آمده از منابع گیاهی، حیوانی و میکروبی مختلف بسی چکیده کامل
    پپتیدهای زیست فعال اجزاء پروتئینی هستند که در درون ساختار پروتئین غیرفعال بوده و وقتی در اثر هیدرولیز آنزیمی آزاد می‌شوند، عملکردهای فیزیولوژیکی مختلفی نشان می‌دهند. اخیراً شناخت و تعیین ویژگی‌های پپتیدهای زیست فعال به‌دست‌آمده از منابع گیاهی، حیوانی و میکروبی مختلف بسیار موردتوجه قرارگرفته است. در طول دهه گذشته، جلبک‌ها به‌عنوان منابع پروتئینی جایگزین و پایدار برای یک رژیم غذایی متعادل و اخیراً به‌عنوان منبع بالقوه پپتیدهای فعال زیستی مشتق شده از جلبک با مزایای بالقوه سلامت موردبررسی قرارگرفته‌اند.تا به امروز، خواص بیولوژیکی اصلی پپتیدهای شناسایی‌شده از جلبک‌ها، از جمله اثرات ضد فشارخون، آنتی‌اکسیدانی، تقویت‌کنندگی سیستم ایمنی، ضدمیکروبی، ضدالتهاب، کاهش‌دهندگی کلسترول و غیره موردسنجش قرار گرفته است. در سال‌های اخیر، غنی‌سازی محصولات غذایی توسط پپتیدهای فعال بیولوژیکی موردتوجه دانشمندان قرار گرفته است. بنابراین در این مقاله به مروری بر پپتیدهای زیست فعال حاصل از جلبک‌ها و کاربرد آن‌ها در تولید مواد غذایی غنی‌شده پرداخته می‌شود. پرونده مقاله