فهرس المقالات Mousa Solgi


  • المقاله

    1 - Effect of Internal Anthocyanin of Petals and External Sucrose on Some Post-Harvest Traits of Four Carnation Cut Flower Cultivars
    Journal of Ornamental Plants , العدد 4 , السنة 13 , پاییز 1402
    The amount of internal anthocyanin in carnation cut flowers may be one of the factors affecting the vase life of colored carnations. Two experiments were conducted to examine the effect of changing the internal anthocyanin concentration in petals and the using of extern أکثر
    The amount of internal anthocyanin in carnation cut flowers may be one of the factors affecting the vase life of colored carnations. Two experiments were conducted to examine the effect of changing the internal anthocyanin concentration in petals and the using of external sucrose on vase life of four cultivars of carnation cut flowers in this study. Four carnation cultivars were used including: white (White Liberty), yellow (Yellow Liberty), pink (Tabor), and red (Grand Slam). In the first experiment, the changes in internal anthocyanin of petals and its effect on vase life of the four cultivars were investigated. Different concentrations of external sucrose (0, 2 and 4%) on post-harvest traits of four mentioned cultivars were evaluated in the second experiment. The results of the first experiment showed that the possibility effectiveness of internal anthocyanin on vase life of carnation. Vase life of the cultivars without internal anthocyanin (white and yellow) was twice (14 days) as long as that of the red and pink cultivars containing anthocyanin (7 days). Results of the second experiment indicated that external sucrose improved the vase life traits. Moreover, the lowest vase life was observed in red cultivar (13.7 days) without the using of external sucrose and the highest vase life was found in the pink cultivar (18 days) treated with 4% external sucrose. In general, increasing in internal anthocyanin in the absence of external sucrose reduced vase life. Using of external sucrose increased the vase life of cultivars containing more anthocyanin. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - ارزیابی روش قلمه-پیوند برای تکثیر درختچه زینتی یاس خوشه ای پیوند شده بر روی پایه برگ نو
    Journal of Ornamental Plants , العدد 3 , السنة 14 , پاییز 1403

    یاس بنفش (Syringa vulgaris) درختچه ­ای با ارزش است که به­ دلیل داشتن برگ ­ها و گل ­های زیبا با رایحه­ ای مطبوع در مناظر طبیعی مورد استفاده قرار می­ گیرد. پیوند یاس بنفش بر روی برگ نو (Ligustrum vulgare) به­ منظور کاهش زمان لازم برای تکثیر و استفاده از فواید پایه مورد ارزیابی قرار گرفت. روش تکثیر قلمه-پیوند یا ریشه ­زایی و پیوند همزمان یکی از روش­ های جدید برای تکثیر برخی از گیاهان چوبی است. در این تحقیق برای اولین بار از تکنیک قلمه-پیوند برای تکثیر یاس بنفش استفاده شد. دو روش قلمه-پیوند  (نیمانیم و امگا) و سه غلظتIBA  (0، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر) مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج، قلمه-پیوند  به روش نیمانیم به ­طور معنی داری درصد قلمه-پیوندهای های ریشه ­­دار شده و پیوندک­ های برگ ­دار شده را افزایش داد ولی میزان قلمه-پیوندهای خشک شده را نسبت به روش امگا کاهش داد. درصد تشکیل کالوس پایه، درصد پیوندک ­های برگ­ دار و وزن تر ریشه و اندام هوایی تولید شده با کاربرد ایندول-3-بوتیریک اسید به­ طور معنی­ داری افزایش یافت. بهترین نتایج با 2000 میلی گرم در لیتر به دست آمد. کمترین درصد قلمه-پیوند خشک شده در این تیمار مشاهده شد. همچنین موفقیت نهایی قلمه-پیوند نشان داد که استفاده از روش نیمانیم و IBA بیشترین دست آورد را داشته است. به­ طور کلی، استفاده از غلظت 200 میلی­گرم در لیتر IBA همراه با روش قلمه-پیوند نیمانیم برای تکثیر درختچه زینتی یاس خوشه ­ای در این تحقیق توصیه می شود.

     

    تفاصيل المقالة