فهرست مقالات مهدی صفا


  • مقاله

    1 - اثرات هیومیک اسید و میکوریزا بر ویژگی‌های ریختی و غلظت عناصر غذایی لوبیا قرمز (Vigna radiate L.)
    فیزیولوژی محیطی گیاهی , شماره 5 , سال 12 , زمستان 1396
    به‌منظور بررسی تأثیر برهم کنش میکوریزا و هیومیک اسید بر خصوصیات مورفولوژیک، درصد پروتئین دانه و جذب عناصر غذایی لوبیاقرمز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای تحقیق شامل قارچ میکوریزا در سه سطح عدم مصرف (شاهد)، استفاد چکیده کامل
    به‌منظور بررسی تأثیر برهم کنش میکوریزا و هیومیک اسید بر خصوصیات مورفولوژیک، درصد پروتئین دانه و جذب عناصر غذایی لوبیاقرمز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای تحقیق شامل قارچ میکوریزا در سه سطح عدم مصرف (شاهد)، استفاده از سویه Glomus intraradice و استفاده از سویه Glomus mossea و همچنین محلول پاشی هیومیک اسید در سه سطح صفر (شاهد)، 15 و 30 میلی گرم در لیتر بود. آزمایش به‌صورت گلدانی اما در شرایط طبیعی و کنترل نشده اجرا شد. صفات اندازه‌گیری شده ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن خشک بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، درصد پروتئین دانه و درصد نیتروژن و فسفر برگ بود. کاربرد میکوریزا و هیومیک اسید موجب افزایش صفات اندازه گیری شده به جز تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه شد. در صفات مورد بررسی بین دو سویه اعمال شده اختلاف معنی دار مشاهده نگردید و بین سطوح 15 و 30 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید نیز تفاوت معنی دار دیده نشد. به طور کلی محلول پاشی 15 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید در حضور Glomus mossea تأثیر بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشت. پرونده مقاله

  • مقاله

    2 - The Effect of Mycorrhiza and Humic Acid Application on the Quantitative and Qualitative Yield of Red Bean, Derakhshan Cultivar
    Iranian Journal of Plant Physiology , شماره 1 , سال 14 , زمستان 2024
    a factorial pot experiment was conducted in the form of a complete random block design with three repetitions under greenhouse condition. The first factor of the study was mycorrhiza at three levels, namely control (no mycorrhiza), Glomus intraradices strain, and Glomus چکیده کامل
    a factorial pot experiment was conducted in the form of a complete random block design with three repetitions under greenhouse condition. The first factor of the study was mycorrhiza at three levels, namely control (no mycorrhiza), Glomus intraradices strain, and Glomus mosseae strain. The second factor of the study included three levels of humic acid, namely 0 (control), 15, and 30 mg L-1. The results showed that with the application of mycorrhiza and humic acid, the number of seeds per plant, seed weight per plant, chlorophyll index, percentage of seed protein content, and nitrogen, phosphorus, and potassium contents of leaves increased. The highest seed weight per plant (13.47 g) was recorded in the red beans treated with 30 mg L-1 of humic acid + Glomus intraradices strain and 13.01 g and 13.72 g in the plants treated with 15 and 30 mg L-1 of humic acid, respectively along with Glomus mosseae strain. Also, the highest percentage of seed protein was 26.15% obtained from the treatment with 30 mg L-1 of humic acid + Glomus intraradices and 25.23% and 27.93% in the treatments with 15 mg L-1 and 30 mg L-1 of humic acid, respectively along with Glomus mosseae. Maximum leaf nitrogen content (5.85%) was obtained from the application of 30 mg L-1 of humic acid with Glomus mosseae. Mycorrhizae and humic acid seem to be able to improve the yield and yield components of red beans by providing nutrients to the plant پرونده مقاله

  • مقاله

    3 - Effects of seed germination with gibberellin on safflower germination under salinity stress
    Iranian Journal of Plant Physiology , شماره 5 , سال 11 , زمستان 2020
    Abstract Salinity is one of the most important factors limiting plant growth and production around the world. Gibberellic acid is known as a strong growth stimulator, effective on seed germination and breaking of seed dormancy in various plant species. In order to study چکیده کامل
    Abstract Salinity is one of the most important factors limiting plant growth and production around the world. Gibberellic acid is known as a strong growth stimulator, effective on seed germination and breaking of seed dormancy in various plant species. In order to study the response of Safflower,Sofeh cultivar, to salinity stress, a factorial experiment was conducted based on a randomized complete block designwith three replications in Pardis Agricultural Research and Education Center, Saveh, Iran. The first factor was salinity at three levels including 0, 100, and 200 mMNaCal. The second factor was seed priming with gibberellin at three levels including 0, 20, and 40 mgl-1. Findings suggested that the salinity and seed priming improved biochemical indexes of proline and peroxidase in the seedlings under study, increasing their mean germination time, germination rate, germination percentage, and chlorophyll contents. The maximum proline contents were observed in the seedlings treated with 200 mM salinity and priming with 49 mgl-1gibberelin, 3.48 mg per gram fresh weight. The maximum mean germination time, germination rate, germination percentage, and chlorophyll contents were related to 0 mM salinity and 40 mgl-1gibberellin as 2.86 days, 26.16%, 76.6%, and 8.05%, respectively. In sum, the findings suggested that priming of safflower seeds with gibberellin under saline conditions improves the plants’ resistance against salinity and their germination and growth. پرونده مقاله