مطالعه تأثیر مصرف شیر تخمیر شده با لاکتوباسیلوس کازئی 01 بر الگوی لیپیدی موشهای صحرایی تغذیه شده با غذای غنیشده با کلسترول
الموضوعات :
حمید میرزائی
1
,
بهرام عمواوغلی تبریزی
2
,
مهدی رفیعی
3
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانشآموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 01 الخميس , ذو القعدة, 1429
تاريخ التأكيد : 02 الأحد , رمضان, 1430
تاريخ الإصدار : 05 الأحد , ذو الحجة, 1430
الکلمات المفتاحية:
لاکتوباسیلوس کازئی,
الگوی لیپیدی,
شیر تخمیرشده,
موش صحرایی,
غذای غنیشده با کلسترول,
ملخص المقالة :
هدف از اجرای این تحقیق، ارزیابی تأثیر مصرف مقادیر مختلف شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس کازئی 01، بر الگوی لیپیدی مشتمل بر کلسترول تام، LDL-C، HDL-C، VLDL-C و تری گلیسرید سرمی موشهای صحرایی نر نژاد ویستار تغذیه شده با جیره غذایی غنی شده با 1% و 2% کلسترول خالص میباشد. برای این منظور 49 سر موش صحرایی 15200 گرمی، بهطور تصادفی به 7 گروه مساوی تقسیم شدند و در طول یک هفته به شرایط جدید عادت داده شدند.به مدت 30 روز موشهای صحرایی گروه اول (گروه شاهد) غذای تجارتی پایه و آب، موشهای صحرایی سه گروه دوم تا چهارم غذای غنی شده با 1% کلسترول و موشهای صحرایی سه گروه پنجم تا هفتم غذای غنی شده با 2% کلسترول را دریافت نمودند. موشهای گروههای چهارم و هفتم (گروه تحت تیمار با دوز دو برابر) از طریق شیر تخمیر شده روزانه بهطور میانگین هر کدام حدود cfu108 × 4 و موشهای گروههای سوم و ششم (گروه تحت تیمار با دوز یک برابر) بهطور میانگین حدود cfu108× 2 لاکتوباسیلوس کازئی 01 را دریافت مینمودند و موشهای گروههای دوم و پنجم (گروه شم) بهجای شیر تخمیرشده شیر استریلیزه دریافت مینمودند. بر اساس آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح 05/0 = α میانگین کلسترول تام و LDL-C سرمی موشهای صحرایی گروه تحت تیمار دریافتکننده دوز دو برابر و یک برابر شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس کازئی بهطور معنیدار کمتر و میانگین مقدار HDL-C بهطور معنیدار بیشتر از میانگین آنها در موشهای صحرایی گروه شم بود (05/0p<). در موشهای صحرایی دریافتکننده غذای غنیشده با 1% کلسترول، میانگین VLDL-C و تری گلیسرید سرمی در گروه تحت تیمار با دوز دو برابر بهطور معنیدار کمتر از گروه شم بود (05/0p<).در مجموع میتوان گفت که مصرف روزانه و به مدت طولانی از شیر تخمیرشده با لاکتوباسیلوس کازئی 01 از طریق کاهش کلسترول تام و LDL-Cو افزایش HDL-C الگوی لیپیدی سرم را بهبود میبخشد و میزان تأثیر این پروبیوتیک بر الگوی لیپیدی وابسته به دوز مصرفی میباشد.
المصادر:
میرزائی، ح.، مسگری عباسی، م. و تاج محمدى، ع. (1388): مطالعه تأثیر مصرف شیر حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر الگوی لیپیدی سرم و میزان افزایش وزنی موشهای صحرایی تغذیه شده با غذای پرچرب. مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. دوره 1، شماره 4، صفحات: 294-287.
Aderiye, B.I., Laleye, S.A. and Odeyemi, A.T. (2007): Hypolipidemic potential of Lactobacillus and Streptococcus sp. from some Nigerian foods. Research Journal of Microbiology, 2(6): 538-544.
Aristo, V. (2000): How probiotics help lower cholesterol. The Journal of Essential Vitality, 54: 25-26.
Barr, D.P., Russ., A.M. and Eder, H.A. (1951): Protein-lipid relationship in human plasma. Am. J. Med., 11:480-493.
Chiu, C.H., Lu, T.Y., Tseng, Y.Y. and Pan, T.M. (2005): The effects of lactobacillus – fermented milk on lipid metabolism in hamsters fed on high-cholesterol diet. Appl. Microbial. Biotechnol., 20: 253-261.
