فهرس المقالات احمد شاکر اردکانی


  • المقاله

    1 - بررسی تأثیر نوع دستگاه نم‌گیر(طبقه‌ای وکالسکه‌ای) روی ویژگی‌های کیفی پسته رقم کله‌قوچی طی دورۀانبارمانی
    نوآوری در علوم و فناوری غذایی , العدد 4 , السنة 14 , پاییز 1401
    یکی‌ازراههای افزایش‌کیفیت‌وکمیت‌پسته،افزایش دقت در مرحله فرآوری آن می‌باشد. بعد از اینکه پسته‌ها درحوض‌آبی تفکیک شدند، وارد دستگاه نم‌گیر می‌شوند.‌‌‌هدف ازاین تحقیق‌ ارزیابی ‌دونم‌گیر رایج ‌پسته(کالسکه‌ای‌وطبقه‌ای) بود. بدین‌منظور نمونه‌های پسته تازه رقم کله‌قوچی از یک أکثر
    یکی‌ازراههای افزایش‌کیفیت‌وکمیت‌پسته،افزایش دقت در مرحله فرآوری آن می‌باشد. بعد از اینکه پسته‌ها درحوض‌آبی تفکیک شدند، وارد دستگاه نم‌گیر می‌شوند.‌‌‌هدف ازاین تحقیق‌ ارزیابی ‌دونم‌گیر رایج ‌پسته(کالسکه‌ای‌وطبقه‌ای) بود. بدین‌منظور نمونه‌های پسته تازه رقم کله‌قوچی از یک باغ واقع در شهرستان رفسنجان چیده شد، سپس پوست‌گیری انجام و در دو دستگاه نم‌گیر مورد فرآوری قرار گرفت. نمونه‌گیری قبل و بعد از نم‌گیرها انجام شد. طی‌ دورۀ انبارمانی آزمون‌های ارزیابی‌حسی و ویژگی‌های‌کیفی نمونه‌ها انجام‌گردید. استخراج روغن با روش پرس سرد انجام شد. براساس نتایج، نمونه‌های پسته نم‌گیری شده در دو دستگاه نم‌گیر از لحاظ عدد پراکسید در محدوده مجاز (کمتر از1 میلی‌اکی‌والان اکسیژن‌درکیلوگرم) بودند. اعدادپراکسید، دی‌ان مزدوج وتری-ان مزدوج اندازه‌گیری شده حاصل از نمونه‌های نم‌گیری شده در طول زمان نگهداری افزایش‌ یافته واختلاف آماری‌معنی‌دار در سطح 5 درصد مشاهده گردید. نتایج ارزیابی حسی شامل طعم ومزه، بو، رنگ و پذیرش‌کلی نشان‌دادکه این فاکتورها در پسته خروجی نم‌گیرکالسکه‌ای نسبت به نم‌گیرطبقه‌ای مقبولیت بهتری‌داشتند.کیفیت پسته نم‌گیری شده با نم‌گیرکالسکه‌ای بهتر از پسته نم-گیری شده با‌نم‌گیرطبقه‌ای است. امتیازات نم‌گیرکالسکه‌ای سبب می‌گرددکه به‌مرور زمان‌تولید‌کنندگان نیاز به سیستم پیشرفته‌تر فرآوری را احساس نموده و براساس نیاز نم‌گیرکالسکه‌ای با امتیازاتی بیشتر از نم‌گیر طبقه‌ای وارد بازار شود. تفاصيل المقالة

  • المقاله

    2 - The Role of Perforated Packaging in Increasing the Shelf Life of Fresh Pistachios
    Journal of Chemical Health Risks , ستأتي المقالات قريبًا
    Fresh pistachios do not have a long shelf life and should be consumed in a short period of time. In this research, the effect of perforating in pistachio packaging on some quality characteristics of pistachio including peroxide value, moisture content, mold and yeast co أکثر
    Fresh pistachios do not have a long shelf life and should be consumed in a short period of time. In this research, the effect of perforating in pistachio packaging on some quality characteristics of pistachio including peroxide value, moisture content, mold and yeast count, and total microbial count of Ahmad Aghaei cultivar pistachio was investigated. The effect of 3 different levels of perforating including high perforating (by creating 6 holes in the package), medium perforating (by creating 3 holes in the package) and no perforating conditions were used in the packaging of pistachio samples. Then, the pistachio samples were kept at room temperature for 12 days and the quality characteristics were determined on the 3rd, 6th and 12th days of storage. The results showed that the pistachio sample with the most perforating (6 holes in the package) and the longest storage time (12 days) (S3T4) significantly had the highest amount of fat oxidation and peroxide value (1.03 meq kg-1). It was also observed that none of the samples stored for 3 days had any significant difference with the control sample (S0T0) which showed a peroxide value of 0.14 meq kg-1 in this respect (p < 0.05). Pistachio samples with the highest perforating after 12 days of storage (S3T4) significantly had the lowest moisture content (39.92%) among other samples (p < 0.05), followed by samples with moderate perforating after 12 days of storage (S2T4) (42.74 %) and no perforating after the same time of storage (S1T4) (44.50 percent). The amount of mold and yeast in the sample without perforating after 12 days of storage (S1T4) (2566 cfu g-1) was significantly higher than the number of other samples (p < 0.05). Regardless of the amount of perforating applied in pistachio packaging, after 12 days of storage, the samples had the highest total microbial count and there was no statistically significant difference between them (p < 0.05), but these samples showed significant difference from other samples. The results of this research revealed that the amount of perforating applied in the packaging of Ahmad Aghaei cultivar pistachios has an important effect on the factors affecting the quality of pistachios during their short-term storage. تفاصيل المقالة