-
Article
1 - نقشِ الگوواره تحکیم حسابداری دادگاهی در تغییر رویکردِ افشای ریسک شرکتهای بازار سرمایه: بسط نظریه همولوژی جهت نمادگراییِ ادراکِ سرمایهگذارانFinancial Knowledge of Securities Analysis , Issue 2 , Year , Autumn 2021با توسعه بازارهای سرمایه، انتشار اطلاعات ریسک شرکتها به عنوان یک مسئولیت مهم برای شرکتها در بازار رقابتی در نظر گرفته میشود که به سهامداران و سرمایهگذاران در اتخاذ تصمیمهای اثربخش تر در بازار کمک مینماید. اما به دلیل فقدانِ وجودِ هنجارها و اقدامات شرکتها در خصوص Moreبا توسعه بازارهای سرمایه، انتشار اطلاعات ریسک شرکتها به عنوان یک مسئولیت مهم برای شرکتها در بازار رقابتی در نظر گرفته میشود که به سهامداران و سرمایهگذاران در اتخاذ تصمیمهای اثربخش تر در بازار کمک مینماید. اما به دلیل فقدانِ وجودِ هنجارها و اقدامات شرکتها در خصوص افشای ریسک، امروز سرمایهگذاران به بازار سرمایه به دید تردید مینگرند. در این شرایط توسعه نمادهای ادراکی در سرمایهگذاران در قالب نظریههای فرهنگی؛ اقتصادی و اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد تحکیم الگووارهی حسابداری دادگاهی محسوب میشود که به تقویت اثربخشی جذاب سرمایهگذاریهای بیرونی در بازار سرمایه میتواند کمک نماید. هدف این پژوهش بررسی تاثیر الگوواره تحکیم حسابداری دادگاهی در تغییر رویکردِ افشای ریسک شرکتهای بازار سرمایه باتوجه به بسط نظریه همولوژی جهت نمادگراییِ ادراکِ سرمایهگذاران میباشد. این پژوهش از نظر از نظر هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری دادهها از نوع پژوهشهای توصیفی-همبستگی میباشد که به دلیل مطالعه دادههای مربوط به یک مقطع زمانی خاص، روش تجزیه و تحلیل دادهها بهصورت مقطعی و مبتنی بر روش تحلیل مسیر/حداقل مربعات جزئی است. در این پژوهش به منظور سنجش متغیر برونزا یعنی الگوواره حسابداری دادگاهی، از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است و برای جمعآوری دادههای مربوط به افشای ریسک براساس دو معیار حاضر، از دادههای شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران استفاد گردید. جامعه آماری تعداد ۱۰۲ نفر از مدیران عامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشند که در دوره زمانی یکساله مورد بررسی قرار گرفتند. پس از اطمینان یافتن از برازش قابلقبول مدلهای اندازهگیری و ساختاری پژوهش، مطابق با بسط نظریه همولوژی جهت نمادگراییِ ادراکِ سرمایهگذاران، نتایج نشان داد، الگوواره تحکیم حسابداری دادگاهی بر رویکردِ افشای ریسک شرکتهای بازار سرمایه تاثیر مثبت و معناداری دارد. Manuscript profile -
Article
2 - ارزیابی تاثیر سطوح مختلف افشای ریسک شرکت بر ادراکِ سرمایهگذاران: تحلیلِ اقلیدسی براساس متن کاویFinancial Knowledge of Securities Analysis , Issue 2 , Year , Autumn 2022افشای ریسکهای اصلی واحد تجاری و تغییرات در آن ریسکها به همراه برنامهها و راهبردهای مدیریت، برای مقابله یا کاهش این ریسکها و میزان اثربخشی راهبردهای مدیریت ریسک است. این افشای اطلاعات، به استفادهکنندگان کمک میکند تا ریسکهای واحد تجاری و همچنین پیامدهای مورد انتظار Moreافشای ریسکهای اصلی واحد تجاری و تغییرات در آن ریسکها به همراه برنامهها و راهبردهای مدیریت، برای مقابله یا کاهش این ریسکها و میزان اثربخشی راهبردهای مدیریت ریسک است. این افشای اطلاعات، به استفادهکنندگان کمک میکند تا ریسکهای واحد تجاری و همچنین پیامدهای مورد انتظار آنها را ارزیابی نمایند. هدف این پژوهش، ارزیابی تاثیر سطوح مختلف افشای ریسک شرکت بر ادراک ریسک سرمایهگذاران بود. در این پژوهش باتوجه به اینکه مبنای مشخص و منسجمی در خصوص، تفکیکِ سطوحِ گزارشگری ریسک وجود نداشت به پشتوانهی روش شناسی بخش کیفی تلاش گردید تا براساس، فرآیندِ ساختارِ تحلیل محتوایی نسبت به شناساییِ ابعادِ افشای ریسک اقدام شود. در این پژوهش به منظور آزمون فرضیههای تدوین شده از پرسشنامه مبتنی بر سناریو استفاده شده است. قلمرو زمانی پژوهش سال ۱۳۹۹، جامعه آماری شامل سرمایهگذاران فعال در بورس اوراق بهادار تهران بودند که تعداد ۱۶۰ نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایجِ پژوهش در بخش کیفی از وجود دو مقوله اصلی به عنوانِ سطوحِ تفکیکِ گزارشگری ریسکِ شرکتهای بازار سرمایه حکایت دارد. همچنین نتایج در بخش کمی نشان داد، میانگینِ ادراک سرمایهگذاران در همگرایی افشاء ریسک نسبت به واگرایی در افشاء ریسک بیشتر است. Manuscript profile -
Article
3 - ارائه مدل توسعه استارتآپهای فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برونسازمانیFinancial Knowledge of Securities Analysis , Issue 1 , Year , Summer 2023هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل توسعه استارتآپهای فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برونسازمانی است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش ترکیبی (کیفی کمی) بود جامعه آماری در پژوهش کیفی شامل خبرگان و مدیران شرکتهای صنعتی بورس بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند که ش Moreهدف از پژوهش حاضر ارائه مدل توسعه استارتآپهای فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برونسازمانی است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش ترکیبی (کیفی کمی) بود جامعه آماری در پژوهش کیفی شامل خبرگان و مدیران شرکتهای صنعتی بورس بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند که شامل 20 نفر از خبرگان و مدیران عالی شرکتهای صنعتی بورس اوراق بهادار تهران بود و نمونه گیری تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل 100 نفر از مدیران عالی، میانی و سرپرستان شرکتهای صنعتی بورس اوراق بهادار تهران بود و حجم نمونه گیری با استفاده از فرمول کوکران 80 نفر به دست آمد. ابزار گردآوری