فهرست مقالات بیژن خورشید پور


  • مقاله

    1 - اثر جایگزینی زایلیتول و شربت فروکتوز به جای ساکارز بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی مربای سیب
    فرآوری و ایمنی مواد غذایی , شماره 1 , سال 3 , بهار 1402
    امرزوه محصولاتی مانند مربا که بر پایه میوه تولید می شوند فراورده هایی هستند که به دلیل حجم کم، ارزش تغذیه ای بالا و ظاهر مناسب در همه جا و برای بیشتر افراد قابل استفاده هستند و آگاهی مصرف کنندگان از ارتباط بین رژیم غذایی و سلامتی باعث کاهش مصرف فراورده های حاوی مقادیر ب چکیده کامل
    امرزوه محصولاتی مانند مربا که بر پایه میوه تولید می شوند فراورده هایی هستند که به دلیل حجم کم، ارزش تغذیه ای بالا و ظاهر مناسب در همه جا و برای بیشتر افراد قابل استفاده هستند و آگاهی مصرف کنندگان از ارتباط بین رژیم غذایی و سلامتی باعث کاهش مصرف فراورده های حاوی مقادیر بالای شکر از جمله مربا شده است. لذا در این تحقیق هدف جایگزینی قند الکلی زایلتول و شربت فروکتوز با ساکارز در تولید مربای سیب بود. خواص فیزیکو شیمیایی(PH، اسیدیته، خاکستر، ساکارز، بریکس و پکتین)خواص میکروبی (کپک و مخمر) در روزهای 15 و 30 نگهداری و ارزیابی حسی (زه، بو، رنگ، بافت و پذیرش کلی) توسط 5 نفر ارزیاب آموزش دیده به روش هدونیک 5 نقطه ای اندازه گیری گردید .در این تحقیق 7 تیمار به همراه یک تیمار شاهد و در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج فیزیکوشیمیایی نشان داد با افزایش غلظت های زایلیتول و شربت فروکتوز مقدار PH، خاکستر، ساکارز و بریکس نمونه ها کاهش و مقدار اسیدیته افزایش یافت. تغییرات شاخص های PH ، اسیدیته و پکتین از نظر آماری معنی دار نبود. نتایج میکروبی، رشد هیچ گونه کپک و مخمر را در هیچ یک از نمونه ها طی 30 روز نگهداری نشان نداد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد با افزایش غلظت های زایلیتول و شربت فروکتوز مقدار شاخص های مزه، رنگ، بافت و پذیرش کلی کاهش و شاخص بو افزایش یافت اما در تمامی شاخص های ارزیابی حسی امتیازات ارزیابان حسی در سطح قابل قبول (بیشتر از 20/3)بود و با توجه به خواص فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی گزارش شده تیمارهای T2(حاوی 60 درصد زایلیتول + 40 درصد شکر) وT5 (60 درصد شربت فروکتوز + 40 درصد شکر) به دلیل بیشترین شباهت به نمونه شاهد و در برخی موارد برتری نسبت به نمونه شاهد به عنوان تیمارهای برتر معرفی گردید. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - ارتباط امنیت غذایی با سلامت جامعه
    فرآوری و ایمنی مواد غذایی , شماره 2 , سال 2 , تابستان 1401
    از جمله عوامل تـأمین کننـده سـلامت یک جامعه، الگوی تغذیـه سـالم اسـت. امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه یافته و عنصر اصلی سلامت فکری, روانی و جسمی آن جامعه است. نا امنی غذایی ذخیره سرمایه اجتماعی افراد مشمول آن و نیز معناداری هنجارها و ارزش های انسانی و دینی را شدیدا چکیده کامل
    از جمله عوامل تـأمین کننـده سـلامت یک جامعه، الگوی تغذیـه سـالم اسـت. امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه یافته و عنصر اصلی سلامت فکری, روانی و جسمی آن جامعه است. نا امنی غذایی ذخیره سرمایه اجتماعی افراد مشمول آن و نیز معناداری هنجارها و ارزش های انسانی و دینی را شدیدا تحلیل خواهد برد. امنیت غذایی و حق دسترسی به غذای کافی و سالم و رهایی از گرسنگی و سوء تغذیه از محورهای اصلی توسعه، مسالمت جامعه و زیرساخت های نسل آینده کشور است. از طرفی نا امنی غذایی و تبعات جهانی آن موضوعی است که به طور مستقیم یا غیر مستقیم دامنگیر تمامی کشورهای جهان بوده و پیامدهای جسمی، ذهنی، روانی، اقتصادی و اجتماعی این مشکل عظیم گریبانگیر صدها میلیون انسان است. نا امنی غذایی و سوء تغذیه، توانایی افراد برای توسعه مهارت ها را تضعیف نموده و بهره وری آنها را کاهش میدهد و در طولانی مدت به تدریج از توانایی های خود محروم شده و نمی توانند نقشی را در آموزش، تولید و اقتصاد داشته باشند، لذا دسترسی به غذای کافی و مغذی از مهمترین اولویت هایی است که از سوی جامعه بین المللی پیگیری میشود و تمامی سیاست های کالن دولت ها در چار چوب امنیت غذایی میباشد. امنیت غذایی زمانی وجود دارد که همه مردم، در تمام زمان ها، دسترسی فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی به مواد غذایی کافی و سالم داشته باشند، به طوری که نیازهای غذایی و ترجیحات غذایی آنها برای یک زندگی سالم و فعال برآورده گردد. پرونده مقاله