• Home
  • Saeed Mollaei

    List of Articles Saeed Mollaei


  • Article

    1 - Biosynthesis of Silver Nanoparticles using Bacillus subtilis Bacterium Cultured in Corn Steep Liquor and Evaluation of its Antibacterial Activity
    Journal of Applied Chemical Research , Issue 1 , Year , Spring 2024
    In this study, the biosynthesis of silver nanoparticles was done using Bacillus subtilis bacterium cultured in corn steep liquor (CSL) nutrient. The biosynthesized nanoparticles were characterized by several techniques including FT-IR, XRD, UV-Vis, SEM, EDX, and TEM. Th More
    In this study, the biosynthesis of silver nanoparticles was done using Bacillus subtilis bacterium cultured in corn steep liquor (CSL) nutrient. The biosynthesized nanoparticles were characterized by several techniques including FT-IR, XRD, UV-Vis, SEM, EDX, and TEM. The absorption spectrum of the nanoparticles indicated the maximum absorption at 436 nm. The SEM image confirmed the nanoparticles had polydisperse spherical morphology (~20nm). Also, the TEM image showed the nanoparticles had spherical or elliptical shape and the approximate diameter of the particles was between 10-20 nm. Morphological studies showed that the nanoparticles were completely separated and no aggregation was observed. Moreover, XRD studies confirmed that the produced nanoparticles were crystallized in the FCC crystal lattice. The antibacterial activity results indicated that the synthesized nanoparticles had significant effect against Escherichia coli bacteria, and the inhibition zone was equal to Gentamicin. So, the production of silver nanoparticles using green method is economically very economical, and can be a method for the production of silver nanoparticles in industrial scale. Manuscript profile

  • Article

    2 - بررسی فیتوشیمیایی و بهبود عملکرد اسانس گیاه دارویی Cuminum cyminum L. با محلول‌پاشی فعال‌کننده‌ی متابولیک پلورامین و تنظیم‌کننده رشد بیواکس تحت شرایط دیم
    Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants , Issue 2 , Year , Autumn 2021
    گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) سرشار از متابولیت‌های ثانویه، دارای ارزش اقتصادی فراوان و تنها زیره زراعی در ایران است. در این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر محلول‌پاشی محرک رشد پلورامین و بیواکس بر این گیاه در شرایط دیم، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تص More
    گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) سرشار از متابولیت‌های ثانویه، دارای ارزش اقتصادی فراوان و تنها زیره زراعی در ایران است. در این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر محلول‌پاشی محرک رشد پلورامین و بیواکس بر این گیاه در شرایط دیم، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان (1396 و 1397) اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلول‌پاشی پلورامین در غلظت‌های صفر، 5/2 و 5 گرم در لیتر و بیواکس در سطوح صفر، 5 و 10 میلی‌لیتر در لیتر بودند. اسانس توسط دستگاه کلونجر با روش تقطیر با آب، استخراج و توسطGC-MS آنالیز گردید. تاثیر محلول‌پاشی پلورامین بر وزن هزار دانه، تعداد دانه در چتر و بازده اسانس و اثر محلول‌پاشی بیواکس بر ارتفاع گیاه، تعداد دانه در چتر و درصد و عملکرد اسانس معنی‌دار بود. اثر متقابل فاکتورهای آزمایشی نیز بر تعداد دانه در چتر، درصد و عملکرد اسانس معنی‌دار گردید. مقایسه میانگین‌ها نشان داد که بالاترین درصد و عملکرد اسانس با اختلاف معنی‌داری به محلول‌پاشی 10 میلی‌لیتر در لیتر بیواکس تعلق داشت؛ بعد از آن، محلول‌پاشی 5/2 گرم در لیتر پلورامین، بالاترین درصد اسانس را تولید نمود. عمده‌ترین ترکیبات شناسایی شده در همه تیمارها، شامل 3-کارن-10-آل ، پارا-سیمن، پی-کومیک آلدئید، گاما-ترپینن، بتا-پینن و 2-کارن-10-آل بود. بیشترین مقدار ترکیب 3-کارن-10-آل با محلول‌پاشی 5 گرم در لیتر پلورامین و 5 میلی‌لیتر در لیتر بیواکس به‌دست آمد؛ یعنی محلول‌پاشی همزمان، باعث افزایش این ترکیب شد. بیشترین مقدار پارا-سیمن، گاما-ترپینن و بتا-پینن با محلول‌پاشی 10 میلی‌لیتر در لیتر بیواکس و کم‌ترین میزان این ترکیب با محلول‌پاشی 5 گرم در لیتر پلورامین و 5 میلی‌لیتر در لیتر بیواکس به‌دست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که محلول‌پاشی محرک رشد پلورامین و بیواکس می‌تواند عملکرد و ترکیب‌های موجود در اسانس زیره سبز را تحت شرایط دیم بهبود دهد. Manuscript profile

  • Article

    3 - Biosynthesis of Silver Nanoparticles using Bacillus subtilis Bacterium Cultured in Corn Steep Liquor and Evaluation of its Antibacterial Activity
    Journal of Applied Chemical Research , Issue 2 , Year , Spring 2024
    In this study, the biosynthesis of silver nanoparticles was done using Bacillus subtilis bacterium cultured in corn steep liquor (CSL) nutrient. The biosynthesized nanoparticles were characterized by several techniques including FT-IR, XRD, UV-Vis, SEM, EDX, and TEM. More
    In this study, the biosynthesis of silver nanoparticles was done using Bacillus subtilis bacterium cultured in corn steep liquor (CSL) nutrient. The biosynthesized nanoparticles were characterized by several techniques including FT-IR, XRD, UV-Vis, SEM, EDX, and TEM. The absorption spectrum of the nanoparticles indicated the maximum absorption at 436 nm. The SEM image confirmed the nanoparticles had polydisperse spherical morphology (~20nm). Also, the TEM image showed the nanoparticles had spherical or elliptical shape and the approximate diameter of the particles was between 10-20 nm. Morphological studies showed that the nanoparticles were completely separated and no aggregation was observed. Moreover, XRD studies confirmed that the produced nanoparticles were crystallized in the FCC crystal lattice. The antibacterial activity results indicated that the synthesized nanoparticles had significant effect against Escherichia coli bacteria, and the inhibition zone was equal to Gentamicin. So, the production of silver nanoparticles using green method is economically very economical, and can be a method for the production of silver nanoparticles in industrial scale. Manuscript profile