• Home
  • علی سلیمانی

    List of Articles علی سلیمانی


  • Article

    1 - بررسی و مقایسه صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه داروئیpulegium L. Mentha در رویشگاه‌های مختلف طبیعی و زراعی استان گیلان
    Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants , Issue 2 , Year , Autumn 2020
    گیاه داروئی پونه معطر (pulegium L. Mentha) متعلق به تیره نعنا، گیاهی با ارزش های سودمند تجاری و صنعتی است که به علت سنتز ﻣﺎده ﻣﺆﺛﺮه ﭘﻮﻟﮕﻮن با اثر ضدﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ و آنتی‌اکسیدان ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده دارویی ﻗﺮار می گیرد. این تحقیق با هدف بررسی صفات مورفولوژیکی و تنوع فیتوشیمیایی اسانس More
    گیاه داروئی پونه معطر (pulegium L. Mentha) متعلق به تیره نعنا، گیاهی با ارزش های سودمند تجاری و صنعتی است که به علت سنتز ﻣﺎده ﻣﺆﺛﺮه ﭘﻮﻟﮕﻮن با اثر ضدﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ و آنتی‌اکسیدان ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده دارویی ﻗﺮار می گیرد. این تحقیق با هدف بررسی صفات مورفولوژیکی و تنوع فیتوشیمیایی اسانس توده های مختلف پونه معطر جمع آوری شده از سه رویشگاه طبیعی: ضیابر، ماسال و آبکنار در مرحله گلدهی در استان گیلان و همچنین کشت ریزوم نمونه‌های رویشگاهی در همان سال در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام پذیرفت. ریزوم جمعیت های فوق در بهار 1396 جمع آوری و به مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان جهت کشت و مطالعه انتقال یافت و در تابستان همان سال ، همزمان سرشاخه های گلدار توده ها از مزرعه و نواحی مورد مطالعه جمع آوری گردید. استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر، تقطیر با آب و آنالیز اسانس ها با استفاده از دستگاه Gc و GC-MS شناسایی گردید. نتایج نشان داد، جمعیت های این گونه در رویشگاه طبیعی از لحاظ صفات مورفولوژیکی از جمله طول برگ، ارتفاع بوته و تعداد میانگره از برتری ببیشتری برخوردار بودند. بیشترین میزان درصد اسانس و پولگون در جمعیت کشت شده (4/54 درصد) و کمترین میزان آن در توده آبکنار (19/40 درصد) مشاهده شد. که یکی از دلایل آن می تواند کاهش میزان بارندگی، افزایش ارتفاع از سطح دریا و همچنین تفاوت در طول و عرض جغرافیایی باشد. پولگون و کامفندر منطقه ضیابر، به‌ترتیب با 17/49 و 84/11 درصد بالاترین میزان ترکیبات اسانسی بودند، در منطقه ماسال، پولگون با 47/49 و گاماترپینن 24/14 درصد و در منطقه آبکنار پولگون با 19/40 و گاماترپینن با 56/11 درصد بیشترین میزان ترکیبات اسانسی بودند. بالا بودن میزان این ترکیبات در جمعیت های مورد بررسی نشان‌دهنده کیفیت بالای اسانس در این گیاه دارویی ا ست. با توجه به اینکه هرچه ترکیبات موجود در اسانس کمتر و درصد آنها بیشتر باشد جداسازی ترکیبات جهت مصارف تجاری و دارویی آسان تر است جمعیت های کشت شده از این گونه با داشتن تعداد ترکیبات کمتر اما درصد بالای ترکیبات اصلی نسبت به سایر جمعیت‌های پونه برتری و پتانسیل بیشتری برای برنامه های اصلاحی و اهلی سازی دارند. Manuscript profile

  • Article

    2 - The feasibility for replacement of urea with nitrogen nano-chelated fertilizer in olive (Olea europaea L.) orchards
    Iranian Journal of Plant Physiology , Issue 5 , Year , Winter 2019
    Nitrogen is an important element in the life of a plant. A wide range of nitrogen-containing compounds is available in the world market, with different formulations and efficiencies. Urea is present in most fertilizer applications; however, nano-nitrogen products are be More
    Nitrogen is an important element in the life of a plant. A wide range of nitrogen-containing compounds is available in the world market, with different formulations and efficiencies. Urea is present in most fertilizer applications; however, nano-nitrogen products are becoming popular although there is only limited information on their field efficiency. Thus, this paper studied the foliar application with two sources of nitrogen (urea and nano-chelated nitrogen fertilizer) on 15-year-old ‘Zard’ olive trees. Fertilizers were used during the bud-swelling stage, before blooming, pit hardening stage, and shortly after harvest of table olive, at the concentration of 2.21 (U1) and 2.95 (U2) g urea, 6 (nano-N1) and 8 (nano-N2) g nano-chelated nitrogen, corresponding to 1.02 g (U1 and nano-U1) and 1.36 g (U2 and nano-N2) pure nitrogen per liter. Results revealed that the nano-N1 treatment increased the fruit set. However, fruit yield efficiency increased using U1 in both years. Fruit consuming-quality attributes were affected mainly by U1 treatment. Mineral elements, chlorophyll and carbohydrate contents of leaves were affected during summer and fall by nitrogen treatments. The maximum oil percentage was achieved by nano-N2 treatment. However, oil yield increased with increasing fruit load as a result of applying U1. It seems that urea, due to rapid absorption compared with slow-released nano-nitrogen, provided requiring assimilates in the growing season so that especially in the first year the yield and mineral composition improved. However, in the second year, both types of fertilizers led to improved nutrient status. Further research is recommended for application of nano-chelated nitrogen fertilizer in olive orchards. Manuscript profile

  • Article

    3 - Screening Eight Cultivars of <i>Alstroemeria</i> Cut Flower for Vase Life and Biochemical Traits
    Journal of Ornamental Plants , Issue 2 , Year , Summer 2020
    Alstroemeria is one of the most popular cut flowers in European Union owing to its postharvest longevity and broad color spectra. Nevertheless, premature wilting decreases the esthetic value of flowering branches even before the opening of the secondary florets in the f More
    Alstroemeria is one of the most popular cut flowers in European Union owing to its postharvest longevity and broad color spectra. Nevertheless, premature wilting decreases the esthetic value of flowering branches even before the opening of the secondary florets in the fluorescence. The present study evaluated different biochemical and morphological traits of Alstroemeria cut flowers in order to screen the longevity of eight cultivars of Alstroemeria cut flowers including (Topaz, Chicago, Mayfair, Onyx, Frosty, Bellevue, Samantha, and Dimension). Traits such as longevity, wilting, water uptake, chlorophyll content, total soluble solids, relative water content, catalase activity, peroxidase activity, and protein content were evaluated. Data were subjected to the statistical and cluster analysis. The results showed that Mayfair and Frosty cultivars have the greatest distance from another. Mayfair had the lowest longevity. Frosty exhibited the most significant difference and was the most different cultivar from other cultivars in terms of biochemical traits, so that it was clustered in a separate group. As a result, two cultivars with the longest and the shortest longevity was determined. Maximum peroxidase activity was related to Frosty, differing significantly from that of Mayfair. Manuscript profile