Cooper, A.D., Shrewsbury, M.D. and Erickson, S.K. (1982): Comparison of binding and removal of triglyceride rich lipoproteins of intestinal and hepatic origin by rat liver in vitro. Am. J. Physiol., 243: 389-395.
De Rodas, B.Z., Gilliland, S.E. and Maxvell, C.V. (1996): Hypocholestrolemic action of L. acidophillus ATCC 43121 and calcium in swine with hypercholestrolemia induced by diet. J. Dairy Sci., 79: 2121-2123.
El-Gengaihi, S.E., Salem, A., Bashandi, S.A., Ibrahim, N.A. and Abdel-Hamid, S.R. (2004): Hypolipidemic effect of some vegetable oils in rats. Food Agric. Environ., 2: 88-93.
Hlivak, P., Odraska, J., Ferencik, M., Ebringer, L., Jahnova, E. and Mikes Z. (2005): One–year application of probiotic strain Enterococcus faecium M-74 decreases serum cholesterol level. Bratisl Lek Listy., 106(2): 72-76.
Ibrahim, A., Abd El- Gawad, E.M., El-Sayed, S.A., Hafez, H.M., El-Zeini, F.A. and Saleh, A. (2006): The hypocholesterolemic effect of milk youghurt and soy- youghurt containing bifidobacteria in rats fed on a cholesterol enriched diet. International Dairy Journal, 16(1): 1-22.
Ishibashi, N. and Shimamura, S. (1993): Bifidobacteria research and development in Japan. Food Technology, 47: 126-135.
Kristin, A., Jennifer, A., Nettleton, K., Wangen, E., William, T. and Mindy S.K. (2007): Probiotic capsules do not lower plasma lipids in young women and men. Europian Journal of Clinic Nutrition, 14: 2107-2114.
Kurman, J.A. and Rasic, R.L. The health potential of products containing bifidobacteria. In: Robinson, R.K. (1991): Theraputic properties of fermented milks. Elsevier Applied Food Science Series, 25: 117-158.
Leon, A., Simons, S., Amansec, G. and Patricia, C. (2006): Effect of Lactobacillus fermentum on serum lipids in subjects with elevated serum cholesterol. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 16: 531-535.
Lewis, S.J. and Burmeister, S.A. (2005): Double- blind placebo- controlled study SCD on lipid and antioxidant metabolisms in rats fed a high- fat and high- cholesterol diet. Biol. Pharm. Bull., 28(7): 1270-4.
Liong, M.T. and Shah, N.P. (2006): Optimization of cholesterol removal by probiotics in the presence of prebiotics by using a response surface method. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 16: 531-535.
Lourens-Hattingh, A. and Viljeon, C.B. (2001): Yogurt as probiotic carrier food. International Dairy Journal, 11: 1-17.
Noh, D.O., Kim, S.H. and Gilliland, A. (1997): Incorporation of cholesterol into the cell membranes of Lactobacillus acidophilus ATCC 43121. J. Dairy Sci., 80: 3107-3113.
Rasic, J.L., Vujicic, I.F., Skringar, I.F. and Vulie, M. (1992): Assimilation of cholesterol by some cultures of lactic acid bacteria and Bifidobacteria. Biotechnol. Lett., 14: 39-44.
Suman, K., Vibha, P. and Sinha, P. (2006): Antioxidative and hypocholesterolemic effect of Lactobacillus casei SSP casei. Indian Journal of Medical Sciences, 60(9): 361-9.
Tamai, Y., Yoshimitsu, N., Watanbe, Y., Kumabara, Y. and Nagai S. (1996): Effects of milk fermented by culturing with various lactic acid bacteria and yeast on serum cholesterol level in rats. Journal of Fermentation and Bioengineering, 11(2): 181-182.
Taranto, M.P., Medici, M., Perdigon, G., Ruiz Holgado, A.P. and Valdez, G.F. (1998): Evidence for hypocholesterolemic effect of Lactobacillus reuteri in hypocholestrolemic mice. J. Dairy Sci., 81: 2336-2340.
Tsuyoshi, E., Masno, N., Satorzu, S., Michihiro, F. and Shunzo, M. (1999): Effects of probiotic on the lipid metabolism of cocks fed on Cholesterol- enriched diet. Biosci. Biotechnol. Biochem., 63(9): 1569-1575.
Usman, G. and Hosono, A. (2000): Effect of administration of lactobacillus agasseri on serum lipids and fecal steroids in hypercholesterolemic Rats. Journal of Dairy Science, 83: 1705-1711.
Zhao, J.R. and Yahg, H. (2005): Progress in the effect of probiotics on cholesterol and its mechanism. Wei Sheng Wuxue Bao., 52(2): 315- 9.