میزان شیوع و مقاومت آنتیبیوتیکی اشریشیا کلی O157:H7 در شیر خام گوسفند در مناطق مختلف استان خوزستان در سال 1401
الموضوعات :شکوفه ملک نژاد اهرمی 1 , علی فضل ارا 2 , مهدی زارعی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2 - استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
3 - استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
الکلمات المفتاحية: اشریشیا کلی O157:H7, واکنش زنجیره پلی مراز, مقاومت آنتیبیوتیکی, شیر خام گوسفند,
ملخص المقالة :
اشریشیا کلی O157:H7، یکی از مهمترین پاتوژنهای منتقله از مواد غذایی است. این باکتری عامل عفونتهای گاستروانتریت با دوز عفونی کم است و بهعنوان یک سویه انتروهموراژیک سبب ایجاد اسهال خونی میشود. شیر خام یکی از منابع آلودگی به این باکتری بوده و میتواند انسان را در معرض ابتلا به عفونتهای شدیدی قرار دهد. هدف از مطالعهی حاضر بررسی پتانسیل شیر خام گوسفند بهعنوان شاخصی در انتقال این پاتوژن و در معرض خطر قرار دادن سلامت عمومی جامعه بود. طی ماههای فروردین، اردیبهشت، خرداد و تیر 1401 تعداد ١١٤ نمونه شیر خام گوسفند عرضهشده در خوزستان تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از انجام آزمونهای تشخیصی بیوشیمیایی، تشخیص قطعی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مربوط به ژنهای O157 (rfb)، H7(flic)، stx1 و stx2، PCR انجام گرفت. در این تحقیق جداسازی اشریشیا کلی O157:H7از ٣ نمونه (٦٣/٢ درصد) تأیید شد. بر روی جدایههای تأییدشده بهمنظور ارزیابی حساسیت آنتیبیوتیکی، آزمون آنتیبیوگرام انجام گرفت. نتایج نشان داد که صد در صد جدایهها به آنتیبیوتیکهای ایمیپنم، سفتازیدیم و سفتازیدیم کلاوونیک اسید حساس هستند. سپس به ترتیب نسبت به سیپروفلوکساسین، تریمتوپریم سولفامتوکسازول و جنتامایسین (٦٦/٦٦ درصد)، نیتروفورانتین و نالیدیکسیک اسید (٣٣/٣٣ درصد) حساسیت مشاهده شد. در هیچکدام از جدایهها حساسیت به آمپیسیلین و کلیندامایسین مشاهده نشد که نشاندهندهی بیشترین مقاومت جدایههای اشریشیا کلی O157:H7به این آنتیبیوتیکها است. آلودگی شیر خام گوسفند به باکتری اشریشیا کلی O157:H7 در منطقه خوزستان نشان داد که مصرف شیر خام گوسفند میتواند احتمالاً با ریسک ابتلا به بیماریهای ناشی از این باکتری ارتباط داشته باشد.