اثرات ضد میکروبی باکتریهای اسیدلاکتیک با توانایی پروبیوتیکی جداشده از ماستهای سنتی بر میکروارگانیسمهای بیماریزای غذایی
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
مهسا صادقی
1
(فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران)
علیرضا تاری نژاد
2
(دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران)
محمد امین حجازی
3
(دانشیار پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی)
یوسف نامی
4
(استادیار پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی)
کلید واژه: باکتریهای اسیدلاکتیک, اثرات ضدمیکروبی, ARDRA,
چکیده مقاله :
رشد انواع میکروارگانیسم های بیماری زا در محصولات غذایی باعث بیماری های جدی در انسان می شود و برای کنترل این آلودگی ها استفاده از لاکتیک اسید باکتری ها روشی امیدوارکننده و درحالتوسعه است. در این مطالعه، جداسازی لاکتیک اسید باکتری ها از ماست های سنتی انجام شد که درمجموع 140 جدایه جداسازی شدند. توانایی پروبیوتیکی باکتری های لاکتیک اسید ازجمله مقاومت به شرایط اسیدی، مقاومت به نمک های صفراوی و حساسیت به ده آنتی بیوتیک مهم بررسی شد. سپس از باکتری های دارای توانایی پروبیوتیکی برای مهار میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی استفاده شد. قطر هاله های اندازه گیری شده از محیط باکتریایی، اندازه گیری و ثبت شد و خواص ضد میکروبی سویه ها مقایسه شد. همچنین برای شناسایی سویه ها از تکنیک ARDRA استفاده شد. نتایج نشان داد که تمام سویه های جداشده تحمل بسیار خوبی در 5/2 pH و نمک صفراوی 3/0 درصد دارند و جدایه های شماره 12، 100 و 102 به عنوان مقاوم ترین سویه علیه میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی موردمطالعه شناخته شدند. یافته های بهدستآمده از این تحقیق نشان داد که نمونه های ماست منبع مهمی برای تولید باکتری های دارای توانایی پروبیوتیکی با فعالیت ضد میکروبی هستند و می توانند علیه میکروارگانیسم های بیماری زای غذایی مورداستفاده قرار گیرند.
The growth of contaminating microorganisms in food products causes serious diseases in humans, and the use of lactic acid bacteria to control these contaminants is a promising and developing method. In this study, lactic acid bacteria were isolated from traditional yogurts and a total of 140 isolates were isolated. The probiotic potential of these lactic acid bacteria including resistance to acidic conditions, resistance to bile salts and sensitivity to ten important antibiotics were investigated and then bacteria with probiotic potential were used to inhibit food pathogens. The measured halo diameters of the bacterial medium were measured and recorded, and the antimicrobial properties of the strains were compared. ARDRA technique was also used to identify the strains. The results showed that all strains have excellent tolerance to pH 2.5 and bile salt of 0.3% and isolates Numbers 12, 100 and 102 are recognized as the most resistant strains against studied food pathogens. Findings from this study showed that yogurt samples are an important source for the production of bacteria with probiotic potential with antimicrobial activity and can be used against food pathogens.
_||_