در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. تحلیل داده های پژوهش در فاز کیفی با نرم افزار مکس کیودا و در فاز کمی با نرم افزار لیزرل انجام شد. نتایج در بخش کیفی شامل تفکر راهبردی، آمیخته بازاریابی، شناسایی فرصت بازار و کارکردهای رقابتی به عنوان عوامل علی آورده شده است. عوامل زمینه ای شامل ارزش ها، عوامل کلان محیطی، ظهور فناوریهای جدید، رویکردهای جهانی، زیرساخت تکنولوژیک است. پیامدهای این پدیده نیز در قالب توسعه استارتاپ های فناورانه، ارزش آفرینی برای کسب و کارها، پیشرفت تکنولوژی، ارزش آفرینی برای جامعه و احیای کسب و کارهای کوچک بیان می باشد. در بخش کمی، مدل مفهومی پژوهش ارائه شده مورد آزمون قرار گرفت و فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند. توسعه استارتآپهای فناورانه جهت پویایی سازوکارهای راهبری برونسازمانی موجب همگامی و هماهنگی با تغییرات جهانی و محیط بیرونی با محیط داخلی شرکت شده و باعث می شود کسب و کارهای نوپا را به کسب مزیت رقابتی که اصل مبنای هر شرکتی است هدایت کند و می تواند به ارزش آفرینی برای جامعه و کسب و کارها شد. Manuscript profile -
Article
4 - ارزیابی سبد پرتفوی بهینه با کاربرد معیارهای حسابداری با استفاده از معیارهای تصمیم گیری چند معیاره تحت شرایط عدم قطعیت در بازار سرمایه ایرانFinancial Knowledge of Securities Analysis , Issue 4 , Year , Autumn 2022این پژوهش با هدف ارزیابی سبد پرتفوی بهینه با کاربرد معیارهای حسابداری با استفاده از معیارهای تصمیم گیری چند معیاره تحت شرایط عدم قطعیت در بازار سرمایه ایران شکل گرفت. این مطالعه از نوع آمیخته اکتشافی بود و جامعه آن در بخش کیفی شامل مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهرا Moreاین پژوهش با هدف ارزیابی سبد پرتفوی بهینه با کاربرد معیارهای حسابداری با استفاده از معیارهای تصمیم گیری چند معیاره تحت شرایط عدم قطعیت در بازار سرمایه ایران شکل گرفت. این مطالعه از نوع آمیخته اکتشافی بود و جامعه آن در بخش کیفی شامل مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و اساتید دانشگاهی و در بخش کمی نمونه آماری ، 30 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های بورسی بودند که به روش هدفمند در دسترس انتخاب و در تحقیق مشارکت یافتند. یافته های کمی که بر اساس شناسایی یافته های کیفی صورت پذیرفت، نشان داد معیارهای کلی بر اساس روش AHP در معیارهای حسابداری به ترتیب شامل مقوله های ریسک غیرسیستماتیک؛ 2) ریسک تعهدات مالی؛ 3) ریسک سود عملیاتی؛ 4) ریسک فعالیت های سرمایه گذاری؛ 5) ریسک عملکرد مالی شرکت می باشند. سپس برای تعیین ضریب اهمیت هریک از زیر معیارها از روش های ، AHP، الکتره و تاپسیس استفاده شد و نتایج نشان داد که زیرمعیارهای کاهش نرخ بازده دارایی ها، ریسک درآمد فروش شرکت ها و ریسک سود خالص، به ترتیب دارای رتبه های اول، دوم و سوم از لحاظ میزان اهمیت در بخش حسابداری دارا می باشند.بر اساس نتابج بدست آمده می توان در زمینه معیارهای تصمیم گیری بر اساس معیارهای حسابداری در شرایط عدم قطعیت ایران استفاده نمود. Manuscript profile -
Article
5 - بررسی اثر پیشتیمار فراصوت بر سرعت خشک شدن گیلاس و مدلسازی فرآیند توسط روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعیJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 80 , Year , Winter 2024مقدمه: به دلیل رطوبت بالا، سرعت فساد گیلاس بسیار زیاد است و برای نگهداری مؤثر نیاز به استفاده از برخی تیمارهای پس از برداشت دارد. خشککردن یکی از این روشهای نگهداری است. امواج فراصوت را میتوان بهعنوان یک پیشتیمار قبل از خشککردن محصولات کشاورزی بهمنظور کاهش زمان ای Moreمقدمه: به دلیل رطوبت بالا، سرعت فساد گیلاس بسیار زیاد است و برای نگهداری مؤثر نیاز به استفاده از برخی تیمارهای پس از برداشت دارد. خشککردن یکی از این روشهای نگهداری است. امواج فراصوت را میتوان بهعنوان یک پیشتیمار قبل از خشککردن محصولات کشاورزی بهمنظور کاهش زمان این فرآیند استفاده نمود. روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی دارای قابلیت بالایی برای یافتن مقدار بهینه یک تابع هدف پیچیده است.مواد و روشها: در این پژوهش اثر تیماردهی با امواج فراصوت به مدت 0، 3، 6 و 9 دقیقه بر زمان خشک شدن، تغییرات وزن و آبگیری مجدد گیلاس بررسی شد. در مرحله بعد، این فرآیند توسط روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با 2 ورودی (زمان خشککردن و زمان پیشتیمار فراصوت) و 1 خروجی (درصد کاهش وزن) مدلسازی شد.یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار فراصوت تا 3 دقیقه، سبب افزایش سرعت خروج رطوبت از گیلاسها و در نتیجه باعث کاهش زمان خشککردن میگردد. تیماردهی با امواج فراصوت به مدت 3 دقیقه باعث افزایش آبگیری مجدد گیلاس خشک شده شد؛ اما با افزایش زمان تیماردهی به 6 و 9 دقیقه مقدار آبگیری مجدد کاهش یافت. نتایج مدلسازی به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکهای با ساختار 1-4-2 در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک میتواند درصد کاهش وزن گیلاس هنگام خشک شدن را با ضریب همبستگی بالا و مقدار خطا پایین پیشبینی نماید. بر اساس نتایج آزمون آنالیز حساسیت، زمان خشککردن بهعنوان مؤثرترین عوامل در تغییر درصد کاهش وزن گیلاس طی فرآیند خشککردن بود.نتیجهگیری: بهطورکلی، بهترین شرایط برای خشککردن گیلاس، 3 دقیقه پیشتیمار با فراصوت و سپس خشککردن محصول با هوای داغ است. با توجه نتایج به دست آمده از مدلسازی، از روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی نیز میتوان برای پیشبینی پارامترهای فرآیند خشککردن گیلاس استفاده نمود. Manuscript profile -
Article
6 - استفاده از مایکروویو بهعنوان پیشتیمار قبل از خشککردن برشهای پرتقال توسط پرتو فروسرخJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 82 , Year , Spring 2024مقدمه: گرمایش مایکروویو شکلی از گرمایش دیالکتریک است که بهوسیله آن تولید گرما در مواد با رسانایی الکتریکی پایین توسط یک میدان الکتریکی با فرکانس بالا امکانپذیر است. مواد و روشها: برای اعمال پیشتیمار مایکروویو، پرتقالها به مدت 0، 1، 2 و 3 دقیقه داخل دستگاه مایکروو Moreمقدمه: گرمایش مایکروویو شکلی از گرمایش دیالکتریک است که بهوسیله آن تولید گرما در مواد با رسانایی الکتریکی پایین توسط یک میدان الکتریکی با فرکانس بالا امکانپذیر است. مواد و روشها: برای اعمال پیشتیمار مایکروویو، پرتقالها به مدت 0، 1، 2 و 3 دقیقه داخل دستگاه مایکروویو قرار گرفتند و بعد از تیماردهی، برشهایی با ضخامت 5/0 سانتیمتر از پرتقالها تهیه و سپس برشها توسط لامپ فروسرخ با توان 250 وات خشک شدند. یافتهها: با افزایش زمان تیمار مایکروویو از صفر به 3 دقیقه، ضریب نفوذ مؤثر رطوبت افزایش یافت. نتایج مدلسازی سینتیکی دادههای آزمایشگاهی خشککردن برشهای پرتقال نشان داد که بهترین مدل برای این فرآیند مدل میدیلی است. اعمال مایکروویو تأثیر معنیداری بر تغییر چروکیدگی سطحی برشهای پرتقال خشکشده و آبگیری شده داشت (05/0>p) و اعمال این پیشتیمار باعث کاهش چروکیدگی سطحی محصول شد. اعمال مایکروویو تأثیر معنیداری بر تغییر شاخصهای رنگ (زردی، قرمزی، روشنایی و تغییر رنگ کل) برشهای پرتقال خشک و آبگیری شده نداشت (05/0Manuscript profile
-
Article
7 - تعیین ضریب نفوذ مؤثر رطوبت و مدلسازی ریاضی خشککردن صمغ دانه بالنگو با فروسرخJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 76 , Year , Winter 2023مقدمه: امروزه، خشککردن محصولات کشاورزی روشی توسعهیافته است که با حذف بخشی از رطوبت منجر به پایداری فیزیکوشیمیایی محصول شده و همچنین باعث تولید محصولات مختلف با خواص کیفی جدید و با ارزش غذایی و اقتصادی متفاوت میشود. ضریب نفوذ رطوبت مهمترین ویژگی در محاسبات خشککردن اس Moreمقدمه: امروزه، خشککردن محصولات کشاورزی روشی توسعهیافته است که با حذف بخشی از رطوبت منجر به پایداری فیزیکوشیمیایی محصول شده و همچنین باعث تولید محصولات مختلف با خواص کیفی جدید و با ارزش غذایی و اقتصادی متفاوت میشود. ضریب نفوذ رطوبت مهمترین ویژگی در محاسبات خشککردن است. مواد و روشها: در این پژوهش مدلسازی سینتیک خشک شدن صمغ دانه بالنگو در یک خشککن فروسرخ بررسی شد. تأثیر فاصله نمونهها از لامپ پرتودهی در سه سطح 5، 5/7 و 10 سانتیمتر و اثر ضخامت صمغ درون ظرف در سه سطح 5/0، 0/1 و 5/1 سانتیمتر بر سرعت انتقال جرم و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت در طی فرآیند خشک شدن صمغ دانه بالنگو بررسی شد. مدلهای استاندارد (ونگ و سینگ، هندسون و پابیس، تقریب انتشار، پیج، پیج اصلاحشده، نیوتن، میدیلی و لگاریتمی) جهت بررسی سینتیک خشک شدن بر دادههای آزمایشی برازش داده شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشانداد فاصله نمونهها از لامپ پرتودهی و ضخامت نمونهها بر سرعت انتقال جرم هنگام خشک شدن این صمغ اثر معنیداری دارند. با افزایش فاصله نمونهها از منبع حرارتی از 5 به 5/7 سانتیمتر و از 5/7 به 10 سانتیمتر، زمان خشک شدن صمغ دانه بالنگو به ترتیب 49/21 درصد و 20/15 درصد افزایش یافت. اثر فاصله نمونه از لامپ حرارتی فروسرخ و ضخامت نمونه بر تغییرات ضریب نفوذ مؤثر رطوبت صمغ دانه بالنگو بررسی و نشانداد که با کاهش فاصله و افزایش ضخامت نمونهها مقادیر این ضریب افزایش مییابد. با کاهش فاصله نمونه از لامپ از 10 به 5 سانتیمتر، مشاهده گردید که ضریب نفوذ مؤثر رطوبت از m2s-1 9-10×82/4 به m2s-1 9-10×05/7 افزایش یافت. نتیجهگیری: در مدلسازی فرآیند خشککردن صمغ دانه بالنگو مدل پیج نسبت به سایر مدلها با بزرگترین مقدار ضریب تبیین و کوچکترین خطا، نتایج نزدیکتری به دادههای آزمایش را داشت. Manuscript profile -
Article
8 - اثر تیمارهای حرارتی بر ویژگیهای رئولوژیکی و بافتی صمغ دانه ریحانJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 48 , Year , Winter 2015مقدمه: هیدروکلوئیدها (صمغها) جزئی از ترکیبات مواد غذایی می باشند که هنگام انتقال، فرآوری، نگهداری و توزیع مواد غذایی، تحت تاثیر تیمارهای حرارتی قرار می گیرند. در این پژوهش تاثیر تیمارهای حرارتی بر تغییر رنگ، خصوصیات رئولوژیکی و بافتی (سفتی، چسبندگی و قوام) صمغ دانه ریح Moreمقدمه: هیدروکلوئیدها (صمغها) جزئی از ترکیبات مواد غذایی می باشند که هنگام انتقال، فرآوری، نگهداری و توزیع مواد غذایی، تحت تاثیر تیمارهای حرارتی قرار می گیرند. در این پژوهش تاثیر تیمارهای حرارتی بر تغییر رنگ، خصوصیات رئولوژیکی و بافتی (سفتی، چسبندگی و قوام) صمغ دانه ریحان بررسی شد. مواد و روشها: صمغ دانه ریحان استخراج و جهت بررسی خصوصیات رئولوژیکی و رنگ، محلول های با غلظت 2/0% و جهت بررسی خصوصیات بافتی محلولهایی با غلظت های 3 و 4 % از صمغ خشک شده تهیه و سپس تحت تیمارهای حرارتی متفاوت (دماهای 25، 50، 75، 100، 121 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه) قرار گرفتند. یافته ها: اعمال تیمارهای حرارتی باعث افزایش ویسکوزیته صمغ دانه ریحان شد. بافت ژل تهیه شده در برابر تیمارهای حرارتی مقاومت خوبی از خود نشان داده و مقادیر سفتی، چسبندگی و قوام ژل 3 درصد صمغ دانه ریحان پس از اعمال تیمار حرارتی در دمای 121درﺟﻪ ﺳﺎﻧﺘﯽﮔﺮاد، به ترتیب 3/51 گرم، 75/23 گرم در ثانیه و 99/211 گرم در ثانیه بدست آمدند. با افزایش دمای تیمار حرارتی، رنگ نمونه ها روشنتر (افزایش L) شد. نتیجه گیری: نتایج برازش دادهها حاکی از رفتار سودوپلاستیک صمغ دانه ریحان بوده و مدل قانون توان جهت بررسی آن مناسب میباشد. Manuscript profile -
Article
9 - بررسی خصوصیات ویسکوالاستیک کیک اسفنجی غنیشده با پودر سیبJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 62 , Year , Summer 2019مقدمه: سیب یک منبع غنی از فیبر و پلی فنولها میباشد. به منظور بررسی اثر جایگزینی پودر سیب با آرد گندم بر خواص ویسکوالاستیک کیک اسفنجی آزمون رهایی تنشانجام گرفت. مواد و روشها: ابتدا سیب زرد در شرایط بهینه خشک و آسیاب شد و سپس پودر سیب جهت غنیسازی کیک اسفنجی در پنج سطح Moreمقدمه: سیب یک منبع غنی از فیبر و پلی فنولها میباشد. به منظور بررسی اثر جایگزینی پودر سیب با آرد گندم بر خواص ویسکوالاستیک کیک اسفنجی آزمون رهایی تنشانجام گرفت. مواد و روشها: ابتدا سیب زرد در شرایط بهینه خشک و آسیاب شد و سپس پودر سیب جهت غنیسازی کیک اسفنجی در پنج سطح 0، 5، 10، 15 و 20 درصد (وزنی/وزنی) به عنوان جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کیک استفاده شد. پس از آمادهسازی نمونه، آزمایش رهایی تنش با استفاده از دستگاه بافت سنج در طی دوره نگهداری انجام و ضرایب مدل پلگ-نورمند و ماکسول تعمیمیافته محاسبه شد. یافتهها: نتایج نشانداد با افزایش درصد جایگزینی پودر سیب و زمان نگهداری، مقادیر نیروی اولیه و نیروی تعادلی افزایش مییابند. پارامترهای مدل پلگ-نورمند شامل k1 و k2 با گذشت زمان کاهش یافت که نشان از کاهش الاستیسیته کیک با گذشت زمان میباشد. کیکها رفتار جامد ویسکوالاستیک از خود نشان داده و با افزایش درصد جایگزینی، مجموع نیروهای کاهشی (F1+F2 +F3) مدل ماکسول تعمیمیافته افزایش یافت که نشاندهنده کاهش الاستیسیته است. نتیجهگیری: نتایج مدلسازی دادههای آزمایشگاهی رهایی تنش با مدلهای پلگ نورمند و ماکسول تعمیمیافته نشانداد که مدل ماکسول تعمیمیافته کارایی بیشتری جهت بررسی خصوصیات ویسکوالاستیک کیک اسفنجی غنیشده با پودر سیب دارد. Manuscript profile -
Article
10 - مدلسازی خصوصیات فیزیکوشیمیایی برشهای بادمجان پوشش دادهشده با صمغ دانه ریحان طی فرآیند سرخکردنJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 72 , Year , Autumn 2021مقدمه: محصولات غذایی سرخشده با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد مانند رنگ، بو، طعم و بافت مطلوب بسیار مورد توجه میباشند. کنترل شرایط سرخ کردن و استفاده از پوششهای هیدروکلوئیدی خوراکی (صمغها) یکی از روشهای مناسب برای کاهش جذب روغن، حفظ رطوبت و بهبود خصوصیات ظاهری مواد Moreمقدمه: محصولات غذایی سرخشده با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد مانند رنگ، بو، طعم و بافت مطلوب بسیار مورد توجه میباشند. کنترل شرایط سرخ کردن و استفاده از پوششهای هیدروکلوئیدی خوراکی (صمغها) یکی از روشهای مناسب برای کاهش جذب روغن، حفظ رطوبت و بهبود خصوصیات ظاهری مواد غذایی سرخشده است.مواد و روشها: در این پژوهش از غلظتهای مختلف صمغ دانه ریحان (0/0، 0.5، 1 و 1.5 درصد وزنی/وزنی) جهت پوششدهی برشهای بادمجان هنگام سرخ شدن عمیق در دماهای 150، 175 و 200 درجه سلسیوس استفاده گردید و رابطه بین پارامترهای فرآیند و خصوصیات محصول نهایی به روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی مدلسازی گردید.یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که پوششدهی با صمغ دانه ریحان باعث کاهش جذب روغن محصول نهایی شد. پیش تیمار پوششدهی باعث حفظ رطوبت محصول نهایی شد و رطوبت نمونه پوشش دادهشده با 5/1 درصد صمغ از سایر نمونهها بیشتر بود (64.05%). این فرآیند توسط روش الگوریتم ژنتیک- شبکه عصبی مصنوعی با 2 ورودی شامل غلظت صمغ دانه ریحان و دمای سرخکن و 5 خروجی شامل درصد روغن، مقدار رطوبت و سه شاخص اصلی رنگی (زردی (b*)، قرمزی (a*) و روشنایی (L*)) مدلسازی شد. نتایج مدلسازی نشان داد شبکهای با تعداد 4 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک میتواند خصوصیات فیزیکوشیمیایی برشهای سرخشده بادمجان را پیشبینی نماید.نتیجهگیری: پوشش حاوی 1.5 درصد صمغ دانه ریحان باعث حفظ رطوبت و کاهش جذب روغن توسط نمونههای سرخشده گردید و این پوشش بهعنوان پوشش خوراکی مناسب برای پوششدهی برشهای بادمجان قبل از فرآیند سرخ کردن، توصیه میشود. نتایج آزمون آنالیز حساسیت نشان داد که تغییر غلظت صمغ دانه ریحان بیشترین تأثیر را بر شاخص روشنایی و سپس بر روی مقدار روغن برشهای بادمجان سرخشده دارد. همچنین تغییر دمای سرخکن نیز بیشترین تأثیر را بر شاخص روشنایی نمونههای سرخشده داشت. Manuscript profile -
Article
11 - مدل سازی فرآیند خشک کردن هلو توسط خشک کن فروسرخ به روش الگوریتم ژنتیکJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 63 , Year , Autumn 2019مقدمه: به دلیل بهرهوری پایین انرژی و مدتزمان طولانی خشککردن محصولات کشاورزی با روشهای متداول، استفاده از روشهای نوین نظیر پرتودهی فروسرخ لازم است مورد بررسی قرار گیرد. مواد و روشها: در این مطالعه جهت خشککردن و افزایش زمان ماندگاری هلو، از روش پرتودهی فروسرخ استف Moreمقدمه: به دلیل بهرهوری پایین انرژی و مدتزمان طولانی خشککردن محصولات کشاورزی با روشهای متداول، استفاده از روشهای نوین نظیر پرتودهی فروسرخ لازم است مورد بررسی قرار گیرد. مواد و روشها: در این مطالعه جهت خشککردن و افزایش زمان ماندگاری هلو، از روش پرتودهی فروسرخ استفاده گردید. اثر توان لامپ فروسرخ در سه سطح 150، 250 و 375 وات، فاصله نمونه از لامپ در سه سطح 5، 5/7 و 10 سانتیمتر و در فاصله زمانی 1 دقیقهای تا مدت زمان 120 دقیقه بر خشککردن هلو مورد بررسی قرار گرفت. مدلسازی فرآیند به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی با 3 ورودی (توان لامپ، فاصله لامپ و زمان) و 1 خروجی (کاهش وزن) انجام شد. یافتهها: نتایج خشککردن هلو به روش فروسرخ نشان داد با افزایش توان لامپ و کاهش فاصله نمونهها از منبع حرارتی، سرعت خشککردن افزایش مییابد. با افزایش توان لامپ فروسرخ از 150 به 375 وات مقدار کاهش وزن از 4/39 به 50/87 درصد افزایش یافت. با افزایش فاصله لامپ 250 وات از 5 به 10 سانتیمتر، درصد کاهش وزن از 6/87 به 5/73 درصد برای نمونه هلو کاهش یافت. نتایج مدلسازی به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکهای با تعداد 13 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعالسازی تانژانت هیپربولیک میتواند درصد کاهش وزن در طی فرآیند خشککردن هلو به روش فروسرخ را پیشگویی نماید (9990/0R=). نتیجهگیری: نتایج آنالیز حساسیت توسط شبکه عصبی بهینه نشان داد که زمان خشککردن بهعنوان مؤثرترین عامل در کنترل کاهش وزن برشهای هلو میباشد. Manuscript profile -
Article
12 - سینتیک کاهش رطوبت خرمالو در طی فرآیند خشک کردن ترکیبی هوای داغ- مادون قرمزJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 54 , Year , Summer 2017مقدمه: بررسی سینتیک انتقال جرم و ضرایب نفوذ رطوبت می تواند یک ابزار سودمند برای کنترل شرایط فرآیند خشک کردن و افزایش کیفیت محصول باشد. مواد و روش ها: در این پژوهش مدل سازی سینتیک خشک شدن خرمالو در یک خشک کن ترکیبی هوای داغ- مادون قرمز بررسی شد. وات بر زمان و 375 و 250 ، Moreمقدمه: بررسی سینتیک انتقال جرم و ضرایب نفوذ رطوبت می تواند یک ابزار سودمند برای کنترل شرایط فرآیند خشک کردن و افزایش کیفیت محصول باشد. مواد و روش ها: در این پژوهش مدل سازی سینتیک خشک شدن خرمالو در یک خشک کن ترکیبی هوای داغ- مادون قرمز بررسی شد. وات بر زمان و 375 و 250 ،150 درجه سانتیگراد و توان لامپ پرتودهی در سه سطح 75 و 65 ،55 تأثیر دمای هوای داغ در سه سطح آهنگ خشک شدن و ضریب نفوذ رطوبت در طی فرآیند خشک شدن خرمالو بررسی شد. یافته ها: افزایش دمای خشک درصدی در زمان خشک36 درجه سانتیگراد باعث کاهش 75 به 55 کن از کردن شد. با افزایش توان لامپ مادون درصد کاهش یافت. اثر توان حرارتی مادون 68/4 وات زمان خشک شدن خرمالو 375 به 150 قرمز از قرمز و دمای هوای داغ بر تغییرات ضریب نفوذ مؤثر خرمالو نشان داد که با افزایش توان منبع حرارتی مادونقرمز مقدار ضریب نفوذ مؤثر افزایش مییابد. ضریب نفوذ مترمربع بر ثانیه بود. 1/3×10-8 تا 1/8×10-9 مؤثر رطوبت خرمالو بین نتیجه گیری: نتایج نشان داد تأثیر دمای هوای داغ و توان لامپ پرتودهی بر فرآیند خشک شدن خرمالو معنی دار هست. در مدل سازی فرآیند خشک کردن خرمالو مدل لگاریتمی همخوانی بهتری با نتایج آزمایشگاهی در مقایسه با سایر مدل ها داشت Manuscript profile -
Article
13 - اثر صمغ دانه بالنگو بر ویژگیهای رئولوژیکی، فیزیکی و حسی کیک برنجی بدون گلوتنJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 60 , Year , Winter 2019مقدمه: بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی گوارشی است که در اثر هضم گلوتن بروز میکند و تنها درمان موثر آن رژیم غذایی بدون گلوتن است. در این پژوهش رئولوژی خمیر، و ویژگیهای فیزیکی و حسی و رنگ مغز کیک بدون گلوتن بر پایه آرد برنج مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روشها: ابتدا Moreمقدمه: بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی گوارشی است که در اثر هضم گلوتن بروز میکند و تنها درمان موثر آن رژیم غذایی بدون گلوتن است. در این پژوهش رئولوژی خمیر، و ویژگیهای فیزیکی و حسی و رنگ مغز کیک بدون گلوتن بر پایه آرد برنج مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روشها: ابتدا خمیر کیک برنجی حاوی درصدهای مختلف صمغ دانه بالنگو (در چهار سطح صفر، 5/0، 1 و 5/1 درصد) تهیه و خصوصیات رئولوژیکی آنها بررسی شد. ویسکوزیته خمیرها با استفاده از ویسکومتر چرخشی بروکفیلد، خصوصیات فیزیکی به روشهای استاندارد، رنگ مغز کیک (مقادیر L*، a* و b*) به روش پردازش تصویر و ارزیابی حسی (پذیرش کلی) به روش هدونیک 9 نقطهای، اندازهگیری شدند. یافتهها: با افزایش صمغ دانه بالنگو در فرمولاسیون کیک برنجی، ویسکوزیته خمیرها افزایش یافت. خمیر کیکهای برنجی جزء سیالهای غیر نیوتنی و از نوع سودوپلاستیک (وابسته به برش) و تیکسوتروپیک (وابسته به زمان) بودند. با افزایش درصد صمغ دانه بالنگو از 0 به 5/1 درصد، ویسکوزیته خمیر کیک برنجی در سرعت برشی برابر s-110 از 16/13 به 32/22 پاسکال ثانیه افزایش یافت. مقادیر رطوبت و حجم کیکها با افزایش درصد صمغ افزایش یافت. نتیجهگیری: بر اساس نتایج ارزیابی حسی، نمونه حاوی 5/1 درصد صمغ دانه بالنگو بالاترین امتیاز را از نظر پذیرش کلی داشت. با افزودن صمغ بالنگو روشنایی کیکها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت و همچنین از زردی نمونهها کاسته شد. شاخصهای L*، a* و b* برای نمونه حاوی 5/1 درصد صمغ به ترتیب برابر 01/85، 37/1- و 56/37 به دست آمد. Manuscript profile -
Article
14 - سنجش دمای مرکز و تغییرات رنگ برشهای پیاز در طی فرآیند سرخ کردنJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 64 , Year , Winter 2019مقدمه: سرخ کردن بهعنوان قدیمیترین روش آمادهسازی مواد غذایی بهطور وسیع در مقیاس خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. گسترش رنگ طی فرآیند سرخ کردن یک پدیده سطحی وابسته به دما و زمان فرآیند است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات دمای مرکز، تغییرات مساحت سطح نمونهها و تو Moreمقدمه: سرخ کردن بهعنوان قدیمیترین روش آمادهسازی مواد غذایی بهطور وسیع در مقیاس خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. گسترش رنگ طی فرآیند سرخ کردن یک پدیده سطحی وابسته به دما و زمان فرآیند است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات دمای مرکز، تغییرات مساحت سطح نمونهها و توصیف رفتار تغییرات رنگ برشهای پیاز حین فرآیند سرخ کردن بهصورت یک مدل ریاضی در دماهای مختلف است. مواد و روشها: برشهای پیاز بهصورت استوانهای با ضخامت 1 سانتیمتر در دماهای 140، 160، 180 و 200 درجه سلسیوس سرخ و تغییرات دمای مرکز آنها با ترموکوپل دمایی نوع K با ضخامت یک میلیمتر هر 5 ثانیه ثبت شد. دمای سطحی محصول، با استفاده از دمانگار لیزری ثبت شد. شاخصهای رنگی شامل روشنایی (L*)، قرمزی (a*)، زردی (b*) و تغییرات رنگ (EΔ) در طی زمان سرخ کردن ثبت و تغییرات آنها در برابر زمان روی مدل سینتیکی برازش و ضرایب مدل گزارش شد. یافتهها: دمای روغن تأثیر منفی روی روشنایی برش پیاز سرخشده نشان داد و با افزایش دمای فرآیند مقدار شاخص روشنایی در زمان یکسان کاهش یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که بخش عمده تغییرات رنگ در مراحل ابتدایی فرآیند رخ میدهد. دماهای بالاتر باعث افزایش زردی و قرمزی رنگ سطح برشهای پیاز به ترتیب از 24/14 به 31/29 و 73/5 به 86/17 شد. نمونههای سرخشده در دمای 200 درجه سلسیوس افت بیشتری از نظر اندازه سطح داشته (48/40 درصد) و اندازه کوچکتری داشتند. در دمای 200 درجه سلسیوس، دمای مرکز سریعتر به نقطهجوش آب نزدیک شده و بعد از کمی توقف در این دما با خروج کامل آب، مجدد دمای مرکز افزایش یافت. نتیجهگیری: سینتیک تغییرات شاخصهای رنگ سطح و تغییرات کلی رنگ (EΔ) پیاز به ترتیب از تابعنمایی افزایشی و تابع توانی تبعیت نمود. Manuscript profile -
Article
15 - اثر نمکهای کلرید سدیم و کلسیم بر ویژگیهای صمغ دانه ریحانJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 44 , Year , Winter 2014مقدمه: هیدروکلوئیدها یا صمغ ها به عنوان ترکیباتی با وزن مولکولی بالا تعریف می شوند که می توانند در آب حل یا پخش شوند و ایجاد محلولهای ویسکوز و ژلها نمایند. در این پژوهش اثر نمکها در غلظتهای مختلف بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان مطالعه شد. مواد و روشها: ا Moreمقدمه: هیدروکلوئیدها یا صمغ ها به عنوان ترکیباتی با وزن مولکولی بالا تعریف می شوند که می توانند در آب حل یا پخش شوند و ایجاد محلولهای ویسکوز و ژلها نمایند. در این پژوهش اثر نمکها در غلظتهای مختلف بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان مطالعه شد. مواد و روشها: اثر کلرید سدیم و کلسیم در غلظت های 1/0، 25/0، 5/0 و 1 درصد بر خصوصیات رئولوژیکی محلول صمغ دانه ریحان (2/0%)بررسی شد. خصوصیات رئولوژیکی محلولها توسط یک ویسکومتر چرخشی بروکفیلد اندازهگیری گردید. یافتهها: در همه محلولها با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته ظاهری کاهش مییافت، که نشان دهنده رفتار شل شونده با برش (سودوپلاستیک) صمغ دانه ریحان میباشد. برهمکنش بین صمغ و نمک باعث کاهش ویسکوزیته محلولها شد و مقدار تغییر ویسکوزیته به نوع نمک مصرفی بستگی دارد. با افزایش غلظت کلرید سدیم از 1/0 به 1 درصد، ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ از mPa.s 1/8 به mPa.s9/1 کاهش یافت (سرعت برشی برابر S-1 2/61). نتیجهگیری: مدل قانون توان به خوبی رفتار غیر نیوتنی صمغ دانه ریحان در حضور نمکها را توصیف میکند. برازش داده ها با این مدل نشان داد که نوع و مقدار نمک باعث تغییر ضریب قوام (kp) و شاخص رفتار جریان (np) میشوند. افزودن کلرید سدیم و کلسیم باعث افزایش شاخص رفتار جریان و کاهش خاصیت سودوپلاستیک محلولها میشوند. Manuscript profile -
Article
16 - مدل سازی سینتیک انتقال جرم استخراج صمغ از دانه مروJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 53 , Year , Winter 2017مقدمه: استخراج صمغ از دانه های گیاهی اخیراً اهمیت بسیاری یافته است .دانه مرو به مقدار زیاد در مناطق مختلف ایران کشت می شود. صمغ این دانه دارای خصوصیات عملکردی قابل توجهی می باشد که با انواع هیدروکلوئیدهای غذایی تجاری قابل مقایسه است. مواد و روش درجه سانتی55 و 40 ،25 ها: Moreمقدمه: استخراج صمغ از دانه های گیاهی اخیراً اهمیت بسیاری یافته است .دانه مرو به مقدار زیاد در مناطق مختلف ایران کشت می شود. صمغ این دانه دارای خصوصیات عملکردی قابل توجهی می باشد که با انواع هیدروکلوئیدهای غذایی تجاری قابل مقایسه است. مواد و روش درجه سانتی55 و 40 ،25 ها: در این پژوهش اثر دمای استخراج صمغ در سه سطح ،5/5 محلول آبی در سه سطح pH گراد، بر سینتیک انتقال جرم استخراج صمغ از دانه مرو مورد بررسی قرار گرفت. 1 به 40 و 1 به 30 و نسبت آب به دانه در دو سطح 8/5 و 7 یافته ها: نتایج نشان درجه سانتی55 به 25 داد که با افزایش دمای محلول از گراد، مقدار صمغ استخراج درصد افزایش می28/9 شده یابد ). در شرایط خنثی بیشترین مقدار صمغ استخراج می1 به 30 و نسبت آب به دانه pH=7( ،)1 به 40 شود و با افزایش نسبت آب به دانه ( سرعت استخراج صمغ از دانه افزایش می یابد. سپس مدل سازی فیزیکی فرآیند استخراج صمغ با استفاده از مدل فیزیکی انجام پذیرفت و با نتایج تجربی مورد مقایسه قرار گرفت . نتیجه گیری: داده های تجربی با مدل ریاضی انتقال جرم برازش داده شد و ثابت های معادله به دست آمدند. نتایج حاکی از قدرت بالای مدل استفاده شده در این پژوهش است، که علاوه بر دانه مرو، برای سایر دانه های حاوی صمغ نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد. Manuscript profile -
Article
17 - بررسی اثر روشهای خشک کردن بر ویژگیهای صمغ دانه بالنگوJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 49 , Year , Winter 2016مقدمه: هیدروکلوئیدها (صمغها) به مجموعه ای از پلی ساکاریدها و پروتئین ها اطلاق می شوند که در آب حل یا پخش شده و ویسکوزیته را افزایش میدهند. هدف از این پژوهش بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن بر خصوصیات رئولوژیکی و بافتی صمغ دانه بالنگو میباشد. مواد و روشها: سه روش مت Moreمقدمه: هیدروکلوئیدها (صمغها) به مجموعه ای از پلی ساکاریدها و پروتئین ها اطلاق می شوند که در آب حل یا پخش شده و ویسکوزیته را افزایش میدهند. هدف از این پژوهش بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن بر خصوصیات رئولوژیکی و بافتی صمغ دانه بالنگو میباشد. مواد و روشها: سه روش متفاوت شامل خشک کردن در هوای داغ (40، 50، 60، 70 و 80 درجه سانتی گراد)، خشک کن انجمادی و تحت خلاء مورد مطالعه قرار گرفت. خصوصیات رئولوژیکی و بافتی محلول ها (55/0 و 3 درصد) به ترتیب توسط ویسکومتر چرخشی بروکفیلد و دستگاه آنالیز بافت اندازهگیری گردید. یافته ها: ویسکوزیته ظاهری محلولهای تهیه شده از صمغهای خشک شده در شرایط مختلف و در سرعت برشی برابر 60 بر ثانیه در محدوده 056/0 تا 203/0 پاسکال ثانیه میباشد. با افزایش دمای هوای داغ از 40 به 80 درجه سانتیگراد، مقدار ویسکوزیته صمغها از 161/0 به 056/0 پاسکال ثانیه کاهش مییابد (سرعت برشی 60 بر ثانیه). مقدار عددی سفتی، نیروی چسبندگی، قوام و چسبندگی به ترتیب در محدوده 1/33 تا 9/46 گرم، 90/9 تا 8/14 گرم، 3/245 تا 8/487 گرم در ثانیه و 1/64 تا 8/130 گرم در ثانیه برای ژلهای تهیه شده از صمغ های خشک شده (3% وزنی/وزنی) در شرایط مختلف میباشد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که صمغ خشک شده درون خشک کن انجمادی بیشترین مقدار ویسکوزیته را دارد و با افزایش دمای هوای داغ مقدار ویسکوزیته صمغها کاهش مییابد. بیشترین مقدار عددی مربوط به سفتی و قوام بافت صمغ مربوط به نمونههای خشک شده درون خشک کن انجمادی میباشد. Manuscript profile -
Article
18 - بررسی سینتیک خشک شدن لایه نازک توتفرنگی به روش تابش فروسرخJournal of Food Technology and Nutrition , Issue 65 , Year , Winter 2020مقدمه: یکی از روشهای جدید در خشککردن مواد غذایی، استفاده از تابش فروسرخ است که باعث افزایش سرعت خشککردن، حفظ کیفیت محصول نهایی و کاهش هزینههای فرآیند میشود. مواد و روشها: در این پژوهش مدلسازی سینتیک خشک شدن توتفرنگی در یک خشککن فروسرخ بررسی شد. تأثیر ت Moreمقدمه: یکی از روشهای جدید در خشککردن مواد غذایی، استفاده از تابش فروسرخ است که باعث افزایش سرعت خشککردن، حفظ کیفیت محصول نهایی و کاهش هزینههای فرآیند میشود. مواد و روشها: در این پژوهش مدلسازی سینتیک خشک شدن توتفرنگی در یک خشککن فروسرخ بررسی شد. تأثیر توان لامپ پرتودهی (150، 250 و 375 وات) و فاصله نمونه از لامپ (5، 5/7 و 10 سانتیمتر) بر زمان خشک شدن و ضریب نفوذ رطوبت در طی فرآیند خشک شدن توتفرنگی بررسی شد. برای اندازهگیری وزن نمونهها در طی آزمایش بدون خروج آنها از خشککن، سینی با نمونهها بر روی ترازو دیجیتالی قرار گرفتند. مدلهای استاندارد (ونگ و سینگ، هندسون و پابیس، تقریب انتشار، پیج، پیج اصلاحشده، نیوتن، میدیلی و لگاریتمی) جهت بررسی سینتیک خشک شدن بر دادههای آزمایشی برازش داده شد و کیفیت برازش آنها (ضریب تعیین و خطای استاندارد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: با افزایش توان لامپ فروسرخ از 150 به 375 وات زمان خشک شدن توتفرنگی 8/79 درصد کاهش یافت. کاهش فاصله لامپ از سطح نمونه از 10 به 5 سانتیمتر باعث کاهش 1/40 درصدی در زمان خشککردن شد. افزایش توان منبع حرارتی و کاهش فاصله مقدار ضریب نفوذ مؤثر افزایش می یابد. ضریب نفوذ مؤثر رطوبت توتفرنگی بین 9-10×54/1 تا 9-10×83/13 مترمربع بر ثانیه بود. نتیجهگیری: تأثیر توان لامپ پرتودهی و فاصله بر فرآیند خشک شدن توتفرنگی معنیدار میباشد. مدلسازی فرآیند خشککردن توتفرنگی نشان داد تمامی مدلها نتایج قابل قبولی را در بر داشتند ولی در کل مدل پیج نسبت به سایر مدلهای مورد بررسی با بزرگترین مقدار ضریب تعیین (R2=0.999) و کوچکترین خطا (011/0>)، نتایج نزدیکتری به دادههای آزمایش را داشت. Manuscript profile -
Article
19 - مقایسه عملکرد راکتورهای ایرلیفت جریان داخلی و خارجی جهت تصفیه آب به کمک لجن فعالJournal of Environmental Science and Technology , Issue 9 , Year , Winter 2019زمینه و هدف: در این تحقیق اثر شرایط عملیاتی و پارامترهای طراحی مانند شدت هوادهی، نسبت سطح ناودان به بالارونده و خصوصیات مایع بر هیدرودینامیک و ضریب حجمی انتقال جرم در راکتور های ایرلیفت سه فازی بررسی شده است. روش بررسی: . آزمایشها در راکتور ایرلیفت دارای حلقه خارجی با Moreزمینه و هدف: در این تحقیق اثر شرایط عملیاتی و پارامترهای طراحی مانند شدت هوادهی، نسبت سطح ناودان به بالارونده و خصوصیات مایع بر هیدرودینامیک و ضریب حجمی انتقال جرم در راکتور های ایرلیفت سه فازی بررسی شده است. روش بررسی: . آزمایشها در راکتور ایرلیفت دارای حلقه خارجی با نسبت سطح ناودان به بالارونده 14/0 و راکتور های ایرلیفت داخلی با نسبت سطح ناودان به بالارونده36/0 و 1 انجام شده است. هوا و آب به ترتیب به عنوان فاز گاز ومایع و و لجن فعال به عنوان فاز جامد استفاده شده اند. یافته ها: نتایج نشان داد سرعت چرخش مایع، نگهداشت گاز و ضریب حجمی انتقال جرم با افزایش سرعت حجمی گاز، کاهش غلظت لجن و کاهش نسبت سطح ناودان به بالا رونده، افزایش یافته است. بیشترین مقدار نگهداشت گازبرابر با 178/0 در راکتور ایرلیفت دارای حلقه خارجی با غلظت 1% وزنی لجن فعال در سرعت حجمی گاز 24/0 متر بر ثانیه مشاهده شد. مدلی برای پیش بینی اثر غلظت لجن فعال، سرعت حجمی گاز و نسب سطح ناودان به بالارونده بر انتقال جرم راکتور های ایرلیفت لجن فعال ارائه شده است که با نتایج تجربی تطابق خوبی دارند. بحث و نتیجه گیری: بهطورکلی بررسی عملکرد راکتورهای ایرلیفت داخلی و راکتورهای ایرلیفت دارای حلقه خارجی در شرایط مختلف غلظت و سرعت حجمی نشان داد راکتور ایرلیفت دارای حلقه خارجی دارای عملکردی بهتر در مقایسه با راکتور ایرلیفت داخلی است. Manuscript profile -
Article
20 - تأثیر قدرت حاکمیت شرکتی بر نقدشوندگی بازار سهام: با تاکید بر معیارهای آمیهود، حجم معامله و شکاف قیمتیJournal of Investment Knowledge , Issue 1 , Year , Spring 2021تحقیقات پژوهشگران پیشین نشان میدهد که وجود مکانیزمهای نظام راهبری شرکتی مناسب، کمیت و کیفیت اطلاعات افشا شده توسط شرکت را افزایش داده و در نتیجه عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد. در نتیجه زمانی که عدم تقارن اطلاعاتی کاهش پیدا می کند، نقدشوندگی بازار افزایش می یابد. ب Moreتحقیقات پژوهشگران پیشین نشان میدهد که وجود مکانیزمهای نظام راهبری شرکتی مناسب، کمیت و کیفیت اطلاعات افشا شده توسط شرکت را افزایش داده و در نتیجه عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد. در نتیجه زمانی که عدم تقارن اطلاعاتی کاهش پیدا می کند، نقدشوندگی بازار افزایش می یابد. براین اساس، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر قدرت حاکمیت شرکتی بر نقدشوندگی بازار سهام در شرکتهای پذیرفته شده در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. بدین منظور، نمونهای مشتمل بر 120 شرکت طی سالهای 1390 الی 1396 به روش نمونهگیرى حذف سیستماتیک انتخاب گردید. روش تحقیق کتابخانهای و همبستگی میباشد. به پیروی از الجیفی و همکاران(2017) برای اندازه گیری قدرت حاکمیت شرکتی از 8 ویژگی حاکمیت شرکتی و برای اندازه گیری نقدشوندگی سهام از سه شاخص متفاوت(شامل معیارهای آمیهود، حجم معامله و شکاف قیمتی) استفاده شده است. تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیهها به کمک رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) و با رویکرد دادههای تابلویی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که بین قدرت حاکمیت شرکتی و نقدشوندگی بازار سهام بر اساس معیارهای سه گانه آمیهود، حجم معامله و شکاف قیمتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. Manuscript profile -
Article
21 - تاثیر اطلاعات غیرمالی آیندهنگر بر کارایی سرمایهگذاری و محدودیت تامین مالیJournal of Investment Knowledge , Issue 36 , Year , Winter 2020تحقیقات قبلی نشان دادند که کیفیت افشای بالای اطلاعات مالی شرکتها میتواند کارایی سرمایهگذاری را افزایش دهد. علاوه بر این مکانیزم مربوط به افشای اطلاعات مالی و کارایی سرمایهگذاری نوعی کاهش عدم تقارن اطلاعاتی محسوب میشود که مانع از کارایی سرمایهگذاری میشود. برخلاف ا Moreتحقیقات قبلی نشان دادند که کیفیت افشای بالای اطلاعات مالی شرکتها میتواند کارایی سرمایهگذاری را افزایش دهد. علاوه بر این مکانیزم مربوط به افشای اطلاعات مالی و کارایی سرمایهگذاری نوعی کاهش عدم تقارن اطلاعاتی محسوب میشود که مانع از کارایی سرمایهگذاری میشود. برخلاف اطلاعات مالی که عمدتاً درباره عملکرد گذشته شرکتها میباشد، اطلاعات غیرمالی بخصوص اطلاعات غیرمالی آیندهنگر (FNFI) درباره روند توسعه آینده شرکت است که میتواند اطلاعات مربوطتری جهت تصمیم گیری برای سرمایهگذاران فراهم کند. بنابراین FNFI میتواند عدم تقارن اطلاعاتی بین شرکتها و تأمین کنندگان منابع مالی خارجی را کاهش دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر اطلاعات غیرمالی آیندهنگر بر کارایی سرمایهگذاری شرکتی و محدودیت تامین مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. بدین منظور، نمونهای مشتمل بر 150 شرکت طی سالهای 1389 الی 1395 به روش نمونهگیرى حذف سیستماتیک انتخاب گردید. روش تحقیق کتابخانهای و همبستگی میباشد. اطلاعات غیرمالی آیندهنگر این پژوهش شامل هفت شاخص غیرمالی و برای بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از مدل رگرسیونی ارائه شده توسط تان و لیو(2017) با رویکرد دادههای تلفیقی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که اطلاعات غیرمالی آیندهنگر میتواند محدودیت تامین مالی را کاهش دهد و کیفیت افشای بالای اطلاعات، رابطه بین این دو متغیر را تشدید میکند. همچنین اطلاعات غیرمالی آیندهنگر میتواند ناکارایی سرمایهگذاری را کاهش دهد و کیفیت افشای بالای اطلاعات، رابطه بین این دو متغیر را تشدید و باعث کاهش کم سرمایهگذاری و همزمان بهبود بیش سرمایهگذاری میشود. Manuscript profile -
Article
22 - واکاوی پارادایمیک محتوایی نارسایی های عملکرد مالی : موردی شرکت پالایش نفت آبادان (رویکرد کیفی و کمی)Journal of Investment Knowledge , Issue 34 , Year , Autumn 2020هدف این پژوهش واکاوی پارادایمیک محتوایی نارسایی های عملکرد مالی شرکت پالایش نفت آبادان در سال 1398 می باشد. بر اساس این هدف، پژوهش به دو صورت کیفی و کمی انجام گردید. در بخش کیفی، مولفهها و شاخصهای موثر بر نارساییهای عملکرد مالی شرکت توسط روش گراندد تئوری و در بخش کمی Moreهدف این پژوهش واکاوی پارادایمیک محتوایی نارسایی های عملکرد مالی شرکت پالایش نفت آبادان در سال 1398 می باشد. بر اساس این هدف، پژوهش به دو صورت کیفی و کمی انجام گردید. در بخش کیفی، مولفهها و شاخصهای موثر بر نارساییهای عملکرد مالی شرکت توسط روش گراندد تئوری و در بخش کمی، توسط الگوی معادلات ساختاری برآورد گردید. نتایج نشان داد که عوامل علّی، پیامدها و عوامل مداخلهگر؛ بالاترین تاثیر را در میان عوامل تاثیرگذار در نارسایی عملکرد مالی شرکت دارا می-باشند. از میان عوامل زمینهای، به ترتیب، وجود بازار انحصاری و تعیین قیمت توسط دولت، نبود ارتباطات بینالمللی و عدم وجود بازنگری در آیین نامههای مربوط به ایجاد محدودیتهای مالی بیشترین تاثیر را در نارسایی عملکرد مالی شرکت دارند. از میان عوامل علّی، کپی کردن طرحها و ایدهها، فقدان مکانیزمهای کنترل داخلی پویا به منظور تهیه دادههای مالی مشخص و نبود گزارش-های شفاف در صورتهای مالی بیشترین تاثیر را در نارسایی عملکرد مالی شرکت دارند. از میان عوامل مداخلهگر، بالا بودن تورم، نوسانات شدید نرخ ارز و عدم توان تامین تجهیزات و قطعات مورد نیاز از خارج از کشور بیشترین تاثیر را در نارسایی عملکرد مالی شرکت دارند. از میان راهبردها، تنها عدم ارتباطات بین المللی معنادار شده است؛ و از میان پیامدها، از میان رفتن اعتبار، عدم امکان رقابت شرکت در صنعت و کاهش مشتریان بیشترین تاثیر را در نارسایی عملکرد مالی شرکت دارند. Manuscript